Як розпізнати симптоми виразки шлунка

Автор: Bobbie Johnson
Дата Створення: 1 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
ЛікарLIVE - Виразка шлунку (25.03.2019)
Відеоролик: ЛікарLIVE - Виразка шлунку (25.03.2019)

Зміст

Виразка - це пошкодження, яке може розвинутися як на шкірі, наприклад пролежневой виразка, так і на слизових оболонках тіла, наприклад виразка шлунка. Виразка може супроводжуватися як гострими, так і легкими симптомами. Якщо ви відчуваєте які-небудь симптоми виразки шлунка, негайно зверніться до лікаря.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких методів проконсультуйтеся з лікарем.

кроки

Частина 1 з 2: Як розпізнати симптоми

  1. 1 Зверніть увагу на біль в животі в області між грудиною і пупком. Біль може мати різну інтенсивність і тривати від кількох хвилин до кількох годин. Вона часто з'являється між прийомами їжі, коли шлунок порожній, і її можна описати як пекучу, колючий або ниючий. Ступінь болю залежить від різних чинників, в тому числі вашого віку і розташування виразки.
    • Часто викликана виразкою біль може тимчасово зменшуватися після вживання таких продуктів, які пом'якшують дію шлункового соку, або в результаті прийому відпускаються без рецепта антацидних препаратів.
    • Якщо біль у шлунку викликана виразкою, вона може посилюватися ночами і коли ви голодні.
  2. 2 Придивіться до інших симптомів, якими може супроводжуватися виразка шлунка. Не всі пацієнти відчувають всі ці симптоми. Це означає, що у вас може спостерігатися лише кілька окремих симптомів в будь-якому поєднанні. Ось, на що потрібно звернути увагу:
    • підвищене газоутворення, відрижка;
    • відчуття переповненості живота, нездатність пити багато рідини;
    • почуття голоду через пару годин після прийому їжі;
    • легка нудота, найчастіше вранці після пробудження;
    • загальне почуття втоми і нездужання;
    • втрата апетиту;
    • втрата ваги.
  3. 3 Розпізнайте симптоми серйозної виразки шлунка. Якщо виразку не лікувати, вона може викликати внутрішню кровотечу і інші проблеми, які потребують негайної медичної допомоги.
    • Ознакою прогресуючої виразки шлунка може бути блювота, особливо якщо блювотні маси нагадують кавову гущу або містять кров.
    • Темний, смолистий або пастоподібний стілець також може свідчити про серйозну виразці шлунка.
    • Кров'янистий стілець.
  4. 4 Зверніться до лікаря, якщо ви відчуваєте симптоми виразки шлунка. Виразка шлунка є серйозним захворюванням і вимагає відповідного лікування. Хоча відпускаються без рецепта препарати можуть принести тимчасове полегшення, вони не лікують хворобу. Разом з тим лікар допоможе вам вилікувати причину виразки.
  5. 5 Дізнайтеся, чи схильні ви до виразки шлунка. Хоча виразка шлунка може розвинутися з багатьох причин і практично у будь-якого, її ризик підвищений у наступних груп людей:
    • ті, хто інфікований бактерією Helicobacter pylori або більш сприйнятливий до неї, наприклад люди зі зниженою кислотністю шлункового соку;
    • ті, хто регулярно приймає нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), такі як ібупрофен, аспірин або напроксен;
    • люди з виразкою шлунка в сімейної історії хвороби;
    • ті, хто регулярно вживає спиртні напої;
    • люди з хворобами печінки, нирок та легень;
    • люди старше 50 років;
    • ті, хто переніс або має в даний час захворювання органів травлення, наприклад хвороба Крона.

Частина 2 з 2: Що робити при виразці шлунка

  1. 1 Запишіться на прийом до лікаря-гастроентеролога. Хоча зазвичай виразка шлунка проходить сама, в серйозних випадках може знадобитися діагностування за допомогою ендоскопа і медикаментозне лікування. Ендоскоп являє собою тонку трубку з джерелом світла, яку гастроентеролог вводить через стравохід. Таке дослідження може провести лише лікар. До візиту до лікаря спробуйте пом'якшити симптоми за допомогою наведених нижче тимчасових способів.
  2. 2 Приймайте препарати, що знижують кислотність шлункового соку. Іноді лікарі призначають такі препарати, щоб перевірити, полегшаться чи симптоми. Це пояснюється тим, що виразка шлунка може бути викликана дисбалансом між травної рідиною в шлунку і дванадцятипалої кишці.
    • Якщо у вас виявлять бактерію Helicobacter pylori, В цьому випадку часто призначають курс лікування антибіотиками, які також пригнічують вироблення шлункового соку.
  3. 3 Внесіть деякі зміни в спосіб життя. Киньте палити, вживати спиртні напої і приймати НПЗП. Куріння і алкоголь можуть привести до дисбалансу травної рідини, в той час як НПЗП здатні порушити баланс і дратувати стінки шлунка, якщо приймати їх великими дозами. Відмовтеся від куріння, спиртних напоїв і НПЗП до тих пір, поки вам не поставлять діагноз.
  4. 4 Слідкуйте, щоб ваше харчування було здоровим і збалансованим. Більш частий прийом їжі або переважне вживання продуктів однієї групи, наприклад молочних продуктів, може принести короткочасне полегшення, але в кінцевому підсумку це призведе до подальшого підвищення кислотності шлунка.Ваш раціон харчування повинен бути здоровим і збалансованим, містити достатньо білків, ненасичених жирів і складних вуглеводів. Постарайтеся включати овочі і фрукти в кожний прийом їжі, віддавайте перевагу продуктам з цільних зерен і нежирної білкової їжі.
    • Уникайте продуктів, які викликають у вас дискомфорт. Для багатьох до таких продуктів відносяться кава, кофеїн напої, жирна і гостра їжа, шоколад.
    • Намагайтеся дотримуватися певного режиму харчування. Чи не перекушуйте пізно ввечері.
  5. 5 Не пийте молоко. Молоко може принести короткочасне полегшення, однак це рівнозначно тому, щоб зробити один крок вперед і два кроки назад. Молоко на нетривалий час обволікає стінки шлунка. Однак воно також стимулює вироблення шлункової кислоти, що в кінцевому підсумку збільшує виразку шлунка.

Поради

  • Значна частина випадків виразки шлунка не пов'язана безпосередньо зі стресом або неправильним харчуванням, а викликані бактерією (не вірус) Helicobacter pylori. За це відкриття австралійським вченим Баррі Маршаллу і Робіну Уоррену було присуджено Нобелівську премію.
  • До того як була відкрита зв'язок між виразкою шлунка і бактерією Helicobacter pylori, Лікарі рекомендували пацієнтам дотримуватися дієти і внести певні зміни в спосіб життя. І хоча в даний час відомо, що більшість випадків виразки шлунка викликано цією бактерією, неправильний спосіб життя і харчування здатні погіршити симптоми. Ретельно контролюйте стрес за допомогою молитов, йоги або медитації, приділяйте достатньо часу фізичним вправам і стежте, щоб ваш раціон був здоровим і збалансованим, містив мало жирів і гострої їжі, - це допомагає полегшити симптоми у багатьох хворих на виразку шлунка.

попередження

  • При відсутності належного лікування може статися прорив (перфорація) виразки шлунка або кишечника з внутрішньою кровотечею, що здатне привести до небезпечної для життя інфекції.