Як впоратися з залежністю від новин

Автор: Janice Evans
Дата Створення: 25 Липня 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Повернемо землі одразу, як матимем зброю. Пресконференція Зеленського українським та іноземним ЗМІ
Відеоролик: Повернемо землі одразу, як матимем зброю. Пресконференція Зеленського українським та іноземним ЗМІ

Зміст

Зі збільшенням числа каналів і джерел новин залежність від новин стає все більш поширеною проблемою. Регулярне спостереження за новинами дозволяє відчувати себе на зв'язку зі світом, проте через це людина починає менше часу приділяти своєму власному житті. Що ще гірше, в новинних репортажах події не завжди висвітлюються об'єктивно: новини подаються так, щоб залучити більше глядачів і грошей рекламодавців, а це закріплює небезпечний спосіб мислення. У цій статті ви знайдете практичні поради, які допоможуть вам визначити причину залежності і відновити своє життя.

кроки

Метод 1 з 3: План дій

  1. 1 Зверніться по допомогу до друзів і родичів. Якщо вам здається, що ви не впораєтеся самі, попросіть друзів або родичів допомогти вам в боротьбі із залежністю.Якщо хтось буде спостерігати за вами і допомагати йти до мети, ймовірність успіху буде вище, особливо якщо ваша залежність позначається на близьких людях або заважає вашим відносинам.
    • Опишіть людям красномовні ознаки того, що ви дивитеся занадто багато новин по телевізору: збудженість, параноя, відмова від спілкування по телефону, паніка, занепокоєння.
    • Привчіть себе звітувати друзям або родичам. Не чекайте, поки вони запитають, як у вас справи. Можна говорити так: «Хочу відзвітувати тобі про те, як я справляюся з подоланням своєї залежності від новин». Завдяки цьому людям буде простіше ставити вам питання.
  2. 2 Виділяйте певну кількість часу на перегляд новин. Встановіть максимальну кількість часу, який ви можете присвятити новин, щоб це не заважало вам займатися іншими справами. Тридцяти хвилин в день має бути достатньо. Найчастіше через півгодини новинні сюжети починають повторюватися.
    • Врахуйте всі джерела новин. Розплануйте час на читання, перегляд і прослуховування новин. Якщо ви встановите обмеження і будете відслідковувати в календарі або за розкладом, скільки часу ви витрачаєте, вам буде простіше йти до мети.
    • Врахуйте і новини в інтернеті. Щоб позбутися від залежності, обмежте читання новин в інтернеті і робіть це тільки у встановлений час. Чи не клацайте по посиланнях на новини, якщо цей час ще не настав.
  3. 3 Передбачте грошову відповідальність за відступ від своїх правил. Якщо ви витратили на новини більше часу, ніж збиралися, кладіть за це гроші в банку. Ці гроші можна віддавати другу чи родичу або передавати в некомерційну організацію, яка допомагає людям з залежностями.
    • Часто люди домовляються платити штрафи таким же чином, якщо намагаються відучитися висловлюватися нецензурно. У вашому ж випадку замість небажаних слів вам потрібно буде стежити за тим, скільки часу ви витрачаєте на новини. Вирішіть, скільки грошей ви будете класти в банку за кожне порушення. Можна також попросити кого-небудь класти гроші в банку, якщо вам вдасться прожити цілий день без новин. Всі гроші можна витратити на добру справу.
  4. 4 Відпишіться від активних новинних акаунтів в соціальних мережах. Якщо станеться щось дійсно важливе, ви дізнаєтеся про це з будь-яких інших джерел інформації на будь-якому пристрої.
    • Відмовтеся від ресурсів, які не є для вас пріоритетними. Обмежтеся 1-2 джерелами.
    • Слідкуйте за розвитком ситуації в новинах якомога рідше, якщо тільки ви не перебуваєте в епіцентрі проблеми, яка вимагає постійного отримання свіжої інформації.
  5. 5 Використовуйте додатки, що обмежують перегляд новин. Існують програми, які сповіщають користувача про досягнення ліміту по перегляду. Крім того, можна блокувати сайти, котрі відволікають вас від вашої мети, за допомогою спеціальних програм.
    • Найефективніше буде дозволити собі зайти на різні сайти, а потім вирішити, які з них ви хочете заблокувати. Виділіть час на те, щоб з'ясувати, на які сайти ви заходите регулярно, і вибрати з них всього три.
  6. 6 Заведіть нове хобі або захоплення. Якщо у вас звільниться час, який ви витрачали на перегляд новин, вам буде чим зайнятися. Якщо ви витрачаєте багато часу на новини почасти тому, що у вас занадто багато вільного часу, спробуйте зайнятися чимось новим. Вчені встановили, що люди, у яких є хобі, здоровіше і менше схильні до депресії.
    • Наприклад, можна записатися на курси, взятися за проект, який відкладали багато років, або намагатися частіше зустрічатися з друзями або родичами.
  7. 7 Спробуйте різко відмовитися від новин. Цей прийом підходить багатьом людям. Утримуватися від перегляду новин може бути складно, оскільки новини присутні всюди: в інтернеті, на телебаченні, на радіо. Намагайтеся відволікати себе від джерел новин і приділяти більше уваги своїй роботі або іншого заняття.
    • У людини може розвинутися залежність від самих різних речей.Різкий відмова від перегляду новин - це один із способів боротьби із залежністю, проте він не завжди приводить до успіху. Наприклад, в ході досліджень було встановлено, що 22% відсотка людей, які кидають курити одномоментно, позбавляються від звички назавжди. Куріння відрізняється від перегляду новин, але тенденції можуть бути схожими.

Метод 2 з 3: Боротьба з залежністю

  1. 1 Оцініть ступінь проблеми. Розуміння того, наскільки серйозною стала проблема, дозволить вам продумати план самодопомоги і роботи з психотерапевтом. Задайте собі кілька запитань і запишіть відповіді. Коли список буде готовий, подумайте про те, як сильно ваша поведінка обмежує вас. Інтроспекція - це процес безпосередньої оцінки внутрішніх процесів. Коли ви зрозумієте, як і чому і реагуєте тим чи іншим способом, ви зможете дозволити багато внутрішніх проблем. Ступінь дискомфорту визначатиме те, наскільки активно ви будете готові боротися із залежністю. У зв'язку із залежністю від новин слід задати собі наступні питання:
    • Чи вплинула ваша залежність від новин на відносини з людьми? Попросіть близьких людей прокоментувати цю ситуацію, оскільки ви можете не усвідомлювати повною мірою, як ваші дії впливають на інших. Відповідь на це питання дозволить вам зрозуміти, заподіює чи ваша залежність шкоду кому-то, крім вас.
    • Чи впливають ранкові новини на те, як ви ведете і відчуваєте себе протягом дня? Чи визначають вечірні новини то, наскільки добре ви спите вночі? Якщо новини впливають на ваш настрій протягом дня і на сон, це означає, що вами керує ваша залежність.
    • Перебиває ви інших, щоб розчути новини, коли ходите по магазину, вечеряєте з кимось або проводите час з іншими людьми? Якщо ви готові образити людей тільки заради того, щоб почути останні новини, це означає, що новини для вас важливіше інших людей.
    • Чи вважаєте ви, що цілодобові новинні канали важливіше інших каналів? Чи готові ви відмовитися від інших речей у житті тільки заради цієї звички? Якщо так, ваша позиція обмежує ваше сприйняття світу і ваші можливості.
    • Чи відчуваєте ви себе позбавленим чогось, якщо не знаєте, що відбувається в світі? Чи є у вас страх щось пропустити? В ході недавніх досліджень було встановлено, що люди, які відчувають страх щось пропустити, відчувають себе відстороненими від світу і не задоволені своїм життям.
    • Чи є ви людиною, який прагне першим дізнаватися свіжі новини? Постійна потреба бути в курсі всіх подій піддає вас стресу і може впливати на вашу поведінку.
  2. 2 Оцініть свій настрій після перегляду новин. Ваші почуття - це найвірніший індикатор того, що ви дозволяєте залежності управляти своїм життям. Якщо ви відчуваєте стрес і занепокоєння або вважаєте, що світ виходить з-під контролю, це означає, що ви надмірно залежите від новин. Якщо ви позитивно налаштовані, але раптово виходите з себе, почувши новини, це означає, що у вас залежність.
    • Чи помічали ви, що з оптимістичного людини ви перетворилися в песиміста, який не вміє отримувати задоволення і всюди бачить тільки небезпека, паніку, страхи і моторошне майбутнє? Надлишок новин може так впливати на людину.
    • Чи здатні ви вести себе раціонально в стресових ситуаціях? Зриваєтеся ви на членах сім'ї і починаєте ви нервувати, якщо хтось говорить, що все не так погано, як ви собі уявляєте?
    • Чи стали ви відчувати параною і занепокоєння в громадських місцях? Постійний вплив великої кількості новин може навіть самого врівноваженого людини перетворити в параноїка або змусити турбуватися через те, що може статися щось жахливе.
  3. 3 Визначте глибинні причини залежності. Ефективні зміни неможливі без визначення емоційних причин поведінки. Чи турбує вас тривожність, стрес, депресія? Якщо так, це може означати, що ви відволікаєте себе новинами.На жаль, така поведінка може принести більше шкоди, ніж користі. У більшості новинних сюжетів показують трагедії і кризи, що змушує людину відчувати відчай.
    • Боріться з тривожністю, стресом і депресією безпечними для здоров'я способами: виконуйте вправи на релаксацію, фізичні вправи або займайтеся йогою.
    • Коли людина знаходиться в стані спокою, м'язи розслабляються, серцебиття сповільнюється, дихання стає більш повільним і глибоким. Щоб впоратися з емоціями, намагайтеся витрачати час на розслаблення, а не на перегляд новин. Якщо ви побачили новинний сюжет, який вас засмутив, спробуйте заспокоїти себе за допомогою релаксаційних прийомів.
  4. 4 Продумайте план, який дозволить вам розвинути в собі навички управління емоціями. Якщо ви будете намагатися вирішувати проблеми, у вас буде все необхідне для змін. Коли ви визнаєте, що у вас є залежність, ви зможете поставити перед собою чіткі цілі, почати працювати над ними і коригувати процес при необхідності. Важливо також відстежувати свій прогрес.
    • Поставте перед собою чіткі цілі. Однією з цілей може бути складання графіка і фіксація того, скільки часу ви витрачаєте на новини. Самоконтроль дозволить вам змінити ситуацію.
    • Виберіть дату початку і приступайте до роботи. Не відкладайте неминуче. Починайте якомога швидше.
    • Відзначайте свої досягнення і винагороджуйте себе. Якщо вам вдасться досягти своїх цілей на день, тиждень або місяць, відсвяткуйте свій успіх. Сходіть в кіно, на спортивний захід або посадіть дерево на честь людини, яким ви захоплюєтеся. Позитивна мотивація допоможе вам не відступати від плану.
    • Якщо якийсь підхід не працює, відмовтеся від нього. Знайдіть альтернативу і включіть її в свій план. Не ставтеся до цього як до провалу - краще постарайтеся сприймати це як коригування плану.
    • Нові звички розвинуться поступово і стануть природними для вас. Після цього можна буде спробувати дозволяти собі трохи відступати від плану - у вас все одно вийде зберігати позитивні результати.
  5. 5 Зверніться по допомогу до фахівця. Якщо вам складно справлятися зі своєю залежністю від новин, зверніться до психотерапевта, який працює з залежностями. Попросіть лікаря направити вас до фахівця або зверніться за рекомендаціями до друзів або родичів.
    • Когнітивно-поведінкова терапія - один з ефективних методів роботи з залежностями, депресією і тривожними розладами.
    • Групова терапія в поєднанні з бажанням вирішувати проблему також буває ефективна. Існують групи для залежних від новин, але можна також відвідувати зустрічі груп, які спрямовані на розвиток соціальних навичок і навичок управління своїми емоціями.

Метод 3 з 3: Як відновити своє життя

  1. 1 Розвивайте свою групу підтримки. Відносини потрібно підживлювати, щоб вони продовжували існувати. Соціальна підтримка вкрай важлива для фізичного і психічного здоров'я. Якщо якийсь час ви відчуваєте залежність від новин, ваші відносини з людьми напевно стали погіршуватися. Ініціюйте спілкування, щоб побудувати або відновити відносини. До тих пір, поки зміни не закріпляться в вашому житті остаточно, вам буде потрібна підтримка інших.
    • Займіться чимось в інтернеті або в реальному житті, щоб розширити свій кругозір і обмежуватися тільки новинами. Наприклад, почніть брати уроки гри на музичному інструменті, станьте волонтером, який працює з тваринами або дітьми. Завдяки цьому ви відчуєте, що в житті є не тільки новини.
    • Загальні інтереси об'єднують людей. Почніть спілкуватися з людьми, які роблять те, що вам цікаво. Приєднуйтеся до книжковий клуб або відвідуйте інші заходи, де можна познайомитися з новими людьми.
  2. 2 Будьте прикладом для інших. Якщо ви познайомилися з людиною, який, як вам здається, залежний від новин, не говоріть з ним про новини. Заводите розмови на інші, більш позитивні теми.Якщо вам стане складно або неприємно продовжувати розмову, вибачитеся і підіть.
    • Діліться своїм досвідом подолання залежності, але не тисніть на людину і не намагайтеся контролювати його. Запропонуйте людині спробувати методи, які допомогли вам подолати залежність.
    • Допомога іншим дасть вам відчуття виконаного завдання. Ви будете раді тому, що зробили добру справу, а це набагато приємніше того, що дає перегляд новин.
    • Здатність долати і контролювати залежність від новин підвищить вашу самооцінку.
  3. 3 Намагайтеся бачити всю картину в цілому. Важливо сприймати всю інформацію, що надходить в контексті. У багатьох новинних сюжетах інформація зводиться до конкретного страшного події. Сюжети зазвичай обмежені за часом, тому журналісти намагаються втиснути якомога більше смертей і руйнувань в один сюжет. Якщо ви будете дозволяти собі сприймати все так, як це підноситься, ваше уявлення про дійсність буде спотворюватися.
    • Зупиніться і задумайтеся. Ви зрозумієте, що ймовірність повторення такої ж катастрофи мізерна. Хорошим прикладом роздування проблеми є сюжети про епідемію грипу. Якась кількість людей може померти від грипу, але в країні з населенням 350 мільйонів чоловік 50 смертей від грипу - це незначна кількість. Не варто думати, що наступила епідемія, якщо у вас немає достовірних доказів цього.
    • Якщо через новини вам здається, що все стає все гірше і гірше, зупиніться і задайте собі кілька запитань. Чи справді все так погано? Чому я так думаю? Чи достовірні ці факти? Якщо ви зможете поставити під сумнів те, про що йдеться в новинах, ви розірвете цикл залежності від них.
  4. 4 Дивіться що-небудь менш серйозне. Перейдіть на фільми і серіали, в яких немає місця новин або катастроф. Наприклад, можна дивитися передачі про ремонт або про біографіях історичних діячів. Дивіться також гумористичні фільми і передачі. Це дозволить компенсувати вплив негативних новин і допоможе вам відновитися.
    • Час від часу запитуйте себе, чи достатньо ви сміялися за тиждень або за місяць. Якщо ви не можете згадати, коли ви робили це в останній раз, знайдіть те, що змусить вас реготати. Зателефонуйте другу, який завжди може розсмішити вас, або сходіть в місцевий стендап-клуб, щоб підтримати місцевих коміків. Коли ви зрозумієте, скільки користі дає регулярний сміх, ви зробите його частиною свого життя.
  5. 5 Будьте готові до зльотів і падінь. У житті бувають як радісні, так і складні моменти. Більша частина життя проходить десь посередині. Ви зможете оцінити радісні моменти, оскільки знаєте, якими бувають складні. Якщо зараз ви сумуєте, знайте, що скоро все налагодиться.

Поради

  • В особливо важких випадках буває корисно зрізати телевізійний та інтернет-кабель, якщо це влаштовує інших людей, які живуть з вами.
  • Якщо ви залежні від новин як в інтернеті, так і по телебаченню, спробуйте обмежитися новинами в газетах.
  • Будь-яка людина, що подолав залежність, може зірватися. Якщо ви помітили, що залежність повернулася, зберіться і налаштуйтеся слідувати плану знову. Кожен день - це можливість почати заново.
  • Спробуйте походити на зустрічі для людей з залежностями. Навіть якщо програма буде розрахована на людей, які намагаються подолати алкогольну залежність, там вам нададуть підтримку і дадуть потрібну інформацію.

попередження

  • Частий перегляд новин негативно впливає на сприйняття світу. Ретельно стежите за тим, як багато часу ви присвячуєте цього.
  • Не вірте всьому на слово. Існують телеканали та інтернет-ресурси, які навмисно спотворюють інформацію. Ставтеся скептично до всього, що ви читаєте, дивіться і слухаєте.
  • Ізоляція від реального життя може викликати депресію і серйозні психічні розлади. Якщо ви вважаєте, що можете завдати шкоди собі чи іншим, зателефонуйте родичеві, близькому другу або в екстрені служби.
  • Вчені з'ясували, що перегляд великої кількості новинних випусків, пов'язаних з освітленням травматичних подій, може спровокувати сильний стрес. Якомога швидше зверніться за допомогою, якщо вважаєте, що вас травмувало те, що ви побачили в новинах.