Як заспокоїти людину, яка страждає від тривожності

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 5 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Тривога, страх, паніка: як подолати
Відеоролик: Тривога, страх, паніка: як подолати

Зміст

Будь-хто може злякатися в ситуації, коли людина поруч з вами переживає напад тривожності або паніки. Якщо ви не стикалися з такою проблемою, то допомогти людині під час нападу - дуже непросте завдання. Дізнайтеся, як заспокоїти людину при загостренні тривожності і надати йому необхідну допомогу.

кроки

Метод 1 з 3: Як допомогти під час нападу

  1. 1 Відведіть одного в тихе і спокійне місце. Якщо ваш друг відчуває тривожність, то слід відвести його в спокійне місце. Необхідно знизити градус напруги і не допускати появи нових факторів стресу. Ваша допомога одному полягає в тому, щоб забезпечити контроль над ситуацією.
    • Якщо ви перебуваєте в людному місці, допоможіть одному знайти тихий куточок або спокійну частину приміщення. Ведіть себе стримано, щоб не привертати до одного зайвої уваги і не посилювати тривогу.
  2. 2 Слухайте. Найкраще, що можна зробити для одного під час нападу тривожності - це слухати все, що він говорить. У момент тривоги людині необхідно виговоритися і озвучити свої почуття. Завдяки цьому він переконається в правомірності своїх емоцій, що дозволить знизити тривожність і зрозуміти - в нинішніх відчуттях немає нічого дурного або неправильного.
    • Можливо, досить буде просто вислухати одного і зрозуміти його емоції під час панічної атаки. Проявіть готовність слухати і не перебивайте.
    • Наприклад, скажіть своїй подрузі: "Я тут і готова вислухати тебе без будь-яких засуджень або тиску. Якщо тобі потрібно виговоритися або озвучити свої емоції, щось не стримуй себе. Я постараюся допомогти тобі і надати підтримку".
  3. 3 Залишайтеся з одним. Навіть якщо ви не знаєте, що потрібно робити, просто залишайтеся поруч з одним. Це дозволить йому заспокоїтися. Іноді всі інші дії можуть виявитися марними. Тривога повинна вичерпати себе або пройти. Просто залишайтеся поруч, щоб друг не відчував почуття самотності.
    • Запитайте: "Я можу якось допомогти?" У разі негативної відповіді залишайтеся поруч і чиніть всіляку підтримку.
  4. 4 Дізнайтеся, чи приймає один медикаменти від тривожності. У разі нападу тривожності потрібно запитати в одного, які ліки він приймає. Можливо, вам вже відома ця інформація. Не забудьте нагадати одному прийняти таблетки, якщо він цього ще не зробив.
    • Обміркуйте формулювання питання або нагадування. Запитайте: "Ти приймаєш якісь таблетки в подібних ситуаціях?" Якщо один відповість позитивно або вам відомо, що саме він приймає, то уточніть: "Хочеш, я піду в аптеку?" або: "Ці таблетки у тебе з собою?"
  5. 5 Виконайте дихальні вправи разом з другом. Дихальні вправи - це один з кращих способів ослабити паніку і тривожність. Іноді тривога або паніка призводять до нестачі повітря. Виконайте дихальні вправи разом з другом, щоб він взяв ситуацію під свій контроль, зосередився і заспокоївся.
    • Скажіть одному вдихати і видихати через рот. Спробуйте при цьому вважати. Вдихайте протягом чотирьох секунд, затримайте дихання на чотири секунди і видихайте протягом чотирьох секунд. Повторіть вправу від п'яти до десяти разів.
  6. 6 Ознаки завершення нападу тривожності. Напади занепокоєння і тривожності можуть пройти за кілька хвилин або тривати кілька днів. Іноді неможливо залишатися поруч протягом усього цього часу. Допоможіть одному заспокоїтися, щоб йому було легше пережити цей день або піти додому.
    • Залишайтеся з людиною до тих пір, поки він не відновить дихання. Поясніть, як слід виконувати прості дихальні вправи: "Зроби глибокий вдих через ніс, поки я порахую до чотирьох. Потім затримай подих на кілька секунд і повільно видихни". Вважайте разом з другом під час таких вправ, поки дихання не прийде в норму.
    • Якщо один прийняв заспокійливі ліки, то залишайтеся поруч, поки воно не подіє.
    • Розмовляйте з одним, щоб проаналізувати його слова. Якщо ваш друг не в порядку, то не йдіть, поки паніка, почуття страху або тривоги не вщухнуть. Прислухайтеся до швидкості його мови і стежте за тим, коли вщухне тремтіння.

Метод 2 з 3: Якими словами заспокоїти людину

  1. 1 Не кажіть одного, щоб він заспокоївся. Під час нападу тривожності не можна говорити одному слово "заспокойся". Якби він міг заспокоїтися, то ні про яке тривожному розладі не було б і мови.
    • Такі слова можуть бути сприйняті як спроба заперечувати правомірність почуттів одного, визнати нелогічність його емоцій.
  2. 2 Висловлюйте співчуття, а не турбота. Навіть якщо ви стурбовані нападом тривожності у одного, щось не показуйте своєї тривоги, не втрачайте самовладання і не панікуйте, щоб друг не відчув себе ще гірше. Залишайтеся поруч і висловіть співчуття з приводу його нинішнього стану. Це допоможе йому заспокоїтися.
    • Питання на зразок "Ти як? Все гаразд? Можеш дихати? " або щось подібне можуть посилити почуття тривоги вашого друга.
    • Замість цього скажіть: "Шкода, що з тобою це відбувається. Це повинно бути складно. Напевно, це жахливе відчуття ".
  3. 3 Зберігайте позитивний настрій і підбадьорюйте одного. Під час нападу тривожності намагайтеся залишатися зразком позитивного настрою і підбадьорює свого друга. Допоможіть зрозуміти, що він зараз у безпеці.
    • Наприклад, скажіть своїй подрузі: "Ти впораєшся. Це просто напад тривожності. Напевно, ти дуже налякана, але все в порядку. Я з тобою. Ти відмінно справляєшся і я пишаюся тобою ".
  4. 4 Поясніть подрузі, що це не її вина. Часто тривога виростає з почуттів провини за нинішні емоції або людині здається, що з ним щось не так. У момент тривожності скажіть: "Ти в цьому не винна. Все гаразд". Так ви заспокоїте подругу і послабити її панічний настрій.
    • Надаючи підтримку і переконуючи друга в тому, що він не винен в тривожності, що не потурайте його нинішнього стану. Не йдіть назустріч його страхам і не сприяйте почуттю тривоги.
    • Наприклад, не відмовляйтеся від своїх планів через тривожних почуттів одного. Не потрібно тиснути на нього, але намагайтеся не міняти свої плани і не підлаштовуватися під тривожність кожен раз. Так, спробуйте заспокоїти друга і піти на захід разом або вирушайте туди без нього.
    • Потурати - значить шукати виправдання для одного, відмовлятися від своїх планів і вирішувати завдання замість одного. Чи не виправдуйтеся, не говоріть неправди і не перекладайте відповідальність на себе. Замість цього допоможіть одному прийняти наслідки своєї тривожності.
  5. 5 Не порівнюйте стан одного зі своїми відчуттями. Деякі вважають, що загальний досвід здатний допомогти. Слова "Я розумію твої почуття" або "Я теж відчуваю тривогу" можуть здатися підходящими. Якщо ви не страждаєте від тривожного розладу, то ваші відчуття абсолютно непорівнянні.
    • Подібні фрази знецінюють почуття і емоції вашого друга.

Метод 3 з 3: Як надавати підтримку

  1. 1 Скажіть, що ви готові поговорити. Запропонуйте людині виговоритися, щоб йому стало легше. Переконайте одного, що ви не станете засуджувати його почуття або емоції, щоб зміцнити його душевний спокій. Так йому буде простіше заспокоїтися.
    • Поясніть, що ваше ставлення до людини не залежить від нападів тривожності. Скажіть, що ви не зміните свого ставлення і будете поруч, навіть якщо він кожен раз буде розповідати про свої страхи.
    • Подруга повинна знати, що вона може зателефонувати вам в будь-який момент. Це подарує їй душевний спокій. Можна навіть сказати: "Дай знати, якщо я можу чимось допомогти".
  2. 2 Проводьте час з одним. Це ще один спосіб вгамувати тривожність людини. Не уникайте свою подругу, не пропускайте дзвінки і не скасовувати плани без поважних причин. Якщо ви почнете цуратися людини, то він може порахувати, що винен в такому ставленні і це лише посилить тривожність.
    • Вашій подрузі дуже корисно перебувати поруч з іншими людьми. Веселе проведення часу в компанії дозволяє відволіктися від тривожних думок, заспокоїтися і тримати себе в руках.
  3. 3 Проявляйте терпіння. Ведіть себе терпляче в ті моменти, коли один відчуває тривожність і занепокоєння. Чи не турбуйтеся, щоб людині не стало гірше. Ваше терпіння дозволить одному узяти гору над страхом і відчути контроль на ситуацією.
    • Не забувайте, що ваш друг страждає від хімічного дисбалансу і здатний логічно розуміти необгрунтованість своїх страхів. При цьому людина не може контролювати тривожність, так що не потрібно турбуватися через те, що він не здатний "взяти себе в руки" або мислити логічно, інакше його стан може погіршитися.
    • Прощайте подрузі слова, сказані в пориві розлади або роздратування. Почуття тривоги може стати причиною неврологічних змін і різкого загострення почуттів, тому в такий момент людина здатна спалахнути. Скажіть, що ви все розумієте і не ображаєтеся.
  4. 4 Алкоголь і психотропні препарати. Ніколи не намагайтеся заспокоїти друга за допомогою алкоголю, рекреаційних наркотиків або інших психотропних препаратів. Алкоголь може лише тимчасово заспокоїти людину, але згодом стан лише погіршиться. Подібні речовини підсилюють почуття тривоги, що ніяк не сприяє душевній рівновазі.
    • Алкоголь може послаблювати дію деяких заспокійливих засобів і антидепресантів.
    • Внаслідок вживання алкоголю або психотропних речовин у одного може виробитися залежність.
  5. 5 Запропонуйте одному звернутися до фахівця. Якщо людина страждає від тривожного розладу і не звертається за допомогою, то спробуйте переконати його скористатися послугами фахівців. Підніміть питання в той момент, коли один буде знаходитися в спокійному стані. Запропонувавши звернутися за допомогою до лікаря в момент нападу тривожності, ви ризикуєте лише додатково посилити занепокоєння одного і отримати негативну відповідь.
    • Подумайте, кому краще поговорити з одним. Якщо ви не дуже близькі, то людина може не довіряти вашим судженням і не прислухатися до поради. В цьому випадку краще поговорити з самим близьким другом або родичем людини.
    • Перед розмовою всебічно досліджуйте питання. Вивчіть можливі варіанти лікування на кшталт когнітивно-поведінкової терапії, щоб повідомити про них одного.
    • Існують різні гарячі лінії і організації, які можуть представити необхідну інформацію, якщо ви не знаєте, як допомогти другу.