Як кататися на парних водних лижах

Автор: William Ramirez
Дата Створення: 20 Вересень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Первый опыт катания на водных лыжах
Відеоролик: Первый опыт катания на водных лыжах

Зміст

Чи доводилося вам коли-небудь бачити, як катаються на водних лижах? Захоплюватися тим, як спортсмени без видимих ​​зусиль ковзають по воді і думати: "Я теж так хочу!" Вчіться ви самі або вчіть своїх дітей, кілька порад і правильна підготовка допоможуть вам навчитися кататися без всяких проблем. Ми поведемо мову про катанні на парних лижах.

кроки

Частина 1 з 4: Підготовка до катання на водних лижах

  1. 1 Одягайте рятувальний жилет. Вам необхідний рятувальний жилет, що закриває груди, живіт і спину. Його потрібно підібрати за розміром і правильно одягати, щоб в разі вашого падіння він залишався на місці, а не зсковзував вгору.
    • Жилет повинен щільно облягати тіло, але не завдавати незручностей.
    • Перевірте заводське маркування, щоб уточнити, на який розмір і максимальна вага розрахований жилет.
  2. 2 Придбайте водні лижі. Вам потрібні класичні парні лижі, які підходять для новачків. На одній з лиж в такій парі позаду звичайного кріплення є заднє кріплення-петля (щоб надалі, оволодівши воднолижним майстерністю, ви могли кататися на одній лижі). Лижі для початківців зазвичай ширше і тому стійкіше на воді. Вони різняться в залежності від ваги спортсмена, тому важливо правильно вибрати розмір.
    • Звертайте увагу на вказівки виробника, на яку вагу розрахована та чи інша конкретна пара.
    • Дитячі лижі відрізняються меншим розміром, і їх простіше контролювати. У них зазвичай передбачений "навчальний" варіант, то є можливість з'єднання двох лиж між собою. Це допомагає зберігати рівновагу і не дозволяє ногам роз'їжджатися.
    • Зазвичай на водні лижі ставлять регульовані кріплення, щоб підігнати їх під будь-який розмір ноги лижника.
  3. 3 Розгляньте можливість скріпити лижі між собою. Навчальні лижі для дітей часто буває можна з'єднати разом, щоб ноги дитини не роз'їжджалися в сторони. Дітям зазвичай важко справлятися з лижами і утримувати їх разом, так що таке з'єднання на першому етапі принесе величезну користь.
  4. 4 Використовуйте правильний трос. Буксирувальний трос (фал) для водних лиж розтягується лише злегка і має довжину 22,5 м від рукоятки до протилежного кінця. Не використовуйте трос для вейкбордингу, так як він занадто жорсткий, або дуже еластичний трос.
    • Буксирувальний трос повинен бути промаркований як призначений спеціально для водних лиж.
  5. 5 Вивчіть необхідні сигнали. Існує сім різних знаків, які повинен знати кожен воднолижник. Вони важливі для подачі сигналів водієві катера під час катання на водних лижах.
    • Великий палець вгору означає "збільшити швидкість", в той час як великий палець вниз означає "зменшити швидкість". Дуже важливо пам'ятати про це під час руху, щоб випадково не попросити водія катера прискоритися.
    • Великий і вказівний палець, з'єднані у вигляді букви "О" (знака "о'кей"), говорять водієві, що швидкість і траєкторія руху вас влаштовують.
    • Для повороту підійміть палець, зробіть їм круговий рух і вкажіть напрямок, в якому ви хочете повернути.Цей знак використовує як сам лижник, щоб попросити водія катера рухатися в певному напрямку, так і водій, щоб попередити лижника про поворот.
    • Поплескування себе по голові означає, що ви хочете повернутися на берег. Скористайтеся цим сигналом, якщо ви втомилися і хочете завершити катання.
    • Ріжуче рух рукою перед шиєю - сигнал катеру негайно зупинитися. Цей знак може подати лижник, водій або спостерігач в разі надзвичайної ситуації.
    • Бавовна в долоні над головою після падіння сигналізує про те, що у вас все в порядку. Це слід робити після кожного падіння.
  6. 6 Обзаведіться в цілях безпеки прапором для водних лиж. На буксировочном катері повинен бути спеціальний прапор. Він зазвичай має яскраву (помаранчеву) забарвлення і служить сигналом іншим судам, що в воді знаходиться лижник. Кожен раз, коли лижник знаходиться у воді, але не їде на лижах, прапор повинен бути піднятий, щоб його бачили з інших судів.
    • Це важливий захід безпеки, і на більшості катерів повинен бути присутнім спостерігач, зобов'язаний стежити за лижником і тримати прапор.
  7. 7 Навчіться правильному положенню, для початку на березі. Правильне стартове положення в водних лижах - угруповання сидячи на лижах ( "бомбочкою").
    • Стоячи на землі, надіньте водні лижі.
    • Візьміться за рукоятку і зігніть коліна так, щоб сісти на лижі. При цьому ви повинні згрупуватися, як при стрибку у воду "бомбочкою".
    • Нехай хто-небудь плавно тягне за інший кінець троса, щоб допомогти вам встати на зігнутих ногах. Ви повинні прийняти таку позу, як ніби сидите на стільці.
    • Слідкуйте, щоб коліна весь час залишалися разом, а руки були випрямлені, щоб вас можна було тягнути на тросі.

Частина 2 з 4: Правильне управління катером

  1. 1 Стартуйте швидко. Найважливіший аспект при буксируванні лижника - швидкий старт і набір швидкості. Це означає, що потрібен досить потужний катер, здатний дуже швидко розганятися з нуля. Спортсмен тоді зможе плавно піднятися на лижах.
  2. 2 Рухайтеся з постійною швидкістю. Важливо, щоб водій буксирувального катера не міняв швидкість, щоб лижник міг рухатися рівно. Якщо відбудеться різка зміна швидкості або поворот, починаючому спортсмену буде дуже важко зберегти рівновагу.
  3. 3 Виберіть час, коли вода спокійна. Добре кататися на водних лижах рано вранці, коли спостерігається повний штиль. Пізніше протягом дня через інтенсивний рух вода може стати неспокійною.
    • Якщо ви все-таки потрапили в невелике хвилювання або в кільватерную струмінь, перетинайте їх під кутом в 90 градусів, щоб мінімізувати вплив на лижника.
    • Для дітей катання на водних лижах має бути в радість, тому вибирайте час, зручний для всієї родини.
  4. 4 Дотримуйтесь правильну швидкість. Швидкість буксирування буде відрізнятися в залежності від ваги лижника і рівня його катання, але існують загальні вказівки. Дітей слід буксирувати на найнижчій швидкості, достатньої, щоб вони не занурювалися в воду. Перераховані нижче швидкості рекомендовані для катання на парних лижах.
    • При вазі спортсмена менше 23 кг катер повинен рухатися зі швидкістю близько 21 км / ч.
    • При вазі спортсмена від 23 до 45 кг катер повинен рухатися зі швидкістю близько 26 км / ч.
    • При вазі спортсмена від 45 до 68 кг катер повинен рухатися зі швидкістю близько 29 км / ч.
    • При вазі спортсмена від 68 до 82 кг катер повинен рухатися зі швидкістю близько 34 км / ч.
    • При вазі спортсмена понад 82 кг катер повинен рухатися зі швидкістю близько 38 км / ч.
    • Регулюйте швидкість на поворотах. Якщо лижник знаходиться з внутрішньої сторони витка, він може сповільнити рух, тому вам потрібно збільшити швидкість. Якщо він знаходиться з зовнішньої сторони, він може прискоритися, тому швидкість треба знизити.
  5. 5 Тримайтеся подалі від причальних споруд і берега. При повороті спортсмена може різко відкинути, тому важливо перебувати на достатній відстані від причалу і інших перешкод.Крім того, якщо лижник випустить трос, він може відлетіти досить далеко, перш ніж зануритися введення, так що майте це на увазі.
    • Чи не виїжджайте на мілководді або туди, де можуть бути стирчать або приховані в воді перешкоди.
    • Більшість нещасних випадків в воднолижного спорту відбуваються при зіткненні з причалом або іншими великими об'єктами, тому будьте обережні і залишайтеся на відкритій воді.
  6. 6 Переконайтеся, що спортсмен весь час знаходиться в полі вашого зору. Зазвичай на катері повинен бути спостерігач, який слідкує за лижником на випадок, якщо той впаде або подасть сигнал. Самому водієві важко одночасно вести катер і спостерігати за спортсменом.
    • Спостерігач буде при необхідності піднімати прапор і передавати сигнали водієві катера.
  7. 7 Повністю зупиняйте гребний гвинт, коли підбираєте впав лижника. Розумніше і безпечніше завжди зупиняти гвинт, коли поруч у воді знаходиться людина. Коли ви наблизитеся, заглушите двигун, і нехай катер рухається далі під впливом імпульсу, поки не порівняється з лижником.
    • Будьте дуже обережні, щоб спортсмен не постраждав, коли ви наближаєтеся до нього на катері. Не підходьте дуже близько і завжди зупиняйте гребний гвинт.

Частина 3 з 4: Підйом на водних лижах

  1. 1 Скористайтеся лижами-тренажером EZ, щоб допомогти дитині освоїтися на водних лижах. Такий тренажер (оригінальна назва - "EZ ski trainer") допоможе дитині звикнути до буксирування, перш ніж вставати на справжні водні лижі. Це пристрій схожий на надувний водний мотоцикл, який можна тягнути на тросі. На ньому дитина зможе набути впевненості, навчитися правильно триматися за рукоятку і зберігати рівновагу.
    • Діти можуть кататися сидячи або стоячи, як зручніше, навчаючись тримати рівновагу і звикаючи до руху на буксирі.
    • Будьте терплячі з дитиною і дозвольте йому вчитися в своєму власному темпі. Цей тренажер допоможе подолати побоювання, які дитина може відчувати перед водними лижами.
  2. 2 Одягніть водні лижі. Сядьте на борт катера або на причал і надіньте лижі. Вони повинні бути відрегульовані за розміром ноги, і потрібно просто просунути ногу в кріплення. Кріплення повинно щільно охоплювати ступню, так що, можливо, доведеться поворушити ногою туди-сюди, щоб просунути її до кінця.
    • Перед тим як надягати лижі, намочіть їх - так нога легше прослизне в кріплення.
    • Дітям може бути важко надіти лижі самостійно, тому при необхідності допоможіть їм.
  3. 3 Візьміться руками за трос. Візьміться за рукоятку троса двома руками, тримаючи їх поряд один з одним. При катанні на парних лижах долоні обох рук повинні дивитися вниз. Захоплення повинен бути міцним. Руки витягніть прямо перед собою.
  4. 4 Підтягніть коліна до грудей, тримаючи руки по сторонам від колін, а трос - між лиж. Нехай на воді вас утримує рятувальний жилет. Відкиньтеся назад. Підтягніть коліна до грудей, обхопивши їх руками з зовнішньої сторони, як ніби обіймаючи.
    • Розмістіть трос між лижами, а рукоятку - між вашим тілом і кінцями лиж.
  5. 5 Направте лижі прямо вперед, тримаючи їх разом і кінцями вгору. Перебуваючи в описаному в попередньому кроці положенні (відкинувшись назад, коліна підтягнуті до грудей), направте лижі так, щоб їх кінці виступали з води. Лижі повинні дивитися вперед і бути близько один до одного. Відстань між ними не повинно перевищувати ширини вашого стегна.
    • У дитячих лиж часто є тросик або планка, що утримує їх разом. Завдяки цьому лижі не роз'їжджаються в сторони, і з ними легше впоратися.
  6. 6 Витягніть руки вперед, щоб натягнутий трос підняв вас з води. Трос повинен розташовуватися між лижами. Витягніть руки перед собою, міцно утримуючи рукоятку обома руками між вашим тілом і кінцями лиж. Цей момент має велике значення для старту на водних лижах.
    • Дуже важливо, щоб ви піднялися з води і встали на водні лижі завдяки натягу троса при русі катера.
    • Якщо ви спробуєте зігнути руки або підтягтися, щоб встати, то ви, ймовірно, втратите рівновагу і впадете.
  7. 7 Можете попросити кого-небудь допомогти вам, поки ви не досягнете рівноваги. Якщо ви знаходитеся близько до берега, хтось може притримати вас, допомагаючи утримувати лижі разом і зберігати рівновагу, поки ви перебуваєте в описаному вище стартовому положенні.
    • Ця порада особливо корисний для дітей, яким може бути важко зберігати рівновагу і позу, чекаючи, поки катер прийде в рух.
  8. 8 Переконайтеся перед стартом, що трос натягнутий. Коли катер починає рух, трос не повинен провисати, інакше воднолижника сильно смикне вперед, і він втратить рівновагу. Коли спортсмен взявся за трос, катер може відійти на низькій швидкості, поки буксирувальний трос не натягнеться.
    • Поки трос натягується, лижник може злегка переміститися вперед. Будьте обережні, щоб зберегти рівновагу і вихідне положення.
  9. 9 Скажіть водієві катера "готовий!", Щоб почати рух. Крикніть водієві "готовий!", Давши тим самим сигнал, що ви готові починати. Катер швидко стартує. Залишайтеся згрупованим і зберігайте спокій і впевненість. Щоб з легкістю встати на водних лижах, важливо розслабитися і бути впевненим в собі.
    • Здатність катера швидко розганятися з місця набагато важливіше його здатності досягати високих швидкостей.
  10. 10 Відкиньтеся тому, і нехай катер тягне вас. Зберігайте вихідну угруповання, злегка відкинувшись назад і витягнувши руки прямо перед собою, і дайте катеру підняти вас на ноги. Лижі повинні бути прямо під вами, хоча ви і трохи відхиляється назад. Чи не піднімайтеся відразу ж.
    • Якщо ви зігнете руки, щоб підтягнутися, це призведе тільки до втрати рівноваги, тому нехай вони залишаються прямими.
    • Дивіться пряму перед собою. Якщо ви високо підніміть голову, щоб бризки не були в очі, ви можете втратити рівновагу, а якщо опустіть вниз, то, швидше за все, впадете.
  11. 11 Тримайте коліна зігнутими. Зігнуті коліна обов'язкові і перед стартом, і коли ви піднімаєтеся на ноги на водних лижах. Це допоможе вам підтримувати необхідну рівновагу і краще управляти лижами.
    • Навіть якщо вода спокійна, вас буде підкидати, а зігнуті коліна допоможуть це амортизувати.
  12. 12 Піднімайте тільки тоді, коли відчуєте впевненість і рівновагу. Якщо, рухаючись за катером на буксирі, ви відчуваєте себе впевнено і не втрачаєте рівноваги, спробуйте встати. Ступні з лижами повинні залишатися прямо під вами; просто випрямити ноги, продовжуючи злегка відкидатися назад і тримаючи руки прямо перед собою.
    • Дітям краще всього спробувати в перші одне-два катання так і залишатися в згрупованої позі. Це допоможе їм звикнути до водних лиж і навчитися справлятися з ними і зберігати рівновагу.
  13. 13 Якщо в першу спробу ви впали, спробуйте ще раз. Поки ви тільки вчитеся кататися на водних лижах, зберігати рівновагу буває непросто. Будьте терплячі і вірте в себе. Якщо ви починаєте відчувати розчарування, можете відпочити і потім спробувати знову.
    • Спливаючи знову на поверхню, закривайте обличчя руками: це допоможе уникнути удару в обличчя втраченої вами лижею.
    • Поки катер розгортається і повертається за вами, підніміть руку або лижу, щоб інші човни помітили і обминали вас.

Частина 4 з 4: Катання на водних лижах

  1. 1 Тримайте коліна весь час зігнутими. Зігнуті коліна допоможуть амортизувати будь поштовхи, коли катер перетинає хвилі або буруни, зберегти рівновагу і залишитися на ногах.
  2. 2 Тримайте руки випрямленими, і нехай катер тягне вас вперед. Не намагайтеся підтягуватися вперед або утримувати рівновагу, натягуючи буксирувальний трос. Вам слід просто дозволити катеру тягнути вас на тросі за собою.
  3. 3 Постійно нахиляйтеся назад, щоб залишатися в правильному положенні. Злегка відхилятися назад так, щоб ваші стегна і плечі утворювали пряму лінію.Можете трохи підняти стегна вперед і вгору у напрямку до рукоятки, але стежте, щоб лижі залишалися прямо під вами.
    • Якщо ви дозволите лиж просунутися вперед, то впадете на спину.
    • Якщо ви нахиліться вперед, лижі зрушаться тому, і ви впадете долілиць.
  4. 4 Дихайте нормально. Багато воднолижники схильні затримувати дихання при катанні, але важливо цього не робити. Нормальне дихання знизить стомлюваність і запобіжить зайву втому.
  5. 5 Коли ви навчитеся впевнено кататися по прямій, спробуйте невеликі повороти. Спробуйте злегка повернути, приклавши зусилля з внутрішнього краю лижі, протилежної тій стороні, куди ви хочете повернути. Поки що залишайтеся в кільватері.
    • Наприклад, ви натискаєте на внутрішній край лижі лівою ногою і злегка нахиляєтесь вправо і від катера, щоб повернути праворуч. Одночасно ви можете трохи підняти праву ногу, щоб сприяти повороту.
    • Під час повороту не забувайте зберігати правильне положення: коліна зігнуті, руки витягнуті перед собою.
  6. 6 Коли ви навчитеся впевнено повертати в кільватерной струмені, спробуйте вийти за її межі. Поверніть в будь-яку сторону і перетнув хвилі, розгорнувши лижі під гострим кутом до них. Докладайте зусилля до лижі, ближньої до катера, поки не опинитеся повністю поза кільватерной струменя.
    • Тримайте коліна зігнутими, щоб амортизувати поштовхи.
    • Якщо ви спробуєте перетнути хвилю однієї лижею за раз, ви впадете. Переконайтеся, що перетинаєте її під гострим кутом обома лижами одночасно.
    • Рух через кільватерную струмінь має бути швидким. Якщо ви спробуєте зробити це повільно, ви впадете.
    • Виконуючи поворот, тримайте руки прямо перед собою. Поширена помилка початківців - тягнути рукоятку, що може привести до втрати рівноваги і падіння.

Поради

  • Тримайте руки прямими. Якщо ви, будучи починаючим лижником, спробуєте зігнути руки, то, швидше за все, втратите контроль і впадете. Чим ви досвідченіше, тим легше вам згинати руки і зберігати стояче положення.
  • Будьте терплячі і отримуйте задоволення! Найголовніше в водних лижах - відчувати задоволення від катання. Це допоможе вам зберегти впевненість і відчувати себе комфортно.
  • Іноді вас не стануть буксирувати на тросі з першого ж катання. Замість цього буде використана "стріла" - конструкція на зразок труби, яка виступає за борт катера. Ви почнете кататися з цієї "стрілою", так як за неї простіше триматися. Після цього тренажера ви зможете перейти до тросу.
  • Якщо ви втомилися, вам слід зробити перерву і спробувати продовжити пізніше. Ніколи не катайтеся на водних лижах до перевтоми.

попередження

  • Завжди надягайте рятувальний жилет і перевіряйте, чи в доброму стані ваше спорядження.
  • Під час катання тримайтеся подалі від причалів та інших великих об'єктів.
  • Коли лижник піднімається на борт або сходить з катера, мотор повинен бути вимкнений.
  • Ніколи не катайтеся на водних лижах перед судном.
  • На випадок падіння спортсмена або важливих сигналів в його боку, в катері завжди повинен знаходитися спостерігач.