Як позбавити вашу дитину від комп'ютерної залежності

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 15 Червень 2021
Дата Оновлення: 15 Вересень 2024
Anonim
Компьютерная и интернет зависимость у детей
Відеоролик: Компьютерная и интернет зависимость у детей

Зміст

Хоча комп'ютери - дуже корисні й зручні пристрої, вони часто викликають звикання. В даний час багато дітей проводять за комп'ютером дуже багато часу. Якщо ця проблема торкнулася і вашої дитини, ймовірно, це засмучує вас як батька. Комп'ютерна залежність настільки сильна, що її порівнюють з наркоманією, і надмірне користування комп'ютером може призвести до серйозних проблем в майбутньому. Допоможіть дитині подолати комп'ютерну залежність, встановивши ліміт на проводження часу за комп'ютером, поговоріть з дитиною і разом знайдіть альтернативне заняття, яке буде викликати у нього інтерес.

кроки

Метод 1 з 4: Обмежте проведення часу за комп'ютером

  1. 1 Встановіть на комп'ютер пароль, який буде відомий тільки вам. Дитині доведеться просити у вас дозволу включити комп'ютер і провести за ним час. Цей спосіб особливо хороший в тому випадку, якщо дитина ще маленький, і йому не потрібен комп'ютер для виконання домашнього завдання. Але для дітей більш старшого віку цей метод теж корисний, особливо якщо у дитини сильна комп'ютерна залежність.
    • Якщо вас не буває вдома, можна просто кожен день міняти пароль на комп'ютері і відправляти його дитині (наприклад, по смс), коли йому можна буде проводити час за комп'ютером.
  2. 2 Встановіть програму батьківського контролю на комп'ютері. Можливо, вас турбує той факт, що дитина може сидіти за комп'ютером, поки вас немає вдома. Але ви можете встановити на комп'ютері програму (або режим) батьківського контролю, обмеживши тим самим доступ до веб-сайтів. Ці параметри можна встановити на маршрутизаторі, в настройках Windows або через веб-сайт (наприклад, Norton).
  3. 3 Дозволяйте дитині сидіти за комп'ютером тільки після того, як він закінчує інші справи. Навчіть дитину розставляти пріоритети, вимагаючи від нього виконувати домашнє завдання і справи по дому перед тим, як сідати за комп'ютер. Складіть контрольний список всіх обов'язків і завдань, які дитина повинна виконувати кожен день, повісьте цей список на холодильник. Навчіть дитину ставитися до часу за комп'ютером, як до привілеї, а не як до права.
    • Крім того, можна організувати якусь діяльність, - сімейний вечір або якусь цікаву сімейну гру - яку необхідно виконувати, перш ніж сідати за комп'ютер.
    • Скажіть дитині, що перш ніж сідати грати за комп'ютер, він повинен виконати завдання зі списку. Коли ви повернетеся додому з роботи, перевірте, чи виконав дитина все ваші доручення. Якщо завдання зі списку не виконані, придумайте якесь невеличке покарання.
    • Важливо домовитися з усіма родичами (в тому числі з кожним з батьків або опікуном) про ці правила, а також обговорити систему заохочень і покарань для дитини.
  4. 4 Спробуйте створити зони без комп'ютера. Дозвольте дитині користуватися комп'ютером тільки в загальних кімнатах (наприклад, в кімнаті для відпочинку або вітальні). Не дозволяйте дитині сидіти за комп'ютером у своїй кімнаті або під час вечері, а також коли сім'я проводить час разом.
    • Якщо у вас є така можливість, зробіть так, щоб у дитини був один комп'ютер для виконання домашньої роботи (якщо необхідно), а другий - для відпочинку та ігор. Таким чином, ви будете впевнені в тому, що дитина вас не обманює і дійсно виконує домашнє завдання. На «робочому» комп'ютері повинні бути заблоковані всі ігрові сайти, соціальні мережі та інше.
    • Якщо ви турбуєтеся про те, що дитина буде користуватися ноутбуком в своїй кімнаті, коли вас немає вдома, заберіть або сховайте зарядні пристрої та акумулятори та віддайте його дитині тільки тоді, коли повернетеся додому.
  5. 5 Встановіть обмеження на використання комп'ютера. Обмежте проведення часу за комп'ютером, встановивши ліміт не більше двох годин на день (якщо дитині більше двох років). Діти до двох років не повинні проводити багато часу за монітором комп'ютера або телевізора. Це правило може діяти в тому випадку, якщо дитина проводить час за комп'ютером не в навчальних цілях. Встановіть таймер, щоб дитина знала, скільки часу він ще може пограти в комп'ютер.
    • На перших порах можна спробувати попереджати дитину за 15 хвилин, оголошуючи йому, що час поступово добігає кінця.

Метод 2 з 4: Обговоріть мети використання комп'ютера

  1. 1 Поговоріть з дитиною про надмірне використання комп'ютера. Спробуйте зрозуміти, з якої причини дитина проводить стільки часу за комп'ютером. Іноді комп'ютер служить дитині своєрідною «іншою реальністю», особливо якщо над дитиною знущаються, або у нього проблеми в школі. Якщо дитина зіткнувся з проблемами, які викликають бажання зануритися в «іншу реальність», спробуйте поспілкуватися з ним, обговоріть ці проблеми, якщо необхідно, допоможіть дитині, дайте йому рада.
    • Вислухайте дитини, не перебиваючи його. Можливо, є щось, чим би він хотів поділитися з вами, тому підійдіть до розмови серйозно, будьте ласкаві і уважні.
    • Найчастіше діти не усвідомлюють, коли починають вести себе за принципом втеча-уникнення. Можливо, вам доведеться підкинути дитині ідею, щоб змусити його подумати про це, а також поговорити з дитиною на цю тему.
  2. 2 Подумайте над системою заохочення / покарання. Після розмови з дитиною і оцінки того, що з ним відбувається, сформулюйте основні правила користування комп'ютером. Скажіть дитині, що існують обмеження, що дитина може сидіти за комп'ютером дві години на день (поза навчальних цілей), і якщо дитина не буде слідувати цим правилам, його чекають певні наслідки (покарання).
    • Наприклад, якщо ви спіймали дитину за використанням комп'ютера довше дозволеного часу, обмежте доступ до комп'ютера на один день. Нехай дитина виконує домашнє завдання, знаходячи інформацію в підручниках і додаткової літератури.
  3. 3 Виконуйте дані обіцянки. Коли дитина порушує встановлені правила, має послідувати покарання. Відстрочка покарання призведе до повторного порушення правила. Якщо дитина занадто довго сидить за комп'ютером або використовує його не в навчальних цілях, обмежте доступ до комп'ютера на день. Якщо ви знайдете дитини на повторному порушенні цього правила, обмежте доступ до комп'ютера вже на два дні.
    • Якщо дитина вважає, що ви не покараєте його за погану поведінку, він не стане думати про наслідки і буде порушувати встановлені правила, втрачаючи до вас повагу.
  4. 4 Будьте хорошим прикладом для наслідування. Не проводьте багато часу за комп'ютером на очах у дитини. Інакше дитина відчує себе скривдженим, якщо побачить, що ви самі робите те, що забороняєте робити йому. Замість цього приділяйте дитині час і увагу, коли ви з ним, проводите більше часу разом.

Метод 3 з 4: Знайдіть альтернативні заняття

  1. 1 Запропонуйте дитині альтернативні види діяльності. Грайте з ним в настільні ігри, сходіть в бібліотеку або в гості до друзів, щоб поспілкуватися. Якщо дитина стала залежною від комп'ютера, підготуйтеся до складного часу (кількох днів або тижнів), тому що мозок дитини більше не реагує на ваші заклики, і вам доведеться перевиховувати його. Навіть якщо ви пропонуєте дитині альтернативні заняття, він може просто не реагувати на них.
    • Дозвольте дитині самій вибрати якусь гру або висловити свої ідеї з приводу того, чим йому хотілося б зайнятися.
    • Пам'ятайте, що для дитини цілком нормально почувати нудьгу, це навіть корисно, тому що спонукає дитину до заняття творчістю і своїм розвитком.
  2. 2 Проводьте час в колі сім'ї, відклавши в сторону телефони і комп'ютери. Кожен день проводите час разом, і в цей час всі члени сім'ї повинні відмовитися від використання електронних пристроїв. До них відносяться телефони, комп'ютери та телевізор. Регулярно влаштовуйте сімейна вечеря, щоб можна було поспілкуватися в колі сім'ї, відпочити і вдосталь посміятися.
    • Організуйте відпустку, відмовившись від використання у відпустці електронних пристроїв.
  3. 3 Запишіть дитину в спортивну команду (в спортивний гурток після школи). Дізнайтеся у дитини, чи подобається йому якийсь вид спорту. Якщо дитина дуже самотній, і комп'ютер замінює йому друзів, це буде відмінним способом організувати спілкування з іншими дітьми. Нехай дитина сама вибере вид спорту, яким хотів би займатися, не варто вирішувати за нього.
    • Є й альтернативні варіанти, наприклад, можна записати дитину в музичний гурток або мотивувати його брати участь в іншій позашкільної діяльності.
  4. 4 Мотивуйте дитини вступити в який-небудь клуб за інтересами або якийсь гурток. Дізнайтеся, які заходи і гуртки проводяться в школі дитини. Таким чином, дитина зможе поспілкуватися з іншими дітьми, а також розвинути свої навички і знайти нові захоплення.
    • Можна сказати: «Отже, ти говорив, що у тебе в школі є художній гурток, а я знаю, що в інтернеті ти часто дивишся на різні художні роботи. Хочеш теж ходити на ці заняття? Я можу записати і водити тебе ».
  5. 5 При необхідності зверніться за допомогою до фахівця. Якщо дитина не може побороти свою залежність або реагує на ваші правила, пропозиції та бесіди дуже агресивно або занадто емоційно, зверніться за допомогою до психолога. Є багато психологів і психотерапевтів, які спеціалізуються на наданні допомоги людям із залежністю. Знайдіть психологів або психотерапевтів в своєму районі.

Метод 4 з 4: Зверніть увагу на симптоми комп'ютерної залежності

  1. 1 Зверніть увагу на відокремлене поведінку дитини. Комп'ютерна залежність призводить до того, що дитина починає уникати друзів і рідних. Зверніть увагу на особисте життя своєї дитини і на кількість часу, який він проводить за комп'ютером. Якщо дитина рідко спілкується з однолітками і відмовляється від запрошення погуляти і сходити кудись, щоб залишитися вдома за комп'ютером, швидше за все, у нього комп'ютерна залежність.
  2. 2 Зверніть увагу на те, як дитина справляється зі своїми обов'язками. Якщо дитина не виконує домашнє завдання і роботу по дому, а проводить весь вільний час за комп'ютером, можливо, у нього комп'ютерна залежність. Звичайно, майже всі діти вважають за краще пограти в комп'ютер замість того, щоб помити посуд, але варто звернути увагу на цю проблему, коли дитина зовсім перестає виконувати свої обов'язки по дому і домашнє завдання тільки для того, щоб довше посидіти за комп'ютером.
  3. 3 Подумайте, чи вплинули звички дитини на його сон. Деякі діти лягають дуже пізно спати, тому що до ночі сидять за комп'ютером. Перевірте, чи не грає ваша дитина в комп'ютер в той час, коли йому вже потрібно лягати спати. Якщо дитина часто сидить за комп'ютером до ночі і нехтує своїм режимом, швидше за все, у нього комп'ютерна залежність.
  4. 4 Зверніть увагу на те, як багато часу дитина проводить за комп'ютером. Поспостерігайте за часом, проведеним за комп'ютером, а також за тим, скільки разів в день дитина користується комп'ютером. Дітям не можна витрачати більше двох годин в день на електроніку (комп'ютери, планшети, телевізор). Якщо дитина витрачає занадто багато часу на комп'ютер, телевізор і так далі, особливо за один присід, у нього може розвинутися комп'ютерна залежність.

попередження

  • Дитина може агресивно реагувати на ваші спроби обмежити використання комп'ютера - будьте готові впоратися з істерикою дитини.
  • Не дозволяйте дитині замінити проведення часу за комп'ютером на проведення часу за телевізором або відеоіграми, інакше у нього може сформуватися залежність від цих видів розваг.