Як лікувати дивертикулит

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 25 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
ДИВЕРТИКУЛЕЗ КИШЕЧНИКА: СИМПТОМЫ, ОСЛОЖНЕНИЯ И ЛЕЧЕНИЕ ДИВЕРТИКУЛЕЗА
Відеоролик: ДИВЕРТИКУЛЕЗ КИШЕЧНИКА: СИМПТОМЫ, ОСЛОЖНЕНИЯ И ЛЕЧЕНИЕ ДИВЕРТИКУЛЕЗА

Зміст

Дивертикулит - це запальний процес, що виникає на тлі інфекції в маленьких мішечках (дивертикулах), що утворюються в травному тракті у людей старше 40 років. Стан, при якому утворюються ці самі мішечки (дивертикулез), може привести до дуже серйозних ускладнень, якщо вчасно не пройти лікування. Лікування дивертикулита залежить від того, наскільки серйозно захворювання і скільки разів ви їм вже хворіли. До його симптомів відносяться болі в животі, спазми, кровотеча з прямої кишки, жар, нудота і порушення спорожнення кишечника.

кроки

Частина 1 з 3: Лікування нападу дивертикулита

  1. 1 Вживайте рідку їжу з низьким вмістом клітковини. Одна з можливих причин дивертикулита - вживання дрібної, важко перетравлюються їжі, яку людина недостатньо прожевивает, наприклад кукурудзи, ягід і різного насіння. Якщо в кишечнику утворилися дивертикули, така їжа може застрягти в них і стати джерелом харчування для колонії бактерій, викликаючи запалення. Якщо у вас стався напад дивертикулита, краще відмовитися від вживання продуктів, які можуть погіршити ваш стан. Це означає, що вам потрібно уникати клітковини (яка тільки ще сильніше буде проштовхувати неперетравлені залишки в інфіковану зону), а також згаданих вище продуктів, які важко переварити.
    • Після того як напад дивертикулита пройде, вам слід набагато збільшити споживання клітковини.
    • В цей час постарайтеся не вживати занадто багато молочних продуктів.
  2. 2 Приймайте антибіотики. Сходіть до лікаря, щоб він прописав вам антибіотики. рецепт для прийняття антибіотиків. Дивертикулит виникає тоді, коли маленькі мішечки в кишці (дивертикули) запалюються. Цей стан лікується тільки антибіотиками, інакше інфекція буде і далі поширюватися. Дотримуйтеся інструкцій з прийому антибіотиків, зазначених на упаковці: в них зазначено, як часто і як довго їх потрібно приймати. Однак є лікар дасть вам інші вказівки, їх дотримуватись. Навіть якщо ви можете купити антибіотики без рецепта, майте на увазі, що правильно підібрати препарат може тільки лікар.
  3. 3 Приймайте знеболюючі. Більшість людей, які хворіють на дивертикулитом, відчувають біль в животі і спазми. Вони не пройдуть, поки не піде інфекція, однак їх можна зняти приймаючи болезаспокійливі препарати. Пошукайте ібупрофен, парацетамол або напроксен в малих дозах, щоб мати можливість гасити напади болю в міру необхідності, не перевищуючи добової дози.
  4. 4 Спробуйте лікування травами. Кажуть, що деякі трави прискорюють процес лікування дивертикулита, допомагаючи вивести інфекцію з організму і зняти біль і дискомфорт. Пошукайте харчові добавки або чаї, що містять ромашку або слизький в'яз: ці дві рослини, як правило, використовуються при лікуванні проблем травного тракту. Якщо у вас їх немає, можете просто пити гарячий чай - він допоможе пом'якшити спазми в животі.
  5. 5 Спробуйте голковколювання. Для людини, незнайомої з голковколюванням, це може прозвучати дивно, але голковколювання зняти напругу в деяких точках, яке і призводить до відчуття болю і тиску в животі. Знайдіть фахівця з хорошою репутацією і поцікавтеся, що він може зробити для вашого дивертикулита. Це не допоможе вилікувати інфекцію, але, можливо, принесе деяке полегшення.
  6. 6 Використовуйте гідротерапію. Гідротерапія - це дуже просто: використовуйте воду для боротьби з дискомфортом. Є кілька видів гідротерапії, які можна спробувати в домашніх умовах. Наприклад, прийміть ванну з англійською сіллю або покладіть на живіт теплий компрес, щоб розслабити м'язи і зменшити біль.
  7. 7 Покладіть на живіт електрогрілку. Електрична грілка може пом'якшити больові відчуття. Спробуйте полежати з грілкою на животі, поки біль не ослабне.
    • Будьте обережні і не усніте з грілкою!
  8. 8 Спробуйте різні розслаблюючі техніки. Можливо, вони допоможуть вам впоратися з болем. Ось пара технік, які можна випробувати:
    • Медитація. Сядьте в зручному тихому місці і помедитируйте 15 хвилин.
    • Глибоке дихання. Ляжте в зручному тихому місці і повільно, глибоко дихайте, концентруючись на кожному вдиху і видиху.

Частина 2 з 3: Можливі ускладнення

  1. 1 Слідкуйте, щоб не почався абсцес. Якщо у вас стався напад дивертикулита і ви не приймаєте антибіотиків, інфекція може поширитися, і утворюється пустула або абсцес. Як правило, при цьому будуть спостерігатися більш сильні болі, висока температура і збільшена кількість білих кров'яних тілець в крові. Якщо в результаті дивертикулита почався абсцес, буде потрібно серйозне лікування: через живіт вам введуть катетер в абсцес для видалення гною протягом декількох днів.
  2. 2 Остерігайтеся перитоніту. Якщо ви все-таки не вилікували абсцес, наступною стадією розвитку інфекції буде перитоніт. У разі перитоніту абсцес виходить за межі пустули і охоплює всю нижню частину товстої кишки. Зазвичай симптоми перитоніту включають жар, блювоту, біль в області живота і низький кров'яний тиск. Єдиним лікуванням є курс найсильніших антибіотиків і хірургічне видалення інфікованої частини товстої кишки.
  3. 3 Дізнайтеся про формування фістули. Якщо у вас ускладнений випадок дивертикулита, то інфекція з фістули може поширитися не тільки на інші частини кишки, а й на навколишні тканини, наприклад сечовий міхур або шкіру. Це дуже схоже на перитоніт, але визначити і лікувати такий стан може тільки лікар. Лікування буде складатися як мінімум в прийомі антибіотиків, але, як правило, не обходиться без хірургічного втручання.
  4. 4 Дізнайтеся про можливості появи стриктури (стенозу). Це одне з найбільш рідкісних ускладнень при дивертикулите. Якщо інфекцію своєчасно не вилікувати, може утворитися рубцева тканина і статися звуження просвіту кишки. Це звуження і називається стенозом і може перешкодити проходженню калових мас. Залежно від масштабу проблеми, як правило, потрібна хірургічна операція.

Частина 3 з 3: Попередження дивертикулита

  1. 1 Дотримуйтеся дієти, багату клітковиною. Якщо ви регулярно будете вживати в їжу продукти, що містять клітковину, залишки їжі будуть проходить по кишечнику без утруднення, що, в свою чергу, не дасть їм накопичуватися в дивертикулах. Фрукти і овочі дуже багаті клітковиною, так само як боби, цільні злаки і коричневий рис. Крім профілактики дивертикулита, у цих продуктів багато інших корисних властивостей, і їх в будь-якому випадку корисно включати в раціон.
    • Не починайте вживати клітковину до повного відновлення після нападу дивертикулита.
  2. 2 Вживайте більше прибутків. Так як інфекція, що викликає дивертикулит, розвивається через шкідливих бактерій в організмі, деякі лікарі вважають, що вживання корисних бактерій (прибутків) може очистити ваш кишечник і попередити інфекцію. Прибуток - це живі культури, які зазвичай містяться в певних видах йогурту. Вони допомагають очистити шлунок і кишечник від хвороботворних бактерій і покращують загальне самопочуття, якщо вживати їх регулярно.
  3. 3 Пийте достатньо рідини. Вода та інші рідини, що вживаються регулярно, надають величезний позитивний ефект на всі аспекти функціонування вашого організму. Постарайтеся випивати 8 стаканів води в день - це допоможе очистити організм від шкідливих бактерій і надати йому енергії.
  4. 4 Регулярно відвідуйте лікаря. Як тільки у вас діагностували дивертикулез, ви повинні стежити за станом свого кишечника, щоб уникнути майбутніх нападів. Це так само дозволити уберегтися від можливих ускладнень, про які було сказано в другій частині статті. Постарайтеся відвідати лікаря приблизно через два місяці після першого нападу і дізнатися, чи може він призначити вам колоноскопію або рентгенологічне дослідження з барієвої клізмою.Ці види діагностики допоможуть побачити можливу проблему і вжити заходів, поки не стало пізно.
  5. 5 Намагайтеся підтримувати нормальний режим спорожнення кишечника. Якщо ви регулярно ходите в туалет, це може допомогти запобігти дивертикулит. Постарайтеся харчуватися кожен день в один і той же час і обов'язково пийте достатньо води. Також намагайтеся не надто напружуватися, коли ходите в туалет, і не використовувати клізми або проносні засоби без призначення лікаря.

Поради

  • Раніше лікарі вважали, що виключення з раціону насіння і горіхів може запобігти повторному напад дивертикулита. Згодом дослідження показали, що ці продукти не підвищують ризик захворювання.

попередження

  • У разі незвично сильних болів або спазмів у животі завжди звертайтеся до лікаря, так як вони можуть бути симптомами дивертикулита або ще більш серйозного захворювання.