Як удосконалювати дикцію

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 23 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Дикція: вправи для покращення чіткості вимови
Відеоролик: Дикція: вправи для покращення чіткості вимови

Зміст

Основну роль в чистоті вимови і мови грає дикція. Ніхто не зрозуміє, що ви намагаєтеся сказати, якщо ви вимовляєте всі слова одночасно або мимрите. Вкрай важливу роль дикція грає для акторів, публічних ораторів, співаків і будь-якого іншого людини, якій на регулярній основі доводиться вербально доносити свої думки до людей. Відчуйте слова, які виходять з ваших уст, вібрацію музики для вух слухачів! Читайте далі, якщо хочете, щоб ваші слова резонували відгуком!

кроки

  1. 1 Підготуйте свої голосові зв'язки. Це важливо. Як і у всіх фізичних вправах, якщо недостатньо розігрітися, можна їх пошкодити.
  2. 2 Тренуйтеся, тренуйтеся і ще раз тренуйтеся. Це єдиний спосіб по-справжньому навчитися ясно артикулювати слова.
  3. 3 Дотримуйтесь наприклад."Ба Бо Бе Бі Бу Бо Ба" і повторюйте його з усіма приголосними звуками. Це допомагає вашому артикуляционному апарату звикнути формувати чіткі пари приголосних і голосних звуків.
  4. 4 Вивчайте скоромовки і намагайтеся вимовляти їх правильно.
  5. 5 Відкрийте книгу і прочитайте вголос. Переконайтеся, що ви вимовляєте чітко і ясно кожен звук. Спробуйте прочитати вголос цю статтю. Корисно записувати своє читання на диктофон. Збільшуйте відстань від диктофона і намагайтеся домогтися того, щоб на будь-якій відстані мова звучала як і раніше чітко.
  6. 6 Говоріть повільно і впевнено. Якщо ви поспішаєте, ви більше ризикуєте ковтати слова.
  7. 7 Відкрийте рота. Не бійтеся показати свої зуби (в прямому сенсі). Дбайте про своїх зубах, щоб не соромитися широко відкривати рот.
  8. 8 Тримайте язика притиснутим внизу. Поки ви не користуєтеся їм для відтворення певних звуків, тримайте його 'приклеєним' до внутрішнього краю нижніх зубів. Таким чином ви дасте більше свободи звуку.
  9. 9 Підніміть м'яке піднебіння. Це м'яка частина позаду верхньої частини вашого рота. Таким чином, ви дасте більше свободи звуку.
  10. 10 Стійте прямо. Це допомагає правильному диханню. Звуки формуються за допомогою повітря, що видихається з легких, так що чим чистіше ваше дихання, тим чистіше ваша мова.
  11. 11 Візьміть ручку, олівець або різновид маленької палички, закусите зубами і спробуйте вимовляти різні мовні вправи - скоромовки, крок 3 ітд. Змушуючи свою мову трудитися більше звичайного і розробляючи фізичні м'язи, які беруть участь у мовленні, ви удосконалюєте дикцію в нормальних умовах, коли на шляху відтворення звуків немає ніякої перешкоди.

Поради

  • Постійно тренуйте свою артикуляцію. Спочатку це буде здаватися дивним, але через деякий час ви станете артикулювати ясно і чітко, навіть не замислюючись над цим.
  • Працюйте над артикуляцією щодня. Під час спілкування протягом дня намагайтеся вимовляти слова якомога чіткіше.

попередження

  • Чи не перепрацював голосові зв'язки. Якщо з'являються больові відчуття, дайте голосу відпочинок.
  • Розігрівайте голосові зв'язки.