Як вести себе з менш освіченими людьми

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 19 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
КАК СТАТЬ МАСТЕРОМ ОБЩЕНИЯ | 5 советов для развития коммуникативных навыков
Відеоролик: КАК СТАТЬ МАСТЕРОМ ОБЩЕНИЯ | 5 советов для развития коммуникативных навыков

Зміст

Спілкуватися з менш освіченими і кмітливими людьми не завжди просто. Може створюватися враження, що вам постійно доводиться відповідати на питання або думати за двох. Слід зрозуміти, що ви не в змозі вплинути на чужу кмітливість. Зате ви можете змінити своє ставлення і сприйняття в процесі спілкування. Невеликі зміни здатні значно спростити вам завдання.

кроки

Частина 1 з 3: Як вести себе ввічливо

  1. 1 Чи не ображайте людини. Найгірше, що можна зробити при спілкуванні з менш освіченою людиною, - показати, що ви вважаєте його дурним. Так він лише розсердиться і перестане вас слухати. Якщо ви прагнете до ефективного спілкування, ніколи не називайте співрозмовників дурними або недалекими.
    • Якщо вас дратує людина, яка не розуміє ваші слова, то запитайте, як ви можете йому допомогти, а не ображайте за недолік здібностей. Наприклад, скажіть: «Бачу, що ти не зовсім розумієш завдання з геометрії. Я можу допомогти?"
  2. 2 Звертайте увагу на гідності людини. У кожного є свої сильні сторони, тому цінуєте таланти інших людей. Наприклад, ви можете бути розумнішими, але людина краще спілкується з незнайомцями або друкує швидше вас. Нагадайте собі, що всі навички важливі і цінні, щоб краще ставитися до людини.
    • Заохочуйте людини похвалою і компліментами за гідності, навіть якщо йому складно даються інші речі. Наприклад, можна сказати: «Я розумію, що тобі непросто освоїтися з новою робочою програмою, але ти сьогодні чудово спілкувалася з клієнтами».
  3. 3 проявляйте емпатію. Що б ви не думали про інших людей, завжди ставитеся до них так, як хочете, щоб інші ставилися до вас. Будьте ласкаві і ввічливі незалежно від свого ставлення до людини, щоб краще жити із людьми.
    • Якщо вам важко співпереживати іншим, то спробуйте поглянути на світ очима такого людини. Так вам буде простіше зрозуміти його унікальні таланти і усвідомити, як непросто спілкуватися з більш освіченими людьми.
    • Не влаштовуйте суперечка, навіть якщо ви переконані, що людина помиляється. Сперечатися з ним напевно марно, а ви лише розчаруєтеся. Якщо вам потрібно висловити свою точку зору, то скажіть: «Я вважаю, що ________, хоча твоя думка теж цікава», - замість: «Ти помиляється, а правильно буде ось так ________».
  4. 4 Не поспішайте скаржитися на людину на робочому місці. Іноді краще взагалі нічого не говорити про нестачу тямовитості співробітника, навіть якщо вам доводиться працювати разом. Всебічно обміркуйте, чи допоможе вам така скарга.
    • Слід подумати, як начальник може відреагувати на ваші зауваження. Якщо ви вирішите, що це того варте, то приводите начальнику конкретні факти, а не просто ваша думка про людину.
    • Якщо ви вчитеся в одному класі і вам потрібно разом виконати проект, тоді дотримуйтесь тим же правилом - дотримуватися фактів у розмові з учителем.
    • Можна сказати: «Я помітила, що Маші важко працювати за комп'ютером, і це уповільнює нашу команду. В середньому кожен з нас встигає виконати 15 завдань за той час, що Маша робить 6-7 завдань. Можливо, їй потрібно доручити інше завдання або більше працювати за комп'ютером ».

Частина 2 з 3: Як допомагати людям вчитися

  1. 1 Пристосуйте до стилю навчання людини. Всі вчаться по-різному і часом легко вирішити, що людина дурна, оскільки він вчиться інакше. Не поспішайте з висновками і запитайте людини, як йому зручніше запам'ятовувати інформацію, щоб ви могли підлаштуватися.
    • Задайте такі питання: «Як тобі зручніше стежити за виконанням проекту? Ти використовуєш списки? Схему? Тобі комфортно працювати з диктофоном? »; «Якщо ти не впевнений, як правильно пишеться слово, що ти будеш робити? Вимовиш його вголос, напишеш і подивишся на вигляд або спробуєш подумки написати в повітрі пальцем »; «Як ти запам'ятовуєш нові відомості? Робиш записи, повторюєш інформацію або якось інакше? Тобі легше запам'ятати прочитане або почуте? »
    • Також використовуйте свої спостереження. Наприклад, людина працює метушливо і часто дивиться на всі боки, коли зайнятий сидячим справою, але зосереджений і задоволений, коли йому доводиться працювати руками? Йому подобається говорити, але не подобається читати?
    • При візуальному типі сприйняття використовуйте схеми, списки і переліки, картки і записки.
    • При аудиальную типі сприйняття використовуйте бесіди, записи і мнемонічні прийоми.
    • При кинестетическом і тактильному типі сприйняття використовуйте рольові ігри та практичні експерименти.
  2. 2 Мотивуйте людини ставити запитання. Якщо ви хочете допомогти менш освіченій людині вчитися, то йому має бути комфортно задавати питання. Не лякайте людей своїм розумовою перевагою, інакше вони будуть соромитися показувати свій недолік знань і що-небудь запитувати. Це завадить їм пізнавати нове. Завжди показуйте, що ви готові давати відповіді на будь-які питання без засуджень.
    • У разі докладного пояснення робіть періодичні паузи і питайте, все зрозуміло і чи є питання. Уточнюючі питання краще ставити відразу, а не після тривалої лекції.
  3. 3 Чи не квапте людини. Деяким людям потрібно більше часу, щоб звикнути до нової обстановки, особливо коли все навколо розумніші. Якщо вам доводиться мати справу з такими людьми в школі або на роботі, то не потрібно їх квапити. Можливо, коли людина освоїться, він зможе стати повноцінним учасником бесіди.
    • Ввічливість оточуючих часто допомагає новачкам швидше освоїтися. Якщо хтось відстав, тоді можна сказати: «Якщо хочеш, я можуть допомогти тобі з цим. Наша система незрозуміла для новачків ».
  4. 4 Допомагайте людям знаходити свої сильні сторони. Іноді люди можуть не до кінця усвідомлювати свої таланти і здібності. Якщо ви відчуваєте складності в роботі з людиною, який вам здається неосвіченим через нестачу компетенції в конкретній сфері, спробуйте дати йому інше завдання. Наприклад, якщо ви працюєте над дослідницьким проектом і людина просто жахливо збирає дані, запропонуйте самостійно завершити роботу зі збору даних, а йому поставте завдання зайнятися аналізом. Може виявитися, що з новим завданням людина впорається набагато краще.
    • Намагайтеся говорити максимально чемно. Іноді корисно сказати, що ви хотіли б зайнятися тим, що зараз робить людина. Це дозволить вам уникнути ризику образити людину оцінкою його роботи.

Частина 3 з 3: Як уникнути засуджень

  1. 1 Усвідомте, що інвалідність далеко не завжди свідчить про низькі розумові здібності. Людина може говорити або рухатися інакше, або взагалі не розмовляти, але при цьому мати звичайні і навіть виняткові розумові здібності. Повільна мова або спроби уникнути зорового контакту нічого не говорять про розум.
    • Деякі особи з обмеженими можливостями можуть мати низькі розумові здібності, а деякі звичайні. Замість припущень прагнете зрозуміти людину і пристосуватися до його потреб.
  2. 2 Усвідомлюйте небезпеки високих розумових здібностей. Високий рівень інтелекту зазвичай є позитивною якістю, але менш високі розумові здібності теж мають свої переваги, тому не поспішайте вважати таких людей марними. Наприклад, менш розумні люди часто ефективніше великих умів. Можливо, вся справа в здатності довше зберігати концентрацію на одному завданню. Також вони можуть виявитися дуже працелюбні, так як звикли прикладати більше зусиль ще під час навчання.
  3. 3 Враховуйте свої недоліки. Не поспішайте з висновком про те, що ви розумніші людини, і подумайте над ситуацією. Може виявитися, що проблема в вас.
    • Помилково вважати, що людина дурніші вас, якщо він всього лише не розуміє вашу думку або прохання. Причиною може бути ваш стиль спілкування. Можливо, ви краще розбираєтеся в даному предметі і говорите занадто незрозумілою. Бути може, вам простіше дається складна наука, а людина не надто розбирається в наукових поняттях, але вміє відмінно спілкуватися з іншими. Спростіть свої формулювання і не вважайте, що очевидні для вас факти очевидні іншим.
    • Нерідко люди, чиї розумові здібності нижчі за середні, можуть вважати себе розумнішими за інших. У таку пастку могли потрапити і ви. Пам'ятайте про це, коли знову вирішите порахувати інших людей дурними.
  4. 4 Перестаньте намагатися довести своє розумовий перевага. Навіть якщо ви розумніший за багатьох оточуючих людей, постійне хвастощі не в ваших інтересах. Така поведінка не тільки дратує, але також заважає вам досягти успіху. Перестаньте зухвало хвалитися своїм інтелектом і ви помітите, що вам стане простіше знаходити спільну мову з людьми і підійматися вгору по кар'єрних сходах.
  5. 5 Сприймайте ситуацію як урок. Якщо вам доводиться мати справу з менш кмітливими людьми і з цим нічого не поробиш, постарайтеся отримати користь з ситуації. Вчіться спілкуватися зі складними людьми, адже це корисна навичка, який стане в нагоді вам на роботі і в особистому житті.
    • Пам'ятайте, що скарги на нетямущих однокласників або співробітників віднімають багато сил і можуть погіршити ситуацію, тому не потрібно витрачати на це час.
    • Намагайтеся не показувати своє презирство. Якщо люди помітять, що ви їх недолюблюєте, вони почнуть погано ставитися до вас у відповідь. Через це спілкування лише ускладниться.

Поради

  • Не плутайте знання і розумові здібності. Якщо людина чогось не знає, то це не означає, що він дурніший вас.
  • Не поспішайте списувати таких людей з рахунків. У міру знайомства може виявитися, що вони мають великі знання з інших предметів.
  • Не потрібно говорити зверхньо, ​​якщо ви вважаєте себе розумнішими. Так ви нічого не доб'єтеся і тільки ускладніть собі задачу.