Як чистити вуха перекисом водню

Автор: Virginia Floyd
Дата Створення: 9 Серпень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Убираем серную пробку из уха перекисью водорода (ч.1 из 2)
Відеоролик: Убираем серную пробку из уха перекисью водорода (ч.1 из 2)

Зміст

З природних причин у кожної людини в вухах накопичується вушна сірка, і надмірне її кількість може привести до утворення пробок, погіршити слух, викликати почуття дискомфорту і підвищувати ризик вушних інфекцій. Багато чистять вуха за допомогою ватних паличок, однак при цьому вушна сірка заганяється глибше в слуховий прохід, що може привести до пошкодження вуха. Краще використовувати для цих цілей перекис водню. При певних запобіжних заходів чистка вух перекисом безпечна і ефективна.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких методів проконсультуйтеся з лікарем.

кроки

Метод 1 з 3: Попередня підготовка

  1. 1 Перш ніж чистити вуха в домашніх умовах, порадьтеся з лікарем. У всіх людей утворюється вушна сірка, яка захищає вуха від бактерій і грибків. Зрідка це призводить до утворення вушних пробок - в разі болю, почуття заповнювання, тиску у вусі або погіршення слуху проконсультуйтеся з лікарем, щоб переконатися, що проблема викликана саме скупченням надмірної вушної сірки.
    • Найкраще, якщо видалення вушної сірки буде проводити медичний працівник.
    • Якщо проблеми пов'язані не з надмірною вушної сірої, перекис водню може пошкодити вухо.
    • Якщо лікар схвалить, перекис водню можна використовувати в домашніх умовах. Порадьтеся з лікарем щодо відповідних матеріалів і способів чищення вух в домашніх умовах.
  2. 2 Подумайте про те, щоб придбати набір для чистки вух. В аптеках продаються готові набори для видалення вушної сірки, які спеціально призначені для використання в домашніх умовах. Часто подібні набори включають краплі для розм'якшення вушної сірки, наприклад Деброкс (Debrox) або Мьюрайн (Murine), які містять розведену перекис водню. До складу набору можуть входити також шприц з балончиком і інші необхідні інструменти.
  3. 3 Запасіться всім необхідним. Можна використовувати підручні матеріали, які вже є у вашому домі. Процедура очищення займає приблизно 30-45 хвилин. Перш ніж приступити до чищення вух, підготуйте все необхідне. Вам знадобиться наступне:
    • масло, щоб розм'якшити вушну сірку, наприклад мінеральне, дитяче або оливкова олія, або гліцерин;
    • перекис водню або розчин перекису карбаміду, які можна придбати в найближчій аптеці;
      • перекис повинна бути розлучена - простежте, щоб її концентрація не перевищувала 3%;
    • дві миски середнього розміру;
    • піпетка;
    • шприц з балончиком;
    • чистий рушник.
  4. 4 Підігрійте масло і перекис. Коли холодна рідина потрапляє у вухо, це може викликати неприємні відчуття, тому підігрійте масло і перекис перед використанням. Налийте в обидві миски гарячу воду. Поставте в одну миску пляшечку з перекисом, а в другу - пляшку з маслом. Потримайте їх у воді кілька хвилин, щоб вони нагрілися. Можна також помістити масло і перекис в дві маленькі миски і поставити їх в гарячу воду.
    • Перш ніж використовувати масло і перекис, капніть ними на долоню, щоб перевірити їх температуру. Вони повинні бути теплими, але не гарячими.

Метод 2 з 3: Частка вух

  1. 1 Прийміть відповідне положення. Нагній голову на бік, так щоб то вухо, яке ви збираєтеся чистити, виявилося зверху. Підкладіть під голову (або на плече під очищається вухом, як вам зручніше) чистий рушник, щоб рідина стікала на нього.
  2. 2 Розм'якшіть вушну сірку маслом. Наберіть трохи теплого масла в піпетку і закапати приблизно дві краплі в вухо. Посидьте з нахиленою набік головою близько 3 хвилин, щоб масло затекло в вухо.
    • Не засовуйте піпетку глибоко в слуховий прохід. Акуратно вставте піпетку в вухо і дайте маслу стекти вниз по слухового проходу.
  3. 3 Додайте теплу перекис. Наберіть в піпетку декілька крапель перекису і обережно закапайте її в той же вухо. Потім почекайте близько 10 хвилин.
    • У міру дії перекису ви можете відчути булькання, пощипування або свербіж. Крім того, у вас може потріскувати в вусі.
  4. 4 Вимийте вушну сірку теплою водою. Приблизно через 10 хвилин булькання закінчиться. Після цього наберіть у шприц з балончиком трохи теплої води. Нахиліться так, щоб промивати вухо виявилося над раковиною. Направте шприц під кутом 45 ° до вуха і обережно введіть теплу воду в слуховий прохід. Вільною рукою відтягніть вушну раковину назад і вгору - в результаті слуховий канал випрямиться і легше пропустить воду.
  5. 5 Як випливає висушіть вухо. Дайте воді, перекису і маслу стекти в раковину або на рушник. Можливо, ви побачите, як разом з рідиною виходить вушна сірка. Відтягніть вушну раковину назад і вгору, щоб рідина легше витікала з слухового проходу, і почекайте, поки вона повністю стече.
  6. 6 Обережно висушіть вухо. Промокніть вушну раковину рушником. Для сушки слухового проходу можна використовувати фен в холодному або злегка теплом режимі.
  7. 7 Промийте друге вухо. Виконайте те ж саме з другим вухом. Ще раз нагрійте перекис і масло, якщо вони охололи.
  8. 8 Повторюйте процедуру в міру необхідності. Може знадобитися виконати її кілька разів, щоб вушна сірка досить розм'якла і вимилась з вух вся або майже вся. Можна повторювати процедуру протягом декількох днів. Якщо відчувають вами симптоми не покращилися після кількох спроб, зверніться до лікаря.
    • Після першої чистки вух цю процедуру можна повторювати раз на місяць.
    • Якщо у вас часто накопичується надлишкова вушна сірка або ви відчуваєте інші проблеми з вухами, можна раз в тиждень размягчать сірку маслом. Закопуйте 2-3 краплі олії в кожне вухо і промивайте їх теплою водою. Щотижневе використання перекису може привести до сухості в вухах.
  9. 9 Використовуйте перекис раз в тиждень в разі "вуха плавця". Так зване вухо плавця, або зовнішній отит, Являє собою інфекційне захворювання зовнішнього вуха (за межами барабанної перетинки) та часто виникає у тих, хто займається плаванням. Якщо вас часто наздоганяє вухо плавця і лікар діагностував його в минулому, періодично промивайте вуха перекисом - це допоможе запобігти інфекції.
    • Як захисний засіб можна також перед плаванням закопувати в кожне вухо 2-3 краплі олії.

Метод 3 з 3: Безпечне використання перекису

  1. 1 Якщо у вас чутлива шкіра, додайте в перекис мінеральне або дитяче масло. Перекис водню може бути занадто жорсткою для чутливої ​​шкіри. Перекис сушить шкіру, що може викликати роздратування при підвищеній чутливості і схильності до утворення вугрів. Якщо перекис висушує слухові проходи, спробуйте додавати в неї кілька крапель мінерального або дитячого масла. Якщо це не допоможе, використовуйте інший метод чищення вух.
    • Спробуйте замість перекису промивати вуха теплою водою або сольовим розчином. Приготуйте сольовий розчин: для цього розчиніть ½ чайної ложки (3-4 грами) солі в склянці (250 мілілітрах) кип'яченої води.
  2. 2 При симптомах вушної інфекції зверніться до лікаря. У разі вушної інфекції не намагайтеся промивати вуха перекисом. Зверніться до лікаря, який зможе поставити точний діагноз і призначить лікування - в залежності від того, чим викликана інфекція, вам можуть знадобитися антибіотики.
    • Про вушної інфекції можуть свідчити біль у вухах (особливо в лежачому положенні), погіршення слуху і рідкі виділення з вуха. Можливі також відчуття заповненості або тиску в вусі і підвищена температура.
    • Зверніть увагу на можливі ознаки вушної інфекції у дитини, такі як частий плач, відтягування вуха, поганий сон, погіршений слух і порушена реакція на звуки, температура 38 ° C або вище, порушене відчуття рівноваги, відмова від їжі, скарги на головний біль.
  3. 3 Якщо у вас пробита барабанна перетинка, стежте, щоб вухо залишалося чистим і сухим. При проколі або розриві барабанної перетинки в вухо не повинна потрапляти рідина. Про розрив барабанної перетинки свідчать зростаючі біль і тиск у вусі, потім біль швидко проходить, з вуха виділяється рідина і пропадає слух. Негайно зверніться до лікаря - зазвичай барабанна перетинка заростає сама по собі, але може знадобитися і хірургічне втручання. При цьому стежте, щоб вухо залишалося чистим і сухим.
    • Не слід використовувати перекис при тімпаностоміческіх трубках. При частих вушних інфекціях деяким дітям імплантують в барабанну перетинку маленькі порожнисті трубки. Не використовуйте перекис в тому випадку, якщо ви коли-небудь перенесли операцію на вусі.

Поради

  • Чистіть вуха після прийому теплого душа, коли вушна сірка злегка розм'якшується.
  • Не використовуйте одночасно перекис і антибактеріальні краплі. Перекис взаємодіє з антибіотиками. Між використанням перекису і антибіотиків повинно пройти хоча б 30 хвилин.

попередження

  • Якщо використання перекису в домашніх умовах не допомогло очистити вуха, зверніться за медичною допомогою. Можливо, вас направлять до отоларинголога.
  • Ніколи не засовуйте в вуха будь-які предмети, в тому числі ватяні палички. Не намагайтеся виколупати вушну сірку за допомогою канцелярських скріпок або олівця. Ви можете проштовхнути вушну пробку глибше і серйозно пошкодити барабанну перетинку.
  • Не використовуйте вушні свічки. Їх ефективність не доведена, і ними можна пошкодити вухо.
  • Якщо використання перекису підсилює симптоми або викликає біль, негайно зупиніться і зверніться до лікаря.
  • Зверніться до лікаря в разі яких-небудь виділень з вуха або при сильній вушної болю.