Як бути другом людині, який намагався накласти на себе руки

Автор: Janice Evans
Дата Створення: 23 Липня 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как лечить психическое расстройство? | Консультации с Еленой Яковенко
Відеоролик: Как лечить психическое расстройство? | Консультации с Еленой Яковенко

Зміст

Якщо ви дружите з людиною, який здійснював спроби суїциду, мабуть, ви переживаєте за нього і не знаєте, як знайти до нього підхід. Найкраще, що ви можете зробити - це запропонувати свою турботу, підтримку та завжди бути поруч, поки ваш друг намагається пережити цей складний період. Дуже важливо зараз піклуватися і дружелюбність, щоб обережно впоратися з цією ситуацією.

кроки

Метод 1 з 2: Запропонуйте підтримку

  1. 1 Завжди знаходите час для одного. Найкраще, що ви можете зробити для одного, який намагався покінчити життя самогубством - це просто бути поряд з ним, щоб підтримати. Просто обійміть його, підставте плече, щоб він міг виплакатися, і вислухайте - це допоможе вашому другу подолати такий стан. Скажіть йому, що ви завжди на зв'язку, готові з ним зустрітися і провести час разом. Це нормально, що ваш друг не захоче говорити про те, що трапилося. Можливо, він не буде таким говірким, як раніше і навіть замкнеться в собі. Не дозволяйте цьому перешкодити вашому спілкуванню і зустрічам, адже можливо, що ваша підтримка - це все, що йому потрібно зараз.
    • Вам не слід нагадувати про те, що трапилося, але ви повинні бути поруч з одним, якщо він хоче про це поговорити.
    • Якщо спроби трапилися нещодавно, запропонуйте підтримку, запитавши, як або чим ви можете йому допомогти. Ви повинні дати йому зрозуміти, що ви раді, що все обійшлося, і що ваш друг тут.
  2. 2 Постарайтеся його зрозуміти. Можливо, вам буде важко зрозуміти, чому ваш друг робить спроби суїциду в своєму житті. Ймовірно, ви відчуєте, що ці спроби були здійснені через почуття гніву, сорому або віни.Но буде найкраще, якщо ви уважно поставитеся до обставин. Спробуйте зрозуміти цю безмірну біль, яка стояла за цими спробами: чи була ця біль від депресії, від травми, від почуття безвиході, недавня втрата, що супроводжується стресом, почуття потрясіння, хвороба, залежність або почуття віддаленості. Зрозумійте, що ваш друг відчуває емоційну біль, незважаючи на причину.
    • Можливо, ви ніколи не зрозумієте до кінця того, що творилося в голові людини до того, як він спробував накласти на себе руки. Однак якщо ви турбуєтеся про свого друга, чиї спроби були зовсім недавно, зробіть все можливе, щоб зрозуміти ту біль, яку він пережив.
  3. 3 Вислухайте одного. Іноді, краще, що ви можете зробити для одного - це просто cесть і вислухати його. Дозвольте йому висловити те, що потрібно. Уникайте перебивання і спроб "розрулити" проблеми. Чи не порівнюйте ситуацію вашого друга зі своєї або з чиєї-небудь ще. Пам'ятайте, те, що пережив він - це окремий випадок. Приділіть всю свою увагу одному, не відволікаючись. Це вкаже вашому другу на те, що ви дбаєте про нього, приділяючи всю увагу.
    • Іноді, вислухати так само важливо, як сказати щось правильне.
    • Слухаючи, намагайтеся уникати засудження або спроб зрозуміти, чому так сталося. Замість цього сконцентруйтеся на тому, як відчуває себе один і, що йому / їй можливо потрібно від вас.
    • Може здатися, ніби ваш друг постійно хоче говорити тільки про суїцид. Це нормально, так як він починає усвідомлювати, що сталося. Будьте терплячими до нього і дозвольте розповісти стільки, скільки це потрібно йому.
  4. 4 Запропонуйте допомогу. Ви можете запропонувати допомогу вашому потребує одного як в чомусь великому, так і в незначному. Йдіть на поводу у одного, щоб дізнатися, в чому він потребує найбільше. Добровільно пропонуйте допомогу.А також можете поцікавитися, що йому не подобається, щоб не пропонувати такого надалі.
    • Наприклад, якщо ваш друг хоче звернутися за терапією, ви можете запропонувати йому поїхати до лікаря. Або якщо один вражений тим, що відбувалося, ви можете запропонувати допомогу в приготуванні вечері, або посидіти з дітьми, допомогти з домашньою роботою або зробити хоч що-небудь, що розвантажить його.
    • Навіть допомагаючи в дрібницях, можна відчути велику різницю. Не потрібно думати, що будь-яке завдання занадто незначно, щоб допомогти.
    • Допомога також може бути у вигляді пропозиції відволіктися. Можливо, він уже втомився від цих розмов про суїцид. Запропонуйте йому пообідати разом або подивитися фільм.
  5. 5 Дізнайтеся про те, які кошти можуть допомогти вашому другу. Якщо ваш друг недавно зробив спроби суїциду, і ви вважаєте, що він, можливо, захоче їх повторити, зробіть все можливе, щоб врятувати його. Зверніться по допомогу. Зверніться по допомогу до школи, до батьків або навіть зателефонуйте в швидку, якщо ваш друг говорить, що йому не вижити. Існує кілька спеціальних ліній гарячої допомоги, які готові допомогти цілодобово.
    • Пошукайте в інтернеті спеціальні сайти онлайн допомоги та гарячі лінії.
    • Пам'ятайте, що ви не зможете впоратися з цим самостійно. Сім'я вашого друга і його інші друзі повинні втрутитися, щоб допомогти цій людині позбутися суїцидальних нахилів і їх наслідків.
  6. 6 Поцікавтеся у друзів, як убезпечити його. Якщо ваш друг був в лікарні або у терапевта після спроб суїциду, швидше за все у нього є план забезпечення безпеки. Запитайте у одного про нього, і про те, як йому можна допомогти. Якщо такого плану немає, то спробуйте знайти інтернет-помічника, щоб скласти его.Узнайте у одного, що говорити в разі, якщо у нього стався напад депресії або потрясіння, і як ви можете помочь.Узнайте, наскільки ваш друг відчуває себе безпечно, і що вам слід робити в разі, якщо буде потрібно втручання.
    • Наприклад, якщо ваш друг говорить, що весь день пролежав у ліжку і не відповідав на телефонні дзвінки, то це явна ознака того, що він намагається закритися в собі. Це сигнал про те, що потрібно зателефонувати тому, хто повинен в це втрутитися.
  7. 7 Допоможіть своєму другові потроху рухатися вперед. Ваш друг повинен сходити до терапевта або професійного психолога, а також приймати ліки. Після того як ви переконаєтеся, що ваш друг отримує досить підтримки для відновлення, ви можете допомогти йому внести невеликі зміни, щоб поліпшити його життя. Не слід різко міняти життя, запропонуйте щось мінімальне, з чого можна почати.
    • Наприклад, якщо ваш друг був пригнічений через зруйнувалися відносин, ви можете спробувати поступово відвернути його від цих думок, запланувавши цікаві заходи і допомагаючи завести нові знайомства, коли прийде час.
    • Або якщо ваш друг глибоко нещасний через те, що його кар'єра в глухому куті, ви можете допомогти скласти оновлене резюме або попросити відновити його в школі.
  8. 8 Переконайтеся, що ви не одні. Не думайте, що ви егоїстичні, просячи інших (друзів, родину або психологів-фахівців) підтримати вас і вашого друга. Адже це може тримати і вас, коли ви опинитеся в напрузі. Якщо ви все-таки перевантажені, скажіть одному, що вам потрібна перерва, час для себе, інших друзів або сім'ї. Скажіть йому, що вам потрібен час, щоб відпочити і повернутися з новими силами. Це допоможе встановити якісь бар'єри, які дадуть вашому другу зрозуміти, на що ви готові, а на що не готові.
    • Наприклад, нехай ваш друг має на увазі, що ви з радістю будете проводити вечір разом хоча б раз на тиждень, і що ви не будете приховувати своєї турботи про нього, зберігаючи безпеку.
    • Ваш друг не повинен клястися тримати все в таємниці, і важливо, щоб інші люди, яким він довіряє, знали про ці спроби.
  9. 9 Повторюйте надію. Спробуйте переконати вашого друга надію на щасливе майбутнє. Це допоможе запобігти спробам суїциду в майбутньому.Спробуйте зробити так, щоб ваш друг думав і говорив про свою надію. Дізнайтеся, як це впливає на його майбутнє. Ви можете запитати про:
    • До кого ви могли б звернутися, щоб відчувати себе більш надійно?
    • Які відчуття, картинки, музика, кольори і предмети асоціюються з надією?
    • Як зміцнити і розвинути свою надію?
    • Що загрожує вашій надії?
    • Куди ви звертаєтеся, якщо відчуваєте себе безнадійним?
  10. 10 Контролюйте свого друга. Докладіть зусиль, щоб ваш друг розумів, що ви думаєте про нього, навіть коли вас немає поруч. Запитайте у нього, як часто йому цього хотілося б. Також ви можете запитати одного, як йому зручніше, що б ви його перевіряли, наприклад, по телефону, або відвідували його.
    • Коли ви його перевіряєте, зовсім не потрібно говорити з ним про суїцид до тих пір, поки це не буде безпечно.
  11. 11 Слідкуйте за попереджувальними знаками. Не робіть помилку, думаючи, що ваш друг більше ніколи не спробує звести рахунки з життям, тому, що одного разу у нього це не вийшло. На жаль, близько 10% людей, які погрожували спробою покінчити з собою, в кінцевому підсумку вбивають себе. Це не означає, що ви повинні відслідковувати кожен крок одного, але ви повинні бути впевнені в тому, що ваш друг не посилає попереджувальні знаки, що говорять про суїцид. Якщо ви підозрюєте, що є ризик, що це повториться знову, поговоріть з ким-небудь і отримаєте допомогу, особливо якщо ви помічаєте загрози або розмови про поранення або вбивство, а також розмови про дивну смерть і небажанні бути на цьому світі. Запам'ятовуйте ці попереджувальні знаки за правилом ЖТБТЗБКГБІ:
    • Ж - бажання померти
    • Т - токсикоманія
    • Б - безглуздість буття
    • Т тривога
    • З - замкнутість
    • Б - безвихідь
    • К - смерть
    • Г - гнів
    • Б - нерозсудливість
    • І - зміна настрою

Метод 2 з 2: Уникайте поганої поведінки

  1. 1 Не звітує свого друга за спробу суїциду. Він потребує любові і підтримки, а не у моралями і мораль. Ваш друг, ймовірно, відчуває сором, провину і емоційний біль. Відчитування одного не допоможе вам возз'єднатися і підтримати відносини.
    • Ви можете злитися і звинувачувати одного в тому, що він не попросив вашої допомоги. Однак допит - це не найкращий спосіб зміцнити відносини, особливо якщо спроба була здійснена зовсім недавно.
  2. 2 Визнайте спробу самогубства. Не вдавайте, що нічого не було, і не ігноруйте те, що все повернеться на свої місця. Ви не повинні забувати про те, що сталося, навіть якщо ваш друг про це не вспомінает.Попробуйте сказати що-небудь миле і підбадьорююче. Вже краще згадати про це, чому не говорити зовсім нічого.
    • Наприклад, ви можете сказати, що вам шкода, що вашому другу було жахливо погано, і якщо йому щось потрібно, ви завжди можете це зробити для нього. Що б ви не говорили, заспокоюючи свого друга, завірте його, що ви дбаєте про нього.
    • Пам'ятайте, що ви перебуваєте в скрутному становищі, і ніхто точно не знає, як потрібно себе вести, якщо хтось із близьких спробував звести рахунки з життям.
  3. 3 Сприймайте спробу серйозно. Багато хто вважає, що суїцид - це всього лише спосіб привернути увагу і той, хто спробував це зробити, був несерйозний. Спроба самогубства - це дуже серйозна ситуація, яка говорить про те, що в основі лежить емоційна біль. Не кажіть одного, що він всього лише намагався привернути увагу. Адже роблячи таким чином, ви применшуєте значення життя і тим самим змушуєте свого друга відчувати себе порожнім місцем в цьому житті.
    • Дуже важливо бути максимально чутливим. Якщо ви скажете своєму другові, що він зробив це тільки для залучення уваги, то насправді ви навіть не намагаєтеся розібратися в ситуації.
    • У той час як для вас буде простіше звести до мінімуму проблеми вашого друга, це підштовхне його до спроби зробити це ще раз.
  4. 4 Не змушуйте одного відчувати провину. Змушувати одного відчувати себе винуватим - дуже бездушно, навіть якщо через ці спроб ви дійсно відчуваєте біль і зраду друга.Ймовірно, ваш друг вже відчуває провину за турботу людей навколо. Замість того, щоб сказати щось в роді "Хіба ти не подумав про свою родину і друзів" спробуйте йому співпереживати.
    • Пам'ятайте, що ваш друг все ще може перебувати в депресії, і все що йому потрібно - це любов і турбота.
  5. 5 Дайте одному час. Не так швидко і легко боротися зі схильністю до суїциду. Не думайте, годуючи одного медикаментами, що його життя відразу зміниться на краще. Розумовий процес, що приводить до самогубства, як правильно ускладнений, і тому процес відновлення складний теж. Важливо бути впевненим, що ваш друг отримує допомогу, яка йому їй потрібна. Чи не зводите проблеми одного до мінімуму, думаючи, що рішення цього дуже просте.
    • Бажання зцілити одного і вгамувати його біль, щоб все стало на свої місця, дуже заманливо. Але пам'ятайте, що він вона повинні працювати над цим болем. Найкраще, що ви можете зробити - це підтримати його і запропонувати допомогу.

Поради

  • Дозвольте вашому другу планувати що-небудь наперед, чому вам обом буде добре, наприклад, пробіжки, фізичні вправи або прогулянки на пляж.
  • Ваш друг повинен знати, що дивні емоції і плач - це нормально. Головне, скажіть йому, що б він їх не затягував. Надихайте його.
  • Не потрібно налаштовувати себе на те, що ви повинні зробити щось більше - досить вашої компанії. Досить спільних посиденьок в парку або перегляду фільмів вдома.

попередження

  • Будь-які відносини з людиною, що знаходиться в депресії, або мають суїцидальні нахили, можуть бути дуже складними ще довгий час.
  • Неважливо, наскільки щиро ви ставитеся до того, хто намагався покінчити своє життя, але він може відмовитися від вашої дружби. Не приймайте це близько до серця, так як людині з суїцидальними нахилами дуже складно прийняти допомогу від потенційного друга.
  • Не дозволяйте людині, який намагався покінчити своє життя, відчувати себе загнаним в кут або пастку під час спроби зав'язати з ним розмову.