Як прийняти своє тіло

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 8 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как полюбить свое неидеальное тело?
Відеоролик: Как полюбить свое неидеальное тело?

Зміст

Кожен день люди бачать величезну кількість нереалістичних і потенційно шкідливих образів ідеальних тел. Через це людині стає складно приймати, любити своє тіло і відчувати себе впевнено, але без цього неможлива здорова самоценке. Потрібно знати, що вміє робити ваше тіло, і полюбити ці можливості. Філософ Барух Спіноза стверджував, що люди "не знають можливостей тіла", маючи на увазі, що людина не усвідомлює, на що здатне його тіло, поки не почне пробувати різне. Психологи також вважають, що людина не усвідомлює всіх можливостей. Щоб полюбити своє тіло, важливо вивчити всі аспекти свого тіла.

кроки

Метод 1 з 5: Як цінувати особливості свого тіла

  1. 1 Подумайте, що приносить вам задоволення. Складіть список приємних для вас моментів. Опишіть все детально: з ким ви, що ви робите, де ви знаходитесь. Подумайте, що спільного є у цих моментів. Люди? Настрій? Або просто атмосфера (наприклад, природа або місто)? Коли зрозумієте, які фактори дозволяли вашому тілу отримати максимум задоволення в минулому, постарайтеся якомога частіше опинятися в цих ситуаціях в майбутньому.
    • Тіло кожної людини унікальне, а це значить, що вам потрібно буде спробувати різне. Вчені встановили, що багато людей говорять, що задоволені своїми теперяшнімі умовами, тому що не знають, що робить їх щасливими. Почніть з перерахування моментів, які ви вважаєте щасливими.
  2. 2 Подумайте про те, що ви вмієте робити. Оскільки всі тіла унікальні, всім людям щось дається краще, а щось гірше. Якщо ви невисокий чоловік, вам буде складніше грати в баскетбол, зате з вас може вийти хороший наїзник. Щоб прийняти своє тіло, важливо зрозуміти, що з якимись завданнями ви справляєтеся краще. Можливо, буде потрібно якийсь час, щоб ви усвідомили, які саме завдання вам підходять.
    • Якщо ви не знаєте, з чим ваше тіло справляється краще, спробуйте зайнятися тим, чим ніколи не планували займатися. Запишіться на йогу або на заняття по виготовленню кераміки. Сходіть на імпровізаційний виступ. Як говорив Спіноза, неможливо зрозуміти, що вміє тіло, поки не спробуєш робити щось.
  3. 3 Подумайте, що вам подобається у вашій фігурі і зовнішності. Навіть ті, хто не люблять своє тіло, можуть знайти в собі щось, що їм подобається. Важливо навчитися цінувати всі свої хороші якості, включаючи фізичні. Чи не чіпляйтеся до якостей, які вам не подобаються. Думайте про якості, які ви любите в собі.
    • Припустимо, зараз вам не подобаються ваші стегна. Можливо, вам здається, що вони занадто повні або худі. Важливо постаратися побачити в ситуації щось хороше. Наприклад, вам хотілося б, щоб стегна були худіше, однак вони дуже допомагають вам у підйомі на гори. Або ви переживаєте через надмірну худобу, але саме завдяки їй ваші ноги відмінно виглядають в короткій спідниці.
  4. 4 Приймайте своє тіло таким як є. Не намагайтеся змінити себе і не думайте про якості, які вам не подобаються. Навчіться любити своє тіло - то, як ви рухаєтеся, що ви відчуваєте, як переміщується в просторі. Забудьте про те, як ваше тіло виглядало раніше, особливо якщо воно змінилося після вагітності, пологів, травм або хвороб. Цінуйте своє тіло таким, яке воно зараз.
    • Не сідайте на дієту, якщо тільки її НЕ порекомендував вам лікар. Навчіться прислухатися до свого тіла і з'їдати рівно стільки, скільки потрібно. Не позбавляйте себе їжі і не сваріть себе за ту кількість їжі, яку ви з'їдаєте.

Метод 2 з 5: Як уникати негативних думок про своє тіло

  1. 1 Подумайте, як багато часу ви присвячуєте негативним думкам про своє тіло. Негативні думки не допоможуть вам полюбити себе. Спробуйте день або два поміркувати про те, як часто ви думаєте про свою зовнішність. Як часто вас відвідують негативні думки про своє тіло? Швидше за все, ви частіше критикуєте, ніж хваліть себе.
    • Спробуйте фіксувати кількість негативних думок в щоденнику, блокноті або в телефоні. Носіть з собою блокнот і записуйте негативні думки, які у вас виникають. Звертайте увагу на те, чи були ці думки викликані тим, як ви виглядаєте. Увечері ви здивуєтеся тому, як часто ви думаєте про себе негативно.
  2. 2 Замініть негативні думки позитивними. На початку може бути складно, але робити це необхідно. Як тільки зрозумієте, що вас відвідала негативна думка, замініть її позитивною. Намагайтеся привчити себе весь час думати позитивно.
    • Починайте кожен день з позитивних думок. Нагадуйте собі про ці думках протягом дня, якщо почнете критикувати себе. Наприклад: "Мені дуже подобається, як я відчуваю себе з цією новою стрижкою".
  3. 3 Уникайте негативних образів в засобах масової інформації. Відмовтеся від телепередач, фільмів, журналів і блогів, в яких представлені нереалістичні або негативні образи, пов'язані з тілом. Нагадуйте собі, що більшість фотографій, які розміщують в журналах та інтернеті, були оброблені, щоб модель відповідала штучним стандартам краси і сексуальності.
    • Психологи вказують на те, що ця тенденція, яка посилилася в останні 20 років, провокує створення нереалістичних ідеалів і диктує те, яким має бути тіло. Не дозволяйте цим образам, які не мають нічого спільного з реальним світом, впливати на ваше сприйняття себе.
  4. 4 Знайдіть психотерапевта, який використовує метод когнітивно-поведінкової терапії. Прийоми когнітивно-поведінкової терапії дозволяють зосередитися на сьогоденні і на плануванні найближчого майбутнього. Найкраще працювати з цим методом разом з психотерапевтом, проте це можна робити і самостійно. Якщо вас відвідає негативна думка, зупиніться, зробіть глибокий вдих і спробуйте знайти підтвердження цієї думки. Хто-небудь говорив вам, що саме в цій частині тіла у вас є недосконалість? Якщо так, чи говорив чоловік це зі зла чи намагався він пожартувати?
    • Психологи вважають, що якщо у людини є нереалістичні очікування від свого зовнішнього вигляду, його сприйняття свого тіла спотворюється. Важливо відстежувати ці нереалістичні очікування в потоці своїх думок і протистояти їм за допомогою спростовує інформації.
  5. 5 Не дозволяйте негативно налаштованим людям впливати на вас. Важливо не тільки прагнути бути добрішими до себе і нагадувати собі про свої сильні сторони, але і відмовлятися від спілкування з негативно налаштованим людьми. Вас критикують друзі і родичі? Вони кажуть вам, що вам потрібно схуднути, змінити зачіску, почати одягатися по-іншому? Якщо так, вам слід боротися з цим впливом.
    • Пам'ятайте, що вам навряд чи вдасться викреслити зі свого життя близьких друзів і родичів, як це можна зробити з журналами і телепередачами. Але якщо вони надмірно критикують або висміюють вас, вам потрібно буде поговорити з ними про те, як їх слова або поведінку ранять вас. Говорити слід з повагою, але твердо.
  6. 6 Спілкуйтеся з різними людьми. Пробуючи нові заняття, почніть розмовляти з людьми, з якими ви зазвичай не спілкуєтеся або яких сторонитеся. Говорити з незнайомими людьми відразу буде страшно, але поступово вам буде ставати легше. Навіть якщо вам складно почати пам'ятайте, що ізоляція ще гірше. Вчені встановили, що ізоляція так само небезпечна для здоров'я, як ожиріння. Спілкуйтеся з новими людьми, особливо якщо люди, з якими ви підтримуєте спілкування зараз, не схвалюють ваш зовнішній вигляд або надають на вас деструктивний вплив.
    • Вчені встановили, що то, в кого закохується людина, визначається хімічними процесами що протікають в головному мозку. Це означає, що ви можете закохатися не в такої людини, в якого вам завжди хотілося закохатися. Це стосується і того, як людина вибирає собі близьких друзів. Важливо оточувати себе людьми, які підтримують вас і допомагають вам дізнаватися себе. Іншими словами, вам буде простіше прийняти своє тіло і відмовитися від нереалістичних ідеалів, якщо вас будуть підтримувати люди, які приймають вас і ваші думки про себе.

Метод 3 з 5: Як зосередитися на позитивному

  1. 1 Звертайте увагу на компліменти, які вам роблять люди. Намагайтеся акцентувати свою увагу не на критиці, а на компліментах. Запам'ятовуйте, що саме в вас люди хвалять. Записуйте ці похвали, щоб перечитувати їх, коли вам буде погано.
    • Не відмахується від компліментів і не говорите собі, що люди роблять їх з ввічливості. Приймайте компліменти з вдячністю і вірте, що вони щирі. Вважайте, що люди говорять вам правду. Приймайте похвалу.
  2. 2 Нагадуйте собі про те, що вам подобається в собі. Кожен раз, коли у вас буде виникати негативна думка про своє тіло, нагадуйте собі про те, що вам подобається в своєму тілі. Складіть список як мінімум з десяти якостей, які не будуть пов'язані із зовнішністю. Регулярно поповнюйте список.
    • Ця вправа навчить вас цінувати свої хороші якості. Ви зрозумієте, що тіло - це всього лише частина вашої особистості.
  3. 3 Змініть своє ставлення до дзеркал. Якщо ви часто дивитеся в дзеркало, пообіцяйте собі не думати і не говорити нічого негативного про себе. Використовуйте дзеркало, щоб нагадувати собі про приємне. Якщо вам складно дивитися на себе в дзеркало, не поспішайте. Вчені з'ясували, що люди, які рідко дивляться в дзеркало, частіше за все зосереджені на своїй роботі або відносинах, а не на зовнішності.
    • Вимовляєте позитивні афірмації перед дзеркалом. Скажіть собі: "Ти красива!" - або: "Ти чудовий!" Можливо, спочатку вам доведеться робити це через силу і ви не будете вірити в свої слова, але цей прийом (це один з методів когнітивно-поведінкової терапії) почне працювати з часом.

Метод 4 з 5: Як ставити перед собою цілі і міняти свої звички

  1. 1 Займіться своїм здоров'ям і загальним самопочуттям. Можливо, вам потрібно буде щось змінити в собі, щоб навчитися приймати себе. Наприклад, якщо у вас є зайвий вас, вам, можливо, доведеться схуднути. Але пам'ятайте, що цифра на вагах - це всього лише один з показників вашого здоров'я. Регулярно ходите на прийом до лікаря, щоб стежити за всіма показниками (вага, тиск, рівень цукру в крові, рівень холестерину і так далі). Це дасть вам повну картину, і вам буде простіше обговорювати свої цілі з лікарем.
    • Можливо, для здоров'я вам потрібно схуднути або набрати вагу, проте вам також слід прагнути до поліпшення гнучкості, витривалості, зміцнення м'язів.
  2. 2 Ставте перед собою позитивні цілі. Думайте нема про негативі, пов'язаному з метою, а про позитив. Наприклад, якщо ви вирішите зайнятися спортом, не ставте перед собою мету скинути певну кількість кілограмів. Мета повинна бути позитивною, наприклад: "Я займаюся спортом, щоб мати можливість пробігти 3 кілометри без зупинки", - або: "Я хочу більше ходити пішки, щоб відправитися в похід в гори з батьком".
    • Імовірність того, що ви досягнете своєї мети (як в плані поліпшення фізичної підготовки, так і в плані прийняття себе), буде вище, якщо ви зосередитеся на тому, в чому вам хотілося б стати краще.
  3. 3 Займайтеся спортом, який приносить вам задоволення. Вибирайте вправи, які здаються вам цікавими і захоплюючими. Не вибирайте вправи тільки на підставі тієї користі, яку вони можуть дати вам. Спробуйте нові заняття і залиште тільки ті, які вам подобаються. Наприклад, якщо вам подобається йога, займайтеся йогою, навіть якщо вам здається, що у вас багато зайвої ваги для цього заняття.Практично всі фітнес-програми можна адаптувати під людини будь-якої ваги і будь-якого ступеня підготовки.
    • Якщо ви соромитеся займатися з іншими людьми, запишіться на індивідуальні заняття, ходіть на заняття з одним або займайтеся будинку. Не дозволяйте страху осуду з боку інших людей впливати на ваші рішення.
  4. 4 Продумайте свій стиль. Не варто купувати одяг, робити макіяж і вибирати стрижки тільки на підставі того, що вважається придатним людям вашого статури, або того, що рекомендують в модних журналах. Носіть те, що вам хочеться, що вам подобається і в чому вам комфортно. Вибирайте одяг, яка відображає вашу індивідуальність, в якій вам зручно і яка підходить вашому способу життя.
    • Приміряйте самі різні речі і поекспериментуйте з фасонами. Якщо вам комфортно в речах, які, на думку оточуючих, йдуть людям з вашим типом фігури, носите ці речі, але тільки тому, що вони вам подобаються, а не тому, що ви повинні їх носити.

Метод 5 з 5: Образ мислення

  1. 1 Порівнюйте себе тільки з собою. Світ був би нудним, якби всі виглядали однаково. Немає сенсу порівнювати себе з іншими - ні зі знаменитостями, ні зі своїми знайомими. Краще порівнювати себе з собою в минулому, і для цього потрібно мати цілі. Наприклад, порівнюйте те, як ви виглядаєте зараз, з тим, як ви виглядали пару років назад.
    • Будьте ласкаві до себе і не поспішайте. Ставтеся до себе так, як вам хотілося б, щоб до вас ставилися інші.
  2. 2 Пам'ятайте, що тіло - це тільки частина самооцінки. Важливо навчитися любити і цінувати своє тіло, однак потрібно пам'ятати, що ваша цінність як особистості не визначається тільки зовнішністю.
    • Подумайте про людей, які викликають у вас захоплення, яких ви любите і поважаєте. Які якості приходять вам в голову? Ви цінуєте інших за зовнішність або за характер і особистість людини?
  3. 3 Знайте, коли варто звернутися за допомогою. Пам'ятайте, що всім буває складно примиритися зі своїм тілом, і це нормально. Але вам також варто подумати про те, щоб звернутися до лікаря або психотерапевта. Є ознаки проблем зі сприйняттям свого тіла, які вимагають звернення до фахівця. Задайте собі наступні питання:
    • Чи можете ви контролювати негативні думки про себе? Чи завжди ви думаєте про те, що вважаєте своїми недоліками?
    • Чи заважає вам невдоволення своєю зовнішністю вести звичний спосіб життя? Відмовляєтеся ви зустрічатися з людьми і говорити в присутності великої кількості людей? Чи боїтеся ви ходити на роботу через страх осуду?
    • Чи проводите ви багато часу перед дзеркалом щодня? Чи приділяєте ви догляду за собою дуже багато часу?
    • Чи відчуваєте ви, що не можете перестати порівнювати себе з іншими? Старатся ви уникати фотокамер?
      • Знайте, що якщо у вас є які-небудь з описаних вище проблем, вам, швидше за все, потрібна допомога фахівця. Можливо, у вас розвинулося тілесне дисморфическими розлад, яке потребує лікування. Якщо цим станом не займатися, воно може привести до появи суїцидальних думок і намірів. Навіть якщо вам не поставили цей діагноз, вам варто звернутися за допомогою, щоб не боротися з проблемою наодинці.
  4. 4 Знайдіть потрібного фахівця. Є кілька варіантів допомоги. Можна записатися до психотерапевта на індивідуальні сеанси. Можна брати участь в груповій терапії або вступити в групу підтримки, де структура буде менш жорсткою. Можна також знайти групу підтримки в інтернеті і спілкуватися з людьми, яким знайомі проблеми зі сприйняттям свого тіла.
    • Важливо знайти людей, які не будуть засуджувати ваше ставлення до себе. Шукайте людей, які зможуть допомогти вам радою.

Поради

  • Розміщуйте на дзеркалі стікери зі списком якостей, які вам в собі подобаються. Можна написати кілька якостей, що стосуються зовнішності (наприклад, "у тебе красиві скули"), проте більшість якостей має бути пов'язано з вашим характером.
  • Вкрай важлива підтримка інших людей, оскільки вам буде корисний рада людей, яким ви довіряєте. Згадуйте ці поради, коли у вас знову виникнуть негативні думки.
  • Якщо ви хочете сісти на дієту або почати займатися спортом, спочатку поговоріть про це з лікарем. Не допускайте різкої зміни ваги.
  • Всі люди різні, якими б не були їх фігури. Всім подобаються різні типи зовнішності. Одні люди переживають через волосся на тілі, інші не бачать в них нічого поганого.