Як розводити собак

Автор: Sara Rhodes
Дата Створення: 17 Лютий 2021
Дата Оновлення: 28 Червень 2024
Anonim
Разведение породистых собак. Коротко о сути вопроса.
Відеоролик: Разведение породистых собак. Коротко о сути вопроса.

Зміст

Розведення собак - це складне, але цікаве заняття, однак будь-який заводчик повинен розуміти, яка відповідальність і ризики пов'язані з розведенням. Безумовно, все люблять маленьких цуценят, які бігають по будинку, але цуценята також вимагають великої кількості часу і уваги. Якщо ви хотіли б розводити собак, вам слід подумати, чи готові ви до цього.

кроки

Метод 1 з 6: Як прийняти рішення

  1. 1 Вивчіть інформацію. Щоб прийняти усвідомлене рішення про розведення собак, потрібно вивчити всю доступну інформацію.Ви повинні розуміти, з чого складається процес і що вам потрібно буде робити. Почитайте книги авторитетних ветеринарів і заводчиків. Поговоріть з ветеринаром про плюси і мінуси. Запитайте інших заводчиків про труднощі, з якими вони стикаються.
    • Пошукайте книги, написані ветеринарами. Надійними джерелами інформації вважаються книги "Розмноження собак" Філліс Полотно і "Собаки і їх розведення" Хіллер Хармар.
  2. 2 Проаналізуйте причини, за якими ви хочете розводити собак. Єдина причина, по якій варто розводити собак, полягає в бажанні поліпшити породу. Якщо останні два роки або довше ви займалися своєю собакою і дресирували її, з вас може вийти хороший заводчик. Щоб цуценята вийшли здоровими і відповідали породі, вам потрібно буде приділяти розведенню багато часу і вивчати великий обсяг інформації.
    • Не розводьте собак, щоб продавати їх в якості домашніх вихованців. Це неетичний і невигідний спосіб розведення собак. Таке розведення формує відповідний ринок, через який по всій країні з'являються неякісні розплідники. Ставтеся до розведення відповідально - не сприяє погіршенню ситуації з появою величезної кількості домашніх тварин.
    • Свідоме розведення - це відповідальне заняття, яке вимагає грошей і часу.
  3. 3 Проаналізуйте поточну ситуацію. Переконайтеся, що у вашій собаці представлені всі кращі якості породи. Це можна зробити за допомогою експертів. Якщо ви хочете поліпшити породу, важливо упевнитися, що ваша собака входить в 10% собак, що володіють усіма найкращими характеристиками породи. Ваша собака повинна позитивно вплинути на генетичний фонд породи.
    • Собака повинна бути здоровою і здатною. У неї повинні бути симетричні фізичні характеристики, які відповідають стандартам породи. Собака також повинна володіти відповідним характером.
    • Будьте готові жити з цуценятами не менше 8 тижнів - після цього часу їх можна буде віддати в новий будинок. Ви повинні знати, в яку пору року народяться цуценята. Це дозволить оцінити те, як ця подія може вплинути на вас і вашу родину.
    • Будьте готові залишити собі всіх цуценят. Ви відповідаєте за благополуччя і здоров'я цуценят. Якщо з якоїсь причини ви не зможете знайти їм нових господарів, ви повинні будете залишити їх собі.
  4. 4 З'ясуйте, яких собак найкраще розводити. Є кілька типів собак, які найбільше підходять для розведення. Також є характеристики, які можуть передаватися цуценятам. Можна розводити службових собак, які вміють приносити здобич і контролювати поведінку стадних тварин. Можна також розводити виставкових собак, яких оцінюють як за зовнішніми характеристиками, так і за темпераментом.
    • У службових собак все навички, як правило, передаються у спадок. У обох батьків повинні бути документи, що підтверджують їх здатність служити. Існують спеціальні змагання, де собаки можуть підтвердити свої навички.
    • Виставкова собака повинна мати спеціальний сертифікат. Це документ, що підтверджує відповідність фізичних характеристик стандартам породи. У кожної породи є свій стандарт. Відповідність встановлюють судді, які порівнюють кілька представників породи і вибирають кращого.
    • У всіх країнах різні стандарти. Якщо ви плануєте виставляти собаку в іншій країні, вам потрібно буде отримати сертифікат відповідності та там.

Метод 2 з 6: Як вибрати собаку для розведення

  1. 1 Виберіть собаку. Вам потрібно вирішити, яка з ваших собак братиме участь в в'язанні. Вам потрібно вибрати самку, а також самця. У обох собак повинні бути присутніми характеристики, про які йшла мова вище.
    • Можна взяти пса в іншого заводчика, якщо у вас немає свого. Як правило, це коштує грошей. За домовленістю господар суки може вибирати цуценят, яких залишить собі. Всі домовленості мають бути зафіксовані на папері і підписані, щоб у кожної сторони були права на цуценят.
  2. 2 Оцініть генетику собак. Вивчіть генетичну інформацію собак.Перевірте, які хороші якості були у родичів собак. Для цього вам буде потрібно родовід і супутні документи. Самець і самка не повинні бути родичами - це дозволить зберегти чистоту породи і не допустити генетичних дефектів у потомства.
    • Відвезіть собак до ветеринара, щоб він зробив їм аналізи на генетичні проблеми зі здоров'ям, які властиві вашій породі. Собакам роблять аналізи на схильність до дисплазії стегнового і ліктьового суглобів, проблемам з очима, вивихів колінної чашечки, захворювань серця. Не розводьте собак, які можуть передати проблеми зі здоров'ям наступним поколінням.
  3. 3 Поспостерігайте за поведінкою собак. Проаналізуйте характер обох собак. Вони повинні добре поводитися як один з одним, так і з іншими собаками. Якщо в розведенні беруть участь доброзичливі і спокійні собаки, це підвищує ймовірність появи потомства зі схожим характером. Агресивні й боязкі собаки не повинні брати участь в племінній роботі, оскільки вони небезпечні.
  4. 4 Перевірте вік собак. Обидві собаки повинні бути у віці, відповідному для розведення. Найчастіше собаці повинно бути близько двох років. Багато генетичні проблеми проявляються після 24 місяців, визначити наявність яких можна за допомогою спеціальних досліджень. Наприклад, деякі ветеринарні клініки не роблять обстеження на дисплазію до двох років. У собаки повинен бути мікрочіп або татуювання з необхідними для проведення дослідження даними. Це дозволять уникнути фальсифікації результатів обстежень.
    • У самок тічка починається у віці від 6 до 9 місяців. Після першого циклу тічка настає кожні 5-11 місяців. Зазвичай самки починають брати участь в розведенні після двох років і 3-4 циклів тічки. До цього часу собака досягає повної статевої зрілості і фізично може виносити і народити цуценят.

Метод 3 з 6: Огляд собак

  1. 1 Відвезіть собак до ветеринара. До в'язки собаку повинен оглянути лікар. У собаки повинні бути зроблені всі щеплення. Антитіла передадуться цуценятам через молоко і захищатимуть цуценят від хвороб.
  2. 2 Знайте історію своєї собаки. Якщо у собаки виявиться проблема зі здоров'ям, відмовтеся від ідеї розведення. У невеликих собак бувають генетичні захворювання, які потрібно враховувати, оскільки вони можуть передатися цуценятам і проявитися ще сильніше, ніж у батьків. Можливі проблеми з зубами - наприклад, неправильний прикус, через якого верхня і нижня щелепа змикаються не так, як повинні. У собак може бути схильність до вивихів, до дисплазії стегнового і ліктьового суглоба, а також до проблем з хребтом (наприклад, розрив дисків). Можливі алергії, які можуть провокувати вушні і шкірні інфекції, а також захворювання серця, очей і проблеми з поведінкою.
    • Вчасно проведіть дегельмінтизацію. Гельмінти можуть передаватися від матері цуценятам.
  3. 3 Перевірте, чи можуть собаки брати участь в репродукції. Вам слід перевірити, чи можуть у собак бути цуценята. Можна зробити аналіз сперми для самця. Аналіз дозволить виявити генетичні проблеми, а також інфекційні захворювання (наприклад, бруцельоз). Аналіз на бруцельоз слід робити як самці, так і самця, щоб жоден з батьків не передав хвороба цуценятам.

Метод 4 з 6: Як почати

  1. 1 Дочекайтеся тічки у самки. В'язка можлива тільки під час тічки. Тічки можуть починатися з різними інтервалами, тому спостерігайте за собакою. Область геніталій почне набухати. Можливі криваві виділення. Якщо поблизу буде кобель, він буде проявляти особливий інтерес до самки.
    • Самка прийме самця тільки тоді, коли буде готова до в'язки. Вона навіть може гавкати і не підпускати до себе пса. Не допускайте травмування тварин. Спостерігайте за ними, коли вони поруч.
    • Зазвичай самки відчувають готовність до в'язки на 9-11 день циклу і дозволяють самцям спаровуватися з ними.
    • Якщо собака не може завагітніти, лікар може призначити аналіз на прогестерон. Це дозволить визначити, коли у собаки тічка і коли її організм готовий прийняти сперму.Рівень прогестерону підвищується за 1-2 дні до овуляції. У деяких самок тічка проходить практично непомітно, через що її складно вчасно розпізнати. У цьому випадку аналіз дозволить правильно вибрати час в'язки.
  2. 2 Подумайте про штучне запліднення. Це дозволить отримати потомство, якщо у вас немає пса. Заморожену сперму в рідкому азоті можна відправляти по всьому світу. Її слід розморозити особливим чином, а потім запліднити їй самку. Подумайте про це варіанті, якщо вам не вдається провести в'язку звичайним способом.
    • Такий спосіб запліднення не є ідеальним, оскільки схожі проблеми можуть виникнути і у наступного покоління.
    • У рідкісних випадках сперму вводять в матку під анестезією. Це підвищує вартість вагітності і кожного щеняти в посліді.
  3. 3 Слідкуйте за здоров'ям самки. Якщо ви впевнені, що запліднення відбулося, розділіть собак. Давайте собаці збалансований корм. Можна також давати вітаміни (наприклад, кальцій). Вітаміни повинен призначити ветеринар.
    • Годуєте собаку живильним кормом і давайте їй вітаміни протягом всієї вагітності. Як правило, собаки виношують цуценят протягом 58-68 днів.
    • Не допускайте появи бліх в будці і на лежанці собаки. Очищайте місце, застеляли його чистою тканиною, пропонуйте собаці чисту воду.
  4. 4 Знайте, що під час вагітності змінюється вид сосків і молочних залоз. Ближче до кінця вагітності молочні залози наповнюються молоком. В останні три тижні собаці потрібно давати більше корму. Обговоріть харчування з ветеринаром.
    • Як правило, вагітним собакам в останні три тижні вагітності дають корм для цуценят. Він більш поживний і забезпечує собаку та цуценят усіма потрібними речовинами. Такий корм також допомагає собаці підготуватися до лактації.

Метод 5 з 6: Як прийняти пологи

  1. 1 Підготуйте коробку для пологів. Собака буде народжувати в цій коробці. Коробка повинна бути на 15 сантиметрів довше, ніж собака в положенні лежачи, і мінімум на 30 сантиметрів ширше. У коробці повинен бути поручень, щоб собака не лягла на цуценят, коли вони народяться.
    • Застелите дно коробки декількома шарами пластикових пакетів і газет поперемінно. Це дозволить підтримувати чистоту в коробці. Ви зможете просто витягти шар газети і пластика, не змінюючи всю підстилку. Покладіть всередину чисті рушники або тканину, які буде легко прати.
  2. 2 Будьте напоготові. Вам потрібно буде помітити момент наближення пологів. Дізнайтеся, як відбуваються пологи у собак. Коли собака почне народжувати, стежте за тим, щоб сильні сутички не тривали довше 30-45 хвилин. Якщо щеня не народився після 45 хвилин сильних сутичок, це може говорити про ускладнення.
    • Рентген на 45 дні вагітності дозволить ветеринара визначити кількість цуценят. Лікар також побачить великих цуценят, які можуть створити проблеми під час пологів. Ця інформація підготує вас і ветеринара до можливої ​​необхідності робити кесарів розтин, і ви будете знати, скільки цуценят повинні народитися.
  3. 3 Зігрійте цуценят. Коли щенята народяться, вам потрібно буде утримувати їх в теплі. Вам також потрібно буде стежити за тим, щоб всі цуценята їли. Огляньте цуценят на наявність вроджених дефектів - наприклад, на розщеплення неба. Верхнє небо повинно бути цілісним, без розриву в області зубів. Собака вмиє цуценят і допоможе їм є.
    • Якщо у цуценяти є розщеплення неба, молоко потрапить в дихальні шляхи. Якщо розщеплення сильне, цуценя доведеться приспати, оскільки він не виживе.
  4. 4 Запишіть всю інформацію за родами. Зафіксуйте дату пологів, кількість цуценят і їх стать. Якщо ви плануєте реєструвати цуценят в кінологічної організації, можливо, ви зможете зробити це в інтернеті. Вам будуть потрібні номери обох батьків.

Метод 6 з 6: Як доглядати за цуценятами

  1. 1 Слідкуйте за станом цуценят. Спостерігайте за цуценятами в перші кілька тижнів, щоб вони завжди були чистими і нагодованими. Слідкуйте за тим, щоб вони отримували досить молока. Зважуйте цуценят на кухонних вагах кожен день - вони повинні набирати вагу.Здорові цуценята повинні бути чистими, активними і мати повні животики. У перші два тижні життя цуценята набирають близько 10% своєї ваги щодня.
    • В 4 тижні цуценята стануть дуже активними. Коробки, в якій вони народилися, їм буде мало. Влаштуйте для цуценят безпечне місце, де вони зможуть грати. В цей час мама почне залишати цуценят одних на більш тривалий час. Можна почати відлучати цуценят від мами і давати їм вологий корм для цуценят.
  2. 2 Покажіть цуценят ветеринара. Коли цуценятам буде 7-8 тижнів, віднесіть їх до ветеринара. Лікар зробить перші щеплення (від чуми, парвовирусного ентериту, лептоспірозу та інфекційного гепатиту) і дасть препарат від глистів. Ветеринар також може запропонувати обробку від бліх і інші препарати.
    • Попросіть лікаря оглянути цуценят на наявність проблем зі здоров'ям, включаючи генетичні. Відповідальний заводчик повинен передавати повну інформацію про стан цуценят, щоб нові господарі могли вчасно робити щеплення.
  3. 3 Вивчіть потенційних нових власників. Підійдіть до цього завдання з усією відповідальністю. У цуценят повинні бути хороші господарі. Нова сім'я повинна бути готова приділяти цуценяті час, увагу і виділяти на його утримання інші ресурси.
    • Подумайте про те, щоб вивчити житлові умови нової сім'ї. Будьте готові відмовити людям, якщо вони не підійдуть вашому цуценяті.
  4. 4 Підпишіть договір. Коли знайдете господарів цуценятам, складіть договір. Включіть в нього всю відому вам інформацію про здоров'я і будь-які умови, пов'язані зі станом здоров'я. Додайте пункт про те, що господарі зможуть повернути вам цуценя, якщо не зможуть його утримувати.
    • Вкажіть, з якою метою продається щеня: як вихованця або для розведення. Якщо щеня повинен бути стерилізований або кастрований, вкажіть термін.