Як скласти вірш

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 7 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як написати вірш? (Класичний вірш, ямб, хорей, хокку( хайку), верлібр( вірш без рими)) Види рими
Відеоролик: Як написати вірш? (Класичний вірш, ямб, хорей, хокку( хайку), верлібр( вірш без рими)) Види рими

Зміст

Написання віршів зводиться до відбиття стану вашого внутрішнього світу або світу навколо вас.Вірші можна писати про що завгодно, починаючи від любові і втрати і закінчуючи заржавілими воротами старої ферми. З іншого боку, віршування може здаватися важким завданням, особливо якщо ви не відносите себе до людей, обдарованим творчим даром або здатним сипати поетичними ідеями наліво і направо. Проте, з хорошим натхненням і правильним підходом навіть ви будете в змозі написати вірш, яким можна буде з гордістю поділитися з однокласниками або друзями.

кроки

Частина 1 з 3: Підготовка до написання вірша

  1. 1 Виконуйте письмові вправи. Вірш може початися зовсім з невеликого уривка або навіть з одного рядка або двох, які виникнуть в голові самі собою, або з візуальної картини, яка просто не виходить у вас з голови. Знайти натхнення для написання вірша можна за допомогою виконання письмових вправ і використання спостережень за навколишнім світом. Як тільки у вас з'явиться натхнення, з ним вам стане простіше оформляти свої думки до відповідних віршовані рядки.
    • Наприклад, можна вдатися до Фрірайтинг і записувати всі виникаючі в голові ідеї. Потім отримані рядки або образи зі своїх записів можна використовувати в якості джерел натхнення для написання свого вірша. Крім того, можна використовувати не тільки власні ідеї, а й застосовувати чиїсь ще готові ідеї.
    • Також можна вдатися до таких технікам мозкового штурму, як підготовка ментальної карти або складання списку образів чи ідей. Ці техніки здатні згенерувати таке необхідне вам натхнення для віршування.
  2. 2 Надихайтеся навколишнім світом і близькими вам людьми. Отримати натхнення можна від прогулянки по околицях або від відвідування улюбленого вами місця у своєму місті. Можна поспостерігати за людьми, які сидять на лавочках у парку або прогулюються по пішохідній площі, щоб використовувати побачені моменти як ідей для свого вірша.
    • Можна спробувати написати вірш про людину, який грає важливу роль у вашому житті, наприклад, про матір або про своє кращого друга. Сама людина може бути джерелом натхнення для вірша, в якому будуть описуватися його особисті якості або індивідуальні риси.
  3. 3 Виберіть конкретну тему або ідею. Почати вірш можна з вибору конкретної теми або ідеї, яка здається вам привабливою або цікавою. Якщо ви виберете конкретну тему або ідею, навколо якої буде будуватися ваше вірш, то вірш знайде чітко поставлену мету. Завдяки цьому, вам стане простіше звузити коло образів і описів, які можна буде використовувати в вірші.
    • Наприклад, можна прийняти рішення написати вірш на тему "любові і дружби". Після цього можна спробувати пригадати конкретні моменти з особистого життя, коли ви відчували до кого-то дружні або любовні почуття, а також спробувати охарактеризувати саму любов і дружбу на основі своїх взаємин з іншими людьми.
    • Вибираючи тему або ідею, намагайтеся дотримуватися конкретики, так як це допоможе зробити ваше вірш менш розпливчастим і незрозумілим. Наприклад, замість того щоб брати настільки широку тему, як "втрата", спробуйте взяти щось більш вузьке, наприклад, "втрата дитини" або "втрата кращого друга".
  4. 4 Виберіть поетичну форму. Задайте напрям своєї творчості, вибравши для нього конкретну поетичну форму. Існує багато різних поетичних форм, які можна використовувати, починаючи від білого вірша і закінчуючи сонетами і римованими двустишиями. Виберіть одну поетичну форму і дотримуйтеся її протягом усього вірша, щоб воно виглядало зв'язковим твором в очах читача.
    • Можна вибрати таку коротку поетичну форму, як хайку, сінквейн або графічні вірші.Потім можна спробувати поекспериментувати з обраної формою і навіть отримати задоволення від подолання труднощів, пов'язаних з конкретною поетичною формою.
    • Також можна схилитися до більш забавним і грайливим поетичних форм, як лимерики (жартівливі пятістрочія), якщо перед вами стоїть завдання написати веселий вірш. Або можна звернутися до більш ліричним поетичних форм, таким як сонети, балади або римовані двустишия, щоб написати більш драматичне або романтичне вірш.
  5. 5 Почитайте приклади поезії. Щоб краще зрозуміти, яким чином пишуть вірші інших авторів, можна ознайомитися з прикладами їх творчості. У вас є можливість почитати вірші тієї ж поетичної форми, яка вас цікавить або вірші з тією ж тематикою і схожими ідеями, які вас надихають. Також можна звернутися до віршів широко відомих "класиків", щоб краще відчути жанр поезії. Наприклад, можна почитати наступне:
    • "Руслана і Людмилу" Олександра Сергійовича Пушкіна;
    • "Бородіно" Михайла Юрійовича Лермонтова;
    • "Кому на Русі жити добре" Миколи Олексійовича Некрасова;
    • "Василя Тьоркіна" Олександр Трифонович Твардовський;
    • "Радуницю" Сергія Олександровича Єсеніна;
    • "Вибрані поезії" Івана Олексійовича Буніна;
    • "Вірші про радянський паспорт" Володимира Володимировича Маяковського.

Частина 2 з 3: Робота над віршем

  1. 1 Використовуйте конкретні образи. Уникайте абстрактної образності і дотримуйтеся конкретного опису людей, місць і предметів у своєму вірші. Завжди необхідно намагатися описувати речі за допомогою п'яти почуттів: смаку, нюху, дотику, зору і слуху. Конкретна образність дозволить читачеві зануритися в світ вашого вірша і оживити читаються рядки в уяві.
    • Наприклад, замість того щоб описувати почуття або картини абстрактними словами, використовуйте для цього конкретні слова. Замість фрази "Мене переповнювало щастя" можна скористатися більш точними словами, щоб створити конкретні образи, наприклад фразою "Посмішка моя засяяла пожежею".
  2. 2 Застосовуйте літературні прийоми. Такі літературні прийоми, як метафори і порівняння, додають віршам різноманітність і глибину. З їх допомогою можна зробити ваше вірш особливим в очах читача і намалювати для нього детальну картину. Постарайтеся використовувати у вірші різні літературні прийоми, щоб воно не складалося виключно з метафор або тільки з порівнянь.
    • Метафора - незвичайний спосіб порівняння одного предмета з іншим. Наприклад, як у фразі "Я був пташкою на дроті".
    • Звичайне зіставлення порівнює один об'єкт з іншим за допомогою спілок "немов", "як" і їм подібним. Наприклад, "Одинока, як ворона в поле" або "Моє серце, немов сцена порожня".
    • Також можна спробувати скористатися таким літературним прийомом, як персоніфікація, коли об'єкт або ідея описуються за допомогою людських якостей і рис. Наприклад, "Машина потонула, немов камінь" або "Моя любов, як буря в склянці води".
  3. 3 Пишіть так, щоб рядки добре звучали. Вірші призначені для того, щоб їх читали вголос, тому їх необхідно писати з урахуванням звучання. Твір віршів з оглядкою на звучання впливатиме на їх структуру, а також на використовувані слова. Зверніть увагу на те, як кожен рядок перетікає в іншу, як постановка окремих слів поруч один з одним створює певні звуки або ритми.
    • Наприклад, можна зіставити звучання слів "сяє" і "блищить". Слово "сяє" в цілому звучить більш м'яко і на слух створює відчуття теплоти і м'якості. Слово ж "блищить" містить в собі шиплячий звук. Це надає йому більш різке і ритмічне звучання.
  4. 4 Уникайте кліше. Ваші вірші вийдуть помітно більш потужними, якщо ви відмовитеся від використання кліше, які є фразами, які стали настільки знайомі широкій публіці, що вже давно втратили свій первісний зміст.Проявіть творчий підхід до описів і образам у своєму вірші, щоб читач був здивований і заінтригований вашим стилем. Якщо вам здається, що певна фраза або образний вислів можуть виявитися занадто знайомими читачеві, замініть їх чимось більш унікальним.
    • Наприклад, ви могли звернути увагу, що під час вашої вірш при описі людини затесалася фраза "Зайнята, немов бджілка". В такому випадку можна спробувати замінити її більш унікальним аналогом, наприклад, фразою "Руки її не сиділи склавши руки" або "На кухні їй не було рівних".

Частина 3 з 3: Остаточне редагування вірші

  1. 1 Перечитайте вірш вголос. Як тільки у вас буде готовий чорновий варіант вірша, його потрібно самостійно прочитати вголос. Зверніть увагу на звучання рядків. Подивіться, наскільки добре один рядок перетікає в іншу. Тримайте під рукою ручку, щоб у вас була можливість відзначити будь-які рядки або слова, які здаються скуйовдженим або дивними по звучанню.
    • Також можна прочитати вірш вголос для інших людей, включаючи друзів, родичів або партнерів. Попросіть їх дати відгук на вірш після першого прослуховування. Дізнайтеся, чи немає таких фраз або рядків, які їм здаються плутаними або незрозумілими.
  2. 2 Зберіть відгуки про своєму вірші. Своїм віршем можна також поділитися з іншими поетами, щоб отримати їх коментарі та поліпшити твір. Зі свого боку ви можете вступити в групу поетів-початківців і спільно працювати над вашою творчістю. Або можна записатися на уроки поезії, де ви будете працювати спільно з викладачем та іншими поетами з метою вдосконалити свої навички. Отримавши відгуки про своєму вірші від однолітків, можна використовувати їх для редагування твору.
  3. 3 Відредагуйте вірш. Коли зберете достатньо відгуків про своєму вірші, необхідно буде відредагувати його, щоб воно набуло найкращий вид. На основі відгуків виключіть з вірша плутані і незрозумілі рядки. Охоче ​​йдіть на "видалення найдорожчих рядків», не тримайтеся за красиві фрази лише заради того, щоб просто включити їх в вірш. Переконайтеся в тому, що кожен рядок вносить свій внесок в ціль, тему або ідею вірша.
    • Додатково необхідно пройтися по вірша і позбавити його від кліше і відомих фраз. Також необхідно простежити за тим, щоб у вірші була дотримана орфографія і граматика.