Як бути креативним

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 6 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як бути креативним? Техніка шести капелюхів
Відеоролик: Як бути креативним? Техніка шести капелюхів

Зміст

Креативність - це навичка, для вироблення якого необхідні час, практика і зусилля. Існує багато областей, на яких можна зосередитися, щоб поліпшити свій творчий потенціал в цілому. Займайтеся творчими вправами, такими як читання, письмо і прослуховування музики, щоб відточувати свою майстерність. Дізнавайтеся якомога більше нового і відкривайтеся для нових ідей і досвіду. Внесіть зміни в свій спосіб життя: більше гуляйте, регулярно займайтеся спортом і більше спите, щоб надати мозку імпульс, необхідний для поліпшення творчих здібностей.

кроки

Метод 1 з 3: Кидайте собі виклик за допомогою творчих вправ

  1. 1 Пройдіть тест 30-ти кіл. Його можна зробити під час затишшя на роботі. Ця вправа допоможе стимулювати швидке і креативне мислення. Для початку намалюйте 30 кіл. Потім зробіть якомога більше малюнків з цих кіл за одну хвилину. Тест можна проходити знову і знову, кожного разу намагаючись побити свій рекорд.
    • Тест 30-ти кіл сприяє розвитку креативності, тому що змушує вас думати в кількох напрямках відразу. Багато людей схильні поправляти себе і зупинятися, щоб обміркувати, чи варто витрачати час на ту чи іншу ідею. Тест 30-ти кіл змушує людину думати швидше і експериментувати з ідеями, не відкидаючи їх.
  2. 2 Малюйте каракулі у вільний час. Безглузде малювання нерідко вважається дитячим дозвіллям, однак насправді воно допомагає підвищити продуктивність. Цей процес покращує творчі здібності завдяки тому, що підсилює ваше взаємодія зі світом і збільшує концентрацію уваги. Малювання каракуль допомагає не втрачати інтерес під час занять, від яких, за інших обставин, ви б відволікалися. Чим більше інформації ви зможете засвоїти, тим креативніше станете.
    • Малюйте каракулі, якщо відчуваєте, що ваші думки починають блукати. Наприклад, якщо ви помітили, що втрачаєте концентрацію під час робочої зустрічі, почніть щось креслити на папері. Ви також можете робити це на навчанні під час нудних лекцій.
    • Спробуйте завести блокнот, щоб малювати там, коли відчуєте, що вам нудно або ви відволікаєтеся.
  3. 3 Пишіть малу прозу. Мала проза має на увазі дуже короткі оповідання, зазвичай не більше 100 слів. Написання малої прози допоможе вам стати більш творчим, так як ви будете змушені розповісти історію з початком, серединою і кінцем, використовуючи лише невелика кількість слів.Це допоможе вам навчитися передавати необхідну інформацію в стислому вигляді.
    • В інтернеті існує багато спільнот з написання малої прози. Спробуйте вступити в одне з них, дотримуватись рекомендацій і брати участь в конкурсах.
  4. 4 Слухайте музику. Просто включите фонову музику - це допоможе пробудити ваше натхнення. Музика допомагає краще зосередитися і підвищує концентрацію в цілому. Класична музика особливо благотворно діє на творчі здібності і концентрацію.
    • Не існує універсальних жанрів музики, які однаково діють на всіх. І хоча класична музика на багатьох благотворно впливає, трохи поекспериментуйте, щоб знайти ідеальне звучання, яке допоможе вам зосередитися і відчути творче натхнення.
  5. 5 Зробіть що-небудь своїми руками. Коли ви творите руками, ви отримуєте інформацію від всіх своїх органів почуттів. Це допомагає стимулювати більш креативне мислення. Якщо ви хочете поліпшити свої творчі здібності, спробуйте заняття, де потрібно працювати руками. Наприклад, спробуйте в'язання, шиття або інші види рукоділля, щоб зміцнити свій творчий потенціал.
  6. 6 Грайте у відеоігри. Деякі відеоігри дійсно гарні для розвитку творчого складу розуму. Інтерактивні ігри, що вимагають руху, стимулюють кілька органів почуттів одночасно, допомагаючи креативного мислення. Відмінно підійдуть такі ігри, як Wii Tennis або Dance Dance Revolution. Уникайте ігор, де потрібно сидіти на місці довгий період часу.
  7. 7 Більше читайте. Читання відмінно розвиває творчі нахили. Заведіть звичку регулярно читати. Вибирайте книги різних жанрів і стилів, щоб розширити свої горизонти і по-справжньому зміцнити творчий потенціал. Намагайтеся щодня приділяти час читання.
    • Спробуйте вступити в книжковий клуб. Це допоможе вам зорієнтуватися, якщо ви не знаєте, з яких книг почати.
    • Запишіться в бібліотеку, щоб не витрачати гроші на покупку книг.

Метод 2 з 3: Розширюйте свої знання

  1. 1 Вдосконалюйте свої знання. Почасти, щоб бути творчою людиною, потрібно стати експертом в одній області або сфері і дізнатися про неї якомога більше. Почніть з читання статей і перегляду відеороликів з певної теми, щоб зібрати більше інформації. Якщо є можливість, запишіться на вступний курс в місцевому навчальному закладі або дозвільному центрі (наприклад, відвідуйте уроки малювання для початківців).
    • Надихайтеся, вивчаючи творчі роботи інших людей в сфері, яка вас цікавить. Наприклад, якщо ви вчитеся малювати, відвідайте музей або художню галерею.
  2. 2 Будьте відкриті для нових вражень. Найбільш творчі люди готові займатися відразу декількома ідеями, розширювати свої горизонти і дивуватися. Чи не чиніть опір і не відкидайте речі, які вам незнайомі, і хапайтеся за можливості спробувати нові творчі починання. Наприклад, спробуйте ліплення з глини, навіть якщо вважаєте, що вам це не сподобається або у вас нічого не вийде.
  3. 3 Використовуйте гри, щоб розвивати креативність. Дитинство допоможе вашій творчій стороні, на час звільнивши від дорослих проблем і дозволивши широко мислити. Скористайтеся іграшками та художніми приладдям, щоб стимулювати свою уяву і створювати нові зв'язки. Якщо вам не вистачає творчих ідей, виділіть час і намалюйте химерну картину або зберіть конструктор або лего.
  4. 4 Діліться своїми знаннями і пояснюйте їх. Кажуть, що людина запам'ятовує 90% того, що дізнався, навчаючи цьому когось іншого. Переказуючи новопридбані знання собі і іншим, ви зможете закріпити їх у себе в пам'яті. Вивчаючи щось нове, візьміть за правило пояснювати це собі в голові. Уявіть, що ви виступаєте з лекцією в TED або навчаєте когось по цій темі.
    • Якщо ви відчуваєте себе особливо впевнено, зніміть відео на основі своїх знань, щоб опублікувати в інтернеті, або поясніть це одному або колезі.
  5. 5 Підштовхуйте себе на придумування нових ідей. Займайтеся діяльністю, яка буде активно змушувати вас придумувати нові ідеї. Наприклад, грайте в словесні асоціації, записуючи одне слово, а потім будь-які інші слова, які з ним пов'язані. Використовуйте аналогію, щоб знайти схожість між двома, здавалося б, несхожими речами, щоб деталізувати і вивчити свої асоціації з кожною з них.
    • Наприклад, пошукайте схожість між підручником і плеєром iPod.
    • Якщо відчуваєте, що застрягли, спробуйте кілька ігор в словесні асоціації або пошукайте синоніми в інтернеті.
  6. 6 Виділіть час для мозкового штурму. Креативність вимагає практики, тому кожен день знаходите час, щоб усамітнитися в спокійному або надихає місці і генерувати нові ідеї. Наприклад, відвідайте тихий парк або посидьте в бібліотеці і пустіть думки у вільне плавання. Записуйте всі свої ідеї (неважливо, хороші вони чи погані) в зошит, планшет або на комп'ютер. Не зупиняйтеся, щоб відредагувати або переосмислити їх.
    • Регулярно знаходите зручний час. Наприклад, якщо ви завжди вільні після обіду, виділіть годину після їжі, позбудьтеся від відволікаючих чинників і присвятіть себе новим ідеям.

Метод 3 з 3: Змініть спосіб життя

  1. 1 Спілкуйтеся з різними людьми. Щоб дати поштовх своїй креативності, спілкуйтеся як можна більше, особливо з людьми, несхожими на вас. Проводьте час з тими, чий життєвий досвід і світогляд відрізняються від вашого, і тоді ви зможете розширити свій кругозір і подивитися на повсякденні речі свіжим поглядом. Щоб завести нові знайомства, відвідуйте заходи або займайтеся чимось, що виходить за межі вашої звичайної життя, а також, по можливості, ініціюйте бесіди.
    • Наприклад, якщо світ мистецтва ще не изведан вами, відвідайте галерею або музей і заведіть розмову з художником або меценатом. Розтопіть лід, сказавши щось на кшталт: "Я - новачок в світі мистецтва. Це ваша пристрасть?".
    • Пробуйте змінювати сформовані маршрути, щоб підвищити шанси зустріти нових людей.
  2. 2 Гуляйте при першій-ліпшій можливості. Прогулянка дасть вам час поміркувати над своїми ідеями, дозволивши вам абстрагуватися і зануритися в творчі думки. До того ж, у вас з'явиться можливість вступити в контакт з новою обстановкою або природою, що може вас творчо надихнути. Візьміть за правило прогулюватися кілька разів на тиждень (або, якщо можливо, кожен день) хоча б по 15 хвилин.
  3. 3 Займайтеся спортом. Регулярні фізичні вправи стимулюють креативність, зменшуючи стрес і покращуючи когнітивні функції. Складіть графік тренувань, виділивши на ці заняття близько 30 хвилин в день. Виберіть легкі кардіо-вправи, наприклад ходьбу, біг підтюпцем або їзду на велосипеді.
  4. 4 Спіть достатню кількість часу. Завдяки сну розум залишається свіжим і відпочилим, що стимулює креативність. Мозок також дуже активний під час сну, тому, якщо ви "переспите з проблемою", ви дозволите розуму зробити переоцінку зв'язків і сформулювати нові ідеї з цього питання. Намагайтеся спати не менше 8-9 годин щоночі і не збивайте режим.

Поради

  • Якщо ви відчуваєте дефіцит креативності, знайдіть способи потренувати права півкуля мозку. Це сприяє розвитку творчого мислення.