Як вилікувати ледачий очей

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 15 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Ленивый глаз. Амблиопия у детей и взрослых симптомы и лечение
Відеоролик: Ленивый глаз. Амблиопия у детей и взрослых симптомы и лечение

Зміст

Амбліопія, або синдром «ледачого ока» - це стан, при якому одне око бачить гірше, ніж інший. Даний стан може привести до косоокості (нездатність обох очей концентруватися на одній точці в просторі), а також до порушення зору в більш слабкому оці. Амбліопія є найпоширенішою причиною поганого зору у дітей. Існує безліч способів лікування амбліопії для хворих різного віку, хоча діти піддаються лікуванню набагато краще дорослих пацієнтів.

кроки

Метод 1 з 2: Лікування слабкої форми амбліопії

  1. 1 Ознайомтеся з терміном «ледачий очей». Ледачим оком зазвичай описують захворювання під назвою «амбліопія». Амбліопія - це стан, який часто розвивається у дітей віком до 7 років. У якийсь момент дитина виявляє, що один його очей бачить краще, ніж інший, що і змушує його частіше використовувати сильніший очей (через це дитина починає віддавати більше переваги сильного оці). Така поведінка призводить до поступового погіршення зору в слабкому оці (чим довше хвороба прогресуватиме).
    • Саме з цієї причини необхідно якомога швидше діагностувати і приступити до лікування амбліопії. Чим раніше вона буде виявлена ​​і вилікувана, тим успішніше будуть результати лікування.
    • Як правило, амбліопія не приводить ні до яких довгострокових наслідків, особливо якщо це слабка форма або її рано діагностували (що відбувається в переважній більшості випадків).
    • Зверніть увагу, що з часом здорове око продовжить ставати сильнішими стосовно хворому оці, який в той же час почне «косити». Іншими словами, коли ви будете дивитися на свою дитину, або його буде оглядати лікар, одне око (той, що хворий) може повернутися в інший бік, втрачаючи фокусування на предметі під рукою, або з якоїсь причини не зможе дивитися прямо перед собою .
    • Подібний випадок косоокості досить часто зустрічається у хворих амблиопией і часто вирішується шляхом негайного діагностування та лікування.
  2. 2 Зверніться до лікаря. Так як амбліопія найбільш часто виявляється у дітей, якщо ви підозрюєте наявність цієї хвороби у своєї дитини, вам слід якомога швидше звернутися до лікаря. Щоб підвищити шанси на своєчасне виявлення амбліопії, ваша дитина повинна регулярно проходити перевірку зору в ранньому віці. Деякі лікарі рекомендують проводити перевірку зору у віці 6 місяців, в три роки, а потім через кожні два роки.
    • Хоча молодим людям легше впоратися з синдромом «ледачого ока», недавні дослідження показали, що деякі експериментальні процедури довели свою ефективність і на дорослих людей. Обговоріть зі своїм лікарем або окулістом доступні для вас нові методи лікування.
  3. 3 Носіть пов'язку на око. У деяких випадках амбліопії, коли в одному оці відбувається порушення зору, носіння очної пов'язки на здоровому оці може поліпшити ваше стан.Примушуючи пацієнта використовувати «ледачий» око в якості основного, можна з часом відновити зір в цьому оці. Такий метод найкраще працює на дітях молодше 7 або 8 років. Очну пов'язку зазвичай носять від 3 до 6 годин на день на протязі від декількох тижнів до одного року.
    • Доктор може порекомендувати, щоб в процесі носіння очної пов'язки пацієнт виконував такі дії, як читання, шкільне домашнє завдання і інші види діяльності, що змушують концентруватися на об'єктах поблизу.
    • Очні пов'язки можна використовувати разом з коригуючими окулярами.
  4. 4 Використовуйте прописані ліки для очей. Ліки (найчастіше у вигляді очних крапель атропіну) допомагають розмити зір здорового ока і змусити включитися в роботу слабкий очей. Даний метод діє за тим же принципом, що і пов'язка на око, змушуючи хворе око працювати більше і, надалі, бачити краще.
    • Очні краплі можуть бути хорошою альтернативою для дітей, які не бажають носити пов'язку (або навпаки). Варто відзначити, що очні краплі можуть не подіяти, якщо здоровий очей страждає від короткозорості.
    • Атропін може вкрай рідко викликати деякі побічні ефекти, включаючи:
      • подразнення ока
      • Почервоніння навколишнього очей шкіри
      • Головні болі
  5. 5 Носіть окуляри для лікування хвороби. Для виправлення зміщеної осі зору і поліпшення зору зазвичай прописують спеціальні типи очок. В особливих випадках амбліопії, особливо коли присутній далекозорість, короткозорість або астигматизм, окуляри можуть повністю усунути цю проблему. В іншому ж окуляри можна використовувати в комбінації з іншими засобами. Поговоріть зі своїм лікарем або офтальмологом, якщо ви бажаєте боротися з амбліопії шляхом носіння коригуючих окулярів.
    • Діти досить зрілого віку замість окулярів можуть носити контактні лінзи.
    • Зауважте, що під час носіння окулярів люди з синдромом «ледачого ока» можуть зазнавати труднощів із зором. Причина цього полягає в тому, що вони вже звикли бачити з поганим зором. На жаль, необхідно час, щоб звикнути до нормального зору.

Метод 2 з 2: Лікування важких форм амбліопії

  1. 1 Погодьтеся на операцію. Операція проводиться з метою зміцнення м'язів очі, якщо стандартні методи не спрацювали. Операція також може допомогти з амбліопії, викликаної катарактою або помутнінням кришталика ока. Хірургічне втручання може супроводжуватися носінням очної пов'язки, окулярів і використанням краплею або ж, якщо операція дала досить хороші результати, нічим з перерахованого вище.
  2. 2 виконуйте вправи для очей відповідно до рекомендацій лікаря. Очні вправи можуть бути рекомендовані до або після операції з метою виправити зорові дефекти і додати очам здорові навички зору.
    • Через те, що амбліопія часто супроводжується послабленням м'язів хворого очі, для відновлення очних м'язів з обох сторін можуть знадобитися зміцнюють вправи.
  3. 3 Проходьте регулярні перевірки зору. Навіть після лікування амбліопії хірургічним шляхом (або іншим чином), вона все одно може повернутися. Щоб уникнути цієї долі, домовтеся про повторні зустрічах зі своїм лікарем відповідно до рекомендованим їм графіком перевірки зору.

Поради

  • Для виявлення амбліопії в молодому віці може знадобитися обстеження очей із застосуванням мидриатических очних крапель.
  • Сходіть на прийом до окуліста для перевірки свого зору.
  • Покращення можливі в будь-якому віці, але лікування краще почати якомога раніше.

попередження

  • Якщо не виявити і не вилікувати амбліопії в ранньому віці, то можна повністю втратити зір на увазі втрати стереоскопічного зору (просторового зору обох очей).