Як витягнути скло з рани

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 17 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Извлечение осколка из спины товарища
Відеоролик: Извлечение осколка из спины товарища

Зміст

Скло в рані - це дуже болісно і небезпечно, так як існує ризик розвитку інфекції, якщо затягнути з лікуванням. У більшості випадків скло можна видалити з невеликої рани за допомогою пінцета. Після видалення скла очистіть рану і доглядайте за нею, щоб зменшити ризик інфекції. Однак в деяких ситуаціях може знадобитися медична допомога, наприклад якщо скло глибоко застрягло в рані або в разі сильної кровотечі. Уважно огляньте рану і при будь-яких сумнівах обов'язково зверніться до лікаря.

кроки

Метод 1 з 3: Видалення скла пінцетом

  1. 1 вимийте руки і пошкоджене місце теплою водою з м'яким милом. Змочіть руки водою і намилюйте їх протягом 20 секунд. Потім повністю змийте мило і витріть руки чистим сухим рушником. Після цього потримайте рану під теплою (але не гарячої) проточною водою. Кінчиками пальців нанесіть навколо країв рани трохи м'якого мила. Знову потримайте рану під проточною водою, щоб змити мило.
    • Не тріть рану, інакше скло може проникнути глибше. Просто потримайте її під проточною водою.
    • Не наносіть мило прямо на рану, так як це може викликати роздратування. Нанесіть мило лише навколо країв рани.
  2. 2 Занурте пінцет в спирт, щоб стерилізувати його. Налийте в невелику чашку і опустіть в нього пінцет, щоб дезінфікувати його. Прослідкуйте, щоб в спирт занурилися обидва кінці пінцета. Можна просто ненадовго занурити пінцет або залишити його в спирті на кілька хвилин. Потім дістаньте пінцет і покладіть його на чисте паперовий рушник, щоб він висох.
    • Спирт швидко сохне, так що пінцет буде готовий до використання через декілька хвилин після того, як ви дістанете його з чашки.
    • Якщо у вас немає спирту, можна 10 хвилин потримати пінцет в каструлі з киплячою водою. Після цього дістаньте пінцет щипцями і покладіть на чисте сухе рушник, щоб він висох.
  3. 3 Візьміть скло пінцетом і витягніть з рани. Знайдіть кінець скляного осколка. Якщо він малий, спробуйте розглянути його через збільшувальне скло. Після того як ви знайдете край осколка, візьміться за нього пінцетом. Витягніть осколок зі шкіри в тому ж напрямку, в якому він проник в неї. Не тягніть осколок в іншому напрямку, так як це може привести до додаткових ушкоджень. Після того як ви дістанете осколок, викиньте його у відро для сміття.
    • Чи не здавлюйте скло занадто сильно, інакше воно може розсипатися на більш дрібні осколки.
    • Можливо, вам доведеться повторити цю процедуру, якщо в шкірі застряло кілька скляних осколків.

    Порада: Якщо у вас нетверда рука або ви не можете легко дістати скло самі, попросіть кого-небудь допомогти вам.


  4. 4 Якщо скло повністю занурилося в шкіру, проколіть її стерилізованої голкою. Якщо осколок цілком проник під шкіру, вам складно буде дістати його пінцетом. В цьому випадку занурте голку в спирт, щоб стерилізувати її. Потім проткніть шкіру кінчиком голки в тому місці, куди проник осколок скла. Тим самим ви розірвете поверхню шкіри, що дозволить вам захопити скло пінцетом і витягнути його.
    • Не намагайтеся зробити це, якщо скло увійшло надто глибоко. Проколюйте шкіру голкою лише в тому випадку, якщо осколок знаходиться під самою поверхнею і прикритий тонким шаром шкіри. Якщо він проник занадто глибоко або вам не вдається легко розділити шкіру, зверніться за медичною допомогою.

Метод 2 з 3: Догляд за раною після видалення скла

  1. 1 Натисніть на рану, якщо з неї бризкає кров або вона сильно кровоточить. Після того як ви видалите осколок, притисніть до рани шматок бавовняної марлі або чисте сухе рушник. Як випливає притискайте марлю або рушник до рани протягом 10 хвилин. Після цього зніміть марлю і рушник і огляньте рану. Якщо вона все ще кровоточить, знову натисніть на неї і зверніться за медичною допомогою.
    • Якщо протягом однієї години накладена на рану пов'язка повністю просочиться кров'ю, в цьому випадку також слід звернутися за медичною допомогою.
  2. 2 Знову вимийте пошкоджене місце і руки теплою водою з милом. Після того як ви дістанете скляний осколок, ще раз промийте рану. Потримайте рану під теплою проточною водою, після чого нанесіть навколо її країв трохи м'якого мила. Повністю змийте мило. Потім промокніть рану чистим сухим рушником (ганчірковим або паперовим). Після цього вимийте руки теплою водою з милом.
    • Щоб відрахувати час, протягом якого потрібно мити руки, спробуйте заспівати про себе коротеньку пісеньку. Це допоможе вам як слід вимити руки і видалити з них весь бруд.
  3. 3 Нанесіть на рану антибактеріальну мазь, щоб захистити її від інфекції. Антибактеріальна мазь допоможе запобігти інфекції, яка може розвинутися після того, як ви дістали з рани скло. Після того як ви промиєте рану, кінчиками пальців нанесіть на неї тонкий шар антибактеріальної мазі.
    • Антибактеріальну мазь для обробки ран можна придбати в найближчій аптеці.
  4. 4 Залиште рану відкритою, якщо тільки їй не загрожує роздратування або забруднення. Якщо рана знаходиться в такому місці, яке зазвичай не контактує з одягом або іншими поверхнями, що не прикривайте її. Це дозволить прискорити загоєння. Однак якщо рана розташована в такому місці, яке часто стикається з одягом або різними предметами, наприклад на ступні або долоні, краще прикрити її.
    • Якщо ви вирішили прикрити рану, накладіть на неї досить великий бинт, який повністю закриє пошкоджене місце. Можна використовувати шматок марлі, медичний бинт або лейкопластир.
  5. 5 Отримайте щеплення від правця, якщо ви не робили її протягом останніх 5 або більше років. Колота рана може викликати правець - серйозне і смертельно небезпечне захворювання. Якщо ви не робили щеплення від правця протягом останніх 5 років, як можна швидше запишіться на прийом до лікаря.

    Порада: Вчасно робіть щеплення, щоб вам не довелося сильно турбуватися в разі травми. Регулярно проходите медогляди і робіть щеплення від правця раз в 5 років або за рекомендацією лікаря.


  6. 6 Спостерігайте за ознаками можливої ​​інфекції після видалення скла. Якщо ви помітите будь-які ознаки інфекції після того, як видаліть з рани скло, негайно зверніться до відділення невідкладної медичної допомоги. Зазвичай інфекція розвивається протягом декількох днів після травми. Про інфекції свідчать наступні ознаки:
    • гній, біль, підвищена чутливість, набряк або почервоніння;
    • температура 38 ° C або вище;
    • червоні смуги, що поширюються від рани.

Метод 3 з 3: Коли слід звернутися за медичною допомогою

  1. 1 Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо скло потрапило в чутливе місце. Якщо скло потрапило в делікатне або чутливе місце тіла, можна звернутися за медичною допомогою, щоб видалити його. Лікар зможе безпечніше і з меншим болем дістати скло. Зверніться за медичною допомогою, якщо скло потрапило в одне з наступних місць:
    • особа, особливо очі;
    • шию;
    • суглоб, наприклад на руці, зап'ястя або ступні;
    • нігті на руках або ногах.
  2. 2 Негайно зверніться до відділення невідкладної медичної допомоги, якщо є ризик того, що ви пошкодили магістральну артерію. Якщо кров з рани виливається поштовхами, це може бути ознакою того, що у вас пошкоджена одна з основних артерій (в залежності від розташування рани). Негайно зателефонуйте 103 (в Росії) або за відповідним номером швидкої медичної допомоги, якщо ви перебуваєте в іншій країні, і притисніть до рани бинт.
    • Якщо кров просочується крізь бинт, не знімайте його. Просто накладіть зверху ще один бинт.
  3. 3 Зверніться до найближчого відділення невідкладної медичної допомоги при інших особливих обставин. Хоча невеликий осколок скла зазвичай можна витягти самостійно, в деяких ситуаціях потрібна медична допомога.Зверніться за медичною допомогою в наступних випадках:
    • в рану потрапив великий уламок скла, наприклад довше 10 сантиметрів;
    • скло проникло глибоко в шкіру або м'язи;
    • осколок складно дістати;
    • ви відчуваєте оніміння в ушкодженому місці або в кінцівки під ним.
  4. 4 Якщо склом поранився дитина і воно залишилося в рані, в будь-якому випадку звернетеся у відділення невідкладної медичної допомоги. Діти набагато гірше переносять біль, тому вам, можливо, важко буде дістати осколок самостійно. Крім того, при вилученні скла дитина може поранитися ще більше. Зважаючи на це скло має видаляти лікар або інший медичний працівник. Щоб все пройшло безпечніше і простіше для дитини, негайно зверніться за медичною допомогою.
    • Лікар зможе застосувати місцеву анестезію, щоб знеболити область, в якій знаходиться осколок скла, і безболісно видалить осколок.

    Порада: По дорозі в клініку стежте, щоб дитина не чіпав рану і не намагався дістати скло самостійно. Постарайтеся відвернути дитину його улюбленою грою, книгою, іграшкою або мультфільмом.


  5. 5 Зверніться до лікаря, якщо ви не можете дістати скло самостійно. Іноді при спробі видалити скло в домашніх умовах воно може розділитися на більш дрібні осколки всередині шкіри. В такому випадку, а також якщо ви не можете видалити скло з якоїсь іншої причини, негайно зверніться до найближчого пункту невідкладної медичної допомоги.
    • Наприклад, слід звернутися за медичною допомогою, якщо ви дістали з рани кілька осколків, але в шкірі залишилися дрібні фрагменти скла.
  6. 6 Пройдіть дослідження з візуалізацією, щоб визначити місцезнаходження глибоко проник скла. У більшості випадків скло в рані добре помітно і немає необхідності в будь-яких діагностичних дослідженнях, проте іноді скло проникає настільки глибоко, що його не видно на поверхні шкіри. У подібних випадках може знадобитися ультразвукове дослідження, комп'ютерна томографія або МРТ (магнітно-резонансна томографія), щоб визначити, де саме знаходиться осколок і які тканини зачеплені. Це допоможе лікарю вибрати кращий спосіб видалити скло.
    • Якщо глибоко в рану проник великий уламок скла, також можуть знадобитися комп'ютерна томографія або МРТ, щоб визначити, чи не пошкодив він кістки, нерви або кровоносні судини.
    • Також може знадобитися рентгенівське дослідження, щоб визначити точне розташування скла, перш ніж виймати його.
  7. 7 Якщо скло проникло занадто глибоко, його можуть видалити хірургічним шляхом. У деяких випадках може знадобитися хірургічна операція, щоб видалити осколок з рани (наприклад, якщо він глибоко проник в шкіру або м'язи). Хірург може зробити надріз в тому місці, куди увійшло скло, щоб легше дістатися до нього. Можливо, він також використовує хірургічний затискач, щоб при необхідності розсунути тканини і схопити скло пінцетом. Після цього хірург зупинить кровотеча і накладе на рану шви.
    • При операції використовують місцеву або загальну анестезію, щоб ви нічого не відчули під час процедури.

попередження

  • Не слід наносити на рани антисептичні розчини, такі як перекис водню або йод. Було показано, що вони сповільнюють загоєння ран.