Як вирощувати тютюн

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 20 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як вирощувати найкращі сорти тютюну в домашніх умовах?!
Відеоролик: Як вирощувати найкращі сорти тютюну в домашніх умовах?!

Зміст

Протягом багатьох століть фермери і садівники вирощували тютюн для особистого використання і продажу. Хоча сьогодні переважна більшість тютюну вирощується і заготовляється великими корпораціями, зробити це самостійно теж можливо за умови наявності необхідних знань і терпіння. Вирощування тютюну не заборонено законом, однак це досить складний процес. У цій статті ми розповімо, з чого почати.

кроки

Частина 1 з 4: Грунт і клімат

  1. 1 Знайте, що тютюн може рости практично в будь-якому грунті. Тютюн - дуже невибагливі рослина. Воно росте всюди, де здатні вирости інші культури, хоча найбільше йому підходить грунт, яка добре дренується. Важливо пам'ятати, що якість тютюну сильно залежить від грунту: якщо грунт світла, тютюн буде більш світлим, а якщо темна - темним.
  2. 2 Найкраще вирощувати тютюн в сухому і теплому кліматі. Між посадкою і збором листя має пройти 3-4 місяці, протягом яких не буде заморозков.Табак не любить сильні дощі. Надлишок вологи робить рослина тонким і крихким. Рекомендується вирощувати тютюн при температурі від 20 до 30 ° С.

Частина 2 з 4: Посадка і пересадка

  1. 1 Розкидайте насіння тютюну по поверхні простерилізованого грунту для вирощування розсади і злегка полийте водою. Візьміть маленький горщик, бажано з дірочками в дні. Пророщувати насіння слід протягом 4-6 тижнів в приміщенні.
    • У грунті для розсади міститься компост і інші поживні речовини, які допомагають насінню проростати. Такий грунт продається у всіх магазинах для садівників або в судовому відділі супермаркетів.
    • Насіння тютюну дуже маленькі (максимум шпилькової головки), тому будьте уважні, щоб не посадити їх занадто близько. Залиште достатньо місця між насінням, щоб рослині не було тісно.
    • Через маленького розміру насіння їх не рекомендується садити у відкритий грунт. Крім того, потреби в поживних речовинах у насіння тютюну відрізняються від потреб інших рослин, тому варто додати в грунт трохи спеціальних добрив або гравію.
    • Насіння тютюну проростає при температурі 23-27 ° С. Якщо у вас немає теплиці, переконайтеся, що в приміщенні буде завжди підтримуватися така температура.
    • Не кладіть на насіння шаром грунту, оскільки для проростання їм потрібне світло. Якщо засипати насіння землею, вони будуть проростати повільніше або взагалі не проросте. Зазвичай насіння проростає на 7-10 день.
  2. 2 Регулярно поливайте грунт, щоб вона була вологою, але не хлюпала. Грунт ніколи не повинна повністю висихати.
    • Поливайте з великою обережністю, оскільки натиск води може вирвати з грунту пророслі насіння, і ті загинуть.
    • Поливайте розсаду знизу, якщо у вас є така можливість. Якщо ви використовуєте горщик з отворами в дні, поставте його в блюдце з водою. Залиште на кілька секунд, щоб вода вбралася в грунт. Це дозволить полити рослину, не торкнувшись листя.
  3. 3 Через три тижні пересадите розсаду в горщик більшого розміру. Якщо ви все робили правильно, до цього часу рослини будуть вже досить великими для пересадки.
    • Якщо пересадити рослини в більшу ємність, їм буде простіше сформувати міцну кореневу систему.
    • Щоб перевірити, чи досягли рослини потрібного розміру, спробуйте взятися за них.Якщо ви з легкістю можете затиснути рослина великим і вказівним пальцем, його можна пересаджувати. Якщо ж проростки все ще занадто дрібні, що не пересаджують їх, поки вони не підростуть.
    • Пересаджувати розсаду відразу у відкритий грунт простіше і швидше, оскільки зробити пересадку потрібно буде тільки один раз, проте через це рослина може випробувати стрес, і більшість його найбільших листя пожовтіє і западе. Через тиждень тютюн знову почне рости, але краще захистити його від стресу і виграти тиждень, пересадивши розсаду у великий горщик.
  4. 4 Поливайте розсаду спеціальним розчином для зростання (наприклад, таким, до складу якого входять водорості або рибна емульсія). Це дозволить рослинам отримувати всі поживні речовини до моменту, коли вони будуть пересаджені в відкритий грунт через 3-4 тижні.
    • Якщо рослина початок жовтіти і в'янути, може знадобитися ще одна порція добрива. Не перестарайтеся з добривом, оскільки надлишок поживних речовин може спалити коріння або змусити рослини занадто витягнутися в довжину.
  5. 5 Підготуйте ділянку в саду для висадки підросла розсади. А місце на потребу постійно перебувати на сонці, а грунт - бути добре дренованим і розпушування.
    • Брак сонячного світла сповільнить зростання, рослини вийдуть млявими і тонкими. Але якщо ви плануєте використовувати листя тютюну для сигар, в цьому немає нічого поганого, оскільки тютюн, вирощений в тіні, володіє потрібними характеристиками для такого застосування.
    • Перевірте рівень кислотності грунту. Тютюн добре росте в помірно кислих грунтах з уровенем рН 5,8. Якщо рівень pH становить 6,5 і вище, рослина може погано розвиватися.
    • Не саджайте тютюн в грунт, заражену хворобами і нематодами. Нематоди - це черв'яки-паразити, які їдять тютюнове листя, і їх дуже складно вивести, якщо рослина заразилося ними.
  6. 6 Пересадите тютюн в грунт в саду. Коли рослини досягнуть 15-20 см у висоту і мине період заморозків, тютюн можна пересаджувати у відкритий грунт. Посадіть рослини на відстані не менше 60-90 см одна від одної в кожному ряду, а ряди розташуйте в 105-120 см один від одного.
    • Тютюн витягує з грунту всі корисні речовини за два роки. Намагайтеся кожні два роки садити рослини в нових місцях і давати грунті не менше року на відновлення.
    • Щоб не залишати місце порожнім, чергуйте посадки тютюну з рослинами, які не схильні до зараження шкідниками, що живуть в грунті (наприклад, з кукурудзою або соєю).

Частина 3 з 4: Догляд за тютюном

  1. 1 Ретельно поливайте тютюн ввечері кілька днів поспіль після пересадки. Коли розсада закріпиться в грунті, поливати можна буде рідше, щоб не допустити скупчення зайвої вологи в грунті.
    • Слідкуйте за тим, щоб грунт був вологим, але не перетворювалася в рідку бруд. Якщо на ділянці можлива посуха, встановіть іригаційну систему. Це не дасть землі висохнути, і рослини тютюну вони не загинуть.
    • Якщо очікується кілька днів легкого дощу, можна поливати грунт рідше. Будова листя тютюну дозволяє йому збирати і використовувати збирається на них воду.
  2. 2 Внесіть добриво з низьким вмістом хлору, до складу якого входить тільки азот у формі нітрату. Також підійдуть добрива для помідорів, перців і картоплі.
    • Надлишок добрива небезпечний, оскільки він може порушити процес накопичення солі. Кількість добрива буде залежить від його концентрації, характеристик грунту, вимивання поживних речовин з грунту і інших суб'єктивних чинників. На упаковці добрива будуть приведені інструкції - там ви знайдете потрібну дозування.
    • Удобрювати тютюн слід кілька разів. Коли він почне цвісти, в добривах більше не буде необхідності.
  3. 3 Пріщіпніте рослина, коли воно почне цвісти. Для цього зріжте верхівкову бруньку. Зрізання верхівки дозволяє верхнім листю досягати більшого розміру і товщини.
    • Верхівкова нирка - найпомітніша, і зазвичай вона розташовується вгорі стебла. Можна відірвати або зрізати цю нирку, бажано до моменту, коли вона розпуститься.
    • Після видалення верхівкової бруньки на кожному аркуші з'являться нові нирки і пагони. Зріжте і їх, інакше вони погіршать якість і кількість листя.
  4. 4 Акуратно обробляйте мотикою грунт навколо рослин, щоб позбутися від бур'янів. Розпушування грунту біля основи рослини зробить його міцніше.
    • Коріння тютюну швидко ростуть. Коренева система у нього досить велика, з сотнями дрібних коренів-ниток, які ростуть поблизу поверхні грунту. Будьте обережні при прополюванні або рихлніі і не занурюйте мотику занадто глибоко, щоб не зачепити коріння.
    • Через 3-4 тижні після посадки потрібно припинити ретельно розпушувати землю. Просто злегка проходить по ній мотикою, щоб знищити бур'яни.
  5. 5 Обробіть рослини спеціальними пестицидами для тютюну, якщо на листках з'являться шкідники або гниль. Найчастіше на тютюні заводяться листовійки, гусениці і хвороботворні мікроорганізми.
    • Тютюн схильний до зараження різними комахами і інфекціями. Пересадка рослини в нове місце може знизити ризик зараження, проте гарантії ніякої немає.
    • Якщо рослина все ще хворіє, купите особливі пестициди для тютюну в магазині садових товарів. Є різні марки пестицидів; пам'ятайте, що деякі борються з комахами, а інші лише знищують грибок. Знайдіть засіб, яке буде оптимальним у вашій ситуації.

Частина 4 з 4: Збір і сушка тютюну

  1. 1 Зріжте рослина разом зі стеблом, не відриваючи листя. Також можна зрізати тільки листя, залишивши стебла на грядці. Урожай тютюну можна збирати приблизно через 3 місяці після посадки.
    • Зрізайте стебла через 3-4 місяці після прищипування. Нижні листя до цього часу вже частково зруйнуються. Якщо знімати тільки листя, слід робити перерви на 1-2 тижні між зборами і починати з нижнього листя. У перший раз листя потрібно зрізати незабаром після видалення верхівкової бруньки, коли вони злегка пожовтіє.
    • Квітки сповільнять зростання листя і будуть конкурувати з ними за сонячне світло. Важливо обривати їх, щоб отримати великий лист.
    • Чи не розривайте самі листя, тому що їх потрібно буде вішати в процесі сушіння. Сушка обов'язкове, оскільки вона готує листя до вживання. У процесі сушіння розкриваються ті властивості листа, які дають тютюну присмак сіна, чаю, рожевого масла або фруктів. Сушка також робить тютюн більш м'яким.
  2. 2 Розвісьте листя в добре провітрюваному, теплом і вологому приміщенні. Підходящої буде температура 18-25 ° С і вологість 65-70%.
    • Розмістіть стебла на достатній відстані один від одного, щоб все листя могли висохнути.
    • Процес сушіння займе кілька тижнів. Якщо тютюн висохне занадто швидко, він буде зеленим, і навряд чи у нього буде насичений смак і аромат. Листя, які сохнуть дуже довго, можуть запліснявіти або згнити. Постійно спостерігайте за листям, щоб не допустити цього, і регулюйте температуру і вологість в разі потреби.
    • Якщо ви сушіть рослина цілком, зріжте листя зі стебла, коли воно висохне.
    • Для сушіння найбільше підходить приміщення, яке можна відкривати і закривати, щоб контролювати температуру і рівень вологості. Деякі фермери, які самі вирощують тютюн, продають спеціальні пристосування для сушіння, зроблені власними руками.
    • Сушка повітрям використовується для листя, призначених для сигар. Сушити листя можна вогнем, на сонце і в димоході. На сушку тютюну вогнем йде 10-13 тижнів, і з таких листів роблять тютюн для курильних трубок і жувальний тютюн. Тютюн, висушений на сонці і в димоході, використовується в сигаретах.
  3. 3 Дотримуйтеся вимог тютюн в схожих на сушку умовах. Тютюн, вироблений в промислових обсягах, зазвичай витримують рік або більше, але домашньому тютюну може знадобитися 5-6 років.
    • Процес витримки не запуститься, якщо температура і вологість будуть невідповідними. Якщо тютюн дуже сухе, процес витримки не почнеться, а якщо занадто вологий - він почне гнити. На жаль, немає єдиного рецепту правильного підбору температури і вологості, тому вам доведеться дізнаватися все експериментальним шляхом.
    • Спостерігайте за листям в процесі витримки, щоб вони залишалися вологими, але не гнили. Витримка не є точною наукою, тому час від часу вам доведеться вносити коригування.
    • Витримувати тютюн необов'язково, але знайте, що хибний тютюн зазвичай різкий, і у нього немає приємного аромату.

Поради

  • Види і кількість добрив, частота поливу і боротьба з шкідниками залежать від вашого клімату і розташування. Порадьтеся з місцевими фахівцями і почитайте статті про особливості вирощування тютюну в вашому регіоні.
  • Деякі люди збирають тютюн кілька разів протягом сезону і знімають кожен шар листя, коли ті досягають відповідної довжини. На своєму досвіді ви зрозумієте, чи варто збирати з ваших рослин листя або ж зрізати їх разом зі стеблом.

попередження

  • Шкідники тютюну часто відрізняються від комах, які псують інші рослини, тому переконайтеся, що засоби боротьби з ними не зашкодять іншим культурам.
  • Чи не вирощуйте тютюн на одному і тому ж місці частіше, ніж раз в 4-5 років. Це дозволить грунті відновити живильне середовище, необхідну для тютюну.

Що вам знадобиться

  • насіння тютюну
  • Лопата
  • горщик
  • садовий ділянку
  • добриво
  • Вологе, тепле, добре провітрюється