Як купити рубін

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 8 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Рубин - сколько стоит, видео о драгоценных камнях геммолога Наталии Вовк
Відеоролик: Рубин - сколько стоит, видео о драгоценных камнях геммолога Наталии Вовк

Зміст

Рубіни довгий час цінувалися завдяки своїй неймовірній міцності і яскравому кольору. На відміну від деяких дорогоцінних каменів, вони не оцінюються по точної, універсальної шкалою. Але існує кілька характеристик, які використовує більшість ювелірів для оцінки якості рубіна. Дізнайтеся, як визначити якість рубіна, вибрати оправу для прикраси і з'ясувати більше, як добувають рубіни і обробляють їх. Деякі рубінові шахти асоціюються з порушенням прав людини або з катастрофами навколишнього середовища, але існує кілька альтернативних меторожденій, які уникають таких жертв.

кроки

Частина 1 з 3: Оцінка рубіна

  1. 1 Виберіть карат, що відповідає вашому бюджету і перевагам. Карати (С) -це вимір розміру дорогоцінного каменю. Загалом, чим більше камінь, тим він дорожчий. Проте, існує, як правило, певне коливання цін на 1, 3 і 5 карат, тому ви зробите більш вдалу угоду, якщо замість цього виберіть 0,9 с, 2.9 з або 4.9 з рубіни. Пам'ятайте, що карат - це по суті питання естетики, також як і цінності. Людина з тонкими пальцями або з менш претензійними смаками може віддати перевагу більш маленький камінь.
  2. 2 Грубо кажучи, якість натурального рубіна в один карат, який коштує менше 250 доларів, буде вважатися швидше звичайним, ніж хорошим. Висока якість починається від 700 доларів і вище. За ціну 10 000 доларів за карат і вище рубін повинен бути винятковим і рідкісним.
  1. 1
    • Рубіни, зроблені в лабораторіях, як правило, продають приблизно за 85-90% від вартості натурального рубіна того ж якості
    • Завдяки тому, що великі рубіни рідкісні, їх вартість збільшується швидше, ніж розмір. Пятікаратний рубін звичайної якості може коштувати в десять разів вище, ніж аналогічний однокаратний; в той же час пятікаратний рубін високої якості (досить рідкісний) може бути в двадцять п'ять разів дорожче аналогічного однокаратний.
  2. 2 Вибір огранки. З огранювання дорогоцінного каменю можна визначити, як він був зроблений ювеліром. Загальна огранювання краще, в той же час багато рубіни огранювати в овальній формі, у формі «валика» (округлений квадрат) або кола. Інші досить поширені форми ограновування - «серце» і «подушечка» (прямокутник з відрізаними куточками). Але через низький попит вони можуть бути трохи дешевше в порівнянні з дорогоцінними каменями аналогічної якості, обрамленими в іншу огранювання.
  3. 3 Виберіть колір. Каталоги або вебсайти з рубінами можуть приводити їх згідно кольором або відтінку. Незважаючи на те, що чисто червоні і пурпурні рубіни найбільш дорогі варіанти, рубіни високої якості можуть бути також і оранжево-червоними, рум'яними або рожевими. Вибір кольору - це справа смаку.
    • Якщо вам цікаві рожеві рубіни, зверніть увагу також на рожеві сапфіри. Сапфіри і рубіни роблять з однакових мінералів, корундів, і їх спільно класифікують за кольором. Рожеві дорогоцінні камені можуть класифікуватися по цією ж ознакою.
    • Рожеві рубіни користуються великим попитом в Азії, ніж в країнах Заходу, і тому цінуються більше на цьому континенті.
    • Деякі компанії намагаються визначити колір виходячи з частини світу, звідки він родом. Однак ця система не точна.
  4. 4 Якщо ви купуєте рубіни онлайн, знайдіть компанію з політикою повернення. Хоча ви можете змінити типові представлені характеристики під час онлайн покупок, більш детально оцінити рубін по фотографії дуже важко. Онлайн продавці дорогоцінних каменів можуть розміщувати інформацію, використовуючи описані вище параметри. Але навіть якщо вони розкажуть правду, ви можете не знайти рубін привабливим, коли його доставлять. Якщо вам потрібно купити рубін онлайн, завжди упевніться в політиці повернення, і вивчіть онлайн відгуки про компанії, щоб уникнути шахрайства. Коли рубін доставлять, вивчіть його, використовуючи наведені нижче критерії, і відішліть його назад для відшкодування грошей або заміни, якщо він не відповідає вашим параметрам.
  5. 5 Потримайте рубін під яскравим світлом. Усередині рубіна ви можете побачити один або більше чорних або сірих плям, які називають «екстинкція», до яких не доходить світло. Чим більше таких плям, тим нижче цінність рубіна.

Покрутіть камінь на світлі, щоб побачити, наскільки помітні плями з різних кутів. Якщо вам абсолютно не подобаються такі ознаки, то світліші камені і камені з неглибокими розрізами мають менше екстинкції, але можуть мати інші проблеми, як наприклад, «вікна» (прозорий зовнішній вигляд, як ніби ви дивитеся крізь вікно) і менший блиск.


  1. 1
    • Точна оцінка того, як домішки позначаться на ціні рубіна, суб'єктивна.
  2. 2 Перевірте колірну насиченість. Цей показник також називається чистотою або інтенсивністю кольору, і повинен бути включений в опис рубіна. живі рубіни мають самий насичений колір, залишаючи позаду «тверді» рубіни «Середня», «світла» або «слабка» колірна насиченість означає те, що колір рубіна ховається за певними відтінками коричневого або сірого, стаючи менш яскраво вираженим.
  1. 1
    • Ці показники визначаються ювелірами, а не якимись науковими показниками.
  2. 2 Зверніть увагу на відтінок рубіна. Відтінок рубіна визначає кількість представленого кольору, який градирень від «дуже темного» до «дуже світлого». «Середні» відтінки рубіна, як правило, мають найбільшу цінність., Але все залежить від особистих переваг.
  3. 3 Оцініть чистоту рубіна. Багато рубіни містять «вкраплення», або видимі речовини, укладені в камінь. У більшості випадків, чистий камінь найбільш цінний. Однак деякі колекціонери рубінів цінують унікальний зовнішній вигляд каменю, який йому надають вкраплення. Шовкові волокна мінералу, названі рутилом, можуть мати відлив, який високо цінується.

Якщо ці нитки розташовані у формі зірки, то рубін перетворюється в рідкий і коштовний «зоряний рубін».


# * Не існує стандартної оціночної системи, яка визначає чистоту рубіна. Одна загальна система ранжує камені від 1 (зовсім чистий) до 4 (багато вкраплень).

  1. 1
    • Інша поширена система ранжує їх від F (бездоганний), VVS (найменші вкраплення, які дуже важко помітити при збільшенні), VS (дуже маленькі, помітні при збільшенні), SI (маленькі вкраплення, важко помітні оку) і I (вкраплення, легко помітні оку).
  2. 2 Дізнайтеся, як обробляють рубіни. Натуральні, необроблені рубіни рідкісні і дороги. Майже всі рубіни обробляють ювеліри за допомогою спека, щоб зробити їх колір більш насиченим. Ця обробка широко поширена, тому що вона не впливає на довговічність каменю та покращує його зовнішній вигляд. Однак якщо камінь обробили за допомогою «поверхневої дифузії» або «загоювального потоку», для загоєння тріщин в рубін додають додаткове речовина. Такі рубіни, як правило, мають набагато меншу цінність через тимчасового характеру обробки.

Частина 2 з 3: Вибір оправи

  1. 1 Виберіть метал, виходячи з переваг і бюджету. Зазвичай рубіни поміщають в біле золото. Однак вибір металу залежить від ваших особистих переваг. Якщо ви купуєте рубін комусь в подарунок, спробуйте з'ясувати, з якого металу зроблені прикраси цієї людини. Lower carat precious metals are cheaper, but may be less lustrous or more capable of tarnishing.
  2. 2 Перегляньте великі камені в крапановой закріпки. У «крапановой закріпки» металеві гачки утримують на місці межі каменю. Це забезпечує безпеку каменю, і є найпоширенішим типом кріплення для великих каменів.
  3. 3 Використовуйте гніздову оправу для коштовного каменя, щоб утримати його на місці. «Гніздова оправа», або металевий ободок, щільно обрамляє дорогоцінний камінь, щоб утримати його на місці. Це - інший популярний тип оправи для великих каменів. До них також відносять і «половинчату гніздову оправу», яка обрамляє деяку частину каменю.
  4. 4 Досліджуйте інші варіанти для доріжок каменів. Якщо прикраса містить кілька дрібних каменів, йому може не знадобитися один з наведених вище способів забезпечення його безпеки. Вивчіть такі види дизайну, як «крапановая закріпка» (маленькі кульки з дорогоцінного металу), «доріжка» (ніша, в якій знаходяться камені), або «невидимка» (використовуються доріжки, врізані в камені, щоб прикріпити їх без металевого обрамлення)

Частина 3 з 3: Вивчення родовищ рубіна

  1. 1 Уявіть собі лабораторію, в якій виробляються рубіни низької якості. Рубіни, вироблені в лабораторії, хімічно ідентичні натуральним рубінам, і тому вони такі ж довговічні і привабливі. Вони майже завжди дешевше натуральних рубінів того ж якості, через те, що мануфактурне виробництво дешевше видобутку натуральних рубінів. Рубіни, зроблені в лабораторіях, - це особливо хороший вибір, якщо ви стурбовані порушенням прав людини і впливом рубінових шахт на навколишнє середовище, яке може бути досить істотним.
    • Їх часто називають синтетичними рубінами. Не плутайте їх з штучними рубінами або їх імітацією, які не є справжніми рубінами і вважаються не такими довговічними і яскравими.
    • Зоряні рубіни вважаються найпривабливішими, але натуральні зіркові рубіни вкрай рідкісні і дорогі в порівнянні з тими, які зроблені в лабораторіях.
  2. 2 Вибирайте використані камені. Близько 98% всіх проданих рубінів, десятиліттями продавалися на ринку, адже рубіни дуже важко зруйнувати.

Деякі компанії, як правило, продають деякі свої дорогоцінні камені як «старі», що поставляються громадським і приватними ювелірами, стверджуючи, що не було надано шкідливого впливу на навколишнє середовище.


# * Критики стверджують, що гонитва за новими рубінами підтримує суспільства з видобутку дорогоцінних каменів.

  1. 1 Дізнайтеся про рубінах з М'янми. Більшість світових рубінів постачають з М'янми - країни, раніше відомої як Бірма. Хоча старіші рубіни можуть бути привезені зі знаменитої долини Могок, зараз їх в основному поставляють з регіону Mong Hsu.

Відповідно до історії регіону і багатьох знаменитих рубінів, здобутих в ньому, рубіни з М'янми мають особливу репутацію.

Проте, через порушення прав людини з боку уряду М'янми, імпорт нових каменів з регіону заборонений в США і Канаді, а в недавньому минулому він був заборонений і в Європейському Союзі.

# * Багряно-червоні рубіни, відомі як «голубина кров», родом з цих місць, і вони цінуються найвище.

  1. 1 Дізнайтеся про інші родовищах. Шрі Ланка (Цейлон), Таїланд і деякі африканські країни експортують, або експортували, рубіни, але ці родовища, як правило, приходять в занепад або рясніють, коли відкриваються або спустошуються нові. Жодне з цих родовищ не є таким знаменитим як М'янма, але деякі з них краще для дотримання прав людини або з питань навколишнього середовища. Уряд Танзанії, Гани і Зімбабве - всі вони намагаються врегулювати вплив шахт на навколишнє середовище з помірним успіхом, так як приватні особи або невеликі групи не мають грошей, щоб відповідати вимогам з охорони навколишнього середовища.

Рубіни видобуваються в США за всіма правилами захисту навколишнього середовища, але вони представляють лише невелику частину світового запасу рубінів.

попередження

  • Тільки через те, що певний вид рубіна рідкісний, доріг або користується великим спросом- це не означає, що він підійде будь-якому смаку. Не бійтеся вибрати той, який ви вважаєте найбільш пр