Як позбутися від скутості м'язів шиї

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 13 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Детский МАССАЖ при гипертонусе | развитие ребенка
Відеоролик: Детский МАССАЖ при гипертонусе | развитие ребенка

Зміст

Тимчасове оніміння потиличних м'язів шиї зазвичай не є ознакою якогось серйозного захворювання, але це завдає чимало дискомфорту і може довести до безсоння. Є безліч причин жорсткості (або оніміння) м'язів шиї. До них відносять погану поставу, неправильну позу для сну, постійну тривожність.

кроки

Метод 1 з 8: Лікування гарячими і холодними компресами

  1. 1 Прикладіть до шиї щось тепле і вологе. Тепло допомагає м'язам розслабитися. Важливо докласти саме щось вологе, а не сухе, тому що так тепло швидше дійде до мишц.Прікладивайте теплі компреси до задньої області шиї (до потиличних м'язів) три рази в день на 20 хвилин.
    • Найкраще підходить волога грілка, яку можна купити в аптеці. Температуру можна регулювати, а грілка залишається теплою досить довго. Замість грілки підійде гарячий душ або ванна.
  2. 2 Підкладіть під шию гарячий рушник. Візьміть рушник і занурте його в мисочку з гарячою водою, або намочіть рушник під краном. Зачекайте 5-7 хвилин, щоб рушник трохи висохло. З нього не повинна текти вода, але воно все ще має бути теплим і вологим. Прикладіть рушник до шиї.
  3. 3 Ще один спосіб вгамувати біль в м'язах шиї - прикласти холодний компрес. Холод притуплює біль і знижує накопичення молочної кислоти, через яку часто виникають больові відчуття. Візьміть лід, загорніть його у що-небудь і підкладіть під шию. Прикладайте такий компрес кожні 2 години на 10-15 хвилин.
    • Спробуйте знайти найбільш зручне положення для шиї. Сядьте в зручне крісло і відкиньте голову назад. Між плечима і нижньою частиною голови помістіть пакетик з льодом. Тепер відкиньте голову так, щоб пакетик з льодом охоплював шию ззаду і з боків.
    • Деякі експерти вважають, що лід сприяє збільшенню дискомфорту і жорсткості в області шиї, тому що холод змушує м'язи скорочуватися. Тому спробуйте спочатку інші способи.
    • Можна спробувати прикладати холодні компреси протягом 48-72 годин, а потім перейти до теплих компресам.

Метод 2 з 8: Розтягуйте м'язи шиї

  1. 1 Розімніть м'язи шиї, крутячи головою вперед-назад. Найчастіше після цих вправ біль в м'язах шиї проходить, тому що такі розминочні вправи знижують напруження м'язів.Нахиляйте добірок до грудей, а потім потилицю до спини. Повторюйте цю вправу протягом декількох хвилин.
    • Якщо вам боляче робити цю вправу, не нахиляти голову занадто сильно, спробуйте трохи розім'яти м'язи, але не сильно тягніть їх.
  2. 2 Переведіть голову з боку в бік. Для цього нахиляйте спочатку одне вухо до плеча, потім інше. Так ви разомнете бічні м'язи. Робіть цю вправу протягом декількох хвилин, поки біль трохи не пройде.
  3. 3 Повертайте голову наліво / направо. Швидше за все, вам буде трохи боляче робити цю вправу. Але воно найкраще допоможе розім'яти м'язи. Кілька хвилин злегка повертайте голову зліва направо і навпаки.
  4. 4 Постарайтеся знизити важкі фізичні навантаження. Протягом перших декількох днів після того, як у вас з'явився біль у м'язах шиї, намагайтеся звести до мінімуму важку фізичну нагрузку.Ето допоможе полегшити біль та інші неприємні відчуття. Ось деякі види спорту, яких краще уникати в перші 2-3 тижні після появи болю в м'язах шиї:
    • Футбол, регбі, хокей і схожі види спорту
    • гольф
    • Легка атлетика
    • Важка атлетика
    • балет
    • Присідання і підйоми ніг.

Метод 3 з 8: Якщо потрібно, зверніться до лікаря

  1. 1 Якщо біль не йде, можливо, варто звернутися до лікаря. Іноді біль у м'язах шиї є ознакою якогось захворювання або іншої проблеми, наприклад, защемлення нерва або грижі міжхребцевого диска. Такі проблеми не йдуть самі по собі. Якщо ви відчуваєте дискомфорт і біль в м'язах шиї протягом декількох днів, зверніться до лікаря, щоб з'ясувати, в чому проблема.
    • Лікар може порадити протизапальні ін'єкції. Ін'єкції кортизону вводять в хвору м'яз, в результаті чого зменшується запалення і йде скутість і біль.
  2. 2 Подумайте, чи часто ви останнім часом відчували стрес? Напруга потиличних м'язів шиї може бути викликане крайньою напруженістю всього організму. Це найчастіше трапляється під час сильного стресу і тривоги. Якщо ви думаєте, що біль в м'язах цілком може бути викликана стресом, відвідайте психолога або спробуйте прийти в норму самостійно.
  3. 3 Зверніться до лікаря, якщо помітили якісь серйозні симптоми. Сильний біль в м'язах шиї є одним з основних симптомів менінгіту. Менінгіт - це вкрай серйозна бактеріальна хвороба, яка викликає набряк мозку. Скутість потиличних м'язів може також бути раннім симптомом серцевого нападу. Обов'язково зверніться до лікаря, якщо ви помітили наступні симптоми:
    • жар
    • Блювоту і нудоту
    • Важко торкнутися підборіддям грудей
    • Біль у грудній клітці або в лівій руці
    • запаморочення
    • Якщо у вас викликають утруднення елементарні дії (сісти, встати, пройтися), терміново зверніться до лікаря!

Метод 4 з 8: У серйозних випадках доведеться вдатися до ліків

  1. 1 Прийміть анальгетик. Замість анальгетика підійдуть бальзами, що містять ментол та інші інгредієнти, заспокійливі шкіру і м'язи. Наприклад, підійдуть бальзами "Жаркий лід" (Icy hot), "Бен Гей" (Ben Gay) і "Асперкрем" (Aspercreme).
    • Ви можете приготувати знеболююче самостійно. Для цього розтопіть 2 столові ложки кокосового масла і 1 ложку бджолиного воску в невеликій каструльці на слабкому вогні. Додайте 5 крапель олії перцевої м'яти і 5 крапель евкаліптової олії. Перелийте суміш у контейнер з кришкою (наприклад, в скляну баночку). Коли він охолоне, нанесіть суміш на шию і навколо неї.
  2. 2 Спробуйте прийняти ібупрофен або аспірин. НПЗП або нестероїдні протизапальні препарати (як ібупрофен і аспірин) ефективно полегшують біль, і їх можна купити в будь-якій аптеці. Приймайте строго за рекомендаціями на упаковці.
  3. 3 Може допомогти м'язовий релаксант. Міорелаксанти розслаблюють м'язи і допомагають від болю в шиї. Але їх можна використовувати тільки в разі гострої необхідності і відразу перед сном. Спробуйте міорелаксанти, якщо інші методи вам не допомагають.
    • Міорелаксанти бувають декількох видів, уважно читайте інструкцію на упаковці.

Метод 5 з 8: Сон

  1. 1 Купуйте ортопедичну подушку. Якщо ви прокидаєтеся і кожен раз відчуваєте скутість м'язів шиї, швидше за все, вся справа у вашій подушці. Виберіть зручну подушку, і біль в шиї зникне. Кращий вибір - це ортопедична подушка, тому що з нею м'язи шиї можуть повністю розслабитися.
    • Збоку подушка повинна бути плавною і без різких переходів, щоб підтримувати голову в горизонтальному положенні.
    • Спереду і ззаду подушка також повинна бути плавною, щоб підборіддя не притискається до грудей.
  2. 2 Пір'яні подушки потрібно міняти щороку. Пір'яні подушки добре підтримують шию, але вони втрачають свою «пишність» приблизно через рік. Якщо ви спите на пір'яний подушці вже кілька років, і помітили біль в шиї, терміново поміняйте подушку.
  3. 3 Спробуйте спати без подушки. Багато лікарів рекомендують кілька ночей після того, як з'явився біль в шиї, спати без подушки. Це допоможе полегшити біль в м'язах і запобіжить їх сковування.
  4. 4 Важливу роль відіграє матрац. Якщо матрац не забезпечує достатню підтримку для хребта і шиї, у вас з часом може з'явитися відчуття дискомфорту і навіть біль. Якщо ваш матрац вже досить старий, можливо, вам слід його змінити.
    • Спробуйте перевернути матрац іншою стороною. Можливо, матрац деформувався. Обов'язково дотримуйтесь інструкцій на етикетці, тому що не всі матраци можна перевертати.
  5. 5 Не спіть на животі. У цій позі ви сильно тисніть на шию, тому що шиї доведеться бути повернутою в одну сторону протягом всієї ночі. Спробуйте засипати на боці або на спині. Навіть якщо в кінці кінців ви все одно перевернетеся на живіт під час сну, навантаження на шию все одно знизиться.
  6. 6 Намагайтеся спати 7-8 годин. Щоб відчувати себе добре, вам треба висипатися. Порушення сну (наприклад, підйоми посеред ночі або безсоння) можуть погіршити біль в шиї, тому що організм не зможе як слід розслабитися і відновитися. Намагайтеся більше спати.

Метод 6 з 8: Масаж

  1. 1 Помасажуйте шию. Масаж - це один з кращих способів позбавитися від скутості м'язів. Ось кілька технік:
    • Розімніть задні м'язи шиї, масажуючи їх вгору-вниз.
    • Легко натискаючи, робіть кругові рухи пальцями. Масажуйте в основному в тих місцях, де відчуваєте скутість.
    • Протягом декількох хвилин масажуйте шию вгору-вниз.
  2. 2 Сходіть на масаж. Фахівець допоможе вам визначити, в яких місцях ви відчуваєте скутість. Навіть якщо вам здається, що у вас болить шия, насправді проблема може бути в м'язах спини.
    • Дізнайтеся, чи можна записатися на масаж в поліклініці і чи входять процедури такого роду в медичну страховку.
  3. 3 Спробуйте голковколювання. Голковколювання - це різновид китайської народної медицини, суть якої крихітними голками проникати в певні точки на тілі. Хоча ефективність цього методу під питанням, багато рекомендують голковколювання як ще один метод лікування скутості м'язів.
    • Краще порадитися з цього приводу з лікарем ..

Метод 7 з 8: Лікування іншими домашніми засобами

  1. 1 Приймайте добавки магнію. Хоча науково цей метод не доведений, але магній допоможе м'язам розслабитися і зменшить біль і дискомфорт.
    • Залежно від віку і статі рекомендується приймати від 310 до 420 мг. Не перевищуйте рекомендовану дозу!
  2. 2 Спробуйте прийняти теплу ванну з англійською сіллю. Англійську сіль (сульфат магнію) часто додають в ванну для релаксації, хоча немає наукового доказу того, що англійська сіль якось впливає на м'язи.
  3. 3 Спробуйте китайський скраб для шкіри (Гуа Ша). Це дуже популярна річ в Китаї і В'єтнамі. Цей засіб сприяє притоку крові до беспокоящей вас області, а також усуває токсини і інші шкідливі для здоров'я речовини. Деякі дослідження Гуа Ша дали позитивні результати.
    • Навколо цього кошти ходить безліч суперечок, тому що воно залишає синці, що часто виглядає непривабливо і лякає пацієнтів.
    • До лікування за допомогою Гуа Ша слід підходити вкрай обережно. Не рекомендується лікувати хвору область самостійно, щоб не погіршити ситуацію.

Метод 8 з 8: Заходи профілактики

  1. 1 По-перше, організуйте свій робочий простір. У багатьох людей з'являється скутість м'язів шиї, тому що вони часто змушені працювати в незручному становищі. Розмістіть крісло так, щоб ноги стояли на підлозі, а руки повністю містилися на столі.
    • Якщо ви працюєте перед монітором, від очей до монітора повинна бути досить велика відстань.
  2. 2 Не сидіть занадто довго на одному місці. Якщо ви весь день сидите за робочим столом або багато часу проводите в автомобілі, потрібно робити короткі перерви. Походіть і розімніть м'язи.
  3. 3 Прагніть не дуже часто дивитися в телефон або планшет. Шия сильно втомлюється від такого положення. Спробуйте поставити планшет або телефон перед собою, щоб він знаходився на рівні очей.
  4. 4 Не носіть важкі сумки на одному плечі. Якщо на одному плечі буде важкий вантаж, одна сторона тіла буде напружуватися, а інша - ні. Тоді спина і шия будуть компенсувати цю непропорційну навантаження, що може привести до скутості м'язів. Краще носите речі в рюкзаку або валізі.
  5. 5 Не перестарайтеся на тренуваннях. Підняття тягарів погано позначається на міжхребцевих дисках. Ви можете перенапружити м'язи або затиснути нерв. Прислухайтеся до порад тренера, щоб зберегти здоров'я.
    • Не піднімайте більше, ніж можете. Розрахуйте оптимальний для себе вагу і тренуйтеся відповідно до рекомендацій тренера.
    • Чи не тренуйтеся занадто багато! М'язам потрібен час, щоб відпочити і відновитися. Якщо ви будете тренуватися занадто часто, ваш організм незабаром дасть збій.

Поради

  • Спробуйте альтернативні методи лікування (наприклад, банки, припікання, цигун і так далі).

попередження

  • Не можна навантажувати хворі м'язи, інакше вони почнуть хворіти ще сильніше. Не піддавайтеся спокусі знову почати тренуватися.

додаткові статті

Какізбавіться від болю в горлі Какізбавіться від болю в шиї Каксдержать позив до сечовипускання, якщо ви не можете скористатися туалетом Каксдержаться, якщо хочеш за великим в незручній ситуації Какзаставіть себе чхнути Какзаставіть себе пописати Какснізіть високий рівень креатиніну Какізвлечь воду з вуха Какснімать шви Какуспокоіть обпалений мову Какделать самокрутки Какісправіть плоскі соски Каклечіть криваву мозоль Какпочістіть вуха перекисом водню