Як розвивати хороші відносини між батьками і дітьми

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 12 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Причины плохих взаимоотношений между родителями и взрослыми детьми Михаил Лабковский
Відеоролик: Причины плохих взаимоотношений между родителями и взрослыми детьми Михаил Лабковский

Зміст

Взаємини між батьками і дітьми грають важливу роль в житті людини. Ставлення батьків відноситься до перших вражень дитини і задає тон всьому подальшому спілкуванню з оточуючими. Міцні родинні узи сприяють розвитку незалежності, цікавості, самооцінки і здатності приймати рішення. Спробуйте налагодити свої відносини з дитиною завдяки участі в його житті і близького спілкування. Також не забувайте підлаштовуватися, так як дитина змінюється і стає старше з кожним днем.

кроки

Частина 1 з 3: Беріть участь в житті дитини

  1. 1 Будьте на одному рівні. Поводьтеся відповідно до віку дитини, щоб облагородити ваші відносини. Повчайте, працюйте над спільними завданнями і розважайтеся на доступному дитині рівні. Завдяки цьому ви зможете зблизитися і показати дитині свою готовність йти на зустріч.
    • Якщо дитина тільки починає ходити, то сядьте на підлогу і почніть будувати місто з кубиків. Якщо ж дитина вже підліток, то грайте з ним в відеоігри.
    • У такі моменти зав'язати розмову набагато простіше, ніж витягати з дитини слова за столом під час вечері.
  2. 2 Підкреслюйте важливість сімейного спілкування. Покажіть, що ви визнаєте і поважаєте дитини як особистість, але також акцентуйте увагу на сім'ї як нерозривному одиниці. Регулярно спілкуйтеся і проводите час все разом.
    • Намагайтеся щовечора вечеряти всією сім'єю, діліться переживаннями і успіхами за день. Почніть разом відвідувати спортивні матчі, ходите в кінотеатри і музеї.
  3. 3 Знаходьте час для особистого спілкування з кожною дитиною. Проводити час всією сім'єю дуже важливо, але не менш важливо приділяти увагу кожній дитині окремо. Така поведінка дозволяє зблизитися і налагодити спілкування, а також розвивати особисті якості і таланти всіх дітей.
    • Придумайте спільне хобі, щоб знайти підхід до кожної дитини. Наприклад, хлопчика можна брати на риболовлю у вихідні, а з дівчинкою разом грати на піаніно. Знаходьте час протягом тижня, щоб розвивати відносини з кожною дитиною.
  4. 4 Цікавтеся навчанням, друзями і захопленнями дитини. Батьки, які налагодили добрі стосунки з дітьми, завжди беруть участь в житті дитини. Між вами не виникне міцний зв'язок, якщо просто бажати один одному "доброго ранку" і "доброї ночі".
    • Немає сумнівів, що доросла людина зайнятий роботою і іншими обов'язками, проте не менш важливо знаходити час на дитину і залишатися в курсі подій його життя.
    • Якщо видався вільний момент, то запропонуйте взяти участь в шкільному заході, стати тренером футбольної команди або регулярно спілкуйтеся з класним керівником дитини і стежте за його успіхами.
    • Допомагайте дитині виконувати домашню роботу. Репетируйте ролі з п'єси. Запрошуйте в гості друзів вашої дитини.
  5. 5 Не бійтеся дуріти. Дитина повинна розуміти, що ваші з ним стосунки не обмежуються суворим спілкуванням. Безсумнівно, діти повинні відчувати батьківський авторитет, але не забувайте веселитися разом з ними. Веселі моменти дозволяють розбавити сірі будні і краще за все відкладають в пам'яті.
    • Спробуйте гримасувати і шуміти разом з дітьми, щоб обід або гра не здавалися нудним заняттям. Почніть дуріти з підлітками, розповідайте байки і влаштовуйте розіграші.

Частина 2 з 3: Підтримуйте довірче спілкування

  1. 1 Заслужите довіру. Батькові важливо побудувати довірчі відносини з дитиною. Довіра може тлумачитися дитиною по-різному. Він повинен знати, що завжди може покластися на вас у всьому. Завжди виконуйте обіцяне, тримайте слово. У дитини повинні сформуватися базові поняття про уподобання та безпеки, які вплинуть на подальші відносини.
    • Також довіру має на увазі необхідність поважати особисте життя дитини і зберігати таємниці, в які вас присвятили.
    • Не обов'язково вірити кожному слову дитини, але обов'язково забезпечувати право дитини на презумпцію невинуватості.
  2. 2 Вчіться активно слухати і не відволікатися. Батьки часто бувають зайняті. Дитині важливо усвідомлювати, що вам є діло до його слів, навіть якщо він скаржиться на одну і ту ж проблему в школі або відносинах з однолітками. Приділяйте йому безроздільне увагу. Завдяки такому підходу ви зміцните зв'язок з дитиною і покажете, наскільки він для вас важливий.
    • Вимкніть звук на телефоні і телевізорі. Чи не відволікайтеся, щоб обміркувати свою відповідь. Важливо слухати дитину і зрозуміти хід його думок. Поверніться до нього обличчям, підтримуйте зоровий контакт. Задіюйте відкритий мова тіла. Не виносьте суджень і не проявляйте емоцій на обличчі.
    • Узагальнити почуте, коли дитина закінчить говорити. Наприклад, дочка сказала: "Вся школа йде в похід на наступних вихідних, а нам потрібно їхати на цю дурну весілля". Скажіть їй: "Схоже, ти дуже засмучена тим, що не зможеш піти з ними".
  3. 3 Спирайтеся на три кити ефективного виховання. Кожна дитина може злегка переборщити в розмові або діях. Доросла людина повинна зріло і спокійно реагувати на подібні проступки. Використовуйте три основних правила виховання, щоб побудувати і розвивати міцні відносини з дитиною.
    • Твердість. Встановіть наслідки за проступки і неухильно дотримуйтесь правил.
    • Справедливість. Покарання має бути пропорційно злочину. Чи не перегинати палицю.
    • Дружелюбність. Висловлюйте свої думки рішуче, але ввічливо. Чи не підвищуйте голос. Просто вкажіть, які правила дитина порушила, а також викласти наслідки. Не забувайте хвалити дитину за успіхи і зразкову поведінку.
  4. 4 Невимушені бесіди пліч-о-пліч. Діти і підлітки не дуже люблять спілкуватися віч-на-віч і легко бентежаться. Спробуйте знизити тиск бесідами без прямого зорового контакту. Так, запитаєте сина про ставлення з однокласниками по дорозі на тренування. Дізнайтеся у дочки про новий нареченого, коли будете разом готувати вечерю.
    • Такі моменти дозволяють краще пізнати дитину. Для міцних відносин потрібно добре знати один одного, включаючи інтереси, захоплення, хобі та уподобання. Ситуація з батьками і дітьми нічим не відрізняється. Цікавтеся захопленнями дитини без натиску, жартуєте з ним і веселіться разом, але при цьому проявляйте повагу і підкреслюйте важливість його слів. Також діліться своїми інтересами, вподобаннями та подіями з життя. Звертайте увагу дитини на ваші спільні інтереси. Так йому буде простіше розслабитися і відкритися вам.

Частина 3 з 3: Вчіться міняти своє ставлення

  1. 1 З плином часу переглядайте правила і надавайте дитині більше свободи. Так як дитина стає старше з кожним днем, потрібно вносити зміни в існуючі правила і порядки. Дитина повинна бачити, що з віком ви довіряєте йому все більшу відповідальність і свободу вибору. При цьому покарання за проступки також повинні змінюватися пропорційно нової відповідальності.
    • Заохочуйте взаємодія, вчіться обговорювати правила разом з дитиною. Скажіть: "Схоже, що ти вмієш слідувати правилам і завжди повертаєшся додому до дев'ятої години вечора. Так як ти виріс, вважаю, тепер тобі можна приходити на годину пізніше. Що думаєш про це? "
  2. 2 Задіюйте дитини в прийнятті рішень. Якщо батьки щиро зацікавлені в думці дитини, то почуття підлітка в цей момент просто безцінні. Більшість батьків ставлять дітей перед фактом і не допускають до участі в обговоренні. Дозвольте підлітку висловити свою думку, щоб він поступово перетворився в незалежну людину.
    • Підліткам важливо приймати такі рішення, як вибір одягу, страви на вечерю, розваг на канікулах або в подорож. Також запитуйте думку своїх дорослих дітей з сімейних питань, щоб вшанувати їхню точку зору.
    • Наприклад, скажіть: "Син, який фільм ти б запропонував подивитися сьогодні ввечері?" або "У тебе є побажання на літні канікули?"
  3. 3 Мотивуйте дитини справлятися з труднощами і прагнути до незалежності. Міцна зв'язок між вами додасть дитині сил прийняти виклики навколишнього світу. Завжди виявляйте дітям підтримку і надихайте на великі справи.
    • Наприклад, дозвольте підлітку самому прати свої речі, щоб він підготувався до життя під час навчання в університеті. Також навчіть дитину спілкуватися з хуліганами і ввічливо відстоювати свою точку зору в розмові з учителем.
    • Передавайте повноваження поступово. Навчіть дитину вирішувати більш вимогливі завдання. Розглядайте напружені соціальні ситуації в ігровому виді. Діліться своєю думкою і допомагайте йому розвиватися.
  4. 4 Відкрийтеся дитині і покажіть свою людяність. У міру дорослішання дитини іноді слід вести себе не тільки як батько, але і як звичайна людина. Завдяки таким стосункам діти краще засвоюють уроки. Розповідайте історії з життя, що відповідають віку дитини, щоб передавати свій досвід.
    • Наприклад, якщо вас теж дражнили в школі, то розкажіть про це дитині і поясніть, як вам вдалося вирішити проблему.Батьки в очах дітей сильні і невразливі, тому дитині буде корисно дізнатися, що вас теж дражнили, але ви знайшли вихід із ситуації.