Як позбутися від ниркових каменів

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 23 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
народный рецепт от камней в почках, мной проверено
Відеоролик: народный рецепт от камней в почках, мной проверено

Зміст

Камені в нирках можуть викликати помірну або сильну біль, але на щастя, вони рідко призводять до постійних пошкоджень або ускладнень. Хоча ниркові камені і викликають дискомфорт, в більшості випадків вони досить дрібні і виходять самостійно, без медичної допомоги. Пийте достатньо води, пом'якшує біль за допомогою лікарських препаратів, і якщо порекомендує лікар, приймайте засоби для розслаблення м'язів сечовивідних шляхів. Щоб знизити ризик утворення ниркових каменів в майбутньому, перейдіть на низкожировую дієту, обмежте споживання солі і зробіть інші зміни раціону харчування відповідно до рекомендацій лікаря.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких методів проконсультуйтеся з лікарем.

кроки

Метод 1 з 3: Позбавлення від дрібних каменів

  1. 1 Якщо ви підозрюєте, що у вас ниркові камені, зверніться до лікаря. До симптомів сечокам'яної хвороби відносяться гострий біль в боках, спині, паху і попереку, а також біль при сечовипусканні, каламутна сеча і нездатність помочитися. Відвідайте лікаря, щоб він поставив точний діагноз і призначив відповідний план лікування.
    • Лікарі діагностують сечокам'яної хвороби за результатами аналізів крові і сечі, ультразвукового і рентгенівського дослідження. Аналізи і методи візуальної діагностики дозволяють лікарю визначити тип каменів, їх величину і то, чи достатньо вони малі, щоб вийти самостійно.
  2. 2 Випивайте щонайменше 6-8 склянок (1,5-2 літра) води в день. Вода вимиває ниркові камені і допомагає їм вийти з організму. Щоб оцінити, чи достатньо ви вживаєте рідини, зверніть увагу на свою сечу. Якщо вона світло-жовта, то ви п'єте достатньо води. Якщо сеча темна, у вас зневоднення.
    • Підтримка водного балансу організму допоможе запобігти утворенню ниркових каменів в майбутньому, тому щодня пийте достатню кількість води.
    • Найкраще пити воду, хоча можна також вживати в помірних кількостях імбирний ель і деякі 100-відсоткові фруктові соки. Намагайтеся не пити грейпфрутовий і журавлинний соки, так як вони підвищують ризик утворення каменів у нирках.
    • Відмовтеся від кофеїну або обмежте його споживання, так як він сприяє зневоднення. Намагайтеся випивати не більше 1 склянки (250 мілілітрів) кофеїновмісні кави, чаю або кока-коли в день.
  3. 3 При необхідності або за вказівкою лікаря приймайте знеболюючі засоби. У більшості випадків ниркові камені виходять самі, і це досить болючий процес. Щоб впоратися з болем, приймайте відпускаються без рецепта знеболюючі препарати, наприклад ібупрофен або аспірин. Керуйтеся при цьому вказівками щодо застосування.
    • Якщо безрецептурні засоби виявляться неефективними, попросіть лікаря виписати вам інші препарати. При необхідності лікар призначить вам більш сильнодіючий препарат (наприклад, на основі ібупрофену), а в деяких випадках може виписати наркотичну болезаспокійливий засіб.
    • Приймайте рецептурні препарати відповідно до вказівок лікаря.
  4. 4 Поцікавтеся у лікаря щодо альфа-адреноблокаторів. Ці препарати розслаблюють м'язи сечовивідних шляхів, в результаті чого ниркові камені легше проходять через них. Як правило, альфа-адреноблокатори відпускаються за рецептом, і їх слід приймати щодня через 30 хвилин після їжі в один і той же час.
    • До побічних ефектів альфа-адреноблокаторів відносяться запаморочення, нудота, слабкість, діарея і непритомність. Не поспішайте, коли встаєте з ліжка або стільця, - це допоможе запобігти запаморочення і втрату свідомості. У разі постійних або сильних побічних ефектів порадьтеся з лікарем.
  5. 5 Якщо лікар порекомендує, спробуйте знайти зразок каменю. Для цього лікар може порадити помочитися в стакан, а потім процідити сечу. Зразок каменю може знадобитися при блокуванні сечовивідних шляхів, або якщо тип ниркових каменів не встановлено.
    • Тривале лікування нирковокам'яної хвороби залежить від типу каменів і викликала їх. Лікарю може знадобитися зразок каменю, щоб він міг призначити ефективний план лікування.
    • При необхідності лікар дасть вам все, що необхідно, і пояснить, як набрати і процідити сечу, щоб отримати зразок каменю.
  6. 6 Зачекайте хоча б кілька тижнів, поки ниркові камені вийдуть. Щоб вийшли дрібні камені, може знадобитися від кількох тижнів до кількох місяців. Протягом цього часу продовжуйте приймати призначені вам препарати відповідно до вказівок лікаря. Пийте достатньо рідини, контролюйте біль і дотримуйтесь визначену лікарем дієту.
    • Очікування того, поки вийдуть дрібні камені, може бути досить нелегким. Однак наберіться терпіння. Хоча дрібні ниркові камені зазвичай виходять самі, іноді необхідно медичне втручання. Зверніться до лікаря, якщо симптоми погіршаться (наприклад, в разі сильного болю, нездатності помочитися або при наявності крові в сечі).

Метод 2 з 3: Медична допомога

  1. 1 У разі серйозних симптомів негайно зверніться за медичною допомогою. До таких симптомів належать присутність крові в сечі, жар або озноб, зміна кольору шкіри, сильний біль в спині або з боків, блювота, печіння при сечовипусканні. Якщо ви чекаєте, поки вийде невеликий камінь, і у вас з'явився один з цих симптомів, зв'яжіться з лікарем, якщо у вас є його телефон.
    • Якщо ви не відвідували лікаря або у вас не діагностували сечокам'яної хвороби, при перерахованих вище симптомах зверніться за медичною допомогою.
    • Лікар проведе ультразвукове або рентгенівське дослідження, щоб виявити ниркові камені. Якщо камінь виявиться занадто великим для того, щоб вийти самостійно, вам порекомендують один з методів лікування. Конкретний метод залежить від розмірів і місцезнаходження каменя.
  2. 2 Приймайте ліки, щоб запобігти утворенню і зростання ниркових каменів. Лікар може призначити препарати, які допоможуть розчинити і вивести речовини, з яких утворюються ниркові камені. Наприклад, для позбавлення від найбільш поширених кальцієвих каменів приймають цитрат калію.При каменях сечової кислоти часто призначають алопуринол, який знижує концентрацію сечової кислоти в організмі.
    • Прийом препаратів може супроводжуватися різними побічними ефектами, в тому числі розладом шлунка, діареєю, нудотою і сонливістю. У разі постійних або сильних побічних ефектів проконсультуйтеся з лікарем.
  3. 3 При необхідності обговоріть з лікарем лікування можливої ​​причини. Нирковокам'яна хвороба може бути пов'язана з розладом травлення, подагру, захворюванням нирок, ожирінням, прийомом деяких лікарських препаратів. Щоб зменшити ризик утворення ниркових каменів в подальшому, проконсультуйтеся з лікарем щодо лікування можливої ​​причини, зміни раціону харчування або переходу на інші медикаменти.
    • Змішані ниркові камені можуть утворитися в результаті інфекції, і в цьому випадку лікар, ймовірно, призначить антибіотики. Приймайте препарати відповідно до вказівок лікаря і не закінчуйте курс лікування без консультації з ним.
  4. 4 Подрібніть великі камені за допомогою ударно-хвильової терапії. Літотрипсія, або ударно-хвильова терапія, допомагає подрібнити відносно великі камені в нирках і верхніх сечовивідних шляхах. Апарат посилає в тіло інтенсивні звукові хвилі, які розбивають великі камені на більш дрібні фрагменти. Ці фрагменти виводяться потім при сечовипусканні.
    • Вам дадуть препарат, який допоможе розслабитися або заснути під час процедури. Процедура триває близько години, і приблизно 2 години потрібно для відновлення. Більшість пацієнтів залишають лікарню в той же день.
    • Відпочиньте 1-2 дня, перш ніж відновити звичний спосіб життя. Осколки каменів можуть виходити ще протягом 4-8 тижнів. У цей період можливі біль в спині і з боків, нудота, наявність невеликої кількості крові в сечі.
  5. 5 При наявності великих каменів в нижніх сечовивідних шляхах вам можуть зробити цистоскопію. До нижніх сечовивідних шляхів відносяться сечовий міхур і уретра - трубка, через яку сеча виводиться з організму. Щоб виявити і видалити великі камені з цих органів, використовують спеціальне тонкий пристрій.
    • Щоб видалити каміння з сечовивідних шляхів, що з'єднують нирки і сечовий міхур, лікар може порекомендувати подібну процедуру, уретроскопию. Якщо камінь дуже великий, його розбивають лазером на більш дрібні шматочки, які виводяться при сечовипусканні.
    • Цистоскопію і уретроскопию часто проводять під загальним наркозом, тобто під час процедури пацієнт спить. Більшість пацієнтів виписують додому через дві-три доби.
    • Перші 24 години після процедури можливо печіння при сечовипусканні, в сечі може бути присутнім невелику кількість крові. Якщо ці симптоми тривають довше одного дня, повідомте про це своєму лікареві.
  6. 6 Якщо інші методи не дали результатів, дізнайтеся у лікаря щодо операції. Хоча при сечокам'яній хворобі рідко потрібна операція, вона може знадобитися в тому випадку, якщо інші методи лікування виявилися марними або недостатньо ефективними. При цьому через невеликий надріз на спині в нирку вставляється трубка, після чого камені видаляються або подрібнюються за допомогою лазера.
    • Після нефролітотоміі, тобто хірургічної операції на нирці, пацієнти зазвичай проводять в лікарні не менше п'яти днів. Лікар розповість вам, як слід міняти пов'язку, доглядати за місцем розрізу і одужувати після операції.

Метод 3 з 3: Профілактика сечокам'яної хвороби

  1. 1 Проконсультуйтеся з лікарем щодо того, як можна запобігти утворенню ниркових каменів певного типу. Виходячи з конкретного виду каменів лікар порекомендує відповідні зміни в раціоні харчування. Обмеження споживання натрію, нізкожіровая дієта і підтримання водного балансу допоможуть запобігти утворенню всіх видів ниркових каменів. Крім цих кроків можуть знадобитися додаткові профілактичні заходи, розраховані на камені певного типу.
    • Наприклад, при утворенні каменів сечової кислоти слід виключити з раціону оселедець, сардини, анчоуси, лівер (наприклад, печінка), гриби, спаржу і шпинат.
    • При кальцієвих каменях необхідно відмовитися від харчових добавок з кальцієм і вітаміном D і обмежити споживання багатих кальцієм продуктів до 2-3 порцій на день, а також уникати антацидних препаратів з кальцієм.
    • Пам'ятайте, що ризик утворення ниркових каменів підвищений у тих, у кого вони вже були в минулому. Протягом 5-10 років ниркові камені повторно з'являються приблизно у 50% пацієнтів. Проте, профілактичні заходи допомагають зменшити ймовірність рецидивів сечокам'яної хвороби.
  2. 2 Постарайтеся вживати не більше 1500 міліграмів солі в день. Хоча рекомендована добова доза солі для дорослих не перевищує 2300 міліграмів, лікар може порадити знизити її до 1500 міліграмів. Чи не підсолюйте готові страви і постарайтеся використовувати менше солі при приготуванні їжі.
    • Замість солі додавайте в їжу свіжі та сушені трави, сік і цедру цитрусових.
    • Готуйте їжу самостійно і намагайтеся якомога рідше відвідувати ресторани і інші пункти громадського харчування, так як там немає можливості контролювати кількість солі.
    • Не купуйте готову, перероблену і мариновану їжу. Крім того, уникайте солоних продуктів, таких як чіпси.
  3. 3 Включіть у свій раціон лимони, особливо якщо у вас кальцієві камені. Пийте воду з соком свіжого лимона або щодня випивайте склянку лимонаду з низьким вмістом цукру. Лимонний сік допомагає розчинити кальцієві камені і запобігти їх освіту.
    • Крім того, лимонний сік знижує ризик утворення каменів сечової кислоти.
    • Намагайтеся не пити лимонад і інші напої з лимона з високим вмістом цукру.
  4. 4 У помірних кількостях вживайте нежирну білкову їжу. Ймовірно, лікар порекомендує вам помірно вживати нежирну білкову їжу тваринного походження, наприклад біле м'ясо птиці та яйця. Щоб зменшити ризик утворення ниркових каменів будь-якого типу, утримуйтеся від жирного червоного м'яса і намагайтеся отримувати якомога більше білка з рослинною їжею, такий як квасоля, сочевиця і горіхи.
    • Якщо у вас підвищений ризик утворення каменів сечової кислоти, намагайтеся з'їдати не більше 85 грамів м'яса за один прийом їжі. Не виключено, що лікар порекомендує повністю відмовитися від тваринних білків, в тому числі яєць та м'яса птиці, щоб запобігти появі каменів сечової кислоти.
  5. 5 Включіть у свій раціон багаті кальцієм продукти, але при цьому утримуйтеся від прийому харчових добавок. При кальцієвих каменях не слід повністю виключати кальцій зі свого раціону. Цей мікроелемент необхідний для здоров'я кісток, тому щодня випивайте 2-3 порції молока, їжте трохи сиру або йогурту.
    • Не приймайте харчові добавки з кальцієм, вітаміном D або вітаміном C, а також антацидні засоби, до складу яких входить кальцій.
  6. 6 Регулярно займайтеся фізичними вправами, але при цьому пийте більше води, щоб підтримати водний баланс. Постарайтеся займатися спортом близько 30 хвилин в день. Регулярна фізична активність дуже важлива для здоров'я. Чудово підійдуть швидка ходьба або велосипедні прогулянки, особливо в тому випадку, якщо ви не звикли до фізичних навантажень.
    • При заняттях фізичними вправами звертайте увагу на те, наскільки інтенсивно ви потієте. Чим сильніше ви потієте, тим більше слід пити. Щоб запобігти зневоднення, намагайтеся випивати близько 1 склянки (250 мілілітрів) води кожні 20 хвилин при інтенсивних заняттях спортом, в жарку погоду або в разі сильного потовиділення.

Поради

  • Необхідно вжити заходів, які допоможуть запобігти рецидивам сечокам'яної хвороби в майбутньому. Однак врахуйте, що ниркові камені повторно утворюються приблизно у половини людей.