Як вигодувати новонародженого кошеняти

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 20 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как вырастить новорождённого котёнка без кошки-мамы I ЛапУшки Котейки
Відеоролик: Как вырастить новорождённого котёнка без кошки-мамы I ЛапУшки Котейки

Зміст

В ідеалі, кошенята повинні залишатися поруч з матір'ю і годуватися від неї аж до восьми тижнів, перш ніж вони будуть розлучені і / або передані іншим господарям. У разі необхідності порятунку їх рідної матері, при її смерті або в тих обставинах, коли кішка відмовляється від одного або більше кошенят, потрібне втручання людини. Якщо вам необхідно виокремити новонародженого кошеняти, вам доведеться врахувати багато. Уважний підхід до справи і належна підготовка перетворять штучне вигодовування кошеня в заспокійливу і комфортну для нього процедуру, в результаті якої з нього виросте щасливий і здоровий вихованець.

кроки

Частина 1 з 2: Підготовка до годування кошеняти

  1. 1 Спробуйте знайти іншу годує кішку. Запитайте у ветеринарів і в притулках для тварин, чи не знають вони, де можна знайти годує кішку, яка зможе прийняти чужого кошеня. Материнське молоко є найкращою їжею для будь-якого немовляти ссавця, тому перш ніж намагатися годувати кошеня з пляшечки спеціальною сумішшю, рекомендується пошукати для нього приймальню годує мати, яка зможе зайняти місце відсутньої або відмовилася від нього рідної матері.
    • Знайте, що навіть якщо вам вдасться знайти годує кішку, вона може не прийняти кошеня.Завжди будьте присутніми при процедурі спілкування кішки-годувальниці з прийомним кошеням; існує ризик, що вона спробує вбити кошеня, якого не прийме.
    • Якщо удача виявиться на вашому боці, і ви знайдете годувальницю, спробуйте приховати справжній запах приймального кошеня. Спробуйте погладити рідних кошенят кішки-годувальниці, а потім погладити приймального кошеня. Це допоможе надати запах рідного посліду іншому кошеняті. Кішка з більшою ймовірністю не прийме кошеня, якщо він буде пахнути зовсім інакше, тому "рятуванням" від справжнього запаху кошеня ви підвищуєте шанси на його прийняття кішкою.
  2. 2 Роздобудьте молоко. Новонароджений кошеня може перетравлювати тільки молоко, а конкретніше, молоко кішки. Годування кошеня неправильним молоком, наприклад, коров'ячим, може мати свої короткострокові і довгострокові наслідки, включаючи діарею, зневоднення, брак поживних речовин і проблеми зі здоров'ям в довгостроковому плані через погане зростання. Для кошеня можна придбати замінник котячого молока, пошукайте його в зоомагазинах, ветеринарних клініках або в інтернеті. У Росії можна знайти замінники котячого молока марок Royal Canin, Beaphar, Canina і інші. Для отримання особливих рекомендацій щодо вибору конкретної і доступній до придбання у вашій місцевості суміші можна проконсультуватися у ветеринара.
    • Зазвичай замінник котячого молока продається пляшками або банками і може бути або рідким, або порошковим. Його застосування багато в чому аналогічно годівлі людського дитини сумішшю в тій частині, що слід дотримуватися інструкції на упаковці, які скажуть вам, скільки ложок вам необхідно використовувати на конкретний обсяг води.
    • Знайте, що спеціальне молоко для дорослих кішок НЕ підходить для вигодовування кошенят. Воно являє собою звичайне коров'яче молоко, з якого прибрали лактозу, щоб зробити його допустимим для годування дорослих кішок (скоріше, щоб заповнити людське бажання нагодувати їх молоком, ніж для якоїсь фізіологічної користі). Його не можна давати кошенятам.
  3. 3 Якщо ви не можете швидко знайти замінник котячого молока, вам потрібно мати запасний план. Ідеально буде використовувати молоко іншої кішки. Якщо його немає, тоді напоїть кошеня кип'яченою водою і якомога швидше купите замінник котячого молока. Якщо кошеня дуже голодний, додайте на 1 склянку (240 мл) кип'яченої води 1 чайну ложку порошку глюкози. Однак, це можна зробити тільки один раз. Більше не повторюйте.
    • Іншою альтернативою заповнення тимчасової відсутності суміші може стати рисовий бульйон (вода, в якій відварюють рис). Зваріть трохи білого рису і відцідити воду. У ній міститиметься невелику кількість крохмалю (що дає енергію), крім того, ця вода не буде володіти послаблюючу дію, тому вона може стати для вас тимчасовим рішенням.
    • Щоб у кошеняти не було між ними зневоднення, періодично поїть його водою; краще піти на цей компроміс, ніж давати кошеняті щось (на зразок коров'ячого молока), що може привести до розладу шлунку і захворювання малюка.
  4. 4 Складіть графік годувань і розплануйте свій час. Запам'ятайте, що чим молодша кошеня, тим швидший у нього обмін речовин, і тим частіше його необхідно годувати (через маленького шлунка). Це означає, що вам або комусь ще з членів сім'ї, або одного, або сусідові доведеться бути поруч з кошеням цілими днями, поки він не стане досить дорослим для того, щоб харчуватися твердою їжею.
    • Новонароджений кошеня (технічно, кошеня у віці до двох тижнів) потребує денних і нічних годівлях до тих пір, поки він не буде готовий до процесу початку переходу на тверду їжу.
  5. 5 Знайте, що кошеня на штучному вигодовуванні можна відлучити раніше. Відлучення означає, що кошеняті поступово перестають давати молоко і вводять в його раціон тверді корми. Зробити це можна, коли кошеняті виповниться чотири тижні, і він вже не буде вважатися новонародженим.Зрозуміти той факт, що кошеня паче не вважається новонародженим і готовий до відлучення і твердої їжі, можна по тому факту, що він почне покусувати соску пляшки під час годувань.
    • Для відлучення кошеня від молока, дайте йому трохи корму в мисочці. Якщо він не буде готовий або не захоче його є, додайте в корм кілька столових ложок дається йому суміші або води, щоб зробити корм більш м'яким і підвищити до нього інтерес. Переконайтеся в тому, що у кошеняти завжди буде стояти твердий корм, щоб він міг спробувати його, коли захоче. Згодом зменшуйте кількість дається кошеняті молока і збільшуйте обсяги твердого корму.
    • Більшість кошенят можна повністю перевести на тверді корми до моменту виконання ним семи тижнів.
    • Кошеня у віці від 6 до 10 тижнів слід годувати шість разів на день, кошеня від 10 тижнів до 6-7 місяців необхідно годувати чотири рази на день, а кошеня до 9 місяців - три рази в день. Зауважте, що дорослих кішок допустимо годувати два рази в день.

Частина 2 з 2: Годування кошеня

  1. 1 Зберіть необхідний інвентар. Для годування новонародженого кошеняти вам буде потрібно яке-небудь спеціально призначене для цього пристрій. Якщо можливо, використовуйте пляшечку з набором сосок для кошенят, наприклад, фірми Hartz. Сама по собі ця пляшка маленька і виготовлена ​​з прозорого пластика з нанесеними поділками для більш точного вимірювання рідин. Соска виготовляється зі спеціальної гуми і має відповідну зручну форму, щоб поміщатися в роті у кошеняти. Це дозволяє йому смоктати пляшечку, як якщо б він смоктав свою матір.
    • Якщо у вас немає спеціально пристрої для годування, тоді інший альтернативою може стати шприц, який можна використовувати, щоб капати молоком в рот кошеняті. Однак, у кошеняти немає можливості смоктати шприц, тому постарайтеся якомога швидше знайти йому відповідну заміну.
  2. 2 Простерилизуйте інвентар. Критично необхідно підтримувати інвентар в стерильному стані. Простого миття для цього недостатньо. Подумайте про використання парового стерилізатора (як для дитячих пляшечок) або занурюйте інвентар в миску з рідиною для холодної стерилізації, наприклад, фірми Chicco.
    • Рідина для холодної стерилізації зазвичай можна знайти в аптеках в розділі товарів для дітей. Дотримуйтесь інструкції на упаковці. Якщо ви вирішили користуватися подібною рідиною при стерилізації інвентарю для годування кошеняти, не забувайте потім все споліскувати кип'яченою водою, щоб на інвентарі не залишалося залишків стерилізуючого кошти.
  3. 3 Приготуйте і підігрійте суміш. Якщо ви використовуєте рідку суміш, відкрийте баночку і відміряйте необхідну кількість суміші згідно з інструкцією. При використанні порошкової суміші дотримуйтесь вказівок на упаковці щодо необхідної кількості мірних ложок на конкретний обсяг води. Завжди будьте уважні, тому що занадто концентрована суміш може призводити до розладу шлунка, тоді як занадто розбавлена ​​суміш не буде забезпечувати кошеня необхідною кількістю поживних речовин.
    • Завжди готуйте свіжу порцію суміші на кожне годування. В суміші не міститься консервантів, а імунна система новонародженого кошеняти ще слабка, тому потрапляння в молоко бактерій з навколишнього середовища може стати катастрофою для його здоров'я.
    • Ніколи не кладіть суміш в мікрохвильову піч; через це в суміші можуть формуватися дуже гарячі і дуже холодні ділянки. Замість цього просто помістіть суміш в контейнер і поставте його в гарячу воду підігріватися.
    • Перевірте, щоб молоко було правильної температури - воно не повинно бути ні занадто гарячим, ні занадто холодним. В ідеалі суміш повинна мати температуру тіла, тому при нанесенні пари її крапель на тильну сторону руки їх температура повинна здаватися приблизно відповідає температурі шкіри. Якщо використовувати занадто гарячу суміш, можна обпалити рот кошеняти.
  4. 4 Перевірте температуру тіла свого кошеня. Коли ви будете готові годувати кошеня, переконайтеся в тому, що він теплий. В деякій мірі здатність кошеня перетравлювати їжу залежить від температури його тіла. Якщо кошеня прохолодний, його травлення сповільниться, а суміш затримається в шлунку і ферментує. Новонароджені кошенята зазвичай тісно притискаються до матері і тому залишаються досить теплими. Для перших трьох тижнів їх життя ідеальної буде вважатися температура близько 35,6-37,8 градусів.
    • Постарайтеся тримати кошеня при даній температурі, підкладаючи електрогрілку під добре ізольоване облаштоване для кошеняти гніздо. Якщо у вас немає електрогрілки, скористайтеся пляшкою з гарячою водою, обгорнувши її в рушник для запобігання прямого контакту кошеня з окропом, щоб той не отримав опіків. Оновлюйте гарячу воду в міру необхідності, щоб кошеня залишався в теплі.
  5. 5 Нагодуйте кошеня. Сядьте в зручне крісло, уклавши собі на коліна складений рушник. Розмістіть кошеня подібно до того, як він годувався б у матері: укладіть на живіт лапами вниз і з трохи піднятою головою. При першій спробі нагодувати кошеняти видавіть на кінчику соски або шприца краплю суміші. Піднесіть її дуже близько до рота кошеня. У кошеняти досить гострий нюх і, найімовірніше, відчувши запах молока, він постарається прикластися до соски або шприца.
    • При використанні соски на даному етапі ви повинні трохи допомогти кошеняті, вставивши її йому у відкритий рот. Природні інстинкти повинні взяти своє, і кошеня повинен почати смоктати.
    • При використанні шприца обережно натисніть на поршень, щоб випустити краплю молока в рот кошеняті. Дозволяйте кошеняті ковтайте в проміжках між краплями. Ніколи не заповнюйте рот молоком повністю, так як кошеня може вдихнути молоко, воно потрапить в легені, і у нього розвинеться пневмонія, що зазвичай смертельно небезпечно для кошенят. Просто не поспішайте і дійте повільно.
    • Положення кошеня є дуже важливим. Ніколи не годуйте його в перевернутому положенні аналогічно людському немовляті і обов'язково перевіряйте, що кошеня під час годування лежить на животі. Перевіряйте, щоб його голова не була задерта вгору, так як це може призвести до вдихання суміші в легені, що дуже небезпечно і може викликати загибель кошеня.
  6. 6 Згодовуйте кошеняті правильне кількість суміші. Зазвичай суміші для кошенят супроводжуються інструкціями щодо обсягів і частоти годувань. Виконуйте ці вказівки. Далі наведені лише узагальнені вказівки про обсяги і частоті годувань кошенят сумішами в перші тижні їх життя. .
    • У віці 1-3 днів дають по 2,5 мл замінника котячого молока кожні дві години.
    • У віці 4-7 днів дають по 5 мл суміші і організують по 10-12 годувань в день.
    • У віці 6-10 днів дають по 5-7,5 мл суміші і організують 10 годувань в день.
    • У віці 11-14 днів дають по 10-12,5 суміші і годують кошенят кожні три години.
    • У віці 15-21 дня дають по 10 мл суміші 8 разів в день.
    • У віці старше 21 дня дають по 7,5-25 мл 3-4 рази на день одночасно з введенням твердої їжі.
  7. 7 Звертайте увагу на важливі ознаки під час годування кошеняти. Вивчаючи і практикуючи штучне вигодовування кошеня, пам'ятайте, що неправильне харчування може призводити до проблем з диханням. Слідкуйте, щоб під час годування з його носа не витікало молоко, а живіт не роздувався.
    • Що стосується обсягів годувань, якщо ваш кошеня досить жадібний і продовжує смоктати соску, навіть перевищивши рекомендовану дозу, огляньте його живіт. Якщо він роздувся і став щільним, припиніть годування. Це ознака наповненості шлунка, просто кошеня ще не усвідомив цього. Чи не перегодовуйте його.
    • Якщо кошеня з'їдає менше рекомендованої дози, не панікуйте. Це може бути його індивідуальною особливістю. Якщо ви переживаєте про те, що кошеня недоїдає, замість спроб впихнути в нього більше суміші, ризикуючи захлинутися його легені, зупиніться, дайте кошеняті відпочити і спробуйте знову погодувати кошеня приблизно через годину.
  8. 8 Зберігайте спокій і розслабтеся. Дуже важливо не втрачати терпіння і зберігати спокій, коли ви годуєте кошеняти, щоб він також був спокійний. До того ж, дозволяйте кошеняті є настільки довго, скільки йому потрібно, щоб уникнути переїдання або проблем з травленням.
    • Стимулюйте відходження відрижки, приклавши кошеня спиною до власного тіла і погладжуючи його живіт. При догляді кішки за кошенятами вона їх вилизує і стимулює тим самим сечовипускання і дефекацію. Нехай вас не дивує ніякої з можливих результатів - це хороші знаки!
  9. 9 Почистіть попу кошеня. Кішка-мати зазвичай відразу ж після годувань вилизує кошенят попи і геніталії для стимулювання сечовипускання і дефекації. Вона ж з'їдає їх екскременти, що є природним способом збереження чистоти гнізда, так як забруднене гніздо може залучати хижаків. За відсутності ж матері вам необхідно втрутитися в цей процес. Візьміть вологу бавовняну ватку і протріть кошеняті анальну зону, імітуючи ліжущіе руху. Як тільки кошеня сходить в туалет, зітріть екскременти ваткою. Закінчите процедуру додаткової протиранням попи кошеня чистої ваткою, і ви будете вільні до наступного годування.
    • Це важливий крок в успішному вигодовуванні кошеня. Якщо не імітувати материнську стимуляцію сечовипускання і дефекації, у кошеняти не буде нормально опорожняться сечовий міхур і кишечник, через що він може серйозно захворіти.
  10. 10 Поверніть кошеня в його тепле гніздо або коробку, щоб він відпочивав. Продовжуйте дотримуватися розклад регулярних щоденних годувань все майбутні тижні до моменту відлучення і належного перекладу на тверду їжу. Додатково проконсультуйтеся у ветеринара щодо підходящої дієти в момент відлучення.
    • Вводите в дієту тверду їжу в вигляді м'якого консервованого корму і твердого гранульованого, коли кошеняті буде близько чотирьох тижнів. Деякі кошенята воліють смоктати пляшечку аж до восьми тижнів, тому прогрес перекладу на тверду їжу повинен контролюватися професійним ветеринаром.

попередження

  • У перші два тижні щодня зважуйте кошеня. Для цього можна користуватися кухонними вагами, тільки не забувайте прикрити їх чистою ганчіркою. Кошеня повинен кожен день додавати приблизно по 14 грам в перші два тижні. Ведіть точний облік надбавки або втрати ваги кошеням під час штучного вигодовування і звертайтеся до ветеринара, якщо вага кошеня починає рости або падати занадто стрімко.
  • Найкраще залишати кошенят поруч з матір'ю не менше ніж до виконання ним 6 тижнів, тоді як до 10 тижнів буде навіть гуманніше. Заводчики ж рекомендують чекати виконання кошенятам 12 тижнів, перш ніж віддавати їх новим господарям. У осиротілих кошенят можуть зустрічатися певні ускладнення: вони можуть ставати нетовариськими, володіти проблемами зі здоров'ям, штучне вигодовування може залишати сильний слід на їх загальний розвиток і благополуччя.
  • Якщо кошеня зовсім відмовляється їсти, зверніться до ветеринара, так як він може бути хворий.