Як приручити домашню щура

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 17 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как приручить крысу. Приручение крыс к рукам
Відеоролик: Как приручить крысу. Приручение крыс к рукам

Зміст

Щоб перетворити полохливу щура в люблячого вихованця, її слід поступово привчити до спілкування з вами. Спочатку потрібно адаптувати щура до нового місця проживання і розвинути у неї довіру по відношенню до вас. За допомогою ласощів і ласкавого звернення можна домогтися того, щоб вихованець відчував себе комфортно у вашій присутності, що, врешті-решт, призведе до виникнення тісної дружньої зв'язку між вами.

кроки

Частина 1 з 3: Забезпечте щура комфорт в клітці

  1. 1 Дозвольте щура побути деякий час на самоті. Тільки що придбану щура слід залишити в спокої в своїй клітці на кілька днів. Це допоможе їй адаптуватися до нової обстановки без додаткового стресу від спілкування з вами.
    • Якщо ви купили щура, яку приручали з народження, то налагодити з нею контакт можна вже в перші пару тижнів або навіть днів. Такий вихованець повинен почати брати у вас ласощі з рук вже через кілька днів після покупки і його буде досить легко привчити до рук. Продукція, що в зоомагазинах щури зазвичай ставляться саме до цієї категорії.
    • Неприручений щури зазвичай панічно бояться людей, їх дуже важко брати в руки і навіть торкатися до них. Вони можуть закричати від страху, якщо ви спробуєте до них доторкнутися. Такі вихованці не підходять для новачків, так як для їх приручення і соціалізації потрібно море терпіння і досвіду. Найчастіше до такої категорії відносяться щури, вирощені в якості корму для змій.
  2. 2 Поставте клітку з щуром в середній по жвавості зоні вашого будинку. Незважаючи на те, що вам слід дозволити вихованцеві адаптуватися до клітки, це не означає, що його необхідно повністю ізолювати. Щур повинна бачити деяку активність навколо себе, але її потрібно захистити від галасливих приладів і гучних звуків. Зазвичай непоганим місцем для клітини з гризуном служить тихий куточок вітальні.
    • Насправді тривалі розмови по телефону в одній кімнаті з щуром дозволяють привчити вихованця до звучання вашого голосу. Проте при цьому слід говорити нормальним тоном, а не кричати, так як щур може злякатися.
    • Більшість щурів легко лякається шелестіння, шелесту і електронного гулу, тому постарайтеся захистити вихованця від таких звуків на період приручення.
  3. 3 Проявіть терпіння. Дайте щура стільки часу, скільки буде потрібно, щоб перейнятися до вас довірою і самої виявити бажання спілкуватися. Запам'ятайте, кожній тварині необхідний свій підхід, тому ні в якому разі не впадайте у відчай.
    • Не намагайтеся брати щура в руки до того, як вона звикне до свого нового дому. Від переляку вона може вивернутися, вкусити вас і втратити до вас будь-яку довіру.

Частина 2 з 3: Спілкуйтеся з вихованцем

  1. 1 Починайте потроху спілкуватися з щуром через клітку. На самому початку приручення нетривалий спілкування з вихованцем краще тривалого. Постарайтеся спілкуватися з щуром тоді, коли ви задоволені і спокійні, говорите з нею через клітку ласкавим голосом, перш ніж намагатися торкнутися її.
    • Можна запропонувати щура крізь прути клітки частування, але не чекайте, що вона відразу почне брати його з ваших рук. Просто прослідкуйте за тим, щоб щур бачила, що саме ви кладете їй в клітку ласощі.
  2. 2 Привчіть щура брати ласощі з рук. Не до кінця приручені пацюки часто відмовляються відразу брати ласощі з рук, тому просто давайте своєму вихованцеві шматочок якогось фрукта або овоча один раз в день. Пригощайте щура в клітці протягом декількох днів поспіль, щоб вона пристрастилася до ласощів. Коли щур почне із задоволенням вживати ці ласощі, припиніть класти його в клітку і пропонуйте скуштувати його вже тільки з рук.
    • З цього моменту вихованець зможе ласувати виключно в тому випадку, якщо візьме частування безпосередньо з ваших рук. Це досить важливий крок у зміцненні зв'язку між вами.
  3. 3 Давайте щура один шматочок ласощів кожен раз, коли відкриваєте її клітку. Відкрийте дверцята клітки, дайте про себе знати і переконайтеся, що щур це усвідомила, щоб випадково не налякати вихованця. Потрясіть миску з кормом, щоб цей шум асоціювався з отриманням ласощів, а потім почастуєте щура. Такий підхід привчить щура з нетерпінням чекати чергових контактів з вами, так як вони пов'язані з отриманням ласощів!
    • Привчання до отримання ласощі з рук створить тісний зв'язок між вами і вихованцем.
  4. 4 Дозволяйте щура обнюхувати ваші руки. Регулярно пропонуйте щура обнюхати і вивчити порожню долоню. Це допоможе їй звикнути до вашого запаху і дозволить зрозуміти, що, коли ви опускаєте руку в клітку, далеко не завжди у вас буде для неї ласощі. Якщо допустити розвиток подібної асоціації, то щур може почати кусати вас за руки, маючи на увазі, що вони теж є їжею.
    • Це допоможе вам перейти до тієї стадії приручення, коли все ще полохливий вихованець готовий харчуватися з ваших рук і вже спокійно вивчає вас.
  5. 5 Почніть погладжувати вихованця. Ймовірно, спочатку щура не сподобаються ваші погладжування. Вам буде потрібно привчити її до подібного фізичного контакту регулярними нетривалими спробами її погладити. З повторними погладжуваннями, які закінчуються отриманням ласощів, щур дуже швидко зрозуміє, що це безпечний і дуже приємний контакт.
    • У перший час намагайтеся погладити вихованця лише раз. Через один-два тижні одиночних погладжувань можна буде перейти до серії з декількох погладжувань за одну спробу.
    • З плином часу почніть привчати щура до більш тривалим поглаживаниям. Щура це не сподобається, але вона буде змушена пройти через цей досвід, щоб звикнути до того звернення. Деякий відсіч з її боку є цілком нормальною і очікуваною реакцією. Якщо ж вихованець сильно лякається і починає кричати, відступите назад до нетривалих поглаживаниям.
    • Погладжування дуже гарні для приручення. Вдаватися до них слід часто і навіть тоді, коли щур не зацікавлена ​​в них. Більшості щурів починають подобатися погладжування в тому випадку, коли їх гладять досить багато.
  6. 6 Видавайте негативний звуковий сигнал при поганій поведінці щури. Якщо щур вкусить вас, скрикну або взвізгніте у відповідь. Не потрібно намагатися сильно налякати вихованця криком, просто дайте йому зрозуміти, що вам боляче і йому слід бути обережніше.
    • Ніколи не вдавайтеся до фізичних покарань за погану поведінку. Покарання лише дають вихованцеві зрозуміти, що ви непередбачувані і не заслуговуєте довіри.
  7. 7 Відвідуйте щура протягом дня. Говоріть з щуром ласкавим і приємним тоном голосу. Відкривайте дверцята клітки і опускайте всередину руку, щоб вихованець міг її обнюхати і, можливо, отримати легке погладжування по голові. Вам необхідно спілкуватися з вихованцем якомога частіше.
    • Перш ніж торкатися до щура, обов'язково стежте за тим, щоб вона не спала і усвідомлювала ваша присутність в клітці.
  8. 8 Якщо у вас дуже нервовий вихованець, спробуйте навчати його за допомогою клікера. Застосування клікера - відмінний спосіб розвинути у полохливого вихованця позитивні асоціації по відношенню до вашого спілкування з ним. Такий вид дресирування призводить до виникнення у щура асоціативного зв'язку між звуком клікера (клацанням) і позитивним стимулом (у вигляді ласощів або іграшки). Якщо щур робить щось таке, що вам подобається (навіть якщо це всього лише крок у вашу сторону), клацайте клікером і негайно пропонуйте вихованцеві ласощі.
    • Постарайтеся використовувати клікер саме в той момент, коли щур робить необхідне вам дію.
    • Клікер для дресирування можна купити в зоомагазині або придбати через інтернет.
    • Якщо ви не знаєте, з чого почати, пошукайте в мережі посібники з дресирування із застосуванням клікера. Можна навіть знайти відеоролики і текстові інструкції саме по дресируванню щурів.

Частина 3 з 3: Привчіть щура до рук

  1. 1 Привчіть щура підходити до дверцят клітки, щоб отримати ласощі. Це дозволить зробити так, щоб вихованець підходив до дверцят тоді, коли вам це необхідно. Так вам не доведеться ганятися за ним по всій клітці. Потрясіть мискою з ласощами, щоб спонукати щура підійти до дверцят.
    • Якщо щур не підходить до дверцят, піднесіть ласощі до її носі і постарайтеся з його допомогою виманити її до дверей.
    • Замість того щоб трясти миску, можна вимовляти кличку вихованця, щоб він підходив до вас тоді, коли її чує. Якщо ви будете повторювати кличку вихованця кожен раз перед тим, як дати йому частування, він швидко звикне до свого імені.
    • Який би сигнал ви не вибрали, будьте послідовні.
  2. 2 За допомогою ласощі заманите щура собі на долоню. Візьміть в руку кілька шматочків частування, відкрийте дверцята клітки і просуньте відкриту долоню з ласощами всередину. Як тільки щур схопить один шматочок з долоні і з'їсть його, зробіть так, щоб для отримання наступного шматочка їй довелося зробити крок з клітки.
    • Швидше за все, в перші кілька днів щур буде побоюватися слідувати за рукою, щоб поласувати. Дайте їй час.
    • Продовжуйте відсувати руку з ласощами все далі і далі до тих пір, поки щур не почне перебиратися з клітки на вашу долоню, щоб пригоститися.
  3. 3 Дозвольте щура вивчити обстановку за межами клітини. Якщо в якийсь момент щур побажає просто вийти з клітки і вивчити кімнату, дозвольте їй це зробити. Чи не смикайтесь у напрямку до них і не намагайтеся зупинити. Якщо вона підійде до вас, щоб пригоститися ласощами, дозвольте їй його з'їсти. Якщо щур почне дертися по вашому одязі, дозвольте їй і це, не смикайтесь. Вам необхідно показати вихованцеві, що ви не уявляєте собою ніякої загрози.
    • Зрештою, щур обов'язково наважиться на те, щоб вийти до вас і з'ясувати, що ви з себе уявляйте. Не втручайтеся в цей процес, навіть якщо вихованець вирішить по вам побігати. Просто стійте на місці та дозвольте йому вивчати ваш запах.
    • Дозвольте щура повертатися в клітку так часто, як вона того забажає. Пам'ятайте про те, що клітина є для неї безпечною зоною. У ній щур повинна відчувати себе в безпеці і мати можливість повністю контролювати ситуацію.
  4. 4 Починайте брати щура на руки тоді, коли вона до вас звикне. Для цього необхідно вибрати зручний момент і заманити вихованця в кут. Заганяйте щура в кут якомога спокійніше і ласкаво. Намагайтеся не лякати щура. Як тільки щур виявиться в руці, швидко запропонуйте їй ласощі і поверніть назад на землю.
    • Ніколи не піднімайте щура в повітря за хвіст. Так можна нанести вихованцеві серйозну травму, яка в крайніх випадках навіть може зажадати ампутації хвоста.
    • Якщо щур починає кричати, коли ви намагаєтеся підняти її, дозвольте їй втекти і заспокоїтися. Ніколи не примушуйте до контакту кричуще від страху тварина. Проте тихе попискування цілком прийнятно.
  5. 5 Чи не відпускайте щура з рук, поки вона чинить опір. Залежно від характеру пацюка, часом це буває важко зробити, але вам не слід відпускати вихованця з рук, поки той чинить опір, інакше він зрозуміє, що така поведінка дає свої плоди. Постарайтеся почекати, коли пацюк заспокоїться в руках (нехай навіть на секунду), і тільки тоді відпустіть її.
    • Тут критично важлива своєчасність ваших дій. Відпускайте вихованця відразу ж, як тільки він заспокоїться. У міру зміцнення взаємин з ним можна буде збільшити вимоги до тривалості спокою, перш ніж ви будете відпускати щура з рук.
  6. 6 Беріть щура в руки на регулярній основі. Щодня беріть вихованця в руки і виймайте його з клітки. Найкраще робити це в середині дня, коли він уже найбільш втомлений і не здатний до серйозного опору. Виймайте щура з клітки і тримайте на руках по 20 хвилин. Обов'язково засікайте час, так як дуже важливо дотримуватися строго відведені хвилини спілкування.
    • Коли берете щура на руки, дозволяйте їй вільно бігати по руках і навіть забиратися до вас на плечі. Головна вимога полягає в тому, щоб щур залишалася на вас і дозволяла вам торкатися до неї протягом відведених 20 хвилин.
    • На самому початку, ймовірно, щур буде пищати і чинити опір, намагаючись вирватися з рук. Не дозволяйте їй цього. Якщо ви побоюєтеся, що вихованець може вас вкусити, беріть його в руки через рушник.
  7. 7 Зміцнюйте дружні взаємини з щуром. Коли щур почне з полюванням підходити до відкритих дверцятах клітини, підхоплюйте її на руки і переносите в спеціально відведену і безпечну для щурів ігрову зону, де вона зможе побігати і вивчити нові предмети. Спільне проведення часу з щуром дозволить вам розвинути з нею міцну дружню зв'язок.

Поради

  • Застеляйте старою ковдрою ту зону, яку дозволяєте вивчати своєї щура, щоб захистити поверхні від сечі і екскрементів вихованця.

попередження

  • У період приручення щури тримайте всіх інших вихованців подалі від неї, так як вони можуть зробити її більш полохливої.
  • Деякі вкрай домінантні щури ніколи не дозволяють брати себе в руки, але здатні за власним бажанням забиратися на них під час прогулянок по безпечній території.
  • Дикі щури не повинні бути домашніми вихованцями. Вони можуть бути переносниками небезпечних захворювань. Крім того, такі тварини піддаються цілеспрямованому відбору та розведення, щоб володіти хорошим характером.