Як слід обрізати троянди

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 23 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Обрізка троянди навесні. Прості і складні способи обрізки троянд для красивого цвітіння
Відеоролик: Обрізка троянди навесні. Прості і складні способи обрізки троянд для красивого цвітіння

Зміст

1 Обрізуйте троянди відразу після закінчення останніх морозів. Залежно від регіону, в якому ви живете, це може бути на початку або в середині весни. Найкраще підрізати троянди відразу після останніх заморозків, щоб прибрати сухі або хворі стебла. Якщо ви дочекаєтеся закінчення холодів, троянди не постраждають через низьких температур або льоду.
  • У м'якому кліматі троянди можна обрізати і взимку, однак ближче до її кінця. Пошукайте в інтернеті інформацію про те, за яких температурах троянди вже можна обрізати, щоб навесні мати акуратний і здоровий кущ.
  • Також троянди можна обрізати восени, проте потрібно дочекатися перших заморозків.
  • 2 Обрізуйте, коли нирки почнуть набухати. Це ознака того, що кущ готовий до обрізку. Коли нирки тільки почнуть набухати, ви зможете ретельно обрізати кущ, що не завдавши йому ніякої шкоди.
    • Огляньте стебла на наявність ознак набрякання бруньок. Якщо ви не бачите маленьких нових нирок, відкладіть обрізку ще на неколько тижнів.
    • Коли нирки набухають, вони набувають червонуватого відтінку. Це ще одна ознака того, що кущ можна обрізати.
  • 3 Обрізуйте троянди відповідно до їх сортом. Деякі троянди потрібно обрізати після цвітіння, а не поки вони знаходяться в спокої. Хоча підрізування в іншу пору року, швидше за все, не зашкодить куща, але і не принесе бажаного результату. Якщо ви не знаєте, який у вас сорт троянд, зверніть увагу на наступні ознаки, які можуть дати вам підказку:
    • Якщо кущ дає навесні нову поросль, і квітки появляютя на цих молодих пагонах, таку троянду потрібно обрізати під час періоду спокою, коли нирки тільки почали набухати. В такому випадку почекайте з обрізанням до наступної весни.
    • Якщо квітки з'являються на старих пагонах, а не на нових, трояндовий кущ слід обрізати після цвітіння.
    • Гібридні чайні троянди в ідеалі потрібно обрізати навесні, коли загроза сильних холодів вже минула, але нирки ще не почали набухати. Однак зазвичай немає нічого страшного в тому, щоб провести обрізання трохи раніше або пізніше. Якщо обрізати троянди занадто рано, вони можуть зацвісти пізніше, але якщо занадто поспішити, вони можуть сильніше постраждати від заморозків.
  • Метод 2 з 3: Обрізуйте правильно

    1. 1 Візьміть хороший секатор і сучкорез з довгою ручкою. Секатор необхідний для тонких стебел, а сучкорез - для товстих. Переконайтеся, що ваші інструменти досить гострі, щоб зробити чистий розріз, не пориваючи і не мнучи стебло.
    2. 2 Перед обрізанням протріть секатор спиртом. Протирайте його спиртом кожен раз, як переходите до наступного куща. Це необхідно для того, щоб продезинфікувати інструмент і запобігти передачі хвороб, таких як чорна плямистість, від рослини до рослини.
    3. 3 Ріжте під кутом в 45 градусів. Таким чином, вода буде стікати зі зрізу, а не збиратися в ньому. Це допомагає запобігти розвитку хвороб і плісняви. Робіть зріз під кутом у напрямку до центру рослини.
    4. 4 Обрізуйте стебла приблизно на півсантиметра вище вузлів, спрямованих назовні куща. Вузли - це червонуваті потовщення на стеблах, звідки ростуть нові гілки. Якщо ви зрізуєте стебло прямо над вузлом, ви спрямовуєте до нього енергію рослини і стимулюєте зростання нових гілок. Вибирайте вузли, які дивляться назовні куща, а не всередину, щоб нові гілки росли в сторони, а не до центру куща.
    5. 5 Замажте місця зрізів білим або столярним клеєм. Це необов'язково, але корисно, якщо у вас проблеми з садовими шкідниками. Клей допоможе зупинити шкідливих комах і запобігти хворобам стебел.

    Метод 3 з 3: оздоровлює троянди за допомогою обрізки

    1. 1 Видаліть мертві стебла. Це почорнілі, зморщені стебла, які більше не дають нових гілок і листя. Здорові стебла міцні і мають зелений або коричневий колір. Візьміть секатор або сучкорез і відріжте відмерлі стебла якомога ближче до основи. Якщо ви знайдете стебло, який здається частково живим, обріжте його в полусантіметра над одним з вузлів.
    2. 2 Видаліть пасинки. Це молоді пагони, що проростають із землі поруч з рожевим кущем. Вони забирають поживні речовини у старшого рослини, тим самим послаблюючи його.
      • Зрізайте пасинки біля самої основи, а не просто замикайте, інакше вони лише виростуть ще сильніше.
      • Можливо, вам доведеться трохи розгребти землю, щоб зрізати пасинок у самого кореня.
    3. 3 Ображати тонкі і схрещені стебла. Дуже тонкі і слабкі на вигляд стебла, як і стебла, які ростуть в центр куща, також слід обрізати біля самої основи. Вони шкодять здоров'ю куща, заважаючи циркуляції повітря, і надають вашій троянді недоглянутий вигляд.
    4. 4 Ображати залишилися здорові стебла. З огляду на той факт, що нові гілки ростуть з вузлів, обріжте залишилися стебла так, щоб надати кущу бажану форму. Обрізуйте стебла на висоті полусантіметра від вузла, що дивиться назовні, щоб нові пагони також росли назовні. Вирішіть, якої висоти має бути кущ, і подрезайте його відповідно.
    5. 5 Видаліть зів'ялі квіти. В процесі вегетаційного періоду на кущі розквітнуть квітки, які потім зів'януть. Їх видалення корисно для здоров'я троянди. Енергія, спрямована до Зів'ялого квіткам, буде перенаправлено на утворення нових. Відріжте старий квітка разом з квітконіжкою відразу над першим листом, що складається з п'яти листочків.

    Поради

    • Після обрізки троянд розгребіть область навколо них граблями і додайте нової мульчі. Це допоможе звести до мінімуму ймовірність хвороб.
    • Замажте зрізи недорогим білим або столярним клеєм.
    • Не використовуйте обрізані частини троянд в якості компосту. Хвороби на зразок чорної пятнітості можуть вижити і заразити кущ.
    • Троянди не просто добре витримують обрізку, але дійсно потребують її. Так що дійте сміливіше!
    • Застосовуйте фунгіцидний спрей, рекомендований для трояндових кущів. Обприскати кущі після того, як підрізатимете їх і забруднить місця зрізів.

    попередження

    • Якщо ви вирощуєте троянди, які відносяться до групи старих садових, НЕ обрізайте їх! Тільки злегка надавайте їм форму і видаляйте відмерлі пагони.

    Що вам знадобиться

    • Медичний спирт або спиртові серветки
    • Секатор (такий, який розрізає стебло, а не розчавлює його)
    • Сучкорез з довгими ручками
    • садові рукавички