Як правильно вести щоденник

Автор: Mark Sanchez
Дата Створення: 5 Січень 2021
Дата Оновлення: 15 Травень 2024
Anonim
Як вести Щоденник
Відеоролик: Як вести Щоденник

Зміст

Ведення щоденника - це відмінний спосіб проаналізувати свої думки і емоції.Крім того, це допоможе вам запам'ятати свій життєвий досвід. Якщо ви готові почати, вирішите, який вид щоденника ви хочете вести. Потім висловлюйте свої думки, враження та ідеї в щоденникових записах. Щоб підтримувати цю звичку, киньте собі виклик - робити записи кожен день.

кроки

Частина 1 з 3: Почніть вести щоденник

  1. 1 Виберіть зошит, якщо ви хочете писати від руки. При думках про ведення щоденника вам, швидше за все, прийдуть на розум зошит і ручка. Можна використовувати будь-яку зошит, яка вам подобається і в якій вам приємно писати. Візьміть однотонну зошит, якщо хочете прикрасити її, або гарний варіант, якщо хочете щось більш стильне.
    • Як бюджетного варіанту пошукайте в відділі шкільного приладдя зошит на спіралі або товстий зошит.
    • Якщо ви хочете модний щоденник, відвідайте книгарню чи відділ канцелярських товарів в місцевому торговому центрі.

    Порада: ведення щоденника в зошиті - це відмінний варіант, якщо ви хочете персоналізувати його за допомогою малюнків, наклейок і колажів. Можна навіть вкласти туди пам'ятні речі, наприклад квитки в театр!


  2. 2 Виберіть текстовий редактор, якщо ви віддаєте перевагу вести щоденник на комп'ютері. Можливо, так вам буде зручніше робити записи. Використовуйте бажаний текстовий редактор, щоб вести щоденник. Створюйте новий документ з встановленими інтервалами, наприклад щомісяця або рік. Потім зберігайте всі записи в одній папці.
    • Наприклад, можна створювати новий документ щомісяця. А в папці можуть зберігатися файли під заголовками «січень 2020», «лютий 2020», «березень 2020» і так далі.
    • Підійде будь-який текстовий редактор. Наприклад, Word, Pages або Notepad.
    • Якщо ви вибрали Google Диск, відкрийте доступ до щоденника з усіх своїх гаджетів. Завдяки цьому ви зможете робити записи з комп'ютера, планшета або телефону.
    • Якщо ви не проти висловлювати свої думки публічно, спробуйте вести блог.
  3. 3 Вирішіть, який щоденник ви б хотіли вести. Зробіть його своїм помічником, встановивши мету. Подумайте, чому ви хочете вести щоденник і яким чином це може виявитися вам корисним. Потім виберіть вид щоденника. Ось кілька найпоширеніших варіантів:
    • особистий щоденник, Щоб писати про повсякденне життя, своїх думках і почуттях з приводу того, що відбувається з вами;
    • щоденник подяки, Щоб фіксувати речі, за які ви відчуваєте вдячність кожен день;
    • щоденник терапії, Щоб опрацьовувати проблеми або знаходити підтримку для відновлення;
    • щоденник подорожей, Щоб документувати місця, які ви відвідуєте, свої заняття в поїздках і свої враження;
    • творчий щоденник, Куди можна додавати зображення, іноді поряд з текстом. Креслите, малюйте і / або робіть колажі.

    Порада: немає нічого поганого в тому, щоб проявити творчий підхід і поекспериментувати зі своїм щоденником. Наприклад, можна включити туди суміш особистих записів, списків подяки і творчих робіт.


  4. 4 Виберіть тему, про яку будете писати. Так сумно дивитися на порожню сторінку без будь-яких ідей! На щастя, можна легко знайти джерело натхнення, щоб зробити запис в щоденнику. Запишіть перше, що прийде вам на розум. Якщо в голові повна порожнеча, використовуйте одну з наступних ідей, щоб почати:
    • Опишіть, що відбувається у вашому житті. Наприклад, можна написати про вечірку, яку ви відвідали, або про розмову, яка у вас відбувся.
    • Поміркуйте над спогадом. Наприклад, напишіть про чудовому дні, який ви провели з бабусею і дідусем, або про час, коли ви втратили одного, по якому все ще сумуєте.
    • Досліджуйте свої емоції або почуття. Якщо ви переживаєте важкі часи, напишіть про те, як вам сумно і як ви сподіваєтеся це змінити.
    • Запишіть свої сни. Припустимо, вам приснилося, що ви літаєте. Можна описати сюжет сну, свої відчуття під час польоту, а також поміркувати, що цей сон може означати.
    • Перерахуйте, за що ви вдячні.Наприклад, можна включити в список свою кішку, свою сім'ю, свій співочий голос і свою компанію друзів.
    • Досліджуйте те, що лякає вас. Наприклад, можна написати про свій страх замкнутого простору.
    • Використовуйте підказки для письма, які можна знайти в інтернеті. Спробуйте такі підказки, як: «поясніть, що ваш улюблений фільм значить для вас», «опишіть свою реакцію, якщо ви побачите привида», «напишіть про відпустку мрії».

Частина 2 з 3: Зробіть запис

  1. 1 Напишіть дату і місце у верхній частині сторінки. Швидше за все, в майбутньому ви повернетеся і перечитаєте деякі старі записи, і наявність дати і місця розташування допоможе вам зрозуміти їх. Помістіть місяць, день і рік у верхньому кутку сторінки. А під ними місце перебування.
    • Наприклад: «10 березня 2020 року, в кав'ярні».
  2. 2 При бажанні почніть з обігу (наприклад, «Дорогий щоденник» або «Дорогий я»). Це необов'язково, однак, можливо, це допоможе вам задати ритм письма. Якщо ви будете використовувати звернення, напишіть його в лівому верхньому кутку на першому рядку записи.
    • Наприклад: «Дорогий щоденник».
  3. 3 Використовуйте займенник від першої особи ( «я») протягом усього ведення щоденника. Можливо, ви звикли уникати займенника «я», тому що воно не схвалюється в академічному листі. Проте, в своєму щоденнику і в своїх записах ви можете робити все, що завгодно. Використовуйте «я», щоб говорити про себе в щоденнику.
    • Наприклад: «Нарешті-то сьогодні я відвідав цю нову кав'ярню».
  4. 4 Пишіть у вільній формі, не редагуючи записи. При веденні щоденника записуйте думки в міру їх виникнення. Не турбуйтеся про логічності оповідання, використанні правильних пропозицій або про помилки. Зосередьтеся на тому, що вам потрібно сказати, і не перечитуйте те, що вже написали. Продовжуйте писати, поки не відчуєте, що виговорилися.
    • Наприклад, не зупиняйтеся і не перечитуйте те, що ви вже написали. Не має значення, допустили ви помилку або заплуталися в оповіданні. Ваша запис в щоденнику не повинна мати сенсу ні для кого, крім вас.
  5. 5 При бажанні проявіть творчий підхід до формату. Ведення журналу - це відмінна можливість проявити креатив. Експериментуйте зі своїми записами, щоб спробувати різні способи самовираження. Ось кілька ідей:
    • напишіть вірш;
    • малюйте картинки поряд з текстом;
    • складіть перелік думок, замість того, щоб описувати їх;
    • перетворите спогад в історію;
    • запишіть слова пісень, які мають для вас значення зараз;
    • вклейте або вкладіть пам'ятні речі про минулий день, наприклад квиток в кіно або на автобус, флаєр або чек.
  6. 6 Ігноруйте граматичні та орфографічні правила при веденні щоденника. Тут не потрібно турбуватися про граматичних чи пунктуаційних помилках. Насправді нормально навіть повністю ігнорувати пунктуацію! Аналогічно, не зупиняйтеся, щоб перевірити орфографію. Дозвольте собі писати у вільній формі, не переживаючи про правила правопису.
    • Наприклад, можливо, ви вирішите писати в потоці свідомості. Іншими словами, записувати всі свої думки, у міру того, як вони приходять в голову, не турбуючись про те, чи є вони повними реченнями.

    Порада: немає нічого поганого в бажанні зробити щоденник акуратним і відредагованим. Головне спочатку закінчите писати, а потім поверніться і внесіть правки.


  7. 7 Увімкніть цікаві сенсорні деталі, щоб зробити записи більш живими. Сенсорні деталі пробуджують 5 почуттів: зір, звук, запах, дотик і смак. Додавання цих деталей зробить ваші записи цікавіше і допоможе вам більш чітко запам'ятати подія. Шукайте можливості включити ці деталі при описі подій або спогадів зі свого життя.
    • Наприклад, припустимо, ви пішли на пляж. Можна включити такі деталі, як: «Вітер був прохолодним, коли він торкнувся мого обличчя», «Я відчув присмак солі на мові», «Я відчував запах морських водоростей, які прибило до берега», «Сірий туман висів над океаном, але я все ще міг бачити човен далеко »,« Плескіт хвиль заколисував мене в полуденну сон ».
  8. 8 Не турбуйтеся про довжину записів. Звичайно, можна поставити собі за мету робити записи певної довжини. Проте, дозвольте собі писати максимально коротко або максимально розгорнуто. Кілька пропозицій кожен день краще, ніж повна сторінка, написана час від часу.Запишіть, що прийшло вам на розум, однак дозвольте собі зупинитися, якщо відчуєте, що вам нема чого більше сказати.
    • Наприклад, кілька днів можна просто накидати короткі списки. В інші дні можна писати кілька сторінок. Дозвольте собі проявляти гнучкість.

Частина 3 з 3: Заведіть звичку вести щоденник

  1. 1 Задайтесь метою робити записи в щоденнику щодня, нехай навіть дуже короткі. Кращий спосіб сформувати звичку - робити це кожен день. Спочатку це може бути дуже складно, тому, швидше за все, будуть дні, коли ви будете забувати про щоденник. Поставте перед собою завдання - писати кожен день, будь то короткий список або довга запис. Згодом це увійде в звичку.
    • Якщо в якийсь день в дуже зайняті, просто запишіть 3 речі, які сталися. Наприклад: «1) Я багато працював сьогодні; 2) Я відвідав новий італійський ресторан - там було смачно; 3) Я добре прогулявся після вечері ».
    • Нічого страшного, якщо записи будуть відрізнятися один від одного кожен день.
  2. 2 Виберіть зручний час для письма, щоб зробити його частиною свого повсякденного життя. Швидше за все, у вас вже є багато справ, і знайти час на щоденник може бути нелегко. Щоб дотримуватися своєї звички, виберіть час, коли ведення щоденника природним чином впишеться у ваш розклад. Потім спробуйте робити записи в ці моменти. Ось кілька ідей:
    • ведіть щоденник, поки п'єте ранковий кава;
    • робіть записи по дорозі на роботу або з роботи, якщо ви не за кермом;
    • пишіть під час обіду;
    • ведіть щоденник, поки готуєте вечерю;
    • пишіть, поки дивіться телевізор ввечері;
    • робіть записи прямо перед сном.
  3. 3 Носіть щоденник з собою всюди, де зможете. Можливо, вам буде простіше дотримуватися своєї звички, якщо щоденник завжди буде з вами. Завдяки цьому ви зможете витягнути його і зробити запис, коли у вас видасться кілька вільних хвилин. Носіть в сумці зошит або використовуйте текстовий редактор, який дозволяє вести щоденник з телефону або планшета.
    • Наприклад, можна робити записи, перебуваючи в черзі до кабінету лікаря або чекаючи людини, який спізнюється.
    • Якщо ви ведете електронний щоденник, можна спробувати такий варіант: друкуйте записи у вигляді електронного листа на телефоні і відправляйте лист самому собі. Потім скопіюйте і вставте запис в створений щоденник.
  4. 4 Проаналізуйте минулі записи, коли прийде час. Одна з найбільш чудових речей у веденні щоденника - це терапевтичний ефект. Однак він спрацює найкраще, якщо перечитувати старі записи і міркувати про них. Виберіть час, коли ви відчуєте готовність розбиратися з минулими проблемами і тим, як вони все ще впливають на вас.
    • Наприклад, припустимо, що вам було важко оговтатися після звільнення. Після того, як ви знайшли нову роботу, можна озирнутися на старі записи, щоб зрозуміти, що ваші хвилювання були марні. Можливо, це допоможе вам зберегти більший позитив і стійкість, коли ви знову зіткнетеся з відмовою.
    • Це допоможе вам глибше зануритися в свої думки і почуття, а також побачити прогрес в подоланні проблеми.
  5. 5 Зберігайте щоденник в зручному місці, якщо вам не потрібно його ховати. Це залежить від ситуації, але якщо ви не турбуєтеся про те, що хтось буде шпигувати за вашими записами, помістіть щоденник туди, де ви зможете легко його використовувати. Це допоможе вам не кидати звичку робити записи.
    • Наприклад, можна зберігати щоденник на столику біля ліжка, щоб згадувати про нього щоранку, коли ви прокидаєтеся, або щовечора, коли лягаєте спати. Аналогічно, можна тримати його на кухні поруч з кавоваркою, щоб повертатися до нього щоранку.
  6. 6 Сховайте щоденник в безпечному місці, якщо ви переживаєте, що хтось буде шпигувати за вами. Можливо, ви стурбовані тим, що хтось прочитає про ваших найпотаємніших таємниці. Якщо ви живете з любителями пхати носа не в свою справу, виберіть схованку для свого щоденника або захистіть його паролем.Це збереже ваші секрети в безпеці.
    • Наприклад, можна заховати щоденник під одягом в комоді. Або між матрацами.
    • Періодично міняйте тайник або пароль, щоб люди його не розгадали.

Поради

  • Будьте чесні в своєму щоденнику. Це зіграє вам на руку, коли ви озирнетеся на записи в майбутньому.

попередження

  • Будьте обережні з щоденником, якщо ви турбуєтеся, що хтось може прочитати його. Ховайте його або використовуйте пароль, якщо ведете його в електронному вигляді.