Як вивчити основи французької мови

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 20 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Французский для начинающих. Уровень А1. Урок 1 из 30
Відеоролик: Французский для начинающих. Уровень А1. Урок 1 из 30

Зміст

Французька мова дуже гарний і романтичний. На ньому розмовляють жителі різних країн світу. Якщо ви хочете вивчити основи французької мови, то почніть з корисних слів і виразів. Вивчіть вітання, ввічливі фрази, способи представитися і інші прості розмовні навички. Відпрацьовуйте вимова, а також граматику і структуру мови, якщо ви готові копнути трохи глибше. На допомогу вам прийдуть флеш-картки, прості книги для дітей і спроби робити прості записи в щоденнику на французькій мові.

кроки

Метод 1 з 3: Як вивчити поширені слова і фрази

  1. 1 Вітайте людей словами «salut», «bonjour» і «bonsoir». Для початку розмови і вітання перехожих слід вивчити привітальні слова французької мови. Так, в більшості випадків доречно вітати людини словом «bonjour» (бонжур).
    • Буква «j» в слові «bonjour» вимовляється м'яко і звучить як російська звук «ж». Букву «n» слід вимовляти ледь вловиме і при цьому не торкатися неба кінчиком язика. Даний звук виникає в задній частині ротової порожнини і є носовою.
    • Слово буквально перекладається як «добрий день» і є досить формальним привітанням. У неформальних ситуаціях можна сказати «salut» (Салю), що перекладається як «привіт».
    • Слово «bonjour» найкраще використовувати протягом дня, а ввечері говорите «bonsoir» (бон суар), що означає «добрий вечір».
  2. 2 Говоріть «au revoir», «bonne nuit» або «salut», щоб попрощатися. «Au revoir» (про ревуар) - це найвідоміший варіант прощання у французькій мові, який перекладається як «до зустрічі». Як менш формального виразу можна використовувати слово «salut», яке означає «привіт» або «поки». Також у французькій мові часом використовується італійське слово «ciao» у фразах на зразок «Ciao, salut».
    • Також можна сказати «bonne nuit» (бон Нюї), що перекладається як «доброї ночі».
  3. 3 Тренуйтеся вимовляти букви алфавіту для розуміння французької фонетики. Вимовляєте голосні a, e, i, o, u як «а», «е», «і», «о» і «у». Згодні на кшталт b і c вимовляються як «бе» і «се» на відміну від англійських букв «бі» і «сі».
    • Вимовляєте букви французького алфавіту: «а (a), бе (b), се (c), де (d), е (e), еф (f), же (g), аш (h), і (i) , жи (j), ка (k), ель (l), ем (m), ен (n), про (o), пе (p), ку (q), ер (r), ес (s) , те (t), ю (u), ве (v), дубль-ве (w), ікс (x), ігрек, (y), ЗЕД (z) ».
    • Тренуйтеся вимовляти букви алфавіту, щоб краще розібратися зі звучанням голосних і приголосних звуків у французькій мові. Так ви поліпшите свою вимову, навіть якщо ви хочете запам'ятати тільки корисні і ходові вираження.
  4. 4 Навчіться вважати по-французьки. Цифри допоможуть вам зробити замовлення в ресторані або назвати свій вік. Розділіть завдання на кілька кроків, щоб швидко навчитися рахувати до 1000.У перший день тренуйтеся вважати від 1 до 10, потім переходите від 11 до 20, а ще через день запам'ятайте інші десятки (30, 40, 50 і так далі).
    • Цифри від 1 до 10 у французькій мові пишуться як «un, deux, trois, quatre, cinq, six, sept, huit, neuf, dix» і вимовляються «ен (1), де (2), труа (3), кятр (4), Сенк (5), сис (6), сет (7), Віт (8), Неф (9), дис (10) ».
    • Список цифр французькою мовою з підказками за вимовою можна знайти за посиланням.
  5. 5 Запам'ятайте корисні фрази для мандрівників. Якщо ви їсте в таку місцевість, де розмовляють французькою мовою, навчитеся ставити корисні питання на кшталт «Ви говорите по-російськи?» або «Де знаходиться вбиральня?». Як і в російській, французьку мову має різні слова для займенників «ви» (ввічливо) і «ти» (неформально). При зверненні до одного говорите «tu», а до незнайомців і старшим ввічливо звертайтеся «vous».
    • Щоб запитати «Ви говорите по-російськи?», Скажіть "Parlez-vous russe?" (Парле ву рюс). Можна задати більш неформальний питання «Parle-tu russe?" (Парла тю рюс).
    • У ресторані скажіть «Je voudrais» (Же вудре), що означає «Я б хотів». Наприклад, скажіть офіціантові «Je voudrais une salade" (Же вудре юний салад), що означає «Я б хотів салат».
    • У неформальній обстановці можна запитати «Où sont les toilettes?» (У сон ле туалет), якщо вам потрібно до вбиральні. Під час офіційної вечері в гостях зверніться до господаря будинку «Excusez-moi, où est-ce que je peux me rafraîchir?» (Ескюзе муа, у ексё Же пе ме рафрешір), що означає «Прошу вибачення, де я можу привести себе в порядок?».
    • Французи часто знають іноземні мови на зразок англійської, але ввічливо вибачитися, якщо ви не говорите по-французьки: «Je suis désolé, mais je ne parle pas français» (Же Сюі дезоле, ме Же нё парла па франсе). Це означає «Вибачте, я не говорю по-французьки».
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Lorenzo Garriga


    Перекладач з французької та носій мови Лоренцо Гарріга - носій і знавець французької мови. Має багато років досвіду в якості перекладача, автора і редактора. Композитор, піаніст і мандрівник, вже більше 30 років мандрівний по світу з обмеженим бюджетом і рюкзаком за плечима.

    Lorenzo Garriga
    Перекладач з французької та носій мови

    У подорожах завжди чемно знати фрази «Здрастуйте», «Як ся маєте» і «Мене звуть ...». При цьому також слід знати фразу «Де знаходиться ...?», Яка дуже стане в нагоді в новій країні. Вам напевно буде потрібно знайти вбиральню, готель та інші корисні місця.

  6. 6 Запам'ятайте французькі слова «спасибі» і «будь ласка». Завжди розумно говорити ввічливо, якщо ви питаєте напрямок або робите замовлення в ресторані. Пам'ятайте, що у французькій мові також можна звертатися «ти» і «ви». Аналогічно існують важливий і неформальний спосіб сказати «будь ласка».
    • Формальний варіант - «s'il vous plait» (силь ву пле). Наприклад, скажіть «Excusez-moi, s'il vous plaît, parlez-vous russe?» (Ескюзе муа, силь ву пле, парле ву рюс), що перекладається «Прошу вибачення, ви говорите по-російськи?».
    • Менш формальний варіант слова «будь ласка» - «s'il te plait» (силь Тьо пле). Друга можна попросити «Je voudrais de l'eau, s'il te plait» (Же вудре до льо, силь Тьо пле), що означає «Можна мені води, будь ласка?».
    • «Merci» (мерси) означає «спасибі». Щоб сказати «Спасибо большое» або «Величезне спасибі», говорите «Merci beaucoup» (мерсі боку) або «Merci bien» (мерсі Бьен).
    • Щоб сказати «Всегда пожалуйста», говорите «Je vous en prie» (Же ву че при) - така фраза є ввічливим варіантом, або «De rien» (де рьен), що перекладається як «немає за що» і є менш формальним варіантом .
  7. 7 Навчіться питати і відповідати на питання «Як справи». Зверніться до людини фразою «Comment allez-vous?» (Коман талієм ву). Це ввічлива форма. Менш формальна фраза звучить як «Comment vas-tu?» (Коман ва тю) або «Ça va?» (Са ва).
    • На таке питання можна відповісти «Très bien (Тре Бьен), що означає« дуже добре ». Ще можна сказати «Pas mal» (па маль), що перекладається як «непогано», або «Ça va» (са ва) - «Потихеньку».
  8. 8 Вчіться розповідати про себе. Вчіться називати своє ім'я, вік, країну проживання і задавати людям подібні питання. Щоб представитися, скажіть «Je m'appelle» (Же мапель), що означає «Мене звуть».
    • Щоб дізнатися ім'я людини, запитаєте «Comment vous appelez-vous?» (Коман ву заплив ву) для ввічливого поводження або «Comment tu t'appelles?» (Коман тю тапель) у менш формальній обстановці.
    • Запитайте «Quel âge as-tu» (кель аж а тю) або більш ввічливо «Quel âge avez-vous» (кель аж АВЕ ву), щоб дізнатися вік людини. Відповідайте «J'ai 18 ans» (ШЕ диз Віт ан), що перекладається як «Мені 18 років».
    • «Où habitez-vous» (у абіте ву) і «Où habites-tu?» (У АБИТ тю) перекладається як «Де ви живете / Де ти живеш?». Можна відповісти «J'habite à Moscou, mais je suis de Moldova» (жабіт а моску.Це, ме Же Сюі де мольдова), що означає «Я живу в Москві, але я з Молдови».

Метод 2 з 3: Як покращувати свої мовні навички

  1. 1 Відпрацьовуйте вимова, особливо французький звук «R». Слухайте носіїв мови і прагнете наслідувати, щоб навчитися формувати звуки в горлі, а не в передній частині ротової порожнини. Наприклад, в російській мові звук «Р» утворюється шляхом деренчання кінчика язика, тоді як для французького «R» корінь язика потрібно відвести ближче до м'якого піднебіння.
    • Кращий варіант - працювати з носієм мови, який буде виправляти ваші помилки у вимові. При наявності таких знайомих або людей, які побіжно розмовляють французькою мовою, попросіть їх допомогти вам.
  2. 2 Запам'ятовуйте рід слів. Як і в російській, у французькій мові всі іменники і прикметники відносяться до чоловічого або жіночого роду. Багато слова із закінченням «e» відносяться до жіночого роду, але важливо пам'ятати, що існує багато винятків! В першу чергу слід запам'ятати, що рід прикметника повинен відповідати роду іменника.
    • До того ж, якщо іменник стоїть у множині, то описує його прикметник теж має бути у множині. Використовуйте фразу «Sam est petit» (сам е співати), щоб сказати, що хлопчик Сам невисокого зросту. Якщо дівчинки з іменами Сам і Бет обидві низькорослі, то скажіть «Sam et Beth sont petites» (сам і бет сон петіт).
    • Форма французького артикля теж повинна відповідати роду і числа. «Un» і «une» (ен і юний) є невизначеними артиклями чоловічого і жіночого роду. «Le», «la» і «les» (ле, ля, ле) - це певні артиклі чоловічого і жіночого роду, а також артикль у множині. Якщо слово починається з голосної, то артикль усікається до «l '»: «l'école» (леколь), що перекладається як «школа».
    • Якщо ви говорите про себе, то використовуйте прикметники правильного роду. Наприклад, «Je suis lituanien» (Же Сюі літюанье) - це чоловічий рід, а «Je suis lituanienne» (Же Сюі літюаньен) - жіночий.
  3. 3 Навчитеся використовувати допоміжні дієслова. Правильно використовувати дієслова «être» (бути) і «avoir» (мати) не завжди просто, але це важливий базовий аспект французької мови. У французькому допоміжні дієслова потрібні у фразах на зразок «Я голодний» і «Я хочу пити». Наприклад, «J'ai faim» (ШЕ ФЕМ) і «J'ai soif» (ШЕ СУАФ) дослівно перекладається як «У мене є голод» і «У мене є спрага».
    • Щоб дізнатися, чи голодна людина, задайте питання «Avez-vous faim?» (АВЕ ву ФЕМ) або «As-tu faim?» (А тю ФЕМ). Замініть «faim» на «soif» (СУАФ), щоб запитати про спрагу, або на «sommeil» (сомей), щоб дізнатися, чи хоче людина спати.
    • Дієслово «avoir» завжди висловлює стан на кшталт голоду, спраги і втоми. Дієслово «être» (бути) використовується з прикметниками, що виражають рід і національність.

Метод 3 з 3: Як використовувати ефективні методи навчання

  1. 1 Щодня або щотижня запам'ятовуйте списки слів. Складайте списки в зручному вам темпі. Наприклад, використовуйте 10 нових слів або фраз кожен день або слово дня в календарі, щоб кожен день поповнювати свій словниковий запас.
    • При вивченні переглядайте минулі списки, щоб освіжити слова в пам'яті, після чого переходите до нового матеріалу.
    • Складайте тематичні списки начебто їжі, частин тіла або предметів домашнього ужитку. Якщо ви подорожуєте по франкомовної країні, то слова для подорожей можна знайти за посиланням.
  2. 2 Складайте флеш-картки для розширення словникового запасу. З одного боку напишіть французьке слово, а з іншого переклад. Під час запису вимовляєте слова вголос. Перевіряйте себе або працюйте з друзями.
    • Якщо бачити, записувати і вимовляти переклад вголос, тоді слова краще відкладуться в пам'яті.
  3. 3 Дивіться французькі фільми і серіали. Французи кажуть швидко, тому можна брати напрокат і купувати французькі фільми і серіали, щоб вчитися сприймати і розуміти мову на слух. Також можна знаходити ролики на YouTube та інших подібних сервісах.
    • Ліцензійні диски з фільмами часто мають французький дубляж, тому завжди заглядайте в меню вибору звукової доріжки.
  4. 4 Читайте дитячі книги на французькій мові. Флеш-картки допомагають формувати словниковий запас, але також слід навчитися використовувати нові слова в контексті. У дитячих книжках просту мову, а картинки допоможуть припустити значення слів, які ви не знаєте.
    • Пошукайте такі книги онлайн або в бібліотеці. Також можна завантажити безкоштовні або недорогі електронні книги і читати їх на смартфоні або планшеті.
  5. 5 Описувати свій день в щоденнику на французькій мові. Коли освоїте основи мови, тренуйтеся щодня писати короткі речення. Вони не повинні бути складними, особливо спочатку. Для закріплення використовуйте слова з щоденних і щотижневих списків.
    • Наприклад, можна написати: «Aujourd'hui c'est dimanche, le 7 Octobre. J'ai déjeuné avec ma cousine. J'ai mangé une salade de poulet, de la laitue, des épinards, des oignons, et des tomates ».
    • Це перекладається «Сьогодні неділя, 7 жовтня. Я снідав з моїм двоюрідним братом. У мене був салат з куркою, латук, шпинатом, цибулею і томатами ».
    • Якщо у вас є знайомі, які знають французьку мову, попросіть їх читати ваші записи і виправляти помилки.

Поради

  • Звертайтеся на «ви» ( «vous») до незнайомців, викладачам, начальникам, старшим, щоб виявити повагу. Неформальні фрази підходять тільки для звернення до дітей, друзям або членам сім'ї.
  • Коли задаєте питання, не забувайте підвищити тон голосу в кінці фрази. Якщо знизити тон голосу, «Ça va» означатиме «Потихеньку», а «Tu as faim» - «Ти голодний». Якщо ж підвищити тон голосу в кінці фрази, то вийдуть питання «Як справи?» і «Ти голодний?».