Як перевіритися на ботулізм

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 6 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как изменить целевое назначение земли?
Відеоролик: Как изменить целевое назначение земли?

Зміст

Ботулізм - це небезпечне інфекційне захворювання.Збудником ботулізму є токсин, що виділяється бактеріями Clostridium botulinum. Інфекція потрапляє в організм через шлунково-кишковий тракт і ушкоджену шкіру. Потрапляючи в кров, токсин поширюється по всьому організму, вражаючи органи і системи. В особливо важких випадках може наступити летальний результат. Ботулізм - досить рідкісне захворювання. Основна причина - це потрапляння ботулінічного токсину в організм людини з продуктами харчування. Крім того, ботулізм може розвинутися при попаданні у відкриту рану суперечка хвороботворних бактерій. Щоб визначити хворі ви на ботулізм чи ні, необхідно знати симптоми цього захворювання, а також пройти спеціальну діагностику.

кроки

Метод 1 з 4: Симптоми

  1. 1 Зверніть увагу на м'язову слабкість у всьому тілі і параліч м'язів. У хворих відбувається порушення ходи і координації руху. При цьому захворюванні типовий низький м'язовий тонус.
    • Як правило, м'язова слабкість і параліч м'язів поширюються зверху вниз, починаючи з плечей і поступово переходячи до ніг. Ботулотоксин діє як на вегетативну нервову систему, так і на соматичну. Це призводить до того, що м'язовий тонус поступово зникає від верхніх кінцівок до нижніх.
    • При ботулізмі параліч м'язів вражає обидві сторони тіла на відміну від неврологічних захворювань, при яких паралізованою може бути тільки одна сторона тіла.
    • М'язова слабкість - це один з перших і найголовніших симптомів, який призводить до проблем з промовою, зором і диханням.
    • Ці симптоми обумовлені впливом токсину на нерви і їх рецептори, які керують роботою органів і м'язів.
  2. 2 Зверніть увагу на невиразність мови. Порушення мови викликано поразкою мовних центрів в мозку нейротоксином, що виробляється Clostridium botulinum. При ураженні черепних нервів хворий відчуває проблеми з промовою і рухом губ.
    • Нейротоксин вражає одинадцяту та дванадцяту пару черепних нервів, які відповідають за мову.
  3. 3 Зверніть увагу на свої повіки. У хворих на ботулізм дуже часто відзначається опущення століття. Птоз (опущення століття) виникає внаслідок ураження нейротоксином третьої пари черепних нервів. Третя пара черепних нервів відповідає за рух очного яблука, століття і розмір зіниці. У хворих на ботулізм зіниці розширені, і предмети сприймаються розпливчасто.
    • Опущення століття може бути як одностороннім, так і двостороннім.
  4. 4 Зверніть увагу на дихання. Проблеми з диханням можуть виникнути через ураження нейротоксином дихальної системи. Нейротоксин викликає зниження активності дихальних м'язів і, отже, виникають проблеми з газообменом.
    • Це може привести до зупинки або порушення функцій дихання.
  5. 5 Зверніть увагу на зір. Двоїння в очах, розпливчастість зображення може статися при пошкодженні другої пари черепних нервів. Зоровий нерв (друга пара) відповідає за зір і за передачу видимого нами зображення в мозок.
  6. 6 Зверніть увагу на симптоми ботулізму у дітей. У дітей спостерігається зниження м'язового тонусу. Дитина може бути схожий на «ганчір'яну ляльку». Крім того, у дитини може бути поганий апетит. Він може погано смоктати пляшку з-за зниження м'язового тонусу і сильної слабкості.
    • Іншими симптомами є слабкий крик, зневоднення і сухість слизових оболонок очей.
    • Не до кінця розвинена імунна система не в змозі дати імунну відповідь на інфекцію, тому хвороба починає прогресувати.

Метод 2 з 4: Професійна діагностика

  1. 1 Проконсультуйтеся з лікарем, якщо ви помітили у себе вищевказані симптоми. Ботулізм - це дуже серйозне захворювання, тому негайно зверніться до лікаря при підозрі на ботулізм.
    • Симптоми починають проявлятися через 18-36 годин після інфікування.
    • При появі перших симптомів, негайно зверніться за медичною допомогою.
  2. 2 Пройдіть необхідний медичний огляд, завдяки якому доктор зможе поставити вам діагноз. Після того, як ви помітили у себе перші симптоми ботулізму, негайно зверніться до лікарні.
  3. 3 Лікар огляне вас для виявлення симптомів ботулізму. До цих симптомів можуть належати: відсутність сльозотечі, розширення зіниць, зниження сухожильних рефлексів, сухість у роті, затримка сечі, утруднене сечовипускання, а також нездатність виконувати найпростіші дії, наприклад, ходити, говорити і координувати рухи. Також можуть бути зменшені або відсутні взагалі кишкові шуми під час обстеження.
    • У дитини може спостерігатися сильне зниження м'язового тонусу.
    • У важких випадках у хворого може бути дихальна недостатність або гіпоксія (знижений вміст кисню в організмі).
    • Лікар може розпитати вас про недавні ранах або прийнятої їжі за останні 24-48 годин.
  4. 4 Здайте необхідні аналізи, результати яких допоможуть лікарю поставити правильний діагноз. Існує кілька діагностичних аналізів, які лікар може попросити вас зробити. Це допоможе йому поставити правильний діагноз. Будьте готові до того, що може знадобитися кілька аналізів, завдяки результатам яких, лікар зможе підтвердити або спростувати наявність ботулізму.
    • Лабораторні дослідження: виявлення токсину в крові, блювотних масах, промивних водах шлунка, сечі, калі, а також в продуктах харчування, якими хворий харчувався перед інфікуванням.
    • Електроміографія: це метод електрофізіологічної діагностики уражень нервово-м'язової системи, який дозволяє підтвердити або спростувати діагноз. ЕМГ проводиться або за допомогою поверхневих електродів, прикріплених до поверхні шкіри над досліджуваної м'язом, або голчастими електродами, які вводять безпосередньо в м'яз.
    • Рентгенографія: під час цього дослідження доктор може побачити кишкову непрохідність або порушення моторики шлунка, що може привести до розтягування тонкого кишечника. Також може знадобитися дослідження спинномозкової рідини, завдяки чому можна буде підтвердити наявність ботулізму.

Метод 3 з 4: Лікування ботулізму

  1. 1 В першу чергу зменшіть симптоми, які можуть нести серйозну загрозу життю та здоров'ю. Якщо у пацієнта низький рівень кисню в крові, важливо провести відповідну дихальну терапію. У важких випадках використовуються апарати штучної вентиляції легенів.
    • У деяких випадках ставлять назогастральний зонд для виведення вмісту шлунка. Крім того, може знадобитися проведення ентерального харчування через назогастральний зонд.
  2. 2 Зменшення дії токсину. Якщо пацієнт знаходиться в свідомості і у нього є кишкові шуми, лікар може призначити клізми або нудоти кошти для виведення токсину з організму. Крім того, лікар може призначити катетеризацию сечового міхура тонким еластичним катетером.
    • Антитоксин застосовується для дорослих і дітей старше одного року, якщо діагноз підтверджений відповідними дослідженнями.
    • Крім того, лікар може призначити антибіотики в разі раневого ботулізму.
  3. 3 Лікування рани. Лікар або хірург повинен продезінфікувати рану, використовуючи зрошення і санацію. Крім того, лікар призначить антибіотики (високі дози пеніциліну) і антитоксин.

Метод 4 з 4: Профілактика ботулізму

  1. 1 Ботулізм можна запобігти дотримуючись правил консервування. Крім того, звертайте увагу на термін придатності продуктів. Не вживайте консервовані продукти, в якості яких ви сумніваєтеся. Консерви з ознаками здуття слід викинути. Це особливо стосується консервів, приготованих будинку.
  2. 2 Не давайте дітям молодше одного року мед або кукурудзяний сироп. Ці продукти можуть містити Clostridium botulinum. Як правило, ці продукти не вплинуть на здоров'я дорослих, але через те, що діти мають слабку імунну систему, це може бути чревате серйозними наслідками для здоров'я та життя дитини.
    • Щорічно на ботулізм хворіють сотні дітей.Однак дослідження показали, що всього лише 15% випадків захворювання були наслідком споживання меду. У 85% випадків причина була не встановлена, але, швидше за все, вона була пов'язана з вживанням кукурудзяного сиропу або продуктами, які не пройшли належної обробки. Крім того, не останнє місце займало забруднення грунтом рани, в якій були умови, необхідні для проростання Clostridium botulinum.
  3. 3 Помийте рану теплою водою з милом. Накладіть пов'язку, якщо ви перебуваєте на відкритому повітрі. Якщо ви підозрюєте, що у вас або у вашої дитини ботулізм, зверніться за невідкладною медичною допомогою.
    • Періть брудний одяг в гарячій воді. Використовуйте відповідні миючі засоби, якщо ви сільськогосподарський працівник або якщо ваша робота пов'язана з землею.
    • Уникайте багаторазового використання голок, так як це може призвести до зараження раневим ботулізм. Утилізуйте голки безпечними способами. Не використовуйте голки багаторазового використання.

Поради

  • Німецький лікар вивчив і описав клініку хвороби, яку назвав на ботулізм. Причиною хвороби він вважав неправильне приготування ковбас. Проводячи випробування на самому собі, він намагався виділити з ковбаси невідомий токсин. Захворювання, що виникає в результаті отруєння описаним їм токсином, отримало назву «ботулізм» від латинського botulus, що означає «ковбаса».