Як уникнути маніпуляції з боку оточуючих

Автор: Gregory Harris
Дата Створення: 10 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
#8 Як підштовхнути людей до революції. Менкур Олсон «Логіка колективної дії»
Відеоролик: #8 Як підштовхнути людей до революції. Менкур Олсон «Логіка колективної дії»

Зміст

Щоб вами не маніпулювали, необхідно працювати над собою і виявити слабкі сторони до того, як це станеться. Коли це трапиться, потрібно зробити крок назад і використовувати цей випадок як можливість проаналізувати свої думки і почуття. Вчіться на власному досвіді, щоб захиститися від маніпуляції в майбутньому.

кроки

Частина 1 з 3: До

  1. 1 Несіть відповідальність за вашу реакцію на те, що відбувається. Перш за все, необхідно зрозуміти, що ніхто не може викликати у вас ті чи інші почуття. Ви повинні повністю контролювати ваші почуття і емоції.
    • Не можна змусити людей не робити щось, але ви можете запобігти небажаним наслідкам.
  2. 2 Забудьте про бажання змінити інших. Інші люди не можуть змусити вас реагувати так, як їм хочеться, тому і ви не можете змусити їх діяти, як вам того хочеться. Відмовтеся від ідеї змінити інших людей.
    • Визначте, чи є у вас бажання змінити когось, принизити кого-то, щоб відчути себе краще, взяти когось під контроль або змусити когось вислухати вас. Також визначте ваші очікування з приводу того, якими «повинні бути» ваші стосунки з оточуючими людьми.
    • Ці бажання відносяться до конкретних людей. Якщо це не так, то необхідно перестати покладатися на думку тих чи інших людей.
  3. 3 Проаналізуйте засоби маніпуляції. Задумайтесь над тим, коли в останній раз вами маніпулювали і вивели з себе. Запитайте себе, де ваші больові точки, і постарайтеся виправити ситуацію.
    • Постарайтеся визначити причину маніпуляції. Запитайте себе, в чому ваша слабкість або чого ви боїтеся.
    • Якщо ви не можете визначити це самостійно, поговоріть з психологом або іншому, які можуть оцінити ситуацію об'єктивно.
  4. 4 Відкиньте ваше его. Нагадуйте собі, що світ не обертається навколо вас. Ви так само важливі, як і інші люди, але, в кінцевому підсумку, всі мають право на щастя і відчуття благополуччя.
    • Намагайтеся жити в світі з іншими людьми. Нагадуйте собі про це кожен день.
  5. 5 Проведіть кордону. Подумайте про людей, які регулярно маніпулюють іншими, і проведіть кордону між цими людьми і вами. Ви не можете контролювати їх поведінку, але ви можете обмежити їх можливості до маніпуляції.
    • Тих, хто налаштований недружелюбно по відношенню до вас, необхідно викреслити з життя, наскільки це можливо.
    • Дорогі вам люди, які будуть використовувати ваші слабкості в свою користь, можуть залишитися в вашому житті в залежності від обставин, але ви повинні серйозно обговорити проблеми у ваших стосунках. Якщо поведінка цих людей не змінюється, обмежте спілкування з ними, щоб ваші слова не могли бути використані проти вас.
  6. 6 Думайте позитивно. Ваші реакції залежать від ваших почуттів, а почуття залежать від думок. Дивіться на речі позитивно, щоб вами не маніпулювали.
    • Почуття породжують емоції. Емоції породжують модель поведінки, і кожен вибір тягне за собою погані або хороші наслідки. Якщо ви почнете мислити негативно, наслідки скоріше за все також будуть негативними. З іншого боку, позитивні думки приведуть до позитивних результатів.
    • Наприклад, якщо ваш друг живе далеко від вас і ніколи не пише і не дзвонить першим, ви можете розглядати його поведінку в негативному світлі.Можливо, що ваш друг завжди відповідає вам без зволікання і з усією серйозністю. Сконцентруйтеся на цьому замість того, щоб думати про погане.
  7. 7 Ставтеся до інших так, як ви хотіли б, щоб ставилися до вас. Повага до інших тягне за собою повагу до вас самим. Ставлення до інших людей має бути прийнятним.
    • Вияв поваги до інших людей не гарантує, що вас будуть також поважати, особливо якщо у людини немає наміру тісно з вами спілкуватися. Але повага до близьких людей допоможе вам завоювати повагу до себе.

Частина 2 з 3: Під час

  1. 1 Дайте собі час заспокоїтися. Коли хтось намагається маніпулювати вашими емоціями, дайте собі час, щоб правильно відреагувати.
    • Давши собі час переосмислити ситуацію, ви створюєте фільтр між вашим мозком і вашим ротом. Цей фільтр допоможе вам відреагувати належним чином.
    • Дозвольте собі відчути те, що ви відчуваєте в даній ситуації. Кричіть, лайтеся або плачте в подушку, якщо це необхідно.
    • Як тільки ви впораєтеся з емоціями, зробіть щось, щоб заспокоїтися. Займіться медитацією, виконайте дихальні вправи або сходіть на прогулянку.
  2. 2 Визначте вражене місце. Існує кілька видів образи. Запитайте себе, як ви себе почуваєте і чому дана ситуація змусила вас відчувати саме це.
    • Ви повинні перестати звинувачувати іншу людину, який завдав вам образу. Сконцентрувавшись на собі, ви зможете впоратися зі своїми емоціями.
    • Також може статися так, що внаслідок нанесеної образи ви відчуєте себе незрозумілим, покинутим і самотнім або відчуєте всі ці почуття відразу.
  3. 3 Складіть повну картину того, що сталося. Подумайте про минуле і згадайте інші випадки, коли ви відчували себе точно так само. Визначте, як ці ситуації взаємопов'язані.
    • Якщо ви робили все, що було сказано раніше, у вас вже має бути подання про ваші слабкості. Так вам легше буде зв'язати конкретний випадок з однією з ваших слабкостей.
    • Якщо ви не можете зробити цього, постарайтеся зрозуміти, що ви упустили, і бачите в корінь проблеми.
  4. 4 Визначте ірраціональні почуття і думки. Відступите назад і подивіться на речі об'єктивно. Запитайте себе, чи раціональні ваші думки і почуття в даний момент. Постарайтеся впоратися з ірраціональними думками.
    • Запитайте себе про значення нанесеною вам образи. Як ви думаєте, що означає конкретний випадок? Як тільки ви визначите значення конкретного події, ви зможете зрозуміти, чи правильно ви оцінили ситуацію.
    • Наприклад, якщо ви посварилися з хлопцем, це не означає, що ваші стосунки приречені на провал, навіть якщо зараз вам хотілося б розлучитися.
    • Справтеся з емоціями. Негативні емоційні реакції є нормальним явищем в разі, якщо відбувається щось погане, але коли негативні емоції беруть гору і з ними складно впоратися - це ірраціональна реакція.
  5. 5 Подивіться на ситуацію з іншого боку. Поставте себе на місце іншої людини. Постарайтеся визначити, чому ця людина повів себе так, а не інакше.
    • Запитайте себе, чи немає у цієї людини особистих проблем, які могли спровокувати таку поведінку. Постарайтеся зрозуміти біль іншої людини, і прийміть свою власну біль.
    • Визначте, чи відбулася конкретна ситуація випадково або навмисно. Вам буде легше пережити цю ситуацію, якщо ви зрозумієте, що нічого погано проти вас не задумували.
  6. 6 Запитайте себе, який вплив надає на вас ваша реакція. Задумайтесь над тим, як впливає на вас ваша власна реакція. Ви скоріше за все зрозумієте, що ваша образа перебільшена.
    • Задумайтесь над тим, що може статися, якщо ви поведете себе ірраціонально. Запитайте себе, якими будуть наслідки, і якими будуть ваші відносини з людиною в подальшому. Якщо відповідь негативна, скоріше за все ваша реакція нездорова.
  7. 7 Розгляньте інші варіанти. Подумки складіть список інших можливих реакцій на дану ситуацію. Пройдіться по цьому списку і запитайте себе, яка реакція найкраще підходить до даного випадку.
    • Хоча все залежить від ситуації, два можливих варіанти включають негативну реакцію на нанесену вам образу і спокійне ставлення до неї.
    • Продумайте довготривалі варіанти. Ви можете обмежити спілкування з цією людиною, якщо вам так буде краще.
  8. 8 Сформулюйте реалістичні висновки. Поверніться до ірраціональним значенням і висновків, визначеним раніше. Змініть висновки, зроблені вами, і зробіть їх більш реалістичними.
    • Згадайте висновки, зроблені вами з приводу конкретної ситуації. Якщо ви вже визначили, що ваша реакція була ірраціональною, ви повинні знати, що являють собою нелогічні висновки. Ви можете прийти до логічного висновку на основі нелогічних висновків.
    • Наприклад, ви прийшли до висновку, що ваші стосунки приречені на провал. Як тільки ви визначите, що це ірраціональний висновок, ви можете навести аргументи на користь того, що ваші стосунки з людиною можна відновити.

Частина 3 з 3: Після

  1. 1 Визнайте свою перемогу. Привітайте себе після того, як зможете запобігти маніпуляції з боку інших людей. Цей процес вимагає колосальної дисципліни, і ви повинні пишатися собою.
    • З іншого боку, вам слід пробачити себе за ваші промахи. Якщо ви відреагували дуже бурхливо на ту чи іншу ситуацію, визнайте поразку і вибачте себе за це. Тільки пробачивши себе, ви зможете відпустити негативну ситуацію.
  2. 2 Будьте вдячні за урок. Замість того, щоб розглядати конкретний випадок як випробовування на терпіння і добру волю, скажіть собі, що у кожного є можливість вчитися на своїх помилках, щоб стати краще.
    • Обміркуйте кожну ситуацію. Запитайте себе, які уроки ви винесли і як їх можна застосувати в майбутньому.
    • Згодом ви виявите, що старі рани загоєні, а колишні погляди змінилися.
  3. 3 Поділіться своїм досвідом. Якщо хтось маніпулює кимось, підійдіть до цієї людини і розкажіть йому, як все йде насправді. Ділячись досвідом з іншими людьми, ви зможете допомогти їм почати вчитися на власних помилках. Крім того, ваші відносини з цією людиною стануть тільки міцнішими.
    • Головне - це вести дискусію спокійно і дружелюбно. Ви повинні бути чесні з іншою людиною і нести відповідальність за те, що перекладаєте вину на нього.
    • Не робіть цього, якщо ви маєте справу з маніпулюють вами людиною, так як він зацікавлений в тому, що змусити вас страждати, і може використовувати отримані знання проти вас.