Як розпізнати інфекційно-токсичний шок

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 24 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как разорвать токсичные отношения? – О чем молчат женщины – Выпуск 1 от 02.09.2020
Відеоролик: Как разорвать токсичные отношения? – О чем молчат женщины – Выпуск 1 от 02.09.2020

Зміст

Інфекційно-токсичний шок (ІТШ) був вперше зафіксований в 1970-х роках, але широкого розголосу набув лише в 1980-х. В першу чергу від цього захворювання страждають жінки, які користуються тампонами з підвищеними абсорбуючі властивості, але цей стан може розвинутися у кожного (включаючи чоловіків і дітей). Вагінальні контрацептиви, порізи і подряпини, кровотеча з носа і навіть вітрянка можуть стати причиною, по якій бактерії стрептокока або стафілокока потрапляють в кровотік. ІТШ досить важко розпізнати, оскільки його симптоми схожі з симптомами інших захворювань (наприклад, грипу). Швидка постановка діагнозу і швидке лікування стануть вирішальними факторами, чи піде пацієнт на поправку або у нього виникне серйозне ускладнення (а в окремих випадках смерть). Проаналізуйте фактори ризику і симптоми і визначте, чи страждаєте ви від ІТШ і чи потрібно вам медична допомога.

кроки

Метод 1 з 3: Симптоми ІТШ

  1. 1 Остерігайтеся симптомів грипу. Більшість випадків інфекційно-токсичного шоку супроводжуються симптомами, які легко переплутати з симптомами грипу або інших захворювань. Уважно прислухайтеся до свого організму, щоб не випустити з уваги ці важливі ознаки ІТШ.
    • ІТШ може викликати підвищення температури (як правило, вище 39 ° C), сильну ломоту та біль у м'язах, головний біль, блювоту або діарею, а також інші симптоми грипу. Оцініть свої ризики розвитку ІТШ (наприклад, якщо з рани після операції тече рідина або ви користуєтеся тампонами під час менструацій) і протівопоставьте їм ймовірність того, що ви захворіли на грип. Якщо ви вважаєте, що у вас ІТШ, уважно стежте за розвитком інших симптомів.
  2. 2 Остерігайтеся видимих ​​ознак ІТШ, начебто висипки на руках, ногах і інших ділянках тіла. Висип на долонях і / або підошвах стопи, схожа на сонячний опік, є вірною ознакою ІТШ. Проте, не всі випадки ІТШ супроводжуються наявністю висипу, до того ж ця висип може з'явитися на будь-якій ділянці тіла.
    • У людей з ІТШ також спостерігається сильне почервоніння навколо очей, рота, горла і піхви. Якщо у вас є відритий рана, остерігайтеся симптомів інфекції, до яких відноситься почервоніння, набряк, біль при торканні або виділення з рани.
  3. 3 Визначте інші серйозні симптоми. Симптоми ІТШ, як правило, проявляються через 2-3 дні після зараження і починаються з малого. Потім вони, а з ними і саме захворювання, швидко прогресують, так що якщо у вас виникне думка, що у вас може бути ІТШ, будьте вкрай обережні.
    • Остерігайтеся різкого падіння кров'яного тиску, яке зазвичай супроводжується запамороченням, переднепритомний стан або втратою свідомості; сплутаністю свідомості, дезорієнтацією або судомами, а також ознаками ниркової недостатності і відмовою інших органів (наприклад, сильним болем або ознаками неправильної роботи одного з органів).

Метод 2 з 3: Діагностика та лікування ІТШ

  1. 1 Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо запідозрите у себе ІТШ. Інфекційно-токсичний синдром зазвичай добре піддається лікуванню, якщо діагностувати його на ранній стадії. В іншому випадку ІТШ може швидко прогресувати і призвести до тривалого лікування в лікарні, а також (в окремих випадках) до незворотних відмов органів, ампутацій і навіть смерті.
    • Перестрахуйтеся. Якщо у вас проявляються симптоми ІТШ або спостерігається поєднання можливих симптомів з факторами ризику (наприклад, кровотеча з носа або тривале використання жіночих контрацептивів), негайно зверніться за медичною допомогою.
    • Негайно витягніть тампон (якщо це доречно в вашому випадку), якщо лікар не сказав вам іншого.
  2. 2 Приготуйтеся до ґрунтовного, але, як правило, успішному курсу лікування. Хоча лікування ІТШ практично завжди є успішним (на ранній стадії), воно зазвичай включає в себе госпіталізацію строком на кілька днів (іноді в відділенні інтенсивної терапії). У більшості випадків початкове лікування включає в себе прийом одного або декількох антибіотиків.
    • Курс лікування симптомів буде підібраний спеціально під ваш випадок. Це може бути киснева маска, внутрішньовенне вливання, прийом знеболюючих і інших ліків, а іноді навіть діаліз нирок.
  3. 3 Прийміть особливих застережних заходів, щоб не заразитися ІТШ повторно. На жаль, після першого зараження ІТШ ймовірність повторного зараження в майбутньому у пацієнта зростає на 30 відсотків. Тому, щоб уникнути повторного зараження, яке може бути значно сильніше, вам необхідно внести зміни в свій спосіб життя і пильно стежити за проявом симптомів.
    • Наприклад, якщо ви коли-небудь страждали від ІТШ, перестаньте користуватися тампонами (перейдіть на прокладки). Вам також варто перейти на альтернативні способи контрацепції і відмовитися від протизаплідною губки і діафрагми.

Метод 3 з 3: Як знизити ризик розвитку ІТШ

  1. 1 Користуйтеся тампонами з обережністю. Коли інфекційно-токсичний шок був вперше виявлений, він практично завжди зустрічався виключно у жінок, що користуються тампонами під час менструацій. Підвищена обізнаність і зміни, які були внесені в виробництво тампонів, значно знизили загальна кількість випадків ІТШ через використання тампонів, але вони все одно є причиною розвитку цього стану в половині випадків.
    • ІТШ, як правило, викликають бактерії стафілокока і стрептокока, які вивільняють токсини в кровотік і (у невеликого числа хворих) є основною причиною зниження імунітету з серйозними побічними ефектами. Однак все ще не до кінця зрозуміло, чому тривале використання тампонів з підвищеними абсорбуючі властивості є основним фактором ризику розвитку ІТШ. Деякі вважають, що тривале перебування тампонів створює ідеальні умови для зростання бактерій, інші - що тампони з часом висихають і при добуванні наносять невеликі порізи і подряпини.
    • Незалежно від причин, найкращим захистом від ІТШ для жінок є використання прокладок замість тампонів під час менструацій. При необхідності користуйтеся лише тампонами з низькими абсорбуючі властивості і регулярно їх міняйте (через кожні чотири-вісім годин). Зберігайте тампони в прохолодному сухому місці, яке не сприяє росту бактерій (так що не в ванній кімнаті), і не забувайте мити руки до і після того, як торкаєтеся до тампону.
  2. 2 Дотримуйтесь рекомендацій щодо використання тих чи інших засобів жіночої контрацепції. Хоча вони призводять до набагато меншим випадкам ІТШ, ніж тампони, користуйтеся вагінальними контрацептивами, такими як протизаплідні губки і діафрагми, з обережністю. Як і у випадку з тампонами, схоже, що тривале перебування засобів контрацепції є ключовим фактором розвитку ІТШ.
    • Іншими словами, вставляйте протизаплідні губки і діафрагми лише на потрібний період часу, але не довше, ніж на 24 години. Також зберігайте їх у приміщенні, в якому не буває занадто тепло і волого (ідеальне середовище для росту бактерій) і не забувайте мити руки до і після того, як будете до них торкатися.
  3. 3 Остерігайтеся інших можливих причин ІТШ, які можуть торкнутися кожного. Значна більшість всіх випадків ІТШ припадає на жінок і особливо молодих дівчат, але цей стан може торкнутися як жінок, так і чоловіків, як молодих, так і старих. Якщо бактерія стафілокока або стрептокока проникне в організм і вивільнить токсин, а реакцією імунної системи людини стане його «перевантаження», тоді у будь-якого може розвинутися серйозний випадок інфекційно-токсичного шоку.
    • ІТШ також може розвинутися, коли бактерія потрапляє в відкриту в рану, після пологів, під час вітрянки або якщо довго тримати вату в носі при кровотечі.
    • Так що промийте рану, накладіть пов'язку і не забувайте регулярно її міняти. Регулярно міняйте вату в носі або знайдіть інші способи зменшити або зупинити кровотечу. Суворо дотримуйтеся правил гігієни і стежте за своїм здоров'ям.
    • ІТШ частіше вражає молодих людей, так як в теорії у більш дорослих людей краще розвинений імунітет. Якщо ви підліток або молода дівчина, вам слід особливо остерігатися ІТШ.

Поради

  • У 1980 році в США було зафіксовано 814 випадків ІТШ і тільки три випадки в 1998 році. І хоча Центр по контролю і профілактиці захворювань більше не відстежує їх, схоже, що кількість випадків, викликаних тампонами, зросла. Швидше за все, причина в халатності. Не варто недооцінювати ІТШ. Він зустрічається рідко і, як правило, добре піддається лікуванню, але він також може привести до смертельного результату.