Як структурувати твір або есе

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 20 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
10 клас. Українська мова. Есе. Види есе, вимоги до його написання
Відеоролик: 10 клас. Українська мова. Есе. Види есе, вимоги до його написання

Зміст

Навіть якщо ви пишете вже соте твір, вам варто знати, як правильно структурувати інформацію у вашій роботі. Щоб текст зміг донести ваші думки до читача, він повинен мати чітку продуману структуру. Найголовніше в есе - це теза, який задає напрямок всієї роботі. З цієї статті ви дізнаєтеся, як правильно оформити есе або твір.

кроки

Метод 1 з 4: Підготовка до роботи

  1. 1 Визначте тип есе. Як правило, всі есе складаються з основних частин: вступ, яке знайомить читача з темою; основна частина, в якій тема розкривається; висновок, який підсумовує все сказане.Однак є типи есе, які вимагають іншої структури.
    • Наприклад, в деяких есе для університету спочатку повинен йти тезу, потім 3-4 абзацу основного тексту, підкріплює тезу, і висновок, в якому робляться висновки.
    • Якщо ви пишете твір з художнього твору, теза може з'явитися тільки в кінці, а решта тексту може поступово підводити до ключової думки.
    • Якщо в есе вам потрібно порівняти дві точки зору, можна розглядати одну точку зору в одному абзаці, а потім порівнювати її з іншого в наступному. Можна також порівнювати і зіставляти все в одному абзаці, і так по кожному пункту.
    • Можна розташувати інформацію в хронологічному порядку, особливо якщо мова йде про есе на історичну тему. Це буде корисно, якщо хронологія підтверджує вашу думку або якщо ви розповідаєте якусь історію.
    • Якщо в есе вам потрібно переконати читача в чомусь, можна використовувати одну з наступних схем:
      • Есе починається з тези, а весь інший текст наводить аргументи.
      • Спочатку викладаються аргументи, які підводять читача до тези. В цьому випадку теза підноситься як правильна і єдина можлива точка зору.
      • Спочатку порівнюються плюси і мінуси обраної теми, описуються різні погляди на тему, а в кінці робиться висновок.
  2. 2 Уважно прочитайте текст завдання. Якщо вам дали тему для твору, уважно прочитайте текст. Важливо розуміти, чого хоче від вас викладач, перш ніж приступити до роботи.
    • Якщо ви вибираєте тему самі, можна запитати викладача, чи підійде та тема, яку ви взяли.
    • Задавайте питання про все, чого ви не розумієте. Краще переконатися, що ви все зрозуміли правильно, ніж витратити цінний час на непотрібну роботу. Якщо ви будете чемні, викладач з готовністю відповісти на всі ваші запитання.
  3. 3 Поставте перед собою завдання. Те, якою буде структура есе, залежить завдання, яке стоїть перед вами. Як правило, суть завдання описується в тексті завдання. Зверніть увагу на наступні слова: "опишіть", "проаналізуйте", "порівняйте". Текст завдання допоможе вам зрозуміти, в чому полягає ваша задача і яка мета написання есе.
  4. 4 Подумайте про свого читача. Якщо ви вчитеся в школі чи університеті, вашою аудиторією буде ваш викладач. Однак важливо також подумати про те, до кого ви звертаєтеся, особливо якщо ваша аудиторія не описана в завданні.
    • Ви пишете есе для шкільної газети? Учні школи будуть вашою аудиторією. Однак якщо ви пишете для місцевої газети, вашими читачами будуть всі городяни; люди, які погоджуються і не погоджуються з вами; люди, для яких актуальна порушена тема; будь-яка інша група населення.
  5. 5 Почніть роботу якомога раніше. Не варто відкладати написання есе до останнього. Чим раніше ви візьметеся за роботу, тим простіше вам буде написати есе. Дайте собі достатньо часу для опрацювання всіх частин есе.

Метод 2 з 4: Початковий етап роботи

  1. 1 Напишіть тезу. Теза має бути вашим особистим наглядом. Це може бути сильне твердження, інтерпретація певної роботи або події або будь-яке інше висловлювання, яке не відображатиме загальновідому істину або підсумовувати сказане в іншій роботі.
    • Теза буде опорною точкою вашої роботи. Він дасть вашим читачам зрозуміти, про що піде мова в есе.
    • Теза має відображати одну з можливих точок зору - інші люди можуть не погодитися з ним. Це може налякати вас, але важливо пам'ятати, що хороший теза повинна бути таким, щоб з ним можна було сперечатися. В іншому випадку ви просто будете говорити про те, з чим усі згодні і на що не варто витрачати час.
    • Включіть в тезу головні думки. Наприклад, ваша робота присвячена пошуку схожості в двох літературних творах. У тезі опишіть основні пункти загальними фразами.
    • Подумайте, чи можете ви відповісти на питання "І що?". Хороший теза повинна пояснювати, чому ви вважаєте тему важливою. Якщо ваш друг у відповідь на формулювання вашої тези скаже "І що?", Чи зможете ви відповісти йому?
    • Нерідко викладачі очікують побачити не менше трьох аргументів, але не варто заганяти себе в ці рамки, якщо ви цього не хочете.
    • Перечитайте тезу. Якщо в процесі написання у вас з'явилися нові думки, які не були відображені в тезі, поверніться до тези і перепишіть його.
  2. 2 Вивчіть необхідну інформацію, якщо буде потрібно. Приступити до структурування неможливо, якщо ви ще не знаєте, про що писати. Якщо вам не вистачає інформації, знайдіть потрібні вам джерела до початку роботи.
    • Якщо у вас є можливість поговорити з бібліотекарем, зробіть це. Бібліотекар допоможе вам знайти перевірені джерела інформації і направить вас в потрібну сторону.
  3. 3 Запишіть всі ідеї, які у вас є. Часто початківці письменники роблять помилку, намагаючись написати план есе, опустивши етап мозкового штурму. У вас, швидше за все, нічого не вийде, оскільки ви просто ще не знаєте, про що будете писати. Спробуйте застосувати пару прийомів мозкового штурму, щоб визначитися з темою.
    • Спробуйте писати все, що приходить вам в голову. Не потрібно зупиняти або виправляти себе. Просто пишіть протягом якогось часу (припустимо, 15 хвилин) все, що приходить в голову, коли ви думаєте про цю тему.
    • Запишіть ключову думку, обведіть її в коло і напишіть навколо інші думки, пов'язані з цією темою. Пошукайте зв'язку між ними і об'єднайте їх.
    • Спробуйте розглянути обрану тему з 6 позицій: опишіть, порівняйте, знайдіть асоціацію, проаналізуйте, застосуєте, вирішите, "за" ви або "проти".
  4. 4 Поверніться до тези. Після вивчення матеріалів і мозкового штурму у вас може сформуватися новий погляд на тему. Поверніться до тези і внесіть необхідні зміни.
    • Якщо спочатку ваша тема була дуже широкою, зараз можна звузити її. Занадто широку тему складно розкрити навіть в дисертації, тому постарайтеся вибрати більш вузьку тему. Це дозволить вам скласти конкретний план.

Метод 3 з 4: Як структурувати есе

  1. 1 Складіть список фактів, які ви хочете включити в есе. Ваша теза допоможе вам зрозуміти, в який бік слід рухатися. Якщо ви вирішите порівнювати дві теми, вам потрібно буде описати, в чому вони близькі і чим відрізняються.
    • Визначте порядок, в якому ви розташуйте свої аргументи. Якщо ви хочете розглянути три питання, вам слід розмістити їх в порядку від самого складного до найпростішого. Це дозволить вам зацікавити читача своєю темою. І навпаки, можна нарощувати напругу, почавши з самого простого.
  2. 2 Не дозволяйте джерел інформації визначати структуру тексту. Не варто думати, що ви зобов'язані повторювати структуру джерела інформації в своєму есе. Наприклад, багато початківці письменники намагаються описувати сюжет роману, розташовуючи свої аргументи в тому порядку, в якому йдуть потрібні їм епізоди в книзі. Краще в кожному абзаці виділити головну думку і розвивати її, навіть якщо вам доведеться відступити від порядку, в якому інформація викладається в джерелі.
    • Наприклад, якщо ви описуєте безумство Гамлета, ви можете навести приклади з кількох різних фрагментів тексту. Навіть якщо ці сцени розкидані по всьому твору, якщо ви розглянете їх всі разом, це буде корисніше для читача, ніж послідовний аналіз всіх сцен.
  3. 3 Напишіть ключові пропозиції до кожного абзацу. Ці пропозиції допоможуть вам структурувати текст. У кожному абзаці повинно йтися тільки про те, про що йдеться в ключовому реченні. Якщо додавати туди нові думки, есе буде складно читати.
    • Кожне з ключових пропозицій має підводити до вашого тези. Не використовуйте занадто загальні фрази, не пов'язані з вашою темою.
    • Постарайтеся зробити так, щоб ключові пропозиції описували те, про що піде мова в абзаці. Багато починаючі письменники нехтують цим, через що ключові пропозиції виявляються марними.
    • Порівняйте два ключових пропозиції: "Томас Джефферсон народився в 1743 році" та "Томас Джефферсон народився в 1743 році і став одним з найбільш важливих людей в Америці до кінця 18 століття".
    • Перше речення може не описувати весь абзац. Воно дає читачеві факт, проте не пояснює, що цей факт означає. Друга пропозиція описує контекст і допомагає читачеві зрозуміти, про що піде мова далі.
  4. 4 Використовуйте сполучні слова і пропозиції. Щоб есе було легко читати, використовуйте слова і фрази, які будуть пов'язувати частини тексту в одне ціле. Починайте абзаци зі слів "в той же час" або "на відміну від ...".
    • Допоміжні слова роблять текст більш логічним. Наприклад, фраза "Не дивлячись на численні переваги, у цього закладу багато мінусів, які не дозволяють йому стати найкращим кафе в місті", дасть читачеві зрозуміти, як цей абзац пов'язаний з попереднім.
    • Можна використовувати слова-зв'язки в рамках абзаців. Вони можуть об'єднувати думки, полегшуючи сприйняття.
    • Якщо вам складно поєднувати фрагменти тексту за допомогою допоміжних слів, це означає, що у вашого тексту погана структура. Спробуйте перечитати текст, щоб зрозуміти, як краще розташувати абзаци.
    • Пошукайте списки допоміжних фраз або напишіть свій власний список.
  5. 5 Напишіть переконливе висновок. Знову повторіть свою тезу іншими словами і підсумуйте все сказане. Щоб висновок вийшло цікавим, поясніть, до яких думок призводять ваші висновки.
    • Можна повернутися до первісної думки і додати ще один рівень значень. Висновок може натякати на те, як важливо було читачеві ознайомитися з вашим есе, щоб зрозуміти те, що винесено в тезу.
    • У деяких есе в ув'язненні доречно закликати до дії або звернутися до емоцій читача. Такі есе використовуються для переконання читача в чому-небудь.
    • Відмовтеся від фраз на кшталт "На закінчення". Вони звучать занадто шаблонно.

Метод 4 з 4: Як перевірити структуру

  1. 1 Спробуйте знову залишити тільки головне. Дуже часто в міру написання акценти в тексті зміщуються, і це нормально. Так текст стає глибше і цікавіше. Однак через це ваше есе може втратити чіткої структури. Щоб повернути текст до первісного стану, спробуйте виділити ключові думки, щоб зрозуміти, як текст виглядає зараз і яким він повинен бути.
    • Можна робити це на комп'ютері або на папері.
    • Перечитайте есе, виділіть головні думки кожного абзацу в парі слів. Можна виписати їх на окремий лист або додати коментар до документа в текстовому редакторі.
    • Проаналізуйте ключові слова. Логічне чи порядок розміщення думок? Чи не скаче чи ваш текст від однієї думки до іншої?
    • Якщо вам складно виділити головну думку абзацу, це означає, що абзаци надто складні і заплутані. Спробуйте розбити кожен з них на кілька.
  2. 2 Розділіть текст по абзацах. Якщо ви не можете визначити, в якому порядку краще розташувати абзаци, роздрукуйте есе і розріжте його на шматки. Спробуйте поєднувати абзаци в різному порядку. Чи стало так краще?
    • Можна використовувати цей прийом і з ключовими пропозиціями, якщо переходи між абзацами виглядають непереконливими. В ідеалі у кожного абзацу повинен бути тільки один варіант попереднього і подальшого абзацу. Якщо ви можете скласти абзаци в будь-якому порядку і текст все одно буде читатися, ви напевно щось робите не так.
  3. 3 Поміняйте що-небудь. Не думайте, що ви зобов'язані дотримуватися початкового плану. Можливо, зміна порядку абзаців буде корисно для вашого есе. Кілька разів поміняйте фрагменти тексту місцями, змініть ключові пропозиції і переходи, якщо буде потрібно.
    • Наприклад, вам може здатися, що якщо найменш важливий аргумент стоїть на початку, це робить ваше есе легковажним. Спробуйте змінити порядок, щоб виправити це.
  4. 4 Приберіть зайве. Викидати то, на що ви витратили годинник своєї роботи, може бути непросто, але це потрібно зробити, якщо якийсь фрагмент не підходить вашому тексту. Чи не прив'язується до своєї роботи дуже сильно і викидайте те, що заважає логічним переходах.
  5. 5 Перечитайте твір вголос, щоб виявити незграбні і нелогічні місця. Можливо, в якомусь місці текст раптово змінює напрямок або в якійсь частині міститься неважлива інформація. Підкресліть олівцем або виділіть маркером ті місця, які звучать погано, і переробіть їх.