Як дозволити собі проявляти вразливість у відносинах

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 15 Квітень 2021
Дата Оновлення: 26 Червень 2024
Anonim
Это должен знать каждый! Причины эмоционального выгорания в отношениях | Психолог Наталья Корнеева
Відеоролик: Это должен знать каждый! Причины эмоционального выгорания в отношениях | Психолог Наталья Корнеева

Зміст

Багато людей бояться бути вразливими в стосунках, оскільки вразливість допускає можливість відмови або насмішок. Проте, якщо ви не дозволяєте собі показувати вразливість у відносинах з друзями і своєю другою половинкою, це може перешкодити формуванню глибоких особистих зв'язків з близькими людьми. Слід узяти гору над своїми страхами і прагнути відкриватися людям, щоб знайти вразливість і отримувати більше задоволення у відносинах.

кроки

Частина 1 з 2: Як перемогти свої страхи

  1. 1 Складіть список причин, які заважають вам показувати свою вразливість. Подумайте, чому ви боїтеся бути собою у відносинах. Запитайте себе, що лякає вас найбільше в відкритості з людьми. Можливо, ви не хочете, щоб вам заподіяли біль або самі намагаєтеся не ранити одного або партнера. Іноді причиною стає наше его, яке не дозволяє нам демонструвати свої слабкості. Можливо, ваша відкритість в минулому призвела до небажаних наслідків. Будьте щирі з собою і проаналізуйте свої страхи.
    • Спробуйте записати їх на аркуші паперу, щоб наочно представити свої міркування.
  2. 2 Зосередьтеся на позитивних аспектах. Відкритість і вразливість можуть приносити багато користі: допомагаючи створювати глибокі зв'язки з людьми і підвищувати рівень довіри і задоволення. Увага до таких аспектів допоможе вам перебороти страх. Знайдіть заняття, які допоможуть залишатися на позитивній хвилі. Це може бути фізкультура, медитація або записи в вашому щоденнику.
  3. 3 Поговоріть з людиною, яка дійсно піклується про вас. Зверніться до родича або друга, з яким ви не боїтеся відкритися. Поділіться своїми побоюваннями в контексті уразливості з іншими. Можливо, його погляд буде докорінно відрізнятися від вашого. Також така розмова стане своєрідною репетицією відкритості з іншими.
  4. 4 Зверніться до фахівця. Якщо вам складно розібратися з проблемою самостійно, то можна звернутися за допомогою до психотерапевта або психолога-консультанта. Він допоможе знайти відповіді і просто вислухає або надасть рекомендації. Покажіть фахівця свій список причин або минулих подій, які впливають на вашу поведінку.

Частина 2 з 2: Як відкритися людині

  1. 1 Не поспішайте. Виберіть один факт, яким ви хочете поділитися, і почніть з нього. Не слід відразу висловлювати всі свої страхи і побоювання, інакше ви ризикуєте приголомшити і себе, і вашого співрозмовника.
    • Почніть з малого начебто занепокоєння про свою кар'єру або переживань щодо вашого родича. Також можна розповісти про своє хобі, якщо ви про нього не поширюється.
    • Деяким людям простіше відкритися тій людині, яка вже поділився своїм особистим або інтимним секретом з ними. Це дозволяє врівноважити ситуацію.
  2. 2 Встановіть кордону для розмов. Починайте складні розмови зі слів про те, що ви чекаєте від свого співрозмовника. Попросіть просто вислухати вас, якщо вам необхідно виговоритися. Не забудьте сказати, якщо вам потрібний або не потрібний рада. Якщо тема розмови викликає у вас почуття тривоги, то в цьому випадку ви відчуєте більше контролю над ситуацією.
    • Почніть зі слів: "Дозволь мені закінчити, перш ніж висловлювати свою думку", - або запитаєте: "Я можу просто виговоритися тобі?".
  3. 3 Визнайте свій страх уразливості. Не приховуйте від людини своїх побоювань. Розкажіть йому про минулі події, які змушують вас приховувати свої почуття. Так йому буде простіше зрозуміти вашу нерішучість і усвідомити, що ви намагаєтеся налагодити спілкування.
    • Визнайте свої труднощі і скажіть приблизно наступне: "Я намагаюся змінитися". Ще можна попросити людину підказувати вам в майбутньому, коли ви можете більше відкритися.
  4. 4 Розкажіть про свою помилку. Скажіть про те, що ви зробили не так або чого соромтеся. Всі люди роблять помилки, тому вас напевно зрозуміють. Людей приваблюють щирі і приземлені особистості, тому не намагайтеся приховати свої огріхи.
    • Якщо ви готові до цього, то можна поділитися своїм значним проступком начебто помилки, яка коштувала вам відносин. Не бійтеся починати з малого. Ведіть уявний перелік своїх бесід протягом дня, які могли скластися краще. Можливо, ви нагрубити незнайомцю і жалкуєте про це. Це покаже вашу свідомість і бажання роздумувати над власною поведінкою.
  5. 5 Визнайте, якщо ви чогось не розумієте. Всі хочуть здаватися розумними та обізнаними, але не вдавайте, ніби ви знаєте все на світі, інакше вас вважатимуть зарозумілим людиною. Можна попросити людини пояснити момент, який ви не розумієте. Цим ви заслужите повагу і підвищите самооцінку співрозмовника, а також покажете, що довіряєте йому.
    • Можна попросити пояснити вам складну політичну ситуацію або робочі процеси, якщо ви цього не розумієте. Попросіть навчити вас новим навичкам (наприклад, готувати або кататися на велосипеді).
    • Не бійтеся цікавитися думкою про вашому спілкуванні з іншими людьми. Це допоможе зрозуміти моменти, які від вас вислизнули, щоб наступного разу ви знали, на чому зосередитися.
  6. 6 Діліться почуттями, які ви відчуваєте. Якщо тримати емоції в собі, результатом буде лише гнів і розчарування. Якщо зізнатися в тому, що вас турбує, ви отримуєте можливість невідкладно вирішити проблему, а людина сприйме вашу спробу як щирість і чесна поведінка.
    • Не обов'язково завжди висловлювати свої емоції. Можна записати їх на папері або висловити за допомогою музики, яка теж є способом спілкування.
  7. 7 Не зупиняйтесь. Цілком ймовірно, що людина буде добре реагувати на ваш слова, а вам буде комфортно ділитися з ним такими деталями. Але навіть якщо ви не отримаєте бажану реакцію, ви все одно взяли верх над своїми страхами і знайшли сміливість для уразливості в стосунках.
    • Якщо вам була приємна реакція людини, то подякуйте йому за чуйність. Якщо ж вам було боляче, то скажіть про свої почуття, щоб він розумів, як така реакція вплинула на вас.
    • Словесне вираження емоцій допомагає швидше впоратися з ними, тому при будь-якому результаті ви вже зробили собі послугу. Потрібно пишатися тим, що ви вчинили щиро, і практикувати таку поведінку в різних відносинах.
    • Зверніть увагу на результат спілкування і подивіться, чи був ваш страх виправданим. Нерідко виявляється, що у страху очі великі.