Як написати аналітичне есе

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 18 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
30 глупых вопросов Data Engineer [Карьера в IT]
Відеоролик: 30 глупых вопросов Data Engineer [Карьера в IT]

Зміст

Написати аналітичне есе - завдання непросте, особливо якщо ви вперше з цим стикаєтеся. Глибоко вдихніть, випийте що-небудь бадьорить і прочитайте цю статтю, щоб написати продумане аналітичне есе.

кроки

Частина 1 з 3: Підготовка

  1. 1 Потрібно усвідомити для себе, що є об'єктом аналітичного есе. Як правило, подібне твір містить поглиблений аналіз якоїсь проблеми або представляє думку, що базується на конкретному факті. Найчастіше вам доводиться аналізувати літературний твір або фільм, але вас також можуть запитати про головну ідею або проблеми. Щоб з цим впоратися, потрібно розбити завдання на кілька складових і надати аргументи, взяті або з книги / фільму, або стали результатом вашого дослідження і підтримують вашу думку.
    • Наприклад, «Фільм« Сяйво »Кубрика часто відсилає нас до культури і мистецтва корінних жителів Америки, за допомогою чого розкривається історія колонізації американцями земель індіанців» - цілком собі аналітичний тезу. Аналіз конкретного тексту і висунення аргументів (у формі тезових заяв) - ось чим ви, по суті, будете займатися.
  2. 2 Вирішіть, про що ви будете писати. Якщо ви виконуєте завдання на урок, то вчитель, як правило, вже визначив вам тему (або теми). Уважно прочитайте завдання. Що вас просять зробити? Іноді доводиться вибирати власну тему.
    • Якщо ви пишете аналітичне есе про художній твір, можна обґрунтувати своє думки на основі вчинків певного героя або ряду персонажів. Ви також можете обговорити, чому та чи інша строфа / частина є головним мотивом. Приклад теми для літературного аналізу: "Розкрийте концепцію« Відплата »в епічній поемі« Беовульф ».
    • Якщо ви пишете про історичну подію, намагайтеся звертати увагу на рушійні сили, які вплинули на хід подій.
    • Якщо ви аналізуєте наукове дослідження / результати, використовуйте науковий метод для аналізу отриманих висновків.
  3. 3 Напружте голову. Звичайно, ви можете і не придумати відразу ж тезу - причому навіть після вибору теми. І це нормально! Напружте голову, подумайте над темою, погляньте на неї з різних сторін.
    • Пошукайте повторювані образи, метафори, фрази або ідеї. Те, що часто повторюється по тексту, може бути дуже важливим. Подумайте, чи можете ви зрозуміти, в чому важливість всього цього, чи однаково це повторення або ж всякий раз щось відрізняється?
    • Як діє текст? Якщо ви працюєте над риторичним аналізом, то ви можете проаналізувати використання автором логічних аргументів на підтримку висунутого їм тези, а потім подумати, чи вважаєте ви такий підхід дієвим. Якщо ви аналізуєте творчу роботу, зверніть увагу на образи, а якщо ви працюєте над дослідженням, то вивчіть наведені методи і результати, а потім подумайте, чи правильно був поставлений експеримент.
    • Блок-схема не завадить - намалюйте основну тему і відходять від неї додаткові теми. З'єднайте теми між собою, щоб виявити шаблони і взаємозв'язок.
    • Добре подумати - зробити половину справи. Що вже там, це ще і відмінний спосіб почати роботу! Чи не відмітайте жодної думки і навіть мислішкі, що прийде вам в голову, записуйте все, про що думаєте, досліджуючи тему.
  4. 4 Почніть з тезового затвердження. Теза - це пропозиція або кілька пропозицій, які резюмують ваші твердження в есе. Теза має сказати читачеві, про що буде йти мова в вашій роботі.
    • Приклад тезового затвердження: "Порівняння концепції« Відплата »міфологічного персонажа Гренделя і помсти дракона показало приклад, що віра в справедливу кару була невід'ємною частиною раннього періоду Середніх століть, а дракон був зразком гідності і частиною акта помсти."
    • Це цілком аналітичний тезу - він досліджує текст і дозволяє виступити з певною заявою.
    • Заяви - не аксіома, їх можна оскаржувати. В аналітичному есе ви як би вибираєте собі сторону, з якої підходите до вивчення питання, і з такої позиції і висуваєте ту чи іншу заяву.
    • Наприклад, "Помста - основна сюжетна лінія в поемі« Беовульф »" аналітичним тезою не є, так як це факт, і факт незаперечний.
    • Ваш теза повинна бути досить вузьким, щоб відповідати завданням. "Тема помсти в поемі« Беовульф »" - це тема скоріше для дисертації, вона занадто об'ємна для звичайного есе, для якого куди більше підійде вивчення питання про те, чия помста більш гідна.
    • Якщо тільки ви не отримали таке завдання, не використовуйте тези, в яких відразу викладаються три аспекти, на які буде звернено увагу в есе - такий підхід віддає зайвим формалізмом. Тут немає нічого поганого в більш загальному описі.
  5. 5 Знайдіть додаткові аргументи. Перегляньте матеріал, з яким ви працюєте. Книга, фільм і наукові матеріали, які доповнюють ваше твердження, можуть бути використані на підтримку тезового затвердження. Перерахуйте другорядні аргументи, позначте сторінки, на яких вони розміщені, і з'ясуйте, як вони підтримують вашу думку.
    • Приклад додаткового аргументу: Щоб довести, що помста дракона була більш справедливою, ніж помста матері Гренделя, зверніть увагу на ті уривки поеми, де описані події, які розгортаються до атаки монстра, самі атаки і реакції на ці атаки.
  6. 6 Напишіть план есе. План допоможе вам структурувати есе і полегшити його написання. Як правило, аналітичне есе складається з вступу, трьох абзаців основної частини і висновку, але багато вчителів вимагають більш довгі і докладні есе. Організуйте план відповідним чином.
    • Якщо ви поки ще не дуже чітко бачите, як всі ваші аргументи підтримують один одного, не переживайте - план допоможе вам визначити, що і коли повинно йти в тексті.
    • Можна зробити план менш суворим і об'єднати в ньому ваші ідеї по групах, на підставі чого і працювати далі.
    • Ваше есе має бути досить довгим, щоб адекватно розкрити обговорювану тему. На жаль, багато учні роблять одну і ту ж помилку - беруть об'ємну тему, але пишуть по ній абзацу три ... Враження від такої роботи залишається ну просто ніяке! Не бійтеся витратити більше часу на опрацювання кожного пункту!

Частина 2 з 3: Написання есе

  1. 1 Напишіть вступ до есе. Вступ має давати читачеві основну інформацію про проблему. Ви також повинні написати тезове твердження в першому параграфі.Постарайтеся зробити вступ захоплюючим, але не перестарайтеся. Уникайте резюмування подій - краще просто висловити свої аргументи. Уникайте драматичних вступів (краще за все не вживати знаки питання і вигуки на самому початку). Не пишіть в першому і другому особі. Теза викладіть в останньому реченні першого абзацу.
    • приклад вступу: У період Раннього Середньовіччя німецький народ дотримувався такого правила: якщо людину спіткало нещастя, він мав право на помсту. В епічній поемі «Беовульф», головний герой Беовульф повинен битися з двома антагоністичними силами, які хочуть помститися всьому людству. Порівняння акту помсти матері Гренделя і дракона доводить, що віра в справедливе відплата мила характерною рисою Раннього Середньовіччя. Розглядаючи причини нападу, акт помсти і реакцію Беовульфа на нападу, можна зробити висновок, що дії дракона були більш справедливими.
    • Таке введення дає читачам всю необхідну для розуміння вашої тези інформацію, а потім вказує на складність і багатогранність основної теми поеми (помста). І це цікаво, так як мається на увазі, що читач повинен обміркувати текст, а не «проходити його по дотичній».
    • Чи не розливайте воду. Не треба починати параграф з загальних слів, в яких багато звуків, але мало суті. Переходьте відразу до справи.
  2. 2 Напишіть параграфи основної частини. Кожен абзац повинен складатися з 1) головного пропозиції, 2) аналіз частини тексту, 3) аргумент з тексту, який підтверджує аналіз роботи і тезове твердження. Головне пропозицію містить інформацію про зміст параграфа. Ви аналізуєте текст, коли приводите свої аргументи. Згадані факти повинні підтримувати ваш аргумент. Пам'ятайте про те, що кожне твердження має підтримувати тезу.
    • Приклад головного пропозиції Основна різниця між двома нападами полягає в концепції «непомірного відплати».
    • приклад аналізу: Мати Гренделя не просто жадає помсти, згідно середньовічному твердженням «око за око». Замість цього вона хоче відібрати життя за життя, перетворюючи королівство Хродгара в руїни.
    • приклад аргументу: Замість того, щоб просто вбити воїна Ешера, і вчинити акт помсти, вона швидко вистачає благородного воїна в свою пащу і повертається в болото (один тисячі двісті дев'яносто чотири). Жінка-монстр робить це, щоб заманити Беовульфа подалі від Хеорота, і вбити його.
    • Запам'ятайте: «заяву - підтвердження - роз'яснення». Будь-яка заява має грунтуватися на доказах, при цьому зв'язок першого і другого повинна бути роз'яснена.
  3. 3 Потрібно знати, коли потрібно вставляти цитати і перефразувати думки. Цитування значить, що певний уривок тексту береться в лапки і вставляється в есе. Цитування добре тоді, коли ви хочете з'ясувати суть твору і підтримати свій аргумент. Переконайтеся в тому, що ви використовуєте правильну форму цитування, в залежності від обраного стилю: MLA, APA або Chicago. Перефразування - це резюмування тексту. Як правило, підведення підсумків використовується тоді, коли ви вибираєте основну інформацію з тексту, щоб аргумент був переконливим.
    • приклад цитати: «Вона рвонула вперед, не звертаючи на них ніякої уваги, і, видавши переможний клич, схопила Ешера, якого Хродгар любив понад усе, і в наступну мить зникла з ним у ночі. (1 294).
    • Приклад перефразованого пропозиції: Мати Гренделя вторглася у володіння Хеорот, схопила одного з сплячих чоловіків і зникла в ночі. (+1294).
  4. 4 Зробіть свої висновки. У висновку ви повинні нагадати читачеві про процес докази аргументу. Ви також можете перефразувати тезу, але зробіть це так, щоб ви не просто слово в слово повторили тезове твердження з вступу. Деякі вчителі хочуть, щоб ви сформулювали зв'язок між подіями в висновках. Це означає, що потрібно подати «інтегровані рішення». Ви повинні показати, як ваші аргументи пов'язані з основною ідеєю твору, і як ваша думка може вплинути на зміни суджень читача.
    • приклад виведення: Концепція 'око за око "мала величезний вплив в період Раннього Середньовіччя. Тільки порівнявши нападу Гренделя і дракона, можна з'ясувати, в чому ж різниця між сприйняттям справедливої ​​помсти і несправедливого помсти. Дракон діє за натхненням, а напад Гренделя має злі наміри.
    • Приклад інтегрованого виведення: Концепція 'око за око "мала величезний вплив в період Раннього Середньовіччя. Тільки порівнявши нападу Гренделя і дракона, можна з'ясувати, в чому ж різниця між сприйняттям справедливої ​​помсти і несправедливого помсти. Дракон діє за натхненням, а напад Гренделя має злі наміри. Даний аналіз повинен схилити читача на сторону дракона, оскільки опис дій Гренделя доводить, що воно аморальне, злісна істота.

Частина 3 з 3: Заключний етап

  1. 1 Перевірте есе на наявність граматичних і орфографічних помилок. Як правило, твір, в якому багато помилок, оцінюється меншим балом, ніж те, яке було перевірено і покращено. Перевірте правопис, пошукайте в тексті складні речення риторичного плану, перевірте знаки пунктуації.
    • Переконайтеся, що ви відформатували есе так, як того вимагає вчитель - наприклад, 12 кеглем, стандартним шрифтом і стандартними ж полями.
  2. 2 Прочитайте твір вголос. Читання вголос допомагає виявити ті місця в есе, які не лягають на слух. Також ви зможете знайти самостійні складні пропозиції, які були втрачені не врахували.
  3. 3 Переконайтеся, що імена персонажів, назв і місць написані правильно. Вчителі знижують оцінку, якщо вони помітять, що ім'я головного героя написано неправильно кілька разів. Поверніться до роботи або статті і переконайтеся, що ви все правильно написали.
    • Якщо ви аналізуєте фільм, знайдіть список персонажів в Інтернеті. Використовуйте два-три джерела, щоб переконатися, що ви все правильно написали.
  4. 4 Уявіть, що ви вчитель, і перечитайте твір. Ви чітко висловили свою думку? Чи легко зрозуміти структуру есе? Розкриває чи твір задану тему?
  5. 5 Попросіть ще кого-небудь перечитати ваше твір. Може бути, ця людина вважає, що окремі епізоди варто додати або прибрати? Чи зрозуміла основна думка вашої роботи?

Поради

  • Задайте собі питання: "Що я намагаюся довести?" Відповідь на це питання має міститися у вашому тезовому затвердження. Якщо це не так, поверніться до початку твори і змініть тезу.
  • Якщо ви пишете формальний або критичний аналіз, уникайте повсякденній мові. Неформальна мова може урізноманітнити ваше твір, але ви ризикуєте міццю своїх аргументів, вживаючи словесний жаргон.
  • Чи не розтікатися мислію по древу. Туманність роздумів на увазі хибні висновки. Якщо ви хочете написати свідоме аналітичне есе, але при цьому не даєте чітких аргументів, ви зменшуєте його вплив на читача.