Як спустити повітря з батареї

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 22 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как спустить воздух из батарей отопления. Кран Маевского.  Многоэтажный дом.  Радиатор холодный.
Відеоролик: Как спустить воздух из батарей отопления. Кран Маевского. Многоэтажный дом. Радиатор холодный.

Зміст

Опалення включено, а батарея в будинку як і раніше холодна? Датчик на приладовій панелі автомобіля показує більш високі значення, ніж зазвичай? І в тому, і в іншому випадку є ймовірність, що в батареї або радіаторі скупчився повітря, який заважає їх нормальній роботі. На щастя, ця часто виникає проблема легко вирішувана. З використанням декількох простих інструментів, радіатор у вашій машині або батарея в вашому домі скоро будуть робити те, для чого вони призначені - ефективно розсіювати тепло.

кроки

Метод 1 з 2: Спускаємо повітря з батареї в вашому домі

  1. 1 Проведіть діагностику вашої батареї. У верхній частині батареї - саме звідти і треба спустити повітря - знаходиться холодне повітря. Тому, коли ви включите обігрів (або коли його включать теплові мережі), або вся батарея, або верхня її частина будуть холодними, в той час як нижня - буде гарячою. На жаль, повністю холодна батарея може вказувати і на інші проблеми (вони описані нижче - прочитайте їх, перш ніж продовжити). В іншому випадку з батареї потрібно спустити повітря. Будьте обережні - батареї можуть бути дуже гарячими. Захистіть свої руки, коли будете перевіряти температуру батареї.
    • Якщо у вашому будинку багато батарей, і всі вони холодні (або, навпаки, занадто гарячі), то, швидше за все, у вас більше масштабна проблема з вашої опалювальною системою - зламався бойлер, або десь в нагрівальної системі скупчився мул або інший осад (читайте статтю, Як очистити водонагрівач).
    • Якщо крім даної проблеми під батареєю зібралася вода, то в ній витік. Спробуйте вимкнути нагрів, а потім підтягти гайку на впускному клапані батареї. Якщо це не вирішить проблему, то гайка могла піддатися корозії. Замініть її, або викличте сантехніка.
    • Якщо батареї на верхніх поверхах вашого будинку не нагріваються, а батареї на нижніх поверхах гарячі, то у вашій опалювальної системі не підтримується досить високий тиск, щоб гаряча вода потрапила на верхні поверхи.
  2. 2 Знайдіть радіаторний ключ. Якщо ви вирішили випустити повітря з батареї, спочатку треба знайти що-небудь, щоб відкрити «повітряний клапан». Пошукайте невеликий клапан у верхній частині з однієї зі сторін батареї. На цьому клапані зазвичай є маленька квадратна деталь, яку можна повертати, щоб регулювати клапан. Радіаторний ключ - це недорогий металевий інструмент, який необхідний для відкриття і закриття повітряних клапанів. Їх можна купити майже в будь-якому господарському магазині. Знайдіть радіаторний ключ відповідного для вашої батареї розміру, або пошукайте в своєму наборі інструментів невеликої ключ або будь-який інший інструмент відповідного для повороту клапана розміру.
    • У деяких сучасних батареях клапани розроблені таким чином, що їх можна повертати за допомогою звичайної плоскої викрутки. На багатьох батареях стоять крани Маєвського з запірним клапаном голчастого типу. Щоб відкрити такий клапан, необхідно встановити ключ в спеціальну різьблення, і не поспішаючи прокручувати його проти годинникової стрілки.
    • Перед тим як продовжити, переконайтеся, що у вас є радіаторний ключ, викрутка або гайковий ключ (можливо, вам знадобиться кілька інструментів), - в загальному то, що дозволить вам відкрити клапани на кожній батареї в вашому домі. Коли справа стосується розповітрювання, краще спустити повітря з усіх батарей в будинку.
  3. 3 Вимкніть нагрів. Перед тим, як спускати повітря, вимкніть систему опалення (якщо мова йде про приватний будинок, зробити це нескладно, якщо ж ви живете в багатоквартирному будинку, доведеться дочекатися весни, коли опалення відключать теплові мережі), так як працює система опалення може завоздушена всю систему ще більше. Вміст батареї повинно повністю осісти, перш ніж ви приступите до її розповітрювання. Почекайте деякий час, щоб тепло в системі опалення розсіялася, потім перевірте батарею на нагрів. Якщо будь-яка частина батареї все ще гаряча, почекайте, поки вона повністю охолоне перед тим, як переходити до наступного кроку.
  4. 4 Відкрийте клапани батареї. Переконайтеся, що як впускний, так і випускний клапан знаходяться в «відкритому» стані. Потім вставте радіаторний ключ (викрутку або інший інструмент) в потрібне місце повітряного клапана, що знаходиться у верхній частині батареї. Поверніть його проти годинникової стрілки, щоб відкрити клапан. Повинен з'явитися шиплячий звук - якщо так, ви все робите правильно, повітря виходить з батареї.
    • Відкриття повітряного клапана дозволить випустити холодне повітря, що перешкоджає набору рідини через труби, під'єднані до системи опалення.
  5. 5 Зберіть воду з клапана. Як правило, коли повітря виходить з батареї, з повітряного клапана капає вода. Вам буде потрібно кухонний рушник, або якась ганчірка, щоб зібрати будь-які краплі. Замість цього можете використовувати невелику миску або тарілку.
  6. 6 Зачекайте, поки з повітряного клапана не перестане капати вода. Коли з повітряного клапана піде стійкий потік води (а не суміш з повітря і крапель води), значить, ви випустили все повітря, який був у вашій батареї. Знову затягніть повітряний клапан (поверніть за годинниковою стрілкою), і переконайтеся, що немає протікання. Використовуйте ганчірку, щоб витерти будь-яку воду, яка розлилася біля батареї.
  7. 7 Повторіть цей процес з кожної батареєю в будинку. Щоб переконатися, що вся система опалення развоздушена, найкраще видалити повітря з усіх батарей, навіть якщо проблеми виникли тільки з однієї. Щоб опалювальна система працювала належним чином, потрібно регулярно спускати повітря з батарей. Найчастіше досить спускати повітря раз на рік, а також після кожного ремонту або будь-якої модифікації в системі опалення.
  8. 8 Якщо у вас бойлерна система опалення, перевірте рівень тиску бойлера. Випустивши зайве повітря з батарей, ви зменшили загальний тиск опалювальної системи вашого будинку. Якщо тиск впаде дуже низько, то тепло може не дійти до деяких з батарей (особливо тих, які розташовані на верхніх поверхах вашого будинку). Щоб відновити тиск системи опалення, можливо, знадобиться долити в бойлер води.
    • Для цілей опалення житла цілком вистачить тиску в 0,8-1 бар. Чим вище тиск, тим вище висота, на яку ваша система зможе відправити тепло. Занадто низькі або надто високі будинки можуть зажадати більш низького або більш високого тиску бойлера, відповідно.
    • Якщо у вашого бойлера є автоматична система наповнення, він повинен автоматично підтримувати тиск в 0,8-1 бар без вашого втручання. Якщо немає, додайте води вручну - відкрийте клапан подачі води бойлера, поки показники тиску не виростуть до 0,8-1 бар.

Метод 2 з 2: Випускаємо повітря з радіатора автомобіля

  1. 1 Пошукайте ознаки, що вказують на те, що радіатор автомобіля вийшов з ладу. Повітря з радіатора автомобіля необхідно видаляти з тієї ж причини, що і з домашньої батареї - в системі охолодження автомобіля утворилася повітряна пробка. Внаслідок чого антифриз перестає ефективно циркулювати, що призводить до перегріву автомобіля. Якщо ви спостерігаєте один або більше з перерахованих нижче ознак, то, швидше за все, з радіатора вашого автомобіля потрібно видалити повітря.
    • Ненормально висока температура на датчику температури приладової панелі.
    • Рідина, що витікає з радіатора.
    • Дивні запахи, які виходять із двигуна, особливо солодкі запахи (через те, що антифриз протікає і / або згорає).
    • Крім того, може бути гарною ідеєю випустити повітря з радіатора після заміни запчастин в системі охолодження або після проведення технічного обслуговування. Під час проведення техобслуговування в систему може потрапити повітря - слідкуйте за показниками температури після будь-яких змін в системі охолодження.
  2. 2 Знайдіть і звільніть повітряний клапан автомобіля. У деяких автомобілів повітряні клапани вбудовані в систему охолодження і працюють шляхом випуску повітря, точно так же, як повітряні клапани на домашній батареї. Перегляньте посібник з експлуатації вашого автомобіля, щоб дізнатися, де знайти повітряний клапан. Зазвичай він розташований в найвищій точці системи охолодження, щоб найбільш ефективно випускати повітря, який зазвичай піднімається вгору.
    • Щоб випустити повітря з радіатора автомобіля за допомогою повітряного клапана, просто звільніть його, поки не почуєте шиплячий звук вихідного повітря.Використовуйте якусь ганчірку, щоб збирати будь-яку виливається охолоджуючу рідину, а потім знову затягніть клапан, коли з нього поллється стабільна струмінь охолоджувальної рідини.
    • У деяких автомобілях немає спеціальних повітряних клапанів. Не хвилюйтеся, випустити повітря з радіатора такої машини все ж можливо, але іншими способами (читайте нижче).
  3. 3 Зніміть кришку радіатора і заведіть автомобіль. Інший простий спосіб випустити повітря з радіатора - це просто дати йому «відстоятися» зі знятою кришкою (це також хороший варіант, якщо у вашого автомобіля немає спеціального повітряного клапана). Зніміть кришку радіатора, заведіть двигун і на 15-20 хвилин займіться своїми справами. Повітряні пробки будуть проганяти по системі охолодження і вийдуть через радіатор автомобіля.
  4. 4 Підніміть свій автомобіль. Повітря піднімається вгору, так що підійміть передню частину автомобіля - так радіатор виявиться вище решти системи охолодження, що прискорить вихід повітря з нього. обережно підійміть автомобіль за допомогою домкрата - якщо у вас його немає, то його можна придбати в найближчому магазині автозапчастин. перед підняттям автомобіля не забудьте послабити або зняти кришку з радіатора.
    • У деяких моделях автомобілів радіатор може бути розташований не спереду - якщо ви не впевнені, зверніться до керівництва по експлуатації вашої машини.
  5. 5 виконайте процедуру «прочищення та наповнення». Після того, як ви випустили повітря з радіатора автомобіля, буде непогано додати нову охолоджуючу рідину. Можливо, повітря, який був усередині, штучно збільшував кількість охолоджуючої рідини, що відображається приладами - в системі може бути нестача охолоджуючої рідини, про яку ви навіть не підозрювали. Видаліть стару охолоджуючу рідину з системи, і додайте нову, згідно з будь-інструкцій, зазначених в керівництві по експлуатації вашого автомобіля. Нижче дані загальні інструкції із заміни охолоджуючої рідини в автомобілях:
    • Дайте двигуну повністю охолонути.
    • Додайте дренажну ємність під зливним клапаном радіатора, щоб зібрати стару охолоджуючу рідину.
    • Заповніть автомобільний радіатор, потім злийте її з зливного крана.
    • Закрийте зливний кран і додайте нову охолоджуючу рідину - зазвичай це суміш 50/50 з антифризу і дистильованої води (не водопровідної води, так як вона може містити розчинені речовини).
    • Знову випустіть повітря з радіатора, щоб видалити будь-яке повітря, що з'явився в процесі прочищення та наповнення.

Поради

  • Під час виконання даної процедури надіньте старий одяг - попадання акумуляторної або радіатора може бути дуже брудною.

Що вам знадобиться

  • радіаторний ключ
  • 1 кухонний рушник або невелика миска
  • Керівництво по експлуатації вашого автомобіля
  • Маленькі ключі або викрутки