Як використовувати решітку Пеннета для моногибридного схрещування

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 17 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
3.3 Третий закон Менделя. Естествознание - 10 - 11 класс
Відеоролик: 3.3 Третий закон Менделя. Естествознание - 10 - 11 класс

Зміст

Решітка Пеннета була винайдена англійським генетиком Реджинальдом Пеннетом на початку 20-го століття.Вона дозволяє досить легко визначити поєднання генів, які можуть вийти у нащадків в результаті схрещування двох батьківських особин. При моногібрідномсхрещуванні обоє батьків мають один і той же ген.

кроки

Частина 1 з 2: Побудова решітки Пеннета

  1. 1 Ознайомтеся з поняттями гена і генотипу. Генотип є успадковані генетичний код окремої особини. Генотип визначається алелями двох хромосом, які успадковуються від батьківських особин. Аллель є особливим видом гена. Наприклад, існує генетичний код кольору волосся, причому одна аллель може задавати біляві, а інша каштанове волосся.
    • Кожна особина має дві хромосоми з двома алелями, які формують її генотип, і ці алелі позначаються буквами.
    • Заголовні букви відповідають домінантним аллелям, а для позначення рецесивних алелей використовуються малі літери.
    • Для позначення алелів можна використовувати будь-які літери, які вам зручні. Зазвичай на першому місці ставиться буква домінантною аллели.
    • Наприклад, позначимо латинською літерою B домінантний ген для каштанового волосся, а буквою b - рецесивний ген для білявого волосся.
  2. 2 Накресліть таблицю 2 x 2. Як видно з назви, решітка Пеннета є квадрат, розділений на рівні осередку. Накресліть квадрат і проведіть через його центр дві прямі лінії (одну горизонтальну і одну вертикальну).
    • Зробіть осередки досить великими для того, щоб в кожній з них можна було помістити дві букви.
    • Крім того, залиште достатньо місця вгорі і зліва від квадрата.
  3. 3 Запишіть над гратами генотип одного з батьків. Припустимо, що мати має каштанове волосся і генотип Bb - в цьому випадку запишіть букву B над верхній лівій осередком і b над верхній правій осередком.
    • Над гратами можна записати генотип будь-якого з двох батьків.
    • Над кожною клітинкою слід записати по одній букві.
  4. 4 Запишіть зліва від решітки генотип другого з батьків. Наприклад, якщо у батька каштанове волосся, і при цьому він має генотип BB, Запишіть букву B зліва від верхньої лівої комірки і ще одну букву B зліва від нижньої лівої комірки.

Частина 2 з 2: Заповнення решітки Пеннета

  1. 1 Впишіть відповідні аллели в осередку. Кожна аллель увійде в два осередки під нею або праворуч від неї, в залежності від того, де вона розташована. Наприклад, якщо аллель B варто над верхнім лівим кутом решітки, запишіть букву B в два осередки, які розташовані під нею. Якщо ж аллель B стоїть ліворуч від вірніше рядки таблиці, слід записати B в два осередки праворуч від неї. Заповніть всі осередки решітки таким чином, щоб кожна містила дві алелі, по одній від кожного з батьків.
    • Прийнято записувати спочатку домінантну (велику літеру), а потім рецесивну (малу літеру) аллель.
    • Для нашого прикладу з двома батьками з каштановим волоссям в осередках вийдуть комбінації BB або Bb. Таким чином, ви дізнаєтеся можливі генотипи нащадків. Однак якби у одного з батьків були біляве волосся, міг би вийти рецесивний генотип bb.
  2. 2 Підрахуйте кількість осередків для кожного генотипу. При моногібрідномсхрещуванні існує лише три можливих генотипу: BB, Bb і bb. BB (Каштанове волосся) і bb (Біляве волосся) є гомозиготними комбінаціями, тобто в них ген складається з двох однакових алелей. Bb (Каштанове волосся) є гетерозиготною комбінацією - в цьому випадку ген складається з двох різних алелей. При деяких варіантах схрещування можлива поява лише одного або двох генотипів.
    • У нашому прикладі при схрещуванні BB x Bb в решітці Пеннета з'явиться два варіанти BB і два Bb.
    • При схрещуванні двох гомозиготних батьків з однаковими генотипами (BB x BB або bb x bb) Всі можливі генотипи нащадків будуть також гомозиготними (BB або bb).
    • При схрещуванні двох гомозиготних батьків з різними генотипами (BB x bb) Вийде чотири комбінації Bb.
    • При схрещуванні гетерозиготного батька з гомозиготною (BB x Bb або bb x Bb) Вийде дві гомозиготних (BB або bb) І дві гетерозиготних (Bb) Комбінації.
    • При схрещуванні двох гетерозиготних батьків (Bb x Bb) Вийде дві гомозиготних (1 BB і 1 bb) І дві гетерозиготних (Bb) Комбінації.
  3. 3 Порахуйте співвідношення фенотипів. За допомогою отриманих вище результатів можна визначити співвідношення фенотипів. Фенотип являє собою фізичну характеристику гена, наприклад колір волосся або очей. При наявності повністю домінантних ознак в гетерозиготному генотипі (комбінації різних алелей) проявиться домінантний фенотип.
    • при схрещуванні BB x Bb можливі чотири фенотипу з домінантним каштановим кольором волосся (2 BB і 2 Bb), А рецесивний варіант з білявим волоссям (bb) Відсутня, тому співвідношення буде 4: 0. Таким чином, у 100% нащадків у першому поколінні будуть каштанове волосся, причому 50% з них будуть гомозиготні і 50% гетерозиготних.

Поради

  • Перевірте, як саме проявляється розглянутий ознака. Наприклад, якщо вас просять знайти співвідношення фенотипів за допомогою решітки Пеннета, воно буде залежати від типу даної ознаки: він може бути не повністю домінантним, Кодомінантність або повністю домінантним.

додаткові статті

Какпостроіть грати Пеннета Какработать з гратами Пеннета Каксделать 3Д модель клітини тварини або рослини Каксделать модель клітини Какучіть біологію Какпрепаріровать жабу Какучіть анатомію Какначертіть квадрат Каквирастіть цвіль Какнайті чотирилисник Какактівіровать дріжджі Какопределіть вік дерева Какопределіть вишневе дерево Какідентіфіціровать дерева