Як перестати відштовхувати людей

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 5 Березень 2021
Дата Оновлення: 27 Червень 2024
Anonim
КАК ОТПУСТИТЬ ЧЕЛОВЕКА | Как стать психологически свободным | Расставание
Відеоролик: КАК ОТПУСТИТЬ ЧЕЛОВЕКА | Как стать психологически свободным | Расставание

Зміст

Якщо вам сумно усвідомлювати, що ви відгороджується від людей, які вам небайдужі, не зліться на себе. Можна навчитися не віддалятися від друзів і членів сім'ї. Для початку попрацюйте над усуненням основних причин уникнення людей. Потім постарайтеся більше відкриватися оточуючим і навчитеся ставити свої відносини в пріоритет. Нарешті, переконайтеся, що ваше власне ненамеренное поведінка не є причиною, по якій люди перестають спілкуватися з вами.

кроки

Метод 1 з 3: Попрацюйте над першопричинами

  1. 1 Подумайте, що ви відчуваєте прямо перед тим, як відштовхнути людини. У більшості випадків люди закриваються від інших, тому що чогось бояться. Згадайте останній раз, коли ви відштовхнули людини, і запитайте себе, що вас налякало. Коли ви зрозумієте причину своєї поведінки, вам буде простіше почати змінюватися.
    • Можливо, ви пережили травму або вас поранили в попередніх відносинах, тому ви відштовхуєте людей, щоб захистити себе від ще більшого болю.
    • Ведення щоденника або вільне записування думок допоможе вам виявити корінь своєї поведінки. Почніть сторінку про відносини і записуйте все, що приходить на розум, коли ви думаєте про цю тему.Через кілька хвилин перечитайте, що у вас вийшло.
    • Можливо, ви боїтеся, що люди злюбив вас, як тільки дізнаються вас краще, або що вони скористаються вами після того, як ви почнете їм довіряти.
  2. 2 Підвищіть самооцінку. Люди з низькою самооцінкою часто відштовхують інших, тому що вважають, що не заслуговують позитивних відносин. Якщо ваша самооцінка занижена, можливо, у вас в голові йде негативний внутрішній діалог, який посилює ваше почуття відчуженості від оточуючих.
    • Крім того, можливо, ви постійно повторюєте самокритичні вираження, наприклад: «Я не заслуговую щастя», - або: «Люди мене ненавидять». Ці заяви лише погіршують ваш психологічний стан.
    • Замість того, щоб вести негативні внутрішні діалоги, розвивайте здорову самооцінку, перераховуючи свої кращі риси характеру. Потім перетворіть ці якості в дієві афірмації, наприклад: «Я - хороший слухач», - або: «Я намагаюся співпереживати іншим».
    • Повторюйте ці твердження кілька разів щодня.
  3. 3 Проаналізуйте свій рівень довіри. Ще однією причиною відносин в стилі «тягни-штовхай» можуть бути проблеми з довірою. Якщо вам зробили боляче в минулому, вам може бути важко зруйнувати стіни навколо себе і стати уразливим перед іншими. Для того, щоб зупинити цю тенденцію, вам потрібно буде ризикнути відчути біль знову. Це єдиний спосіб дати іншим шанс заслужити вашу довіру.
    • Можливо, буде корисно озвучувати свої побоювання всім новим партнерам. Повідомте їм, що вам важко довіряти іншим, і попросіть їх проявити терпіння і допомогти вам з цим.
    • Робіть маленькі кроки, надаючи новому партнеру шанс бути поруч з вами. Наприклад, можна попросити його підтримати вас в важливому проекті або запросити його на яке-небудь громадський захід. Якщо він зробить вам підтримку, поступово підвищуйте рівень довіри до нього.
  4. 4 Відверто повідомляйте про свою готовність до близькості. Можливо, ви відштовхуєте інших, тому що перебуваєте з ними на різних етапах готовності до близькості. Одна людина може жадати близькості, в той час як інший буде мати потребу в додатковому часі, і навпаки. Якщо ви перебуваєте на різних хвилях з ким-небудь, це може створити дисбаланс, який перешкодить створенню здорових відносин. Розберіться в свою готовність до різних видів близькості і поділіться нею з іншою людиною.
    • Можливо, ви відштовхуєте приятеля, бо він розкриває особисту інформацію на ранній стадії дружби. Швидше за все, подібна відвертість вам некомфортна, і ви не знаєте, як повідомити про це, тому і відштовхуєте людини.
    • Краще скажіть: «Я ціную, що ти поділився цим зі мною такими особистими речами, але я сподіваюся, що ти зрозумієш, якщо я не зможу відповісти тобі тим же прямо зараз. Мені потрібно якийсь час, щоб відкритися ».
    • Готовність до близькості передбачає не тільки інтимну відвертість, але і фізичну, емоційну і духовну згуртованість.
  5. 5 Замініть провину співчуттям. Якщо ви образили близьку людину, можливо, ви відштовхуєте його (та інших) через почуття провини. Щоб протистояти цьому, зверніть увагу на випадки, коли ви зрадили когось близького або заподіяли йому біль, а потім спробували його відштовхнути. Потім зробіть крок за межі власного "Я" і встаньте на місце цієї людини. Постарайтеся зрозуміти, чому йому може бути боляче.
    • Наприклад, подумайте, через що пройшла ця людина і як йому було в цій ситуації. Як би ви себе відчули, якби з вами трапилося те ж саме?
    • Як тільки ви виявите справжнє співпереживання людині, спробуйте попросити вибачення і загладити свою провину. Співпереживання необхідно для того, щоб ви могли зрозуміти почуття іншої людини, замість того щоб закриватися від нього.
  6. 6 Зверніться до психолога. Якщо вам важко змінити свою поведінку самостійно, запишіться на прийом до психолога.Він допоможе вам виявити думки і почуття, які змушують вас відштовхувати людей, а також змінити свої звички, щоб ви могли підтримувати здорові відносини.

Метод 2 з 3: Відкрийтеся іншим

  1. 1 Дозвольте своїм рівнем комфорту стати вашим гідом. Загляньте всередину себе, щоб вирішити, наскільки комфортно ви себе відчуваєте, відкриваючись кому-небудь. В деякі моменти ви можете відчувати себе більш уразливим, ніж в інші, і цілком нормально захищати себе в період незручності. Визначте, що для вас комфортно, а що ні.
    • Кожен раз перебуваючи в будь-чиєї компанії, робіть маленькі кроки і підштовхуйте себе стати ближче до цієї людини, але при цьому поважайте свій рівень комфорту.
    • Можна почати з приємного компліменту колезі. Під час наступної зустрічі зробіть невеликий дружній жест, наприклад почастуєте його пончиком або кави. А коли будете готові, запросіть його куди-небудь.
  2. 2 Ведіть себе спокійно. Посміхайтеся і вітайтеся з людьми при зустрічі. Якщо людина хоче поговорити з вами, беріть участь в розмові, а не відповідайте односкладовими пропозиціями. Побачивши знайомого, знайдіть хвилинку, щоб привітатися і запитати, як у нього справи.
    • Якщо ви сором'язливі, можливо, ви звикли займатися своїми справами на публіці, тому не квапте події. Попрацюйте над зоровим контактом і посмішкою. Коли відчуєте себе більш комфортно, почніть частіше спілкуватися з людьми.
  3. 3 Залишайтеся сприйнятливим. Будьте готові знайомитися з новими людьми і розширювати свої соціальні горизонти. Шукайте позитивні сторони в своїх друзях і знайомих і оптимістично дивіться на свої відносини. Якщо з'являються нові можливості або запрошення, приймайте їх.
    • Наприклад, якщо ваша однокласниця попросить вас позайматися з нею після занять, погодьтеся, навіть якщо не впевнені, що вам це сподобається. Дайте їй (і собі) шанс.
  4. 4 Задавайте людям питання про них. Зміцнюйте зв'язки з іншими людьми, проявляючи до них інтерес. Намагайтеся дізнаватися більше про цілі своїх знайомих, їх сім'ях, а також про їх переваги. Якщо ви проводите час зі своїми друзями, питайте їх про проекти, над якими вони працюють, або про недавні проблеми.
    • Наприклад, запитайте: «Чому ти вирішив вибрати спеціальність архітектора?», - або: «Що думаєш про свою нову квартирі?»
    • Звичайно, не слід ставити занадто особисті питання із серії: «Чому ти розлучень?». Винятком може бути розмова з дуже близькою людиною, або якщо ви відчуваєте, що співрозмовник хоче обговорити цю тему з вами.
  5. 5 Розповідайте про себе. Щоб підтримувати дружбу, недостатньо ставити питання, потрібно говорити і про себе. Як тільки ви ближче дізнаєтеся людини, більше діліться з ним своїми думками і особистими примхами. Відкритість покаже оточуючим, що ви вносите свій вклад в стосунки.
    • Так, якщо ваші близькі друзі діляться своїми мріями, було б непогано розповісти і про своїх. Наприклад: «Знаєш, я завжди таємно мріяв провести рік, подорожуючи по світу».
    • Подумайте про те, щоб розповісти близьким друзям, що ви намагаєтеся перестати відштовхувати оточуючих. Це допоможе їм краще вас зрозуміти. Можливо, вони навіть нададуть вам допомогу, якщо ви їм дозволите.
  6. 6 Намагайтеся не втрачати контакт. Як тільки ви встановите зв'язок з людиною, робіть все можливе, щоб зберегти його в своєму житті. Чи не скасовувати призначені зустрічі, навіть якщо нервуєте. Швидко відповідайте друзям, коли вони до вас звертаються, і якщо ви не чули новин від людини протягом деякого часу, подзвоніть або напишіть йому самі.
    • Підтримувати зв'язок з людьми може бути непросто, особливо якщо ви звикли ухилятися від відносин, якщо вам некомфортно. Однак якщо ви хочете зберегти своє оточення, вам не слід зникати з радарів.
    • Якщо ви дійсно не в настрої спілкуватися, не залишайте друзів в підвішеному стані. Скажіть що-небудь на зразок: «Я не можу зустрітися сьогодні, але я хотів би побачитися з тобою найближчим часом. Як щодо четверга? »
  7. 7 Відновіть пошкоджені відносини. Якщо ви зіпсували відносини з близькому людиною, зателефонуйте йому або надішліть листа електронною поштою. Поясніть, чому ви його відштовхнули, і вибачитеся за завданий біль. Якщо він буде готовий відродити відносини, пообіцяйте ставитися до нього краще в майбутньому.
    • Якщо колишній друг не хоче відновлювати дружбу, прийміть його відповідь і залиште його в спокої. Проте, дайте йому зрозуміти, що він може зв'язатися з вами, якщо передумає.
    • Майте на увазі, що вибачення не відновлять зруйновані відносини відразу. Щоб налагодити все в довгостроковій перспективі, ви повинні вже зараз стати краще як друг.

Метод 3 з 3: Уникайте негативної поведінки

  1. 1 Не будьте нав'язливим. Переконайтеся, що ви не набридає людям своєю увагою. Чи не приставайте до них, щоб вони проводили з вами час кожен день, і не закидає їх повідомленнями. Якщо ви схильні бути нав'язливим, знайдіть поодинокі захоплення і цілі, щоб зайняти себе.
    • Наприклад, запишіться на нові курси або вступите в нову організацію, де ви зможете зустріти нових друзів, щоб не проводити час завжди тільки з однією людиною.
  2. 2 Запитуйте себе, чи не занадто багато ви скаржитеся. Ви завжди скаржитеся на їжу, погоду або інших людей? Проводити час з людиною, який постійно ниє - це втомлює, і, якщо ви - песиміст, люди можуть почати уникати вас. Коли у вас в голові спливе скарга, подумайте, чи можете ви поглянути на неї з іншого боку і знайти позитивні слова.
    • Щоб протистояти скаргами, почніть практикувати подяку. Якщо ви будете усвідомлювати, що у вас є, ви будете набагато менше нити.
    • Кожен день записуйте дві-три речі, за які ви вдячні.
  3. 3 Слідкуйте за дотриманням балансу «ти - мені, я - тобі» в своїх відносинах. Якщо ви завжди чекаєте позичені, але ніколи не допомагаєте іншим, можливо, люди не захочуть перебувати у вашому оточенні. Не вимагайте занадто багато від інших людей і пропонуйте своїм друзям і знайомим допомогу, коли вони її потребують.
  4. 4 Чи маєте ви в постійному схваленні оточуючих? Часом утомливо мати справу з людиною, яка вічно потребує уваги і похвали, або який весь час перебуває в пошуку компліментів. Переконайтеся, що ви цього не робите. Якщо у вас низька самооцінка, шукайте більш здорові способи випробувати достаток собою.
    • Наприклад, можна підвищити самооцінку, займаючись спортом, беручи участь у волонтерській діяльності або приділяючи час турботі про своє здоров'я.
  5. 5 Вирішуйте проблеми в стосунках. Конфлікт є природною частиною будь-яких відносин. Якщо ви будете ховати голову в пісок щоразу, коли у вас виникнуть розбіжності з ким-небудь, ви ніколи не навчитеся зберігати близькість з людьми, і більшість ваших відносин закінчиться погано. Замість того щоб ховатися від конфлікту, обговоріть його з іншою людиною і знайдіть рішення.