Як чистити скрипку

Автор: Gregory Harris
Дата Створення: 10 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Чистим Скрипку Самостоятельно
Відеоролик: Чистим Скрипку Самостоятельно

Зміст

Отже, у вас є скрипка, і ви вже знаєте, як за нею доглядати. А що ви знаєте про повсякденне чищенні інструменту? Як захистити її від каніфолі і поту? Дана стаття навчить вас правильно чистити скрипку після використання, щоб вона завжди залишалася в отличном состоянии.

кроки

Частина 1 з 3: Як видалити бруд

  1. 1 Вимийте руки. Після гри на руках напевно залишається каніфоль, піт і пил, які не повинні випадково потрапити на різні частини скрипки.
  2. 2 Використовуйте кілька ганчірок для чищення. За допомогою ганчірок ви захистите скрипку від каніфолі та інших речовин, а також зможете видалити відбитки пальців та інші сліди, щоб зберегти первозданний вигляд інструменту. Вам потрібно хоча б дві м'яких, чистих ганчірки без ворсу, щоб протирати різні частини скрипки.
    • Зберігайте ганчірки в футлярі разом зі скрипкою, щоб вони завжди були під рукою.
    • Можна купити спеціальні серветки для чищення скрипок на кшталт "SHAR" або "Glaesel", але можна обійтися підручним шматком тканини (наприклад, фланелі). Головне - ганчірка повинна бути м'якою і не дряпати інструмент.
  3. 3 Протріть струни. Струни необхідно протирати після кожного використання скрипки, так як на них дуже швидко накопичується каніфоль, через що інструмент звучить інакше. Це проста дія має стати постійною звичкою.
    • За допомогою однієї ганчірки зітріть каніфоль з кожної струни окремо, рухаючись вгору і вниз легкими рухами. Обов'язково видаліть всі пластівці каніфолі, які зібралися на струнах.
    • Якщо вам не вдається просто стерти шар каніфолі на струнах, то використовуйте для цього чистий спирт. Нанесіть на ганчірку кілька крапель спирту і протріть струни, але стежте за тим, щоб спирт не потрапив на інші частини скрипки і не пошкодив лак.
  4. 4 Протріть смичок. Каніфоль швидко накопичується не лише на струнах, а й на змичку. Можна використовувати ту ж ганчірку, що і для струн, так як ви будете видаляти зі смичка те ж саме речовина.
    • Як і у випадку зі струнами просто візьміть серветку і протріть смичок уздовж волосся. Легко рухайтеся вгору і вниз, але не поперек волокон.
  5. 5 Протріть верхню деку скрипки. Верхня дека знаходиться на корпусі, а над нею натягнуті струни, які йдуть на гриф. На даному етапі використовуйте іншу ганчірку, щоб не натерти скрипку каніфоллю або іншою речовиною.
    • Слідкуйте за тим, щоб ганчірка не зачепило за резонаторні отвори в формі літери "F". Ці отвори мають дуже тонку обробку, пошкодження якої може привести до зміни або погіршення звучання скрипки.
  6. 6 Очистіть підставку. Під час гри на скрипці на підставці також збирається каніфоль. За допомогою ганчірки видаліть каніфоль з-під підставки, але не застосовуйте надмірну силу, щоб не пошкодити настільки крихкий елемент.
    • Щоб видалити каніфоль з важкодоступних місць, можна використовувати ватяні палички.

Частина 2 з 3: Як відполірувати скрипку

  1. 1 Коли полірувати скрипку? Полірування скрипки дозволяє надати лаку оновлений вигляд, а також дозволяє видалити весь наліт, який накопичується після декількох років використання інструменту.
    • Якщо скрипка нова або добре виглядає, то її не потрібно полірувати. Але якщо інструмент має тьмяний вигляд і вже давно не піддавався поліровці (рік і більше), то зараз саме час. Якщо ви не впевнені, то зверніться за порадою до реставраторові струнних інструментів.
  2. 2 Як правильно вибрати поліроль? Використовуйте тільки спеціальний поліроль для скрипок, а не меблеву політуру або воду, щоб не пошкодити лак і не зіпсувати звучання.
    • Ніколи не використовуйте поліролі та чистячі засоби для майстрових або старовинних скрипок, оскільки містяться в них масла можуть привести до утворення тріщин, після чого вам буде складно відновити інструмент.
    • Зазвичай в поліролях міститься масло, яке, в кінцевому рахунку, може призвести до появи тріщин в деревині і пошкодити інструмент. Саме тому існує думка, що поліролі взагалі не можна використовувати для догляду за скрипками.
  3. 3 Використовуйте ганчірку для полірування. Якщо ви вирішили використовувати поліроль, то обов'язково дотримуйтеся правил на упаковці і поліруйте тільки корпус інструменту.
    • Наносите поліроль на ганчірку, а не прямо на інструмент. За допомогою ганчірки видаліть всі плями, бруд і накопичилася каніфоль. Відполіруйте корпус з усіх боків, але будьте обережні біля резонаторних отворів, щоб в них не накопичувався поліроль. Потім візьміть нову ганчірку і видаліть зайвий поліроль, щоб всередину скрипки не потрапляла згубна волога.
    • Не допускайте попадання полироля на струни і підставку, оскільки він може накопичуватися на цих елементах, що вплине на звучання інструменту.

Частина 3 з 3: Як стежити за чистотою інструменту

  1. 1 Торкайтеся інструменту руками тільки в потрібних місцях. На шкірі присутні масло і піт. Вони можуть роз'їдати лак і залишати сліди на поверхні скрипки.Чим менше буде ділянку контакту скрипки з шкірою, тим довше ваш інструмент збереже своє звучання і прекрасний зовнішній вигляд.
    • Тренуйтеся правильно піднімати і тримати скрипку, щоб розвинути необхідну звичку і перестати вистачати скрипку за корпус.
  2. 2 Не забувайте чистити футляр. Досить очевидно, що скрипка не може залишатися чистою в брудному футлярі, але люди часто забувають про це. Діставайте все з футляра і виконуйте внутрішню чистку за допомогою пилососа щотижня або тоді, коли помітили в ньому пил, бруд або каніфоль.
    • Завдяки цій дії ви також уникнете поява пилових кліщів, які можуть харчуватися смичковим волосом.
  3. 3 Періодична професійна настройка. Якщо на скрипці почали з'являтися тріщини або ви помітили інші зміни, то віднесіть свій інструмент в музичний магазин або до хорошого скрипковому майстру.

Поради

  • Якщо ви живете в надмірно сухому або вологому кліматі, то можна використовувати якісний зволожувач повітря, щоб запобігти появі тріщин і викривлення інструменту.
  • Внутрішню частину корпусу також слід чистити, але про неї часто забувають. Щоб видалити пил всередині скрипки засипте трохи рису через резонаторні отвори і перекочуйте рис взад-вперед. Потім переверніть скрипку і витрусити зерна рису назовні.