Як приручити карликового хом'ячка

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 25 Лютий 2021
Дата Оновлення: 2 Липня 2024
Anonim
ДЖУНГАРСКИЕ ХОМЯЧКИ. Как приручить, ухаживать, кормить...
Відеоролик: ДЖУНГАРСКИЕ ХОМЯЧКИ. Как приручить, ухаживать, кормить...

Зміст

Багато видів карликових хом'яків (хом'ячок Кемпбелла, джунгарський хом'як, хом'ячок Роборовского) можуть жити в якості домашніх вихованців, і найпопулярнішим з них є хом'ячок Кемпбелла. Незалежно від того, якого саме карликового хом'ячка ви вирішили завести, вам потрібно дотримуватися певної стратегії, щоб успішно приручити пухнастого малюка. Якщо ви зможете приручити хом'ячка і привчити його сидіти на руках, маленький звір буде спокійно ставитися не тільки до вас, але і до членів вашої сім'ї і вашим друзям.

кроки

Частина 1 з 3: Допоможіть хом'яку звикнути до вас

  1. 1 Дайте карликовому хом'яку звикнути до нового місця проживання. Ці пухнасті звірята виглядають такими милими і зворушливими, що вам, звичайно, захочеться відразу ж взяти нового вихованця на руки. Однак, якщо ви тільки що принесли хом'ячка в будинок, дайте йому час, щоб звикнути до своєї клітці. Залиште вихованця в спокої на день або близько того - за цей час хом'ячок вивчить нову обстановку і речі, які перебувають в його клітці. Чим спокійніше хом'як буде відчувати себе в своєму новому житлі, тим простіше вам буде приручити вихованця.
    • Під час адаптації хом'як буде також звертати увагу на те, чим ви займаєтеся поруч з його кліткою.
  2. 2 Ведіть себе тихо, коли перебуваєте поруч з кліткою. Поки хом'як звикає до своєї клітці і вашої присутності, намагайтеся перебувати поруч з кліткою, але не намагайтеся при цьому спілкуватися з хом'ячком. Просто сядьте поруч з кліткою і подивіться телевізор або почитайте книгу. Дайте вихованцеві час звикнути до вашої присутності, перш ніж ви почнете приручати звірка.
  3. 3 Розмовляйте з хом'ячком. Через кілька днів, коли хом'ячок трохи звикне до нового будинку, починайте розмовляти з вихованцем, щоб він познайомився з вашим голосом. Особливо важливо розмовляти зі звіром, якщо ваш вихованець належить до росіян карликовим хомячкам - ці тварини мають слабким зором і орієнтуються переважно за допомогою слуху. Чим краще хом'як буде дізнаватися ваш голос, тим менше ймовірність, що він вкусить вас, коли ви спробуєте взяти його на руки. Навіть якщо у вас хом'як іншого виду, обов'язково розмовляйте з вихованцем - це допоможе йому швидше звикнути до вас.
    • Намагайтеся завжди розмовляти з вихованцем ласкавим, тихим голосом.

Частина 2 з 3: Візьміть карликового хом'ячка на руки

  1. 1 Вибирайте правильний час для приручення хом'ячка. У природі хом'яки ведуть нічний спосіб життя, тобто вони найбільш активні в темний час доби. Відведіть час в кінці дня, наприклад, після вечері, коли ваш вихованець з більшою часткою ймовірності буде спати. Якщо ви бачите, що хом'ячок тільки прокидається, почекайте 15 хвилин, перш ніж намагатися брати його на руки.
    • Якщо ваш карликовий хом'ячок спить, не намагайтеся його будити. Якщо ви потривожите сплячого звіра, він злякається, подумає, що ви уявляєте для нього загрозу, і пустить в хід зуби, щоб захистити себе. Наберіться терпіння і почекайте, поки хом'ячок прокинеться сам.
  2. 2 Вимийте руки. Перш ніж доторкнутися до хом'яка, ретельно вимийте руки, щоб видалити з шкіри запах харчових продуктів. Якщо звір відчує запах їжі, він прийме ваші руки за частування і спробує їх на смак. Використовуйте мило без запаху, щоб вимити руки.
  3. 3 Опустіть руки в клітку вашого карликового хом'ячка. Складіть долоні у формі чаші і повільно опустіть їх в клітку вихованця. При цьому обов'язково розмовляйте з вихованцем, щоб хом'як дізнався вас і не сприймав ваші руки як загрозу. Намагайтеся не робити різких рухів і не підвищуйте голос, інакше ваш вихованець може злякатися.
    • Якщо ваш вихованець не виявляє бажання забратися в простягнуті руки, спробуйте покласти на долоню трохи смачного частування, щоб підманити обережного звірка.
    • Якщо частування не допомогло звірку подолати страх, скористайтеся ополоником або великий сервировочной ложкою. Поставте кухонне пристосування на дно клітки і дочекайтеся, поки хом'як забереться в нього (не намагайтесь зловити звіра ополоником). Після цього підніміть ополоник разом з тим, хто сидів у ньому хом'яком і пересадите вихованця в свої руки.
  4. 4 Дістаньте хом'яка з клітки і дайте йому можливість вивчити вас. Коли вихованець комфортно влаштується в ваших долонях, обережно підніміть його ближче до себе. Спробуйте акуратно розгорнути тварина, щоб його мордочка було звернена в сторону вашого обличчя. Якщо вихованець зможе бачити вас, це допоможе йому краще орієнтуватися в тому, що відбувається і зменшить стрес, пов'язаний з витягом з клітки.
    • Діставши хом'яка з клітки, дайте звірку можливість вільно дертися по вашому тілу. Якщо у тварини буде можливість вивчити вас, воно буде відчувати себе більш комфортно. Постарайтеся рухатися якомога менше, коли хом'як бігає по вам і дереться, чіпляючись за ваш одяг.
    • Спробуйте сісти або навіть лягти на підлогу, щоб хом'як міг без праці побігати по вам.
  5. 5 Беріть хом'яка на руки щодня. Щоб приручити хом'яка, необхідно проводити з ним час кожен день. Намагайтеся брати вихованця на руки кілька разів на день і тримайте кожен раз близько п'яти хвилин.Якщо ви виявите наполегливість і будете займатися з вихованцем щодня, ваш хом'ячок досить скоро стане ручним і буде сам забиратися в ваші долоні.
    • Постарайтеся виділити певний час для спілкування з вихованцем і присвячувати цей час приручення тваринного кожен день. В цьому випадку хом'як буде знати, коли саме ви прийдете.

Частина 3 з 3: Корисні поради по приручення хом'ячка

  1. 1 Навчіться розрізняти агресивні укуси і невинне покусування. Коли ви будете приручати хом'ячка, вам, швидше за все, доведеться випробувати на собі гостроту зубів пухнастого малюка. Карликовий хом'ячок може вкусити вас, якщо він переляканий і думає, що ви уявляєте для нього загрозу. Крім того, звір пускає в хід зуби, якщо йому набридло сидіти в клітці або він не дуже добре себе почуває. На відміну від укусів, за допомогою яких хом'як намагається захистити себе, обережне покусування є природним способом, який допомагає звірку досліджувати предмети в навколишньому середовищі.
    • Укуси хом'яка рідко викликають кровотечу, однак біль, яку ви відчуєте, змусить вас отдернуть руку і ставитися до вихованця з більшою обережністю. Легкі покусування зазвичай не викликають больових відчуттів.
  2. 2 Якщо хом'ячок вкусив вас, необхідно правильно реагувати на небажану поведінку звірка. Якщо ваш вихованець пустив в хід зуби, різко подмімо на його мордочку. Сильний потік повітря неприємний для тварини, проте не завдає шкоди його здоров'ю. Такий зворотній зв'язок дасть хом'яку зрозуміти, що кусатися не можна. Навіть якщо несподіваний укус налякав вас, не кидайте хом'яка - падіння з висоти може травмувати маленького звірка.
    • Покладіть в клітку побільше іграшок, наприклад, картонні втулки від туалетного паперу або кухонних рушників. Це допоможе хом'яка розважити себе, так що він не буде нудьгувати і, швидше за все, стане менше кусатися.
    • Якщо ви дуеті на мордочку вихованця кожен раз після укусу, а додаткові іграшки вже не поміщаються в клітці, однак пухнастий злюка продовжує кусати вас, покажіть хом'ячка ветеринара. Спеціаліст обстежує тварину і запропонує стратегії вирішення проблеми.
  3. 3 Чи не засовуйте руку в клітку карликового хом'ячка. Джунгарськие хом'ячки володіють сильним територіальним інстинктом, так що якщо ваш вихованець відноситься саме до цього виду, він може агресивно відреагувати, побачивши вашу руку в клітці, і кинеться захищати свій життєвий простір за допомогою зубів. Імовірність нападу особливо висока, якщо ви сунули руку в клітку несподівано для тваринного, ніяк не попередивши його про Вашу присутність. Проявляйте особливу обережність, коли протягуєте руку до вихованця, що сидить в клітці.
    • Спробуйте поглянути на ситуацію з точки зору хом'яка. Його тільце маленьке і тендітне, а ваша рука здається йому чимось величезним. Не дивно, що маленький звір сприймає її як загрозу своєму життєвому простору.

Поради

  • На приручення карликового хом'ячка потрібно від декількох днів до двох тижнів.
  • Давайте карликовому хом'яку частування, коли ви приручаєте його, однак тільки в тому випадку, якщо хом'як не кусає вас.
  • Вважається, що приручити карликового хом'яка набагато легше, ніж більшого сирійського хом'яка. Однак на приручення хом'ячка Роборовского нерідко потрібно більше часу, ніж на приручення сирійського хом'яка.
  • Якщо ви намагаєтеся приручити джунгарского хом'ячка, запасіться терпінням - швидше за все, вам буде потрібно більше часу і зусиль, перш ніж ваш вихованець стане ласкавим і доброзичливим. Постарайтеся частіше брати вихованця на руки і проводите більше часу, спілкуючись з пухнастим звіром.
  • Щоб уникнути укусів, нанесіть на руки спрей-Антігризін "Леді гірке яблуко" (його можна купити в магазині товарів для тварин).
  • Якщо ви турбуєтеся, що новий вихованець може вкусити вас, надіньте рукавички (бавовняно-паперові або садові), щоб захистити руки від укусів і відчувати себе більш впевнено.
  • Якщо ви намагаєтеся приручити китайського карликового хом'ячка, будьте особливо обережні і намагайтеся не лякати вихованця - ці звірята більш полохливі, ніж інші види хом'яків.
  • Коли ви берете хом'яка на руки, будьте обережні і не кидайте звірка. Якщо хом'як впаде, він може отримати серйозні, або навіть смертельні, травми.

попередження

  • Чи не ганяйте хом'яка по клітці, намагаючись зловити його. Це може сильно налякати тварину.
  • Ніколи не тикайте пальцями в мордочку джунгарского хом'ячка - у відповідь на таку безцеремонність вихованець може вчепитися вам у руку.