Як зробити силіконову форму

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 27 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Силиконовые формы своими руками
Відеоролик: Силиконовые формы своими руками

Зміст

Силіконові форми користуються популярністю у ливарників, адже користуватися ними дуже просто, до того ж розділової мастила для прес-форми знадобиться зовсім небагато. Хоча в продажу можна знайти дуже багато форм різних розмірів і конфігурацій, досить складно підібрати підходящий екземпляр, коли необхідно створити нестандартне виріб. У такій ситуації не варто опускати руки, адже вам під силу самостійно спорудити відповідну форму. У магазині завжди можна купити набір для виготовлення двухкомпонентной силіконової форми, так що її виробництво в домашніх умовах обійдеться набагато дешевше!

кроки

Метод 1 з 3: За допомогою силікону і рідкого мила

  1. 1 Налийте в миску воду. Вода повинна бути кімнатної температури - не дуже гарячою і не дуже холодною.Миску беріть досить глибоку, щоб в неї можна було опустити руку.
  2. 2 Налийте в воду трохи рідкого мила. Можна використовувати будь-який рідке мило, в тому числі мило для тіла, рук або господарське. Постійно помішуйте, щоб мило повністю розчинилося і перестало залишати розводи на поверхні води.
    • На кожну 1 частина мила використовуйте 10 частин води.
    • Можна також додати рідкий гліцерин. В процесі реакції з силіконом він покращує склеювання останнього.
  3. 3 Видавіть в воду трохи будівельного силікону. Купіть тюбик силікону без добавок в магазині товарів для дому; вибирайте такий, який сохне не надто швидко. Видавіть в миску стільки силікону, щоб можна було повністю покрити виріб, який хочете отримати в результаті.
    • Будівельний силікон також іноді маркується як силіконовий герметик.
    • Необхідно придбати шприц для закладення швів, якщо його немає в комплекті, накрутити на тюбик, обрізати кінчик на тубі, накрутити наконечник і потім проткнути в ньому отвір.
  4. 4 Перемішайте силікон з водою. Одягніть пару поліетиленових рукавичок і опустіть руки в воду. Візьміть силікон в кулак і стисніть. Замішуйте його під водою близько 5 хвилин, поки він не перестане липнути.
  5. 5 Сформуйте з отриманої маси товстий диск. Візьміть її в долоні і скачайте в кулю. Потім притисніть куля до плоскої поверхні і злегка натисніть зверху. Одержаний в результаті млинець повинен бути товщі вироби, яке ви хочете відформувати.
    • Якщо силікон липне до рук, нанесіть на руки і робочу поверхню тонкий шар рідкого мила.
  6. 6 Втисніть в силікон предмет, з якого необхідно зняти зліпок. Втисніть виріб в лицьовою стороною вниз. Акуратно притисніть краю форми до виробу, щоб не залишилося зазорів.
  7. 7 Зачекайте, поки силікон висохне. Силікон ніколи не твердне і завжди залишається еластичним. Просто зачекайте кілька годин, поки він висохне, але залишиться достатньо гнучким для того, щоб його можна було зігнути.
  8. 8 Дістаньте виріб з форми. Візьміть форму в руки і відігніть її краю від вироби. Завдяки цьому сила прилипання ослабне, і воно легко вийде з форми. Переверніть форму догори дном і звільніть виріб.
  9. 9 Використання форми. Заповніть форму глиною, а потім витягніть її і дайте висохнути. Можна також залити всередину смолу, почекати поки вона затвердіє, і витягти.

Метод 2 з 3: За допомогою силікону і кукурудзяного крохмалю

  1. 1 Видавіть в ємність трохи будівельного силікону. Купіть в магазині товарів для будинку тюбик силікону без добавок, який зазвичай продається в тюбиках. Видавіть трохи силікону в одноразовий посуд. Необхідно взяти стільки, щоб можна було повністю покрити копіюється предмет.
    • Будівельний силікон також продається під назвою «силіконовий герметик».
    • Якщо ви купили силікон у великій тубі, необхідно придбати спеціальний пістолет для закладення швів, вставити в нього тубу, обрізати кінчик, а потім зробити отвір в наконечнику.
  2. 2 Врахуйте - силікону має бути вдвічі більше, ніж кукурудзяного крохмалю. Якщо не змогли знайти кукурудзяний крохмаль, використовуйте кукурудзяну муку або картопляний крохмаль. Тримайте коробку поруч на той випадок, якщо необхідно буде додати ще трохи порошку.
    • Для виготовлення кольорової форми додайте кілька крапель акрилової фарби. Це ніяк не вплине на властивості готової форми.
  3. 3 Одягніть поліетиленові рукавички і замісіть компоненти. Замішуйте до тих пір, поки силікон і кукурудзяний крохмаль Ти не будеш поєднаний до консистенції в'язкою замазки. На перших порах ця маса буде сухою і розсипчастою, але через деякий час досягне необхідної густоти. Якщо замазка занадто липка, додайте в розчин ще трохи кукурудзяного крохмалю.
    • Нічого страшного, якщо в ємності залишиться трохи кукурудзяного крохмалю. Силікон вбере в себе стільки крохмалю, скільки йому необхідно.
  4. 4 Сформуйте з замазки товстий диск. Візьміть замазку в долоні і скачайте в кулю.Притисніть його до плоскої поверхні і злегка натисніть. Одержаний в результаті млинець повинен бути товщі вироби, яке ви хочете відформувати.
  5. 5 Втисніть в мастику виріб, форму з якого знімаєте. Переконайтеся, що вдавлює виріб лицьовою стороною в форму, а його тильна сторона залишається на увазі. Пальцями притисніть краю форми до виробу, інакше форма вийде злегка неточною.
  6. 6 Зачекайте, поки силікон затвердіє. Після 20 хвилин очікування можна переходити до наступного кроку. Силікон повинен бути гнучким, але в той же час не втрачати форму, якщо на нього натиснути або зім'яти.
  7. 7 Дістаньте виріб з форми. Візьміть форму в руки і відігніть її краю від вироби. Переверніть форму догори дном і звільніть виріб. При необхідності дістаньте предмет з форми пальцями.
  8. 8 Використовуйте форму. Заповніть форму вологої глиною, а потім витягніть її і дайте висохнути. Можна також залити всередину смолу, почекати поки вона затвердіє, і витягти. Отримуйте виливки з форми тим же способом, що і вихідний об'єкт.

Метод 3 з 3: За допомогою силіконової форми з двох частин

  1. 1 Купіть силіконовий компаунд для виготовлення форм. Можна знайти такі набори в спеціалізованих магазинах товарів для лиття та виготовлення прес-форм. Іноді їх можна купити і в магазинах прикладного мистецтва. Більшість подібних наборів містять два контейнери, марковані як «Частина А» і «Частина Б», але, можливо, вам доведеться докуповувати їх окремо.
    • Поки що не змішуйте силікон.
  2. 2 Зріжте дно у пластикового контейнера для зберігання харчових продуктів. Знайдіть дешевий контейнер з тонкого пластику. Ображати дно лезом. Не переживайте з приводу якості зрізаного краю, адже в кінцевому підсумку він все одно буде верхом форми.
    • Вибирайте контейнер трохи більшого розміру, ніж потрібно скопіювати предмет.
  3. 3 Наклейте внахлест смуги стрічки через «шийку» коробки. Зніміть з контейнера кришку. Відріжте кілька довгих смуг пакувальної стрічки і наклейте їх з боку кришки контейнера. Нахлест повинен складати приблизно 0,5 сантиметра. Залиште пару сантиметрів стрічки звисаючими по сторонам контейнера.
    • Проведіть пальцем по краю, щоб поліпшити прилягання.
    • Перевірте, щоб не залишилося пропусків, інакше силікон виллється.
  4. 4 Підігніть краю стрічки з усіх боків контейнера. Наповніть контейнер силіконом і будьте готові до того, що деяка кількість може витекти з-під стрічки. Підгинання країв допоможе уникнути протікання силікону і, як наслідок, псування робочого місця.
  5. 5 Покладіть в контейнер предмет (и), який (-і) ви хочете скопіювати. Поставте контейнер на плоску стійку поверхню обрізаної / відкритої стороною вгору. Поставте виріб в коробку і притисніть до стрічки. Вироби не повинні стикатися зі стінками контейнера або один з одним. Також дуже важливо розмістити вироби лицьовою стороною вгору, а тильну притиснути до стрічки.
    • Цей спосіб виливки найкраще підійде для плоских виробів.
    • При необхідності попередньо очистіть вироби.
  6. 6 Відміряйте необхідну кількість силікону відповідно до інструкцій виробника. У будь-якому випадку необхідно буде змішати частини А і Б. Деякі види силікону відміряють за обсягом, в той час як інші за вагою. Уважно прочитайте інструкцію і тільки потім дійте.
    • Налийте силікон в стаканчик, який йде в комплекті. Якщо в комплекті його немає, використовуйте пластиковий одноразовий стаканчик.
    • Необхідно взяти стільки силікону, щоб укрити виріб з усіх боків шаром товщиною мінімум 0,6 сантиметра.
  7. 7 Змішуйте дві частини доти, поки колір маси не стане рівномірним. Можна використовувати для змішування шпажку, паличку від морозива, пластикову вилку, ложку або ніж. Колір ретельно перемішаного силікону повинен бути рівномірним і без кольорових розлучень.
  8. 8 Залийте силікон в контейнер. Постарайтеся зішкребти зі стінок стаканчика все залишки силікону, щоб не витрачати його даремно.Шар силікону повинен покрити верхню частину виробу щонайменше на 0,6 сантиметра. Якщо шар буде занадто тонким, силіконова форма може порватися.
  9. 9 Залиште силікон укріпляти. Час застигання залежить від обраної торгової марки. Деякі види силікону можна експлуатувати вже через кілька годин, в той час як інші сохнуть всю ніч. Час застигання можна подивитися в інструкції, яка йде з набором. Протягом цього часу не чіпайте форму і не рухайте її.
  10. 10 Вийміть силіконову форму. Коли силікон затвердіє, зніміть з коробки стрічку. Обережно витягніть силіконову форму. По периметру форми можна помітити тонкі «пір'ячко» силікону. Якщо вони вас бентежать, обріжте їх ножицями або лезом.
  11. 11 Вийміть елементи. Силікон щільно облягає занурені в коробку предмети. Щоб їх вивільнити, обережно відігніть краю силікону. Цей процес нагадує витяг кубиків з лотка для приготування льоду.
  12. 12 Використовуйте форму. Тепер можна заповнити форму смолою, глиною і навіть шоколадом (якщо, звичайно, використовуваний вами силікон придатний для цих цілей). Якщо використовуєте глину, можна дістати виріб, поки та все ще волога. Смола ж повинна повністю затвердіти, перш ніж її можна буде витягти.

Поради

  • Щоб нічого не прилипало до силікону, було б непогано розпорошити на внутрішню поверхню форми спеціальний пластифікатор, перш ніж заливати в неї смолу.
  • Форми, виготовлені з використанням будівельного силікону і рідкого мила або кукурудзяного крохмалю, непридатні для запікання в духовці і приготування льодяників. Такий силікон не можна використовувати для продуктів харчування.
  • Якщо необхідно зробити форму для помадки або шоколаду, слід придбати силіконовий двокомпонентний компаунд. Прочитайте етикетку і переконайтеся в тому, що він безпечний для продуктів харчування.
  • 2-компонентні форми служать довше в порівнянні з тими, які зроблені з будівельного силікону, оскільки виготовлені з використанням професійних компонентів для лиття.
  • Силіконові форми не вічні і рано чи пізно все одно руйнуються.
  • 2-компонентні силіконові форми найкраще підходять для лиття смоли.

попередження

  • Намагайтеся не торкатися до будівельного силікону голими руками, щоб уникнути роздратування шкіри.
  • Будівельний силікон виділяє шкідливі для здоров'я пари. У робочій зоні повинна бути хороша вентиляція.

Що вам знадобиться

За допомогою силікону і рідкого мила

  • вода
  • Рідке мило
  • миска
  • Предмет, форму з якого потрібно зняти
  • поліетиленові рукавички

Будівельний силікон або герметик


За допомогою силікону і кукурудзяного крохмалю

  • одноразовий контейнер
  • Кукурудзяний крохмаль або кукурудзяна мука
  • Предмет, форму з якого потрібно зняти
  • поліетиленові рукавички
  • Будівельний силікон або герметик

За допомогою 2-компонентного силікону

  • 2-компонентний набір силікону
  • одноразовий стаканчик
  • Пристосування для змішування
  • Пластиковий харчової контейнер
  • лезо
  • Пакувальна стрічка
  • Предмет, форму з якого потрібно зняти