Як лікувати глисти у собак

Автор: William Ramirez
Дата Створення: 20 Вересень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как определить есть ли глисты у собаки или кошки, что делать и о чем не всегда пишут в инструкциях
Відеоролик: Как определить есть ли глисты у собаки или кошки, что делать и о чем не всегда пишут в инструкциях

Зміст

Існує п'ять основних типів хробаків, які можуть паразитувати у собак, і це серцеві черви і чотири типи кишкових черв'яків (круглі черв'яки, стрічкові черв'яки, анкілостоми і волосоголовець). Місцевий ветеринар повинен добре орієнтуватися в паразитів місцевості, симптомах глистової інвазії і методах діагностики та лікування. Ця стаття допоможе розпізнати глистную інвазію у собак, а також дасть рекомендації щодо лікування. Необхідно пам'ятати про те, що глистную інвазію складно діагностувати при несильному зараженні собаки або вже тривало існуючої інвазії.

кроки

Метод 1 з 3: Симптоми глистової інвазії у собак

  1. 1 Про хробаків. Круглі, стрічкові черв'яки, волосоголовець і анкілостоми можуть бути виявлені в шлунково-кишковому тракті собаки, а також виділятися з фекаліями. Такі глистяні інвазії мають схожими симптомами.
    • Більшість кишкових паразитів передаються від одного собаки до іншого - це називається фекально-оральний механізм передачі. Яйця черв'яка виділяються з фекаліями інфікованої собаки і потрапляють в шлунково-кишковий тракт здорової. Навіть якщо ви не бачите фекалії інших собак, трава і газони можуть містити яйця черв'яків. При вилизуванні лап і вовни собака може заковтувати ці яйця.
    • Стрічкові черв'яки можуть передаватися собаці при ковтанні бліх.
    • Ви не зможете визначити тип глистової інвазії, але зможете запідозрити її, якщо зверніть увагу на симптоми.
  2. 2 Перевірте фекалії собаки. Кишкових черв'яків можна виявити при огляді фекалій собаки. Будьте уважні при наступних ситуаціях:
    • Круглі черви і волосоголовець викликають діарею. Якщо собака страждає від діареї вже тривалий час, зверніться до ветеринара.
    • Анкілостома і волосоголовець можуть призводити до появи крові в калі. Якщо ви помітили кров в собачих фекаліях, терміново зверніться до ветеринара.
    • Членики стрічкових черв'яків можна побачити в калі, а також на шерсті навколо ануса собаки. Якщо ви помітили в екскрементах собаки білі, схожі на рис гранули - це вірна ознака інвазії стрічковим черв'яком.
  3. 3 Блювота. Глистові інвазії у собак часто супроводжуються блювотою. Особливо це характерно для круглих і стрічкових черв'яків.
  4. 4 Кашель. У деяких випадках у собаки на тлі глистової інвазії може з'являтися кашель. Це характерно для інвазії круглими хробаками.
    • Кашель може бути симптомом великої кількості захворювань, тому необхідно в будь-якому випадку звернутися до ветеринара.
  5. 5 Зверніть увагу на загальний стан собаки. Якщо ви помітили різке збільшення живота або втрату маси тіла у собаки, причиною таких станів можуть бути глисти.
    • Здуття живота може бути симптомом інвазії круглими хробаками, а втрата ваги - симптомом інвазії круглими або стрічковими хробаками і власоглавом.
  6. 6 Зверніть увагу на шерсть і шкіру собаки. Стан шкіри і шерсті може значно змінюватися при глистової інвазії собаки.
    • Якщо пропав звичайний блиск шерсті, то, можливо, собака заражена круглими хробаками.
    • Роздратування на шкірі може бути симптомом інвазії нематод.
  7. 7 Зверніть увагу на надмірний метеоризм. Якщо собака стала випускати гази більше звичайного, то це може бути проявом інвазії власоглава.
  8. 8 Ознаки анемії. Оскільки паразити живуть в кишечнику, вони конкурують з організмом собаки за поживні речовини - це може привести до залізодефіцитної анемії.
    • Анемію можна діагностувати при огляді ясен собаки. Десни повинні бути рожевими, як у людини. Якщо ясна бліді, то собака хворіє на анемію, що може бути симптомом інвазії анкілостоми і власоглава.
  9. 9 Слідкуйте за поведінкою собаки. Кишкові паразити можуть змінювати звички собаки. наприклад:
    • Стрічкові черв'яки викликають хвилювання, болю в животі, а також свербіж в анальній області, через якого собака може волочити задню частину тіла по землі.
    • Анкілостома і волосоголовець роблять собаку млявою. Раптове зниження активності у собаки має насторожити господаря і спонукати відправитися до ветеринара.
  10. 10 Регулярно перевіряйте собаку у ветеринара на серцевих черв'яків. Серцеві черви - це паразити крові, які передаються через укус комара від одного собаки до іншого. На жаль, на відміну від інвазії кишковими черв'яками, інвазія серцевими хробаками тривалий час ніяк не проявляє себе. Тому важливо регулярно здавати кров собаки на аналіз.
    • У більшості випадків щорічної здачі аналізу крові буде достатньо для виявлення інвазії серцевим хробаком на ранній стадії, а прийом препаратів для профілактики серцевих черв'яків зробить собаку здоровіше.
    • При сильній інвазії серцевими хробаками з'являються такі симптоми, як набряк живота, випадання вовни, кашель, почастішання або утруднення дихання, слабкість.
    • Такі симптоми проявляються на пізній стадії зараження серцевими хробаками, коли лікування вже безсило. Тому дуже важливо регулярно обстежувати собаку у професіонала.

Метод 2 з 3: Лікування глистової інвазії

  1. 1 Здайте кал собаки на аналіз. Якщо ви запідозрили у собаки зараження кишковими черв'яками, то першим кроком в діагностиці буде здача калу.
    • Ветеринар попросить зібрати зразок калу на певну годину, щоб визначити, яким типом глистів заражена ваша собака.
  2. 2 Призначення медикаментозного лікування. Більшість кишкових паразитів можна вилікувати одним або декількома препаратами. Ветеринар призначить кратність прийому препарату в залежності від типу хробака.
    • При зараженні круглими хробаками або анкілостомами призначають пероральні препарати, звані «дегельмінтамі». Через 3-6 місяців, щоб виключити повторну інфекцію, необхідно знову перевірити собаку на глистную інвазію.
    • Поєднання двох препаратів застосовується для лікування круглих черв'яків і анкілостом, деякі з яких можна купити безрецептурно. Такі препарати для лікування інвазії круглими хробаками і анкілостомами, як «Пірантел» і «Фенбендазол», можна придбати без рецепта.
    • «Пірантел» - це досить безпечний препарат для цуценят з 4-тижневого віку. Перед прийомом проконсультуйтеся у ветеринара.
    • При інвазії круглими хробаками або власоглавом необхідно провести місячний курс лікування проти серцевих черв'яків для виключення реінфекції.
    • Препарати «Празиквантел» і «Епсіпрантел» часто застосовуються для лікування стрічкових черв'яків.
    • Власоглав чутливий тільки до певних препаратів, таким як фенбендазол або фебантел. Курс прийому становить десять днів з перервою в три тижні. Рекомендується профілактичне лікування серцевих черв'яків.
  3. 3 Негайно починайте лікування серцевих черв'яків. Собаки, заражені серцевими хробаками, повинні отримати лікування якомога раніше. На пізній стадії інвазії серцевими хробаками необхідний контроль ветеринара.
    • Ветеринар оцінить вагу інфекції, ступінь ураження серця і легенів, і в залежності від цього призначить лікування.
    • Існує кілька курсів лікування серцевих черв'яків тривалістю від 6 до 12 місяців. Найчастіше використовується комбінація пероральних препаратів з внутрім'язовими ін'єкціями.
    • Серцеві черви - це дуже важка інфекція, тому деякі собаки навіть на тлі лікування не виживають.

Метод 3 з 3: Профілактика глистів

  1. 1 Регулярно перевіряйте собаку у ветеринара. Регулярний огляд ветеринара дозволить виявити інвазію хробака на ранній стадії і призначити своєчасне лікування.
    • З профілактичною метою здавайте аналіз калу собаки один раз на рік.
    • Здавайте аналіз калу частіше, якщо собака більшу частину часу проводить поза домом, контактує з іншими собаками, полює і їсть диких звірів, і якщо ви проживаєте в районі, де часто зустрічаються паразитарні інфекції.
  2. 2 Профілактика серцевих черв'яків. Профілактика серцевих черв'яків безпечніше і дешевше лікування інвазії, тому необхідно почати профілактичні курси препаратів у цуценят якомога раніше - до 8-місячного віку. Більшість доступних препаратів для профілактики інвазії серцевих черв'яків також впливають на кишкових паразитів, тому надають подвійну користь.
    • Існує кілька курсів для профілактики серцевих черв'яків, ветеринар порекомендує вам один з них.
    • Більшість препаратів для профілактики серцевих черв'яків доступні в пероральних і топічних формах.
    • Більшість препаратів для профілактики серцевих черв'яків сприяють позбавленню від бліх і кліщів. Хоча і немає препарату від всіх паразитів, ветеринар призначить найбільш підходящий вашому собаці препарат.
    • Препарати для профілактики серцевих черв'яків виписують курсом на один місяць у вигляді внутрішньом'язових ін'єкцій, ефект від яких зберігається на 6 місяців. Такі препарати не сприяють захисту від кишкових паразитів.
    • Якщо у вашій місцевості не поширені серцеві черви, то можете використовувати пирантел, фенбендазол і празиквантел для профілактики і лікування кишкових черв'яків.
  3. 3 Не допускайте зараження блохами. Стрічкові черв'яки інфікують собаку при ковтанні бліх, тому необхідно не допускати зараження блохами.
    • Існують безрецептурні місцеві та пероральні препарати для профілактики бліх у собак, дія яких спрямована на ефективну боротьбу з блохами, а значить і з інвазією стрічковими хробаками.
    • Менш ефективні в боротьбі з блохами протівоблошние нашийники і ванни.
  4. 4 Чистіть миску вашої собаки. Анкілостоми і волосоголовець передаються через фекалії собак. Очищайте годівницю вашої собаки і тримайте її подалі від проживання інших собак.

Поради

  • Слідкуйте за своїм собакою і звертайтеся до ветеринара при появі будь-яких ознак інвазії глистами.
  • Регулярно прибирайте в своєму дворі.
  • Завжди консультуйтеся з ветеринаром, перш ніж давати собаці будь-які ліки.
  • Перевіряйте собаку у ветеринара кожні 6-12 місяців, включаючи здачу аналізів калу і крові.

попередження

  • У важких випадках інфекції анкілостомами собаці може знадобитися госпіталізація з внутрішньовенним введенням рідини або навіть крові.
  • При відсутності лікування і кишкові, і серцеві черви можуть привести до смерті собаки. Слідкуйте за собакою, а при появі причин для занепокоєння зверніться за професійною допомогою.
  • Будьте обережні при збиранні фекалій вашої собаки, так як анкілостоми і круглі глисти можуть передаватися від собаки людині.
  • Анкілостоми передаються новонародженим цуценятам. Якщо ваша собака вагітна, дуже важливо бути уважним до ознаками глистової інвазії.