Як дресирувати хвилястого папугу

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 25 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
📚 🐥 Как приручить волнистого попугая?
Відеоролик: 📚 🐥 Как приручить волнистого попугая?

Зміст

Хвилястий папуга - досить рухома і балакуча птах. Якщо ви вирішили придбати одну з цих приголомшливих птахів і вже дізналися, як за нею йде доглядати, пора вивчити і методи дресирування таких пернатих. Приготуйтеся отримати масу задоволення від цього процесу!

кроки

Частина 1 з 3: Як завоювати довіру хвилястого папужки

  1. 1 Подбайте про те, щоб папужка відчував себе як вдома. Якщо ви тільки придбали хвилястого папугу, йому потрібен час для того, щоб звикнути до нової клітці. Дайте йому кілька днів на адаптацію і забезпечте тиху обстановку на цей період, перш ніж приступати до дресирування і навчання птиці. За цей час папуга почне відчувати себе комфортно і зможе розслабитися.
    • Обов'язково додатково ознайомтесь зі статтею «Як доглядати за хвилястим папугою».
    • Залишайтеся неподалік від клітини. Тихо розмовляйте з папугою, поки йде період його адаптації, але не намагайтеся брати його в руки. Він звикне до вас протягом декількох днів або тижнів.
    • Уникайте гучного шуму і криків. В таких умовах папужка буде відчувати стрес.
    • Дайте папужці кличку. Регулярно її вимовляєте, особливо в моменти годування папугу, щоб він звикав до свого імені.
    • Почитайте папузі книгу. Це може здатися дивним, але папужкам подобається слухати голос господаря. Читання книги вголос дозволить заспокоїти птицю і привчити її до вашого голосу.
  2. 2 Щодня годуєте папужки і давайте йому воду. Незабаром папужка почне сприймати вас як особа, що піклується про його прожиток. Птах швидше стане вам довіряти і буде надихатися при вашій появі.
    • Корм і воду слід оновлювати щодня, навіть якщо папуга до них не торкався. Нещодавно придбана птиця нерідко може відмовлятися від корму аж до тижня, поки вона звикає до нових умов утримання.
    • Познайомте хвилястого папугу з ласощами, перш ніж приступати до дресирування. Почастуєте його шматочком фрукта або декількома зернами. Папузі має сподобатися частування і він з більшою охоче стане вчитися, коли для цього у нього буде смачний стимул. Тільки не перестарайтеся з кількістю страв, так як вам необхідно стежити за здоров'ям птиці.
  3. 3 Дозвольте папузі літати по кімнаті. Коли птах до вас звикне, можна почати випускати її політати, не забуваючи при цьому закривати в кімнаті всі двері і вікна. Вільний простір для польотів зробить папужки щасливим і дозволить йому підтримувати належну фізичну форму, яка йому знадобиться для майбутнього навчання.
    • Щоб посадити птаха назад в клітку, вимкніть в кімнаті світло і залиште відкритою одну з фіранок на вікні, але пам'ятайте, що саме вікно повинно бути закритим. Папужки приверне світло. Коли він прилетить до вікна, обережно візьміть його і посадіть в клітку.
    • Коли випускаєте папужки літати, стежте за тим, щоб в кімнаті не було кішки або іншого хижої тварини.
    • Якщо у вас є дитина, не дозволяйте йому лякати птицю. Через це хвилястий папуга легко може травмуватися.

Частина 2 з 3: Як навчити папугу виконання трюків

  1. 1 Спонукаєте птицю до фізичного контакту з вами. Коли папужка вже освоїться, почніть просовувати до нього в клітку свою руку і зберігати нерухомість. Повторюйте цю процедуру протягом декількох днів поспіль, щоб папуга звикав до вашого фізичного присутності в його клітці.
    • Коли папужка звикне до вашої рукою, спробуйте посадити його на палець. Для цього витягніть вказівний палець і обережно підштовхніть їм папужки під живіт. Так ви спонукаєте його перебратися до вас на палець. Проявіть терпіння, так як в перший час птах може неохоче йти до вас на руки.
    • Якщо папужка лякається, просто погладьте його по грудях тильною стороною пальця. Демонструйте вихованцеві любов і турботу.
    • Як варіант, можна укладати на палець кілька насіння. Можливо, папужка побажає видертися на палець, щоб пригоститися. Якщо ви будете чинити так протягом декількох днів, вихованець стане більше довіряти вам.
  2. 2 Почніть застосовувати команди. Коли садите папужки на палець, говорите йому: «Сідай!», А коли спускає його з пальця, застосовуйте команду «Злазь!». Команди повинні збігатися з встрибування і спригіванія папужки з пальця. Повторення - основа закріплення взаємозв'язку між діями папужки і вашими словами (які для нього є лише звуками).
    • Пропонуйте папужці ласощі за те, що він виконує ваші команди. Це дозволить закріпити необхідну поведінку.
    • Будьте наполегливі і послідовні.Вам необхідно концентруватися на одномоментному вивченні тільки однієї команди і протягом досить тривалого часу, поки вихованець не почне її впевнено виконувати. Проявляйте наполегливість і не змінюйте звичну для птиці рутину. Це збільшить ваші шанси на швидке навчання папужки.
  3. 3 Навчіть папужки прилітати до вас. Близько піднесіть палець до папужці, але не настільки близько, щоб він міг просто зробити крок на нього. Змусите його стрибнути. Наступного разу збільште відстань між пальцем і папужкою на 2,5 см і почастуєте вихованця мітелкою проса, коли він перепорхнет на нього. Продовжуйте займатися з папугою і з кожним днем ​​відсувайте палець все далі і далі.
    • Щоб навчити папугу злазити з пальця (або з утримуваної вами жердочки) на жердинку в клітці, використовуйте команду «Злазь!» і ті ж рекомендації, що і при навчанні папугу сідати на палець.
    • Щоб папуга почав перелітати на жердинку, вказуйте на неї і говорите: «Злазь на жердинку!» Пригощайте папугу за те, що він пересідає на жердинку.
  4. 4 Привчіть папугу до рушника. Це дозволить птахові комфортно себе почувати, коли її загортають в рушник, якщо вона хвора або знаходиться на прийомі у ветеринара. Щоб привчити папугу до процедури обертання рушником, спочатку необхідно дозволити вихованцеві досліджувати його. Розстеліть рушник на столі, покладіть зверху найулюбленіше частування хвилястого папугу або іграшку і дайте йому самостійно зайти на рушник. Повторіть цю процедуру багато разів.
    • Далі можна почати пробувати брати рушник в руки, поки папуга знаходиться на ньому. Тримайте його з невеликим провисанням, дозволяючи птиці продовжувати пригощатися ласощами або грати з іграшкою. Повторюйте цей крок кожні кілька годин і приділяйте цьому по кілька хвилин свого часу.
    • Потім оберніть рушник навколо птиці і щільніше візьміть її в руки. Повторюйте цей крок до тих пір, поки не зможете повністю загортати папугу в рушник. Кожен раз, коли це робите, ласкаво погладжуйте папугу або випрямляйте його крила і лапки. Так він почне спокійно ставитися до дотиків ветеринара в клініці.
    • Повторюйте процедуру обгортання рушником щодня, демонструйте до неї позитивне ставлення і застосовуйте багато ласощі для папуги. Папуга звикне до обгортання рушником для підстригання кігтів, крил і тому подібних операцій.
  5. 5 Навчіть папугу утримувати рівновагу на тенісному м'ячику. Коли папуга вже буде знати базові команди, настане час для вивчення більш складних трюків. Помістіть тенісний м'ячик до папузі в клітку і дозвольте йому грати з м'ячиком протягом декількох днів. Далі дійте відповідно до зазначених нижче етапами.
    • Спробуйте посадити папужки на тенісний м'ячик і притримати його тіло, поки він буде намагатися зловити рівновагу лапками. Кожен раз, коли папуга намагається балансувати самостійно, пропонуйте йому ласощі.
    • Чи не примушуйте птицю занадто довго відпрацьовувати трюк. Всього 10-15 хвилин занять в день цілком достатньо. Пам'ятайте про те, що папужка повинен отримувати від цього процесу задоволення!
    • Залишайте м'ячик в клітці. Папуга, врешті-решт, зрозуміє сенс ваших занять і стане самостійно намагатися балансувати на м'ячику.
    • Будьте обережні, коли підтримуєте папугу на м'ячику. Пам'ятайте про те, що у вас в руках тендітна птах.
  6. 6 Навчіть папугу підніматися по драбині. Дерев'яні і пластикові драбинки для птахів можна знайти в більшості зоомагазинів. Для початку прикріпіть драбинку до стінки клітини. Папуга сам зацікавиться сходами і захоче на неї залізти.
    • Кожен раз, коли птах дереться вгору по сходах, повторюйте їй одне і те ж слово, наприклад: «Вгору!», Щоб розвинути асоціативний зв'язок між діями папугу і вашою командою.
    • Ваше завдання полягає в тому, щоб, врешті-решт, навчити папугу залазити на драбинку по команді. Будьте терплячі і ласкаві.Садіть птицю на нижній щабель драбинки і злегка притримуйте. Потім вимовляєте відповідну команду і відпускайте папугу.
    • Коли хвилястий папуга зрозуміє, що ви від нього вимагаєте, перестаньте підсаджувати його на нижню сходинку драбинки, а розташовуйте її в декількох сантиметрах від птиці. Щодня збільшуйте відстань між папугою і птахом, поки папуга не почне коритися без жодного фізичного контакту з вами.

Частина 3 з 3: Як навчити папугу імітації мови і співу

  1. 1 Навчіть папугу вимовляти власну кличку. Простіше за все почати навчання з клички вихованця, яку він чує постійно. Повторюйте кличку папуги кожен раз, коли наближайтеся до нього або приносьте їжу. Намагайтеся говорити високим тоном голосу і вимовляти звуки повільно і чітко.
    • Дочекайтеся, коли папужка досить подорослішає. Птиці повинно виповнитися мінімум три місяці, перш ніж вона зможе заговорити.
    • Якщо ви утримуєте кілька папуг, зупиніться спочатку на вивченні однієї клички. Не потрібно з самого початку дуже ускладнювати стоїть перед папугою завдання.
    • Не забувайте заохочувати птицю. Якщо вона поволі вчиться, не карайте її. Вона не розуміє, що таке добре і що таке погано в вашому розумінні, і може просто втратити до вас довіру.
  2. 2 Розширте словниковий запас птиці. Талановиті особини хвилястих папуг здатні вивчити тисячі слів за своє життя. Коли птах вивчить власну кличку, сконцентруйте навчання на тих словах, яким ви хочете навчити папугу. Зрештою, папуга навчиться розуміти взаємозв'язок між конкретними словами та об'єктами або діями.
    • Кожен раз, коли заходите в кімнату, говорите папузі: «Привіт, пташеня!» Або використовуйте при цьому кличку вашого вихованця. Коли годуєте папугу, вказуйте на зерна і говорите: «Їсти!»
    • Зверніть увагу на мову тіла птиці і використовуйте його в свою користь. Коли птах приймає загрозливу позу (намагається кусатися або клюватися), говорите: «Я серджуся!» Коли папужка відпочиває сидячи на одній ніжці і виглядає щасливим, говорите: «Я задоволений!»
    • Папугу можна навчити вимовляти прості речення. Коли папужка їсть, повторюйте: «Пташка їсть!» Або використовуйте у фразі кличку свого вихованця. Коли вихованець п'є, говорите: «Папуга п'є!»
    • Не вчіть папугу образам. Він запам'ятає їх надовго і може поставити вас у незручне становище перед вашими гостями.
  3. 3 Навчіть папугу співати пісеньку. Немає нічого смішніше виконання хвилястим папугою пісеньок. Хвилястий папуга в змозі запам'ятати прості мотиви і буде з задоволенням радувати співом всю вашу сім'ю. Найпростіший спосіб навчити папугу співати - знову і знову співати для нього. Не намагайтеся змусити птицю вивчити всю пісню, всього декількох рядків з неї буде досить.
    • Виберіть ту пісеньку, яка вам подобається. Пам'ятайте про те, що папуга згодом може співати її дуже довго.
    • Запишіть власний спів і відтворюйте його для папуги в свою відсутність. Це вкрай ефективний спосіб навчити птицю співу без необхідності повторювати одні й ті ж рядки тисячі разів. Точно так само можна вчинити і з вивченням слів.
    • Повноцінна запис пісні - не найкращий варіант для навчання папуги співу. Звуки інструментів, найімовірніше, завадять птиці виділити в пісні слова.

Необхідно запам'ятати!

  • Завжди зберігайте терпіння. Найчастіше папуги вчаться з різною швидкістю, як і люди, тому вам буде потрібно підлаштовувати темп роботи під кожну окрему птицю. Крім того, пам'ятайте, що в практиці народжується досконалість. На відміну від людей, папуги можуть забувати власні навички після певного проміжку часу. Тому щодня закріплюйте вже вивчений матеріал, щоб знання в голові птиці залишалися все такими ж свіжими!

попередження

  • Якщо папужка на йде до вас на палець, не ловіть його по всій клітці.
  • Чи не відпускайте папужки у вільний політ на вулиці, якщо попередньо відпрацьовували його із застосуванням спеціальної шлейки. Якщо у вас немає такого аксесуара, можна ризикнути, але попередньо попрактикуватися в нових для папуги закритих приміщеннях, так як навіть там (як і на вулиці) на нього буде впливати багато відволікаючих чинників.