Як доїти корову

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 17 Січень 2021
Дата Оновлення: 27 Червень 2024
Anonim
Как правильно доить корову. Дойка коровы - приятно и просто!
Відеоролик: Как правильно доить корову. Дойка коровы - приятно и просто!

Зміст

Якщо ви коли-небудь опинитеся поруч з коровою і вам потрібно буде її подоїти, то це може виявитися не такою легкою завданням, як здається з першого погляду (особливо, якщо доїти треба буде за допомогою доїльного апарату). До того ж, якщо корова з якоїсь причини вередує, це може бути небезпечно. Тому, перш ніж приступити до доїння, прочитайте цей тут опис того, як зробити це правильно і максимально безпечно.

кроки

Метод 1 з 2: Доїмо руками

  1. 1 Переконайтеся, що корова міцно прив'язана до опори.
  2. 2 Вимийте коров'яче вим'я мильною водою або протріть йодним розчином. Занадто тепла вода може «збити» молоко. Висушіть вим'я. Витирайте його акуратно, щоб не дратувати соски.
  3. 3 Поставте під вим'я відро. А краще, утримуйте його ногами. Ця позиція запобіжить можливість того, що корова, лягнув ногою, перекине відро з молоком.
  4. 4 Сядьте на табурет або перебувайте в позиції напівсидячи. Це дозволить вам швидко встати, якщо корова стане неслухняною і почне брикатися. Наприклад, сидіти на землі схрестивши ноги, не є безпечною позицією. Див. Розділ «Попередження» нижче. Стілець для доїння повинен бути досить низьким, щоб сидячи на ньому, ви мали доступ до нижньої частини тулуба корови.
  5. 5 Нанесіть мастило на долоні (наприклад вазелін). Це потрібно для того, щоб знизити процес тертя до мінімуму.
  6. 6 Візьміть в руки 2 з 4 сосків. Вибирайте соски, які розташовані діагонально, а не поруч (передня ліва і задні праві, наприклад). Або спробуйте спочатку передні соски, а потім задні.
  7. 7 Стисніть підставу соска, обережно затискає кожен сосок між розведеними великим і вказівним пальцями так, щоб соски повністю лягли в вашу долоню заповнивши її. Тримаючи руки в такому положенні почніть повільно стискати їх в напрямку до низу.
  8. 8 Відіжміть сосок вниз, щоб молоко почало витікати. При цьому не розтискати рук, щоб молоко не відійшло назад в вим'я. Не тягніть різко соски. Повторюйте рух, послідовно стискаючи пальці від середнього до мізинця. Будьте ніжними, але твердими. Звертайте увагу на стан вимені і сосків (запобігаючи мастит). Див. «Поради».
  9. 9 Повторіть те саме з іншого боку. Більшість людей вважають за краще здійснювати рухи вниз по черзі міняючи руки (права, ліва, права, ліва і т. Д.), Так як це вимагає менше зусиль, ніж доїти одночасно двома руками.
  10. 10 Продовжуйте до тих пір, поки не побачите, що соски вже порожні. Досвідчені фермери вміють відчувати момент, коли все молоко вже видоїти. Часто, навіть не дивлячись на кількість молока в відерці, вони можуть визначити, чи достатньо вим'я спорожніло, чи ні.
  11. 11 Перейдіть на іншу сторону (у разі, якщо ви використовували не діагональний метод).

Метод 2 з 2: Доїмо за допомогою доїльного апарату

  1. 1 Поставте корову в положення, яке описано вище.
  2. 2 Вимийте соски, як було сказано раніше.
  3. 3 Увімкніть доїльних машину і дозвольте їй наростити тиск.
  4. 4 Помасажуйте руками кожен сосок (профілактика маститу) (Див. «Поради»).
  5. 5 Відпустіть тиск, коли почнеться всмоктування.
  6. 6 Зафіксуйте відсмоктує пристрій на кожному соску. Робіть це швидко, щоб машина не втратила тиск.
  7. 7 Зачекайте поки апарат не висмокче все молоко і вим'я не стане млявим (як зазначено раніше).
  8. 8 Відчепіть пристрій від сосків.
    • Багато сучасні доїльні апарати не вимагають ручного зняття присосок. Деякі з них самі спадають вниз, якщо доїння відбувалося на сухих сосках.
  9. 9 Наповніть молоком дійниця або інший контейнер.
  10. 10 Почистіть прилад від залишків молока. Це запобіжить його засихання і збільшить термін експлуатації машини.

Поради

  • Завжди підходите до корови повільно. Говоріть тихим, спокійним голосом. Ніжно погладьте її бік, даючи зрозуміти з якого боку ви перебуваєте.Не робіть різких рухів. Якщо ви злякає її, може початися паніка, і вона брикне вас ногою або хвостом.
  • Якщо корова у вас норовиста і любить вас дражнити - Перехитрити її.
  • Якщо тварина брикатися, спробуйте покласти щось м'яке перед її задніми ногами. Це не дасть їй вдарити вас.
    • Якщо це не допомагає, спробуйте навчити її не штовхати.
  • Струмінь молока повинна бути твердою. Якщо відчувається перешкода на шляху молока, це може бути мастит. Якщо підозрюєте, що у вашої годувальниці мастит, кілька днів проціджуйте молоко через сито і пошукайте грудочки. Якщо згустки є, необхідно почати лікування.
  • Якщо ви доїте руками, і у вас поки немає досвіду в цій справі, будьте готові до того, що руки втомляться. Одна корова може дати до 45 літрів молока за одне доїння. Можете зробити перерву, але пам'ятайте, що ризикуєте, тому що не сдоенная до кінця корова може почати нервувати.
  • Потріскані соски дратують корову. Лікуйте їх маззю або бальзамом (ланолін).
  • Діти можуть тренуватися в доїнні за допомогою гумових рукавичок, наповнених водою з проколотими дірочками на кожному пальці.
  • Деякі корови можуть ногою перекинути відро, але якщо воно з ручкою, ви встигнете схопити його і не дати молоку вилитися.
  • Якщо доїте руками, не смикайте і не стягуйте соски (як це часто показують по телевізору). Просто м'яко стискайте і все.
  • Деякі люди вважають за краще використовувати замість крему для рук молоко.
  • Щоб корова стояла спокійно поки ви її доїте, дайте їй сіна або зерна. При це стежте, щоб воно не закінчилося, і вчасно поповнюйте годівницю.
  • Чи не прив'язуйте коров'ячий хвіст до своєї ноги. Це не краватку. Корова може звільнити його в одну мить, а для вас це загрожує поїздкою до лікарні.

попередження

  • У корови хльосткий і жорсткий удар. Вона може вибити зуб або привести до струсу мозку. Переконайтеся, що працюєте з ніжним, чуйним і добре навченим тваринам.
  • Дивіться під ноги. Корова в середньому важить більше 350 кг. Тому, якщо вона настане вам на ногу, мало не здасться.
  • Ви можете отримати удар в обличчя (найчастіше хвостом). У цьому немає нічого страшного, але все одно може дратувати. Якщо корова вдарила вас хвостом в обличчя, вимийте його негайно. Там можуть бути мікроби і гній.
  • Корови можуть нанести удар як з боку (обмежена), так і ззаду.
  • Не думайте, що якщо корова дала себе доїти, вона слухняна. Вона може викидати фокуси під час доїння або справляти природну потребу. Нехай вас це не дивує.
  • Будьте обережні і не спіткніться про дроти або труби доїльного апарату.