Як читати підручник

Автор: Sara Rhodes
Дата Створення: 11 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как и где скачивать книги бесплатно в полной версии? | 4 способа
Відеоролик: Как и где скачивать книги бесплатно в полной версии? | 4 способа

Зміст

Читання матеріалу з підручника може здатися вельми вражаючою завданням. Проблеми викличуть суха мова викладу, а також безліч невідомих слів і фраз. Також вас може лякати кількість сторінок, які належить прочитати. Однак є кілька способів більш зручного і спокійного читання підручника. Потрібно познайомитися з книгою (до початку виконання завдань), передбачити необхідну кількість часу, практикувати активне читання, а також переглядати пройдений матеріал.

кроки

Частина 1 з 3: Зустрітися з підручником

  1. 1 Вивчіть обкладинку. Всі ці зображення і малюнки дають натяк на теми, які розглянуті в книзі? А як щодо назви? Це підручник для початківців або вже підготовлених учнів?
    • Назва підручника підкаже вам основний предмет курсу. Якщо це книга з історії, то ви будете вивчати всесвітню історію або історію рідної країни? Що ви вже знаєте по предмету?
    • Перегляньте автора, видавництво і дату видання. Це старий або новий підручник?
  2. 2 Вивчіть зміст, алфавітний покажчик та словник. Скільки голів складають підручник, який у них обсяг? Скільки підрозділів? Як називаються розділи і параграфи?
    • У підручнику є словник або програми? Що зазначено в бібліографії? Які слова винесені в алфавітний покажчик?
  3. 3 Прокрутіть підручник, звертаючи увагу на зображення і заголовки. Побіжно перегорніть сторінки. Що відразу привернуло вашу увагу? Зверніть увагу на назву розділів, слова, надруковані жирним шрифтом, словник, фотографії, креслення, схеми і діаграми. Що вони можуть сказати про інформацію, що викладена в підручнику?
    • Також можна перегорнути підручник, щоб оцінити складність текстів. Виберіть одну випадкову сторінку без зображень і уважно прочитайте. Засічіть витрачений час.

Частина 2 з 3: Практикуйте активне читання

  1. 1 Спочатку прочитайте кінець параграфа. Все вірно. Переходьте до кінця параграфа, щоб прочитати висновки і питання. Це відмінний спосіб отримати уявлення про те, що ви дізнаєтеся з цієї частини.Ви підготуєте мозок, щоб краще просівати і розібратися в докладної інформації, викладеної в даному параграфі.
    • Потім прочитайте введення до параграфу. Воно також допоможе вам підготуватися до напливу даних, які належить обробити.
  2. 2 Розділіть завдання на блоки по 10 сторінок. Після кожного блоку повертайтеся і перегляньте все, що ви підкреслили, написали на полях і в зошити. Так ви перемістіть прочитані дані в довготривалу пам'ять.
    • Виконайте інші блоки по 10 сторінок в даному параграфі. Коли прочитаєте і повторіть 10 сторінок, переходите до наступного блоку. Також можна зробити невелику перерву і потім відновити роботу.
  3. 3 Виділяйте текст. Якщо це ваш підручник (ви не позичили його і не взяли в бібліотеці), то можна виділяти в ньому текст. Уважно вивчіть рекомендації для правильного виділення інформації.
    • Чи не виділяйте текст і не робіть записи під час першого прочитання. Це порушує потік розуміння і може привести до того, що ви підкреслите непотрібні відомості.
    • Дочитайте до кінця абзацу або короткого уривка (залежить від форми подачі матеріалу), після чого поверніться і виділяйте текст. Так ви зможете краще виокремити важливу інформацію.
    • Чи не виділяйте одне слово (занадто мало) або ціле речення (занадто багато). Досить буде одного-двох фраз на абзац. Сенс в тому, щоб поглянувши на виділені фрази через місяць, ви могли згадати суть і не перечитувати всю сторінку.
  4. 4 Записуйте питання на полях. На полях або папері для нотаток (якщо це не ваш підручник) потрібно записувати один або два питання до кожного параграфу або уривку, на які ви повинні вміти давати відповідь. Приклади: "Які року охоплюють епоху Ренесансу?" або "Що таке метаморфози?"
    • Після прочитання всього завдання слід повернутися і відповісти на ці питання без повторного читання тексту.
  5. 5 Робіть записи. У навчальній зошити слід записувати основні ідеї прочитаного уривка СВОЇМИ СЛОВАМИ. Дуже важливо вести записи своїми словами.
    • Якщо ви не будете бездумно переписувати текст з підручника, то зможете уникнути плагіату під час написання контрольної роботи і будете впевнені, що дійсно зрозуміли прочитаний матеріал.
  6. 6 Візьміть записи і питання з собою на урок. Це дозволить краще підготуватися до обговорення в класі або глибше розуміти лекцію на тему. Не забувайте стежити і брати активну участь в занятті, а також робити нові записи! Ваш викладач може підказати, що іспити будуть грунтуватися на матеріалі підручника або лекцій, але іноді вони не говорять цього і тоді краще бути готовим до всього.

Частина 3 з 3: Плануйте час для читання, перегляду і запам'ятовування

  1. 1 Помножте кількість сторінок в завданні на 5 хвилин. Саме стільки потрібно звичайному учневі, щоб прочитати сторінку підручника. Не забувайте про це, коли будете планувати час на читання.
    • Наприклад, якщо вам необхідно прочитати 73 сторінки, то це 365 хвилин або приблизно шість годин читання.
  2. 2 Робіть перерви. Якщо ви підрахували, що на читання піде чотири години, то не рекомендуємо вам читати весь матеріал за один присід. Ви можете втомитися і втратити концентрацію.
    • Можна читати протягом години в обід і годину ввечері. Намагайтеся розбити завдання на частини, не забуваючи про те, скільки днів у вас в запасі для прочитання заданої кількості сторінок, а також скільки буде потрібно планових годин.
  3. 3 Читайте кожен день. Якщо відставати від графіка, то ви почнете перегортати сторінки і навіть прискорювати темп читання, що призведе до пропусків важливої ​​інформації. Виділяйте час на читання кожен день, щоб неспішно і спокійно виконувати завдання.
  4. 4 Читайте в умовах відсутності відволікаючих чинників. Це дуже важливо. Ви не зможете увібрати багато інформації, якщо навколо буде шумно.
    • Намагайтеся не читати в ліжку. Для мозку ліжко найчастіше асоціюється зі сном, тому під час читання в ліжку так легко заснути.Фахівці з питань сну також говорять, що якщо виконувати "роботу" в ліжку, то у вас можуть виникнути порушення сну. У ліжку слід читати і виконувати дії тільки в цілях релаксації, щоб потім не мучитися від безсоння.
    • Читайте в самій тихій кімнаті в будинку, в бібліотеці, тихому кафе або в парку. Найкраще вам підійде місце без відволікаючих чинників. Якщо ви живете з родичами (або сусідами по кімнаті) або у вас багато обов'язків по дому, то краще піти в інше місце. Якщо присутність людей заважає вам читати, а вдома досить спокійно, то залишайтеся у себе. Вибирайте те, що зручніше для вас; поекспериментуйте і виберіть оптимальний варіант.
  5. 5 Зрозумійте, за якими критеріями буде виставлятися оцінка. Ви повинні написати твір або ж вам належить контрольна робота, в якій буде розглянуто весь заданий матеріал? Якщо останнє, то видавав вам викладач навчально-методичний посібник? Приймайте до уваги всі ці фактори, щоб зосередитися на потрібних речах під час роботи з підручником.
  6. 6 Перечитайте замітки кілька разів. Якщо читати уважно, виділяти текст і робити нотатки, то вам не доведеться перечитувати підручник. Досить буде заново прочитати виділені фрази, замітки і / або питання на полях і в зошити.
    • Прочитайте ці відомості необхідну кількість разів, щоб повністю зрозуміти матеріал. Якщо ваші записи не самі грамотні, то може знадобитися перечитати текст.
  7. 7 Обговорюйте досліджуваний матеріал з іншими. Дослідження доводять, що обговорення досліджуваного матеріалу вголос дає вам величезну перевагу.
    • Розділіться з однокласниками на навчальні групи або обговорюйте прочитаний матеріал з друзями і родичами.
    • Не забувайте відвідувати всі заняття, не тільки в дні написання творів і контрольних робіт. Зазвичай на заняттях відбувається обговорення матеріалу з підручника, яке надзвичайно корисно для довгострокового запам'ятовування інформації.
  8. 8 Повністю виконуйте домашнє завдання. Якщо вчитель поставив математичні вправи або короткі письмові відповіді на питання, які не будуть оцінюватися, то їх теж слід виконувати. Всі завдання переслідують конкретну мету - більш глибоке розуміння і засвоєння матеріалу з підручника.