Як заспокоїти агресивного кролика

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 3 Березень 2021
Дата Оновлення: 14 Травень 2024
Anonim
Причины агрессии кролика | Кусается кролик?
Відеоролик: Причины агрессии кролика | Кусается кролик?

Зміст

Ваш кролик кусається, коли ви протягуєте до нього руку? Пухнастий улюбленець гарчить і скалить зуби, коли ви пропонуєте йому обнюхати вашу руку? Маленький агресор переслідує вас і пускає в хід свої гострі зуби? Вам здається, що в будинку оселилося маленьке, злісне чудовисько, і змінити ситуацію неможливо? Не впадай у відчай! Трохи турботи і уваги допоможуть вам знайти правильні способи і перевиховати зухвалого вихованця.

кроки

Метод 1 з 3: Як поводитися з агресивним кроликом

  1. 1 Якщо кролик вкусив вас, покажіть йому, що вам боляче. Скрикну або взвізгніте, якщо кролик вкусив вас. Це буде діяти як свого роду сигнал, що вам боляче, і кролик буде асоціювати це зі своїм дією - укусом.
    • Якщо кролик лише злегка покусує вас, можливо, він хоче вам показати, щоб ви залишили його в спокої і перестали докучати. Пухнастий улюбленець не прагне заподіяти вам шкоди, він просто показує, що в даний момент йому не хочеться, щоб його гладили або брали на руки. Зазвичай такі покусування не завдають болю, тому не варто асоціювати їх з агресією. Сильні укуси - це прояв небажаного поведінки тварини, яке не можна заохочувати і потрібно всіма силами припиняти. Такі укуси дуже болючі, а в деяких випадках кролик може навіть вчепитися вам у руку.
  2. 2 Тримайте кролика правильно. Якщо неправильно взяти кролика на руки, можна заподіяти йому біль. У відповідь тварина може проявити агресію. Завжди підтримуйте задні лапи тварини і намагайтеся не робити різких рухів. Обережно тримайте тварину так, щоб підтримувати його хребет.
    • Акуратно загорніть кролика в рушник - так ви зможете безпечно утримувати вихованця, який проявляє агресію. Цей спосіб стане в нагоді, якщо вам потрібно взяти кролика на руки, щоб дати йому ліки. Обов'язково переконайтеся, що загорнутий у рушник кролик може дихати і повітря вільно надходить до його мордочці.
  3. 3 Наближайтеся до кролику правильно. Якщо кролик вкусив вас, коли ви протягнули до нього руки, можливо, ви просто налякали його. Кролики не дуже добре бачать предмети перед собою і набагато краще розрізняють об'єкти, які знаходяться на деякій відстані від них. Тому якщо ваша рука несподівано виявиться прямо перед мордочкою звірка, він може злякатися, а страх змусить його захищатися.
    • Тримайте руку зверху, коли гладите вихованця. Намагайтеся, щоб ваша рука не виявлялася перед мордочкою пухнастого звірка. Потрібно, щоб кролик сприймав руку, що наближається до нього, як щось позитивне - це допоможе сформувати у вихованця прихильність до вас.
    • Коли ви гладите кролика, говорите з ним м'яким, заспокійливим тоном. Це допоможе вихованцеві заспокоїтися, і у нього не виникне бажання захищатися.

Метод 2 з 3: Створіть у кролика почуття безпеки

  1. 1 Будьте ласкаві до свого вихованця. Ні в якому разі не кричіть на вихованця, не бийте його і не намагайтеся змусити кролика спілкуватися з вами, коли він не розташований цього робити. Навіть якщо ваш вихованець часом буває злим і агресивним, ні в якому разі не бийте його, інакше звір почне вас боятися і буде відчувати ще сильніший стрес. Вам потрібно завоювати довіру тварини, і тоді кролик буде відчувати себе комфортно поряд з вами.
  2. 2 Створіть безпечну обстановку. Спробуйте помістити клітку з кроликом в маленьку кімнату, наприклад, у ванну. Закрийте двері кімнати, а потім відкрийте дверцята клітки. Посидьте в кімнаті разом з вихованцем, при цьому дозвольте кролику самому вирішувати, чи виходити йому з клітки чи ні. Не робіть ніяких дій по відношенню до тварин, просто дайте йому можливість пострибати по кімнаті і обнюхати вас. Не намагайтеся взяти кролика на руки і не гладьте його.Спробуйте повторити цю процедуру кілька разів. Швидше за все, кролик звикне до вас і перестане сприймати вас як загрозу.
  3. 3 Дайте кролику час звикнути до вас. Не варто з першого дня вистачати кролика на руки і притискати до себе, висловлюючи свою любов. Дайте звірку час, щоб звикнути і прив'язатися до вас. Це стосується також усіх інших людей (і домашніх тварин), з якими кролику доведеться стикатися у повсякденному житті. Дайте кролику можливість поступово звикнути до людей, і він буде відчувати себе спокійніше і набагато охочіше стане спілкуватися з вами.
    • Перший час можна надягати рукавички для захисту рук, коли ви берете кролика. Пізніше, коли пройде деякий час, і ви поспілкуєтеся з вихованцем кілька разів, кролик почне дізнаватися вас. Якщо він при цьому не проявляє агресії і не злиться, можна відкласти рукавички в сторону.
  4. 4 Намагайтеся, щоб кролик якомога рідше відчував стрес. Уважно стежте, щоб виявити, які саме чинники провокують агресивну поведінку у вашого вихованця. Це можуть бути певні звуки, наприклад, шум працюючого пилососа або дзижчання фена, або ж швидко рухомі об'єкти. Коли ви визначите, що саме провокує агресію у тварини, постарайтеся уберегти вашого вихованця від стресових факторів.
    • Стрес може провокувати агресію у кроликів. За допомогою агресивної поведінки ваш вихованець намагається захистити себе, коли відчуває наближення небезпеки. Якщо ви направите свої зусилля на порятунок кролика від ситуацій, які викликають у нього стрес і відчуття небезпеки, агресивне і злісне поведінка, швидше за все, буде проявлятися набагато рідше.
  5. 5 Поясніть дітям, як потрібно поводитися з кроликом. Нерідко діти просто не розуміють, як правильно брати кролика на руки і звертатися з ним, в результаті чого кролик може подряпати або вкусити дитини. Навчіть дітей тому, що кролика потрібно чіпати обережно, говорити з ним м'яко і ні в якому разі не лякати звірка.

Метод 3 з 3: Визначте причину агресії

  1. 1 Стерилізують кролика. Дуже часто агресивна поведінка кролика обумовлено гормонами. Кролики, що не були стерилізовані, набагато частіше стають агресивними, досягнувши віку статевої зрілості (в 3-9 місяців). У більшості випадків стерилізація допомагає кардинальним чином змінити поведінку тварини і вирішити проблему агресії.
    • Деякі власники кроликів вважають, що вагітність і народження дитинчат надасть на поведінку кролиці таке ж благотворну дію, як і стерилізація. Це не відповідає дійсності. Насправді спаровування не є альтернативою стерилізації. Будь-які позитивні зміни в поведінці кролиці, які іноді з'являються в період вагітності, є лише тимчасовими, і епізоди агресії відновляться після народження дитинчат.
  2. 2 Зверніться до ветеринара. Агресія і злість нерідко виникають, якщо кролик хворий або відчуває біль. Таким чином, якщо ваш кролик проявляє агресію (особливо якщо така поведінка виникло раптово), покажіть тварину ветеринарові, щоб той перевірив, чи немає у кролика який-небудь травми або захворювання.
    • Коли ви прийдете до ветеринара, обговоріть з ним всі аспекти здоров'я вихованця. Обов'язково запитаєте, які заходи ви можете зробити, щоб змінити небажану поведінку вихованця. Можливо, ветеринар підкаже вам ідеї щодо причин агресії вашого кролика і порадить стратегію вирішення проблеми. Якщо ви не зовсім впевнені, що зрозуміли ветеринара правильно, не соромтеся задавати питання, щоб отримати всю потрібну вам інформацію.
    • Перш ніж відвезти кролика до ветеринара, можна самостійно перевірити, чи немає у кролика проблем зі здоров'ям. Зверніть увагу на такі симптоми, як виділення з очей або носа тварини, різке підвищення або пониження температури тіла (можна виявити, помацавши вуха кролика), а також втрата апетиту.Всі ці ознаки (як окремо, так і в поєднанні один з одним) можуть вказувати на проблеми зі здоров'ям, так що відвезіть тварина у ветеринарну клініку, щоб діагностувати захворювання.
  3. 3 Необхідно пам'ятати, що кролики - територіальні тварини. Не намагайтеся насильно витягнути кролика з клітки. Чи не забирайте з клітки іграшки, миски з їжею і інші речі, коли вихованець знаходиться всередині свого житла. Зачекайте, поки кролик сам вийде з клітки, і тільки потім починайте прибирання. Якщо вихованець вкусив вас, коли ви сунули руку в клітку, швидше за все, він захищає свою територію.
    • Найкраще, що можна зробити - протягувати руку до кролика, що сидить в клітці, тільки для того, щоб погладити його. Кожен раз, коли ви підходите до клітки, намагайтеся ласкаво погладити вихованця. Через деякий час кролик зрозуміє, що ваші руки для нього не є небезпечними, навпаки, вони дарують йому приємні відчуття.

Поради

  • Кожен раз, коли кролик спокійно підходить до вас, винагороджуйте тварина. Це буде служити підкріпленням бажаного поведінки.

попередження

  • Завжди проявляйте обережність, коли берете кролика на руки, навіть якщо тварина не проявляє ознак агресії.