Як видаляти припій

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 4 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Простой растворитель припоя от Франсуа Пелье
Відеоролик: Простой растворитель припоя от Франсуа Пелье

Зміст

Для лагодження або заміни електронних компонентів у схемі живлення вам може знадобитися отпаять з'єднання, щоб їх зняти. Ви можете скористатися одним з двох найбільш популярних способів: отсосом для припою (або оловоотсосом) або опліткою для видалення припою.

кроки

Метод 1 з 2: Як користуватися відсмоктуванням для припою

  1. 1 Знайдіть місця контактів для компонента, який потрібно зняти. Оловоотсос зазвичай використовується в тому випадку, коли потрібно видалити паяні компоненти на платі, випаявши фрагмент, що утримує компонент на платі. Ретельно вивчивши обидва боки плати, ви можете виділити точні місця кріплення компонента.
    • Ви можете легко зіпсувати схемну плату, якщо випадково в процесі видалення припою розділіть шари плати, тому переконайтеся, що ви відпоювали відмічені контакти, необхідні для зняття несправного компонента.
  2. 2 Очистіть контакти. За допомогою ізопропілового спирту на зубній щітці акуратно почистіть контакти того компонента, який потрібно зняти. Почистіть тільки ті контакти, які перебувають на паянной стороні плати, а не з боку компонента.
  3. 3 Очистіть паяльник, коли він нагріється. Швидко пройдіться вологою губкою від основи до кінчика паяльника, щоб його очистити.
    • Протираючи губкою, ви можете помітити трохи диму, але це просто від вологи на губці.
  4. 4 Нагрійте старий припой з допомогою паяльника. Нагрійте старий припой, приклавши кінчик паяльника до контакту, поки він не розплавиться досить для того, щоб його можна було всмоктати оловоотсосом. Натискаючи під час пайки паяльником на контакт, можна також звільнити компонент, коли розплавиться старий припой.
    • Якщо у вас старий паяльник, можливо, ви захочете використовувати його саме для цієї справи, оскільки проштовхування контактів під час пайки призводить до додаткового зносу паяльника.
    • Якщо старий, затверділий припій не хоче розплавлятися, то зрушити з мертвої точки можна за допомогою нового шматочка припою, але потрібно швидко видалити суміш, щоб не довелося видаляти ще більше, коли застигне.
  5. 5 Зніміть розплавленийприпой за допомогою оловоотсоса. Оловоотсос є герметичною трубку з пружинним механізмом, яка може безпечно всмоктувати розплавленийприпой зі схемної плати.Помістіть кінчик оловоотсоса над контактом, коли стиснете пружину оловоотсоса і відразу ж після того, як старий припой розплавиться, потім звільніть пружину, щоб всмоктати старий припой.
    • Бажано після кожного очищеного контакту відразу ж очищати трубку з розплавленим припоєм, виконуючи вказівки для вашої конкретної моделі оловоотсоса. В іншому випадку старий припой може витікати назад, коли ви будете поглинати наступний контакт.
    • Для контакту, особливо зі старим припоєм, може знадобитися кілька разів скористатися паяльником і насосом, перш ніж вдасться звільнити компонент. Як тільки видаліть припой, ви також можете акуратно розгойдувати компонент з протилежного боку, щоб допомогти його звільнити.
    • Залежно від швидкості, з якою остигає розплавленийприпой, можливо, вам знадобиться розплавляти один контакт за раз, а не кілька відразу, перш ніж намагатися їх всмоктувати. Для того щоб цей метод був максимально ефективним, вам потрібно тримати паяльник в одній руці, а в інший готовий до застосування оловоотсос.

Метод 2 з 2: Як користуватися опліткою для видалення припою

  1. 1 Знайдіть контакти компонента, який потрібно зняти. Так само, як і з оловоотсосом, вам потрібно знайти точні місця контактів, які потрібно отпаять для того, щоб зняти необхідний компонент. Перевірте обидва боки плати, щоб знайти потрібні для отпайки контакти.
  2. 2 Нагрійте паяльник. Після того, як ви підключите паяльник і нагрієте його, буде корисно розплавити невеликий шматочок припойними дроту на кінчику паяльника. Новий шматочок припою утворює суміш зі старим паяльним з'єднанням, коли обидва розплавляться, що допоможе оплетке увібрати старий, розплавленийприпой.
  3. 3 Доторкніться розплавленим припоєм до контакту. Цей процес прискорить розплавлення контакту.
  4. 4 Помістіть оплетку для видалення припою на контакт. Обшивка для видалення припою (також відома як обплетення для випайки) є тонкою опліткою з мідних скруток, яка при розміщенні над розплавленим припоєм здатна вбирати в себе розплавлений матеріал. Помістіть кінчик паяльника поверх обплетення для пайки над контактом, щоб припій залишався розплавленим і всмоктуються.
  5. 5 Зачекайте, поки припій повністю не поглине опліткою. Може знадобитися кілька секунд, щоб оплетка ввібрала розплавленийприпой.
    • Оплетку для видалення припою обробляють флюсовим покриттям, яке після разового використання більше не буде втягувати розплавленийприпой, так що вам потрібно буде розмотати шматочок нової обплетення, якщо ви відпоювали кілька контактів.
    • Завжди тримайтеся за котушку, на яку намотана обплетення, оскільки мідь проводить тепло, і ви можете обпектися, якщо будете триматися безпосередньо за неї.
  6. 6 Зачекайте, поки не охолоне нагріта частина. Коли контакт, який утримує компонент, охолоне приблизно через тридцять секунд, ви повинні легко зняти деталь.
  7. 7 Використовуйте при необхідності оплетку для отпайки з обох сторін плати. Якщо плата покрита металом з обох сторін і має металеві наскрізні отвори, тоді отпайка за допомогою обплетення тільки з одного боку може не звільнити контакт. У цьому випадку повторіть ті ж дії на платі з боку компонента, дотримуючись додаткові запобіжні заходи, щоб не торкатися опліткою і паяльником компонентів, а тільки припою, який потрібно видалити. Як тільки будуть очищені обидві сторони кожного наскрізного отвору, деталь повинна легко знятися з плати.

попередження

  • Паяльники гарячі! Завжди дотримуйтесь крайню обережність при поводженні з паяльником.
  • Дим від припою на основі свинцю може бути дуже шкідливим. Випоюють в добре провітрюваному приміщенні і користуйтеся відповідною захистом для очей і органів дихання.
  • Користуючись опліткою для видалення припою, тримайтеся за котушку, на яку вона намотана, оскільки мідна оплетка сама по собі проводить тепло.
  • Пружинно-завантажувальний механізм деяких насосів для отпайки іноді розхитується і може нашкодити вашим очам, тому завжди направляйте задню частину насоса подалі від особи.

Що вам знадобиться

  • паяльник
  • Обшивка для видалення припою
  • припойні дріт
  • Губка для протирання
  • Оловоотсос
  • Захист для очей і органів дихання
  • Ізопропиловий спирт
  • Зубна щітка