Як розуміти мову тіла людей, що страждають на аутизм

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 4 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Воспитание ребенка с аутизмом | Консультации с Еленой Яковенко
Відеоролик: Воспитание ребенка с аутизмом | Консультации с Еленой Яковенко

Зміст

«Мова тіла людей, що страждають на аутизм» - не зовсім вірна формулювання, оскільки кожна людина, що страждає аутизмом, унікальний, і складно зробити будь-які узагальнення. У цій статті ми розглянемо найпоширеніші поведінкові патерни і помилки. Застосовуючи цю інформацію на практиці, слід пам'ятати, що кожна особистість неповторна, тому зміст окремих кроків може бути не застосовується до тієї чи іншої людини.

кроки

Метод 1 з 2: Поширені помилки

  1. 1 Пам'ятайте, що інший - не означає неповноцінний. Люди з аутизмом спілкуються по-іншому, але це не робить їх спосіб спілкування гірше. Всі люди (включаючи тих, хто не страждає на аутизм) мають унікальні особливості, тому в даному випадку не можна використовувати оцінки «правильно» або «неправильно».
  2. 2 Відмовтеся від очікувань щодо поведінки. Ви можете мати досить вузьке уявлення про те, що означає та чи інша поведінка. Так, якщо ви вважаєте, ніби відсутність зорового контакту означає неувага, то можете подумати, що людина з аутизмом ігнорує вас, хоча насправді він дуже уважно вас слухає. Намагайтеся позбутися від стереотипів і краще пізнати цю конкретну людину.
  3. 3 Прийміть відмінності і не бійтеся незрозумілого мови тіла. Якщо для вас це в новинку, то не потрібно боятися. Дивні гримаси і помахи руками можуть здаватися непередбачуваними, але це не означає, що людина небезпечна або хоче заподіяти вам шкоди. Зробіть глибокий вдих і розслабтеся.
  4. 4 Враховуйте контекст. Мова тіла - складна система, а люди з аутизмом дуже різні, тому простого списку або схеми значень кожної дії просто не існує. Контекстуальні підказки (ситуація, слова, міміка) і здоровий глузд стануть вашими головними союзниками.
  5. 5 У разі сумнівів задавайте прямі запитання. Краще звернутися за поясненнями до людини, ніж засмучуватися або робити помилкові висновки.Люди з аутизмом самі часом потребують пояснення ваших почуттів і здатні зрозуміти, якщо ви попросите їх про те ж. Якщо ви будете говорити ввічливо і з повагою, це абсолютно нормально.
    • «Я помітила, що під час бесіди ти весь час ерзала на місці. Тебе щось турбує, чи ти завжди рухаєш, коли слухаєш? ​​»
    • «Я звернула увагу, що ти не дивишся на мене, коли ми розмовляємо. Для тебе це звичайна справа? »
    • «Ти сумуєш або просто задумався?»

Метод 2 з 2: Часто зустрічаються особливості

Ці загальні поради допоможуть вам краще розуміти близьких людей, що страждають на аутизм. Значення дій людини може збігатися з багатьма з перерахованих особливостей, але зовсім не обов'язково з усіма.


  1. 1 Сприймайте відсутнє вираз обличчя як замислене, а не безглузде або сумне. Багато людей з аутизмом розслаблюють лицьові м'язи в моменти розумового напруження. При цьому людина може дивитися вдалину, відкрити рот, і на його обличчі не буде відображатися ніяких емоцій.
    • Вибудовування в ряд будь-яких предметів - дія, яка часто зустрічається у людей з аутизмом, коли вони занурені в свої думки.
    • Деякі люди з аутизмом завжди використовують таку міміку, коли потрібно зосередитися на словах співрозмовника.
    • Якщо людина дивиться кудись у далечінь на самоті, то можна припустити, що він дуже глибоко задумався. Він як і раніше чує вас, але якщо ви хочете йому щось повідомити, то спочатку потрібно привернути увагу.
  2. 2 Не очікуйте зорового контакту. Зоровий контакт може відволікати людину з аутизмом і навіть завдавати йому болю, тому під час розмови він буде дивитися на вашу сорочку, руки, порожнє місце поруч з вами, свої власні руки і так далі. Його очі при цьому можуть бути розфокусувати. Зазвичай це відбувається тому, чте його мозок зосереджений на ваших словах.
    • Якщо вам здасться, що людина «відключився», спробуйте покликати його по імені, привернути його увагу словами або злегка помахати рукою у нього перед очима (якщо ніщо більше не допомагає).
  3. 3 Сприймайте самостимуляцією як частина звичайного мови тіла. Самостимуляція часто допомагає людям з аутизмом заспокоїтися, зосередитися і в цілому добре себе почувати. Якщо під час розмови з вами людина вдався до самостимуляції, вважайте, що таким чином він намагається зосередитися, а не відвернутися.
    • Люди з аутизмом можуть пригнічувати потребу в самостімуляциі зі страху, що люди, яких вони не знають або не довіряють, стануть критикувати їх. Так що якщо людина відкрито вдається до самостимуляції у вашій присутності, це означає, що він, швидше за все, довіряє вам і відчуває себе поряд з вами в безпеці.
  4. 4 Зрозумійте, що самостимуляция може мати різне значення. Якщо людина з аутизмом робить повторювані дії або руху в вашому суспільстві, часто це означає, що він довіряє вам і може бути собою. Значення дії може змінюватися в залежності від ситуації. Людина може виражати емоцію, боротися зі стресом або перенапруженням, намагатися зосередитися або вкладати в таку дію інший зміст. Ось що може послужити підказкою:
    • Вираз обличчя - самостимуляция з посмішкою і самостимуляция з похмурим обличчям зазвичай мають різне значення.
    • Слова і звуки - слова або звуки, які видає людина (плач, сміх і так далі), можуть підказати вам, що він відчуває.
    • контекст - якщо жінка розмахує руками, побачивши симпатичного щеняти, вона, ймовірно, висловлює захоплення, але якщо вона розмахує руками і пхикає при роботі над складним завданням, вона може бути в розпачі або потребуватиме відпочинку.
    • Іноді самостимуляция позбавлена ​​емоційного значення. Тоді її можна порівняти з тим, як якщо б ви встали і потягнулися - це то не свідчить про ваше настрої.
    Відповідь фахівця Питання

    Що зазвичай означає для вас самостимуляция?


    Luna Rose

    Спеціаліст спільноти Місяць Роуз - учасниця спільноти, аутистки, спеціалізується на письменницьку майстерність і аутизм.Має ступінь з інформатики та виступала на заходах в коледжі, щоб підвищити обізнаність про інвалідність. Очолює проект wikiHow, присвячений аутизму.

    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Відповідає учасниця спільноти Місяць Роуз: «Самостимуляція може означати так багато різних речей. Особисто мені вона допомагає сконцентруватися або заспокоїтися, якщо навколо надто багато чого відбувається. Наприклад, я можу мукати собі під ніс пісеньку в кафетерії, щоб ігнорувати шум від цих величезних гуркітливих візків і замість нього зосередитися на пісні. Також вона може просто бути відмінним способом виразити свої почуття. Дехто написав фанфик на підставі моєї історії, і я билася об стіну - так самостимуляция допомогла мені висловити своє щастя ».


  5. 5 Зрозумійте, що людина часто відводить убік погляд, тому що задумався або емоційно перевантажений, а не з небажання спілкуватися з вами. Люди з аутизмом можуть відводити погляд, коли будь-яка видовище, звук, дотик або інший вид сенсорного впливу стають нестерпними. Якщо ви знаходитесь поруч з людиною і він починає дивитися в бік, можливо, вам потрібно відійти, говорити тихіше або не торкатися до нього.
    • Аутистичності люди можуть відводити погляд, коли їм задають питання. Це означає, що вони думають, і вам потрібно просто спокійно почекати, поки вони дадуть відповідь.
    • Погляд в сторону також може бути ознакою невдоволення. Наприклад, якщо ви питаєте сина: «Ти готовий приступити до домашнього завдання?» - а він відводить погляд, то він або розмірковує про відповідь, або незадоволений, що йому потрібно робити домашню роботу.
    • Якщо ви помітили певні закономірності в тому, коли людина відводить погляд, прийміть їх до уваги і при необхідності зміните свою поведінку. Наприклад, якщо ваша племінниця завжди відвертається, коли ви намагаєтеся її поцілувати, можливо, поцілунки для неї - це занадто близький контакт, викликає перевантаження.
    • Необов'язково справа в вас. Проблема може бути в когось іншого або в навколишньому середовищі. Якщо людині важко підтримувати розмову, спробуйте перейти в більш спокійне місце.
  6. 6 Не поспішайте сприймати дивний вираз обличчя як знак злості або розчарування. Деякі люди з аутизмом можуть сильно гримасувати. Зазвичай це означає, що поряд з вами вони відчувають себе в безпеці і не відчувають потреби стежити за кожним своїм рухом. Це добрий знак! Ось деякі можливі значення такого дивного виразу:
    • природне вираз - іноді звичайне вираз обличчя аутистичності людини відрізняється від звичайного виразу людини нейротіпічного.
    • радість - так виглядає унікальний спосіб цю людину посміхатися і висловлювати гарний настрій.
    • Розчарування або біль - постарайтеся знайти контекстуальні підказки, щоб зрозуміти, чи той це випадок.
    • самостимуляція - людина може відчувати потребу рухати м'язами обличчя, подібно до того як ви можете розстібати і застібати блискавку або клацати кульковою ручкою, коли нам нічим зайняти себе.
    • звичайна розминка - аутистичності людина може розминати м'язи обличчя, як ви розминаєте, потягуючись, м'язи рук або плечей.
    • валяння дурня - людина хоче, щоб ви посміхнулися.
  7. 7 Враховуйте рухові проблеми. Рухи, що здаються різкими, незграбними, лютими або гнівними, зовсім не обов'язково пов'язані з емоціями - причиною може бути диспраксия, порушення координації, дитячий церебральний параліч та інші проблеми, які ускладнюють руху. Якщо людина часто рухається так само, зрозумійте, що вся справа в природних фізичних обмеженнях, і не думайте, що людина злиться на коли він всього лише намагається зробити якусь дію.
  8. 8 Звертайте увагу на порушення. Люди з аутизмом схильні до підвищеної тривожності і можуть мати проблеми з сенсорним сприйняттям, які заподіюють незручність або біль. Надмірно жваві руху (включаючи самостимуляцією) в поєднанні з відсутнім або засмученим виразом обличчя можуть означати, що людині потрібно відпочити.
    • Слідкуйте за тим, щоб не відбулося емоційного виснаження і людина не «відключився».
  9. 9 Зрозумійте, що не розуміти - це нормально. Аутистичності люди можуть робити багато незвичайних речей - кричати «Пі! Пі! Пі! » разом з таймером мікрохвильовки або посміхатися і обм'якати, коли ви їх обіймаєте. Не потрібно переживати про це. Навчіться цінувати відмінності і приймати людину такою, якою вона є.

Поради

  • На сайтах спільнот людей з аутизмом є чимало інформації та особистих заміток, які можуть виявитися корисними для вас.
  • У деяких людей вираз особи не соответствовует внутрішнім відчуттям. Наприклад, якщо дитина ніколи не посміхається, то він все одно може відчувати радість, просто це почуття не проявляється зовні.

попередження

  • Ніколи не вдавайтеся до примусу, фізичній силі або будь-яким планам, щоб змусити людину з аутизмом відповідати суспільним нормам. Якщо вони самі намагаються відповідати їм, це їх вибір, і у них є повне право прийняти як таке рішення, так і будь-яке інше.