Як вести себе з тим, хто вас сильно дратує

Автор: Mark Sanchez
Дата Створення: 5 Січень 2021
Дата Оновлення: 29 Червень 2024
Anonim
10 причин утечки вашей энергии. Энергетика человека
Відеоролик: 10 причин утечки вашей энергии. Энергетика человека

Зміст

На жаль, кожному з нас час від часу доводиться контактувати з людьми, які нас дратують і розчаровують. Розуміння того, як ладити і спілкуватися з такими людьми незалежно від того, наскільки вони виводять вас із себе, - ключовий навик зрілої людини, що володіє самоконтролем. Завдяки контролю над емоціями і спостереження за тим, як складається спілкування з цими людьми, ви зможете тримати себе в руках і підтримувати з ними спокійні, нейтральні відносини.

кроки

Метод 1 з 3: Получше дізнайтеся цю людину

  1. 1 Постарайтеся з'ясувати, що конкретно дратує вас в цю людину. Не пошкодуйте трохи часу і як слід розберіться в цьому питанні. Вам діє на нерви його голос? Або те, що конкретно він говорить? Може, вас дратує його поведінку? Або щось інше. Якщо ви як слід задумаєтеся над тим, чому ця людина так дратує вас, вам буде простіше управляти своїми емоціями і налагодити спілкування з ним.
    • Наприклад, ви намагаєтеся навчитися контролювати себе і налагодити відносини з ким-то, хто дратує вас своїм негативним поведінкою. Говоріть собі: «Просто ми з Артемом по-різному дивимося на деякі речі, це нормально. Він часто дотримується негативної точки зору, але, можливо, його негативне ставлення до світу пов'язано з якимись подіями, які відбулися в його житті. Але, якщо він дивиться на світ з негативом, це зовсім не означає, що я повинен розділяти його точку зору ».
    • Крім того, подумайте, якими способами можна обмежити своє спілкування з цією людиною. Наприклад, якщо ви працюєте разом, швидше за все, вам доводиться контактувати з цією людиною кожен день. Але, якщо це просто друг сім'ї, ви цілком можете контролювати час, проведений з ним: наприклад, можна спеціально приходити пізніше на заходи, де він буде, або йти з них трохи раніше і намагатися не перетинатися з ним.
  2. 2 Зберігайте спокій. Коли ви стикаєтеся з людиною, який вас дратує, швидше за все, ви починаєте злитися, хвилюватися і нервувати. Спробуйте кілька тактик і способів, які допоможуть вам спокійно сприймати цю людину, не реагувати на нього негативним чином і позбутися від нападу злості до нього. Наприклад, можна спробувати дихальну техніку. Просто зробіть кілька глибоких і повільних вдихів і видихів. Ще один спосіб - подумати про щось хороше, що радує вас або допомагає вам заспокоїтися.
    • Наприклад, уявіть себе на пляжі або де-небудь на природі (у будь-який розслаблюючій обстановці). Спробуйте візуалізувати пейзаж, звуки, запахи і інші деталі цього місця, як ніби ви зараз дійсно там перебуваєте. Наприклад, можна уявити, як ви відчуваєте м'який теплий пісок під ногами або запах лугових квітів. Намагайтеся якомога частіше вдаватися до цього методу, і незабаром ви навчитеся без особливих зусиль контролювати свої почуття і заспокоюватися.
    • Зробіть кілька повільних вдихів через ніс, видихаючи ротом, поки не відчуєте себе краще.
  3. 3 Виберіть спеціальне кодове слово, завдяки якому ви будете заспокоюватися. Іноді нашу роздратованість, наше занепокоєння і хвилювання можна побороти спеціальними словами - мантрою, повторюваною про себе. Наприклад, можна повторювати собі слово «спокій» знову і знову, поки ви не відчуєте, що спосіб спрацював, що це слово і правда тепер описує ваш стан.
    • Можна вибрати якесь інше слово, наприклад «щастя» або «умиротворення». Повторюйте його про себе або запишіть в блокноті або в телефоні, щоб не забути.
  4. 4 Навчіться керувати невербальними засобами спілкування. Дуже часто саме невербальні засоби спілкування дають нам більше інформації, ніж слова. Чи не погіршуйте ситуацію ворожістю і сердито, так ви тільки підливаєте масла в вогонь. Не варто класти ногу на ногу і схрещувати руки на грудях, що не хмурьтесь, не дивіться в підлогу і ніколи не нехтуйте особистим простором людини (наприклад, торкнувшись рукою його особи).
    • Переконайтеся в тому, що ви зробили все можливе, щоб не погіршити ситуацію вербально і невербально.
  5. 5 Потренуйтеся вести бесіду, спостерігаючи за собою в дзеркало. Швидше за все, ви будете трохи переживати, коли вам знову доведеться контактувати з людьми, які вас дратують. Попрактикуйтесь різними способами вести з ними розмову, що не дратуючись при цьому.Наприклад, якщо у вашого співрозмовника погана звичка перебивати і встрявати в розмову, практикуйтеся продовжувати свою промову незважаючи ні на що (або, ще краще - повідомте людині, що він перебив вас, щоб він зрозумів свою помилку). Можна попрактикуватися разом з другом. Працюйте також над виразом обличчя, щоб не виглядати занадто суворо.
  6. 6 Будьте прямолінійні і стримані. Іноді кращий спосіб побороти роздратування - це зіткнутися з ним лицем до лиця, а не намагатися уникнути або ігнорувати його. Відведіть людини в сторонку, де ви зможете залишитися наодинці, і поговоріть про те, як у вас складаються стосунки. Можливо, людина взагалі не здогадується про те, що дратує вас. Може бути, він знає про це, але не підозрює про ступінь серйозності ваших емоцій. Коли поговоріть, постарайтеся зробити так, щоб ця розмова залишився між вами.
    • Наприклад, можна почати так: «Слухай, Вань, вранці мені потрібно трохи часу, щоб прийти в себе, а потім я з задоволенням побалакаю з тобою. І мене вже реально починає це дратувати. Дай мені хоча б годину перед тим, як почати обговорювати всілякі дурниці, не пов'язану з роботою ».
  7. 7 Створіть особисті кордону. Швидше за все, людині, який вас дратує, складно прийняти і поважати ваші особисті кордону. Людина може безсовісно вторгатися в ваш особистий простір, постійно базікати з вами або навантажувати вас своїми проблемами і деталями свого життя, які ви знати абсолютно не хочете. Повідомте людині, що хотіли б припинити спілкування в подібному роді і повернутися до більш нейтральним темам.
    • Можна сказати: «Саш, я знаю, тобі дуже подобається базікати про інтимні подробиці свого сексуального життя, але, може бути, варто поділитися цими деталями з ким-небудь іншим? Якщо чесно, мені не дуже цікаво ділитися враженнями на цю тему ».
  8. 8 Не вступайте в суперечку. Звичайно, дуже заманливо почати суперечку з людиною, який вас дратує, особливо якщо він сам по собі дуже хвалькуватий або всезнайка. Проте настійно рекомендуємо усіма силами йти від суперечки з цією людиною. Якщо людина просто плеще на різні теми, але не зачіпає у розмові вас або що-небудь важливе для вас, якщо він не говорить явну неправду, то нехай і далі базікає. Навчіться вступати тільки в важливі розмови і не розтрачуватися по дрібницях. Пам'ятайте про те, що вам зовсім не обов'язково втручатися в проблеми інших людей. Це допоможе заощадити дорогоцінну енергію.
    • Якщо людина починає брехати, розповідати іншим якісь небилиці і паплюжити ваше чесне ім'я, обов'язково припинив такі розмови.
    • Але, якщо людина просто вирішив поділитися своєю думкою з приводу улюбленого музиканта, не варто його перебивати.
  9. 9 Навчіться терпінню і мовчання. Пам'ятайте, що далеко не кожна дія або висловлювання потребує вашої реакції і вашій відповіді. Якщо ви відчуваєте себе пригнічено, якщо у вас немає конструктивного доброї відповіді, просто промовчите. Якщо людина, яка вас дратує, не відчує вашої залученості в розмову, швидше за все, він припинить з вами спілкування і знайде собі іншого співрозмовника.
    • Звичайно, потрібно відповідати, якщо людина ставить вам пряме запитання. Але зовсім не обов'язково відповідати на коментарі та загальні висловлювання.
  10. 10 Подавайте приклад. Насправді дуже заманливо відплатити людині тією ж монетою і намагатися навмисне дратувати людини в якості помсти. Але, швидше за все, подібна поведінка тільки розлютить його, і він почне дратувати вас ще більше. Щоб встановити нейтральні мирні відносини з цією людиною, потрібно самому подавати хороший приклад. Працюйте над своєю добротою, працьовитістю і повагою до людей незалежно від їх поведінки.
    • Якщо вас попросили про допомогу або про послугу і у вас є час і можливість допомогти, спробуйте зробити все, що в ваших силах.
    • Не ігноруйте людини, якщо він з вами вітається.
    • Чи не брешуть і не кажіть погано про інших людей.

Метод 2 з 3: Обмежте спілкування

  1. 1 Постарайтеся в міру можливості уникати цієї людини. Іноді кращий спосіб уникнути роздратування - просто триматися подалі від того, хто вас дратує. Спробуйте добиратися до навчання іншим маршрутом, на роботі йдіть на обід трохи раніше чи трохи пізніше, поговоріть з керівництвом з приводу зміни кабінету, щоб не стикатися з цією людиною в коридорах. Якщо ви працюєте з ним в одному кабінеті або в одній команді, ситуація помітно ускладнюється, але спробуйте замість особистих зустрічей і бесід з цією людиною перейти на обмін електронними листами і файлами, а в деяких випадках переходити на телефонну розмову.
  2. 2 Закривайте двері в свій офіс. Якщо ви не можете змінити людину і його поведінку, можна спробувати відстояти свої особисті кордону. Уявімо, що людина, яка вас дратує, живе або працює з вами. Якщо у вас є своя кімната (або свій кабінет), можна просто закривати двері, якщо вам потрібно усамітнитися, а також в ситуаціях, коли у вас багато роботи і вам потрібно зосередитися. Не соромтеся користуватися своїм правом на самоту і недоторканність, особливо якщо вам це необхідно.
  3. 3 Будьте недоступні. Ще один спосіб контролювати поведінку людини щодо вас і обмежити ваше з ним спілкування - зробити так, щоб людині було надзвичайно складно з вами зв'язатися. Наприклад, в його присутності намагайтеся надягати навушники або розмовляти з ким-небудь по телефону, а якщо поруч з вами є вільне місце - покладіть на це місце свої речі, сумку або книги, щоб ця людина не сів поруч.
    • Якщо ж залишилося тільки одне вільне місце, не будьте занадто жорстокі. Приберіть свої речі, нехай ця людина сяде поруч з вами, а ви тим часом візьміть в руки книгу і зробіть вигляд, що шалено зайняті.
  4. 4 Попросіть підтримки у друга, який добре знайомий з вашою ситуацією. Звичайно, потрібно триматися подалі від різних пліток і обманів, але якщо напруга починає наростати, дайте сигнал одного, щоб він придумав привід як-небудь уникнути розмови з цією людиною. Постарайтеся зробити так, щоб ваше дистанціювання від цієї людини не було занадто очевидним, інакше він вважатиме вашу поведінку грубим, особливо в тому випадку, якщо він зовсім не мав наміру вас дратувати.
    • Наприклад, можна натякнути одному, що пора діяти, легенько і непомітно грюкнувши його по плечу або акуратно підморгнувши.
  5. 5 Спробуйте просто уникати таких ситуацій. Іноді кращий спосіб зберігати спокій - просто не контактувати з подразником. Якщо людина вас постійно чимось дратує і ви відчуваєте себе на межі зриву, просто підіть від нього, прогуляйтеся, перекусіть, сходіть в туалет. Потім поверніться назад. Напевно ви помітите, що тепер можете сприймати цю людину і саму ситуацію більш спокійно і можете реагувати на неї без негативу.
    • Наприклад, якщо колега хвалиться багатим станом своєї сім'ї, знаючи, що зараз ви переживаєте нелегкі часи в матеріальному плані, просто скажіть: «Вибач, я відійду на хвилинку». А потім просто підіть і прогуляйтеся де-небудь, поки не відчуєте себе спокійніше.

Метод 3 з 3: Як контролювати своє роздратування і розчарування

  1. 1 Поговоріть з близьким другом, який не знає цієї людини. Іноді нам просто потрібно виговоритися і випустити пар, це допомагає нам відчути себе краще і зняти подразнення. Але не варто випускати пар на людину, яка діє вам на нерви, посилюючи відносини з ним, краще поговорити з хорошим другом або з ким-небудь з близьких. У такі моменти дуже хочеться попліткувати про цю людину з ким-небудь з колег або з кимось, кого ця людина теж може дратувати, але постарайтеся пересилити це бажання і не влаштовувати драму.
    • Зателефонуйте мамі або дружину і скажіть: «Слухай, у тебе є пара хвилин поговорити? Мені потрібно поговорити про одну людину, з яким я працюю ... »
    • Можна попросити друга або близької людини просто вислухати вас, а можна попросити про раду.
  2. 2 Подивіться на поведінку цієї людини під іншим кутом зору. Пам'ятайте про те, то він може робити це ненавмисно. Можливо, що дратує вас дрібниця - просто одна з рис його характеру. Крім того, ті чи інші моменти у вашій поведінці і ваш характер теж можуть дратувати інших людей, пам'ятайте про це. І не будьте занадто жорстокі з цією людиною, якщо не хочете образити його і зачепити за живе. Якщо ви відчуваєте, що ситуація виходить з під контролю, якщо людина злиться, просто закінчите розмову і займіться своїми справами, інакше може спалахнути суперечка.
    • Подумайте про ситуаціях, коли ви дратували когось із оточуючих. Визнайте той факт, що злість і гнів цих людей по відношенню до вас не допомогли вирішити ситуацію, а тільки змусили вас обох відчути себе гірше.
    • Нагадайте собі про те, що ті моменти, які дратують вас, можуть бути абсолютно нормальними для інших людей. І це почуття дратівливості йде саме від вас, воно народжується у вас всередині, а не у іншої людини.
  3. 3 Подивіться на цю ситуацію в цілому. Дуже часто виходить так, що дрібниці, дратівливі вас в даний момент, можуть зовсім забутися через тиждень або навіть через годину. Якщо ви відчуваєте, що напруга починає наростати, тому що вас хтось дратує, сміється над вами або дражнить, просто подумайте: «Чи буде це мати значення через якийсь час?»
  4. 4 Спробуйте розрядити обстановку за допомогою гумору. Гумор і сміх - найкращі ліки, і цей випадок - не виняток. Якщо ви відчуваєте, що ось-ось вибухне, спробуйте якось пом'якшити ситуацію жартом. Подивіться смішні відео на YouTube, погортайте новини зі смішними картинками в соціальних мережах або зателефонуйте другу, який зможе вас розвеселити. Все це поліпшить вам настрій, і з ситуацією буде легше розібратися.
    • Метод дистанціювання дуже допомагає в тому випадку, коли емоції починають бити через край. Просто відверніться, переведіть увагу на щось інше, що вам подобається, і через деякий час, коли трохи охолонете, можна повернутися до ситуації і розібратися з нею.
  5. 5 Якщо є така необхідність, повідомте про непристойну поведінку цієї людини. Наприклад, в тому випадку, коли людина навмисно намагається дратувати вас, а також якщо його поведінка межує з знущальним. Наприклад, якщо колега влаштовує жорстокі розіграші і жартує над вами, і це відволікає вас від роботи і в цілому порушує ваше спокійний стан, його поведінку можна вважати неприпустимим. Також до норми не належать випадки, коли людина обзиває вас або з різних причин намагається зв'язатися з вами поза роботою. Повідомте про непристойну поведінку вищому керівництву (це може бути ваш начальник, викладач і так далі).