Як написати метафору

Автор: Janice Evans
Дата Створення: 23 Липня 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
КАК НАПИСАТЬ ТЕКСТ ПЕСНИ? | РИФМА, СТРУКТУРА | ПОСЛЕ ЭТОГО ВИДЕО ТЫ НАПИШЕШЬ СВОЙ ТЕКСТ
Відеоролик: КАК НАПИСАТЬ ТЕКСТ ПЕСНИ? | РИФМА, СТРУКТУРА | ПОСЛЕ ЭТОГО ВИДЕО ТЫ НАПИШЕШЬ СВОЙ ТЕКСТ

Зміст

Метафори - це ніж, що стирчить у вас в боці, це купини, які не дають вам набрати хорошу письменницьку швидкість, це хитрий монстр, що ховається в шафі з ... з ... Та до біса! Метафори - це, без сумніву, важко, але якщо ви будете дотримуватися цих інструкцій, то вони можуть стати сіллю і спеціями на вашій творчій письменницькій кухні!

кроки

Частина 1 з 2: Зрозуміти метафори

  1. 1 Зрозумійте значення слова «метафора». Слово «метафора» походить від давньогрецького metapherein, Що означало «переносити» або «передавати». Метафора з'єднує два поняття, кажучи, що одне з них і є інше (в той час, як порівняння просто говорить, що одне походить на інше). Щоб знати, що повинно вийти в результаті, варто подивитися знамениті приклади.
    • Останній рядок Великого Гетсбі містить знамениту метафору: «Ми намагаємося плисти вперед, борючись з течією, а воно все зносить і зносить наші суденця назад в минуле».
    • Поет Халіль Джебран часто використовував метафори в своїх віршах: «Всі наші слова - лише крихти, які падають під час бенкету нашого розуму».
    • Роман в стилі кіберпанк Нейромант автора Вільяма Гібсона починається такими словами: «Небо над портом було кольору телевізора, включеного на порожній канал.»
    • Метафори особливо корисні в поезії, так як вони дозволяють передати безліч значень за допомогою всього декількох слів. Прочитайте ці рядки з вірша Сільвії Плат «Поріз»:
      Який захват -
      Великий палець замість головки цибулі.
      Верхівку майже знесло
      Крім шматочка
      шкіри ....
      Це свято. Кинувся в прорив
      Солдат мільйон,
      У червоних мундирах все як один
  2. 2 Навчіться розрізняти метафору. Існує безліч інших подібних виразів, які допомагають знайти асоціацію між двома поняттями - до них відносяться порівняння, МЕТОН і синекдоха. Однак незважаючи на те, що у них з метафорою є схожі риси, вони відрізняються один від одного.
    • Порівняння складається з двох частин: «змісту» (описуваний предмет) і «оболонка» (предмет / и, використовувані для його опису). У порівнянні «шоколадний кекс так пересмажився, що на смак був як вугілля», шоколадний кекс - це зміст, а вугілля - оболонка. На відміну від метафор, при порівнянні використовуються «як» або «ніби» для зіставлення, і тому вони надають висловом слабший ефект.
    • МЕТОН замінює назву одного предмета на інший предмет, який має до нього близьке відношення. Наприклад, у багатьох країнах королівську владу на чолі з монархом називають просто «корона», а в Сполучених Штатах адміністрацію і в цілому президентський апарат часто називають просто «Білий дім».
    • Синекдоха позначає широке поняття, використовуючи тільки його частина, як при використанні фрази «наймані руки» замість «чорнороб», або, коли хтось називає свою машину «мої колеса».
  3. 3 Ознайомтеся з видами метафор. Незважаючи на те, що основна мета метафор досить проста, метафори можна використовувати в різних ситуаціях - від найпростіших до найскладніших. За допомогою простих метафор можна прямо порівняти два предмети, як в прикладі «Він може здатися грубим, але насправді він няшка». Але в літературі метафори часто розтягуються на цілі речення або навіть сцени.
    • стійкі або розширені / складні метафори складаються з декількох фраз або пропозицій. Їх акумулятивний характер робить їх дуже сильними і яскравими. Оповідач у романі Діна Кунца скутий вночі використовує стійку метафору, щоб описати своє неприборкана уява:
      «Боббі Хеллоуей називає мою уяву цирком з трьома сотнями арен. Зараз я стою на двісті дев'яносто дев'ятої арені з танцюючими слонами і клоунами, що змушують тигрів стрибати через вогненні кільця. Прийшов час відволіктися, вийти з намету, купити попкорн і Колу, кайфануть і охолодитися ».
    • непрямі метафори більш тонкі в порівнянні з простими. Тоді як за допомогою простої метафори можна сказати, що людина здається грубим, але насправді він «няшка», непряма метафора припише йому саме такі властивості: «Він може здаватися грубим, поки ти не дізнаєшся його краще, але потім ти побачиш, що він м'який і пухнастий ».
    • мертві метафори - це метафори, які стали настільки поширеними в нашій щоденній мови, що вони втратили свою колишню силу, так як стали занадто нам знайомі: «дощ як з відра», «кам'яне серце», «підчистити хвости», «червона стрічка». Зараз подібні кліше - шаблонні фрази - часто використовуються для того, щоб передати певний сенс. Наприклад, у випадку з «червоною стрічкою», раніше юридичні документи перев'язували червоною стрічкою (або тасьмою) перед тим, як відправити їх в подорож по різних канцеляріях, і червона стрічка стала асоціюватися з бюрократією і паперовою тяганиною.
  4. 4 Розрізняйте змішані метафори. «Змішані» метафори містять в собі елементи кількох метафор відразу, що часто призводить до незграбним або смішним ситуацій.Наприклад, «Прокинься і відчуй запах кави на стіні» - тут змішані два відомих метафоричних вираження, які мають схожий зміст - закликають до якихось дій: «Прокинься і відчуй запах кави» та «Прочитай напис на стіні».
    • Катахреза - це офіційна назва змішаних метафор, а деякі письменники навмисно їх використовують, щоб заплутати читача, і написане здавалося абсурдним, або ж так вони хочуть висловити сильні або непередавані емоції. У своєму вірші кудись, куди я ніколи не подорожував, я б охоче поїхав Е.Е. Каммінгс використовує катахреза, щоб висловити неможливість описати свою любов словами, які мають сенс: «Голос твоїх очей глибше будь-яких троянд - / Ні у кого, навіть у дощу, немає таких крихітних рук ...»
    • Катахреза також може бути використана для демонстрації замішання або суперечливих думок персонажа, як у знаменитому монолозі Шекспіра Гамлет «Бути чи не бути»: Гамлет запитує «Що благородніше для душі: зносити чи / Удари стріл ворогує фортуни, / Або повстати супроти моря лих / І їх закінчити?» Природно, ви не зможете повстати проти моря, але змішана метафора допомагає нам відчути, як важко доводиться Гамлету.
  5. 5 Ознайомтеся з принципом використання метафор. Метафори, використані з розумом, можуть збагатити ваш язик і посилити смислове забарвлення. Вони можуть передати глибокий зміст всього в декількох словах (як і тільки що використана фраза «глибокий сенс»). Вони також сприяють читанню і змушують читача інтерпретувати свої думки по-іншому.
    • За допомогою метафор можна передати емоції, які ще не перейшли в дії. Наприклад, фраза «Очі Хуліо заблищали» набагато яскравіше і виразніше, ніж, якби ви сказали «В очах Хуліо був гнів».
    • Метафори можуть висловити величезні, складні поняття в декількох словах. В одній з книг свого великого збірки віршів листя трави Волт Вітмен розповідає своїм читачам, що насправді вони самі є найбільшими з поетів: «ваша плоть - це прекрасний вірш, і ви славитеся не тільки швидкою мовою, а й мовчазністю своїх губ і осіб».
    • Метафори можуть надати твору унікальність. Легко використовувати щоденний мову для вираження своїх думок: тіло - це тіло, океан - це океан. Але метафори додадуть звичайному поняттю креативність і виразність - стародавньонімецькі племена, також відомі як англосакси, дуже пишалися цим: «тіло» ставало «будинком з кісток», а «океан» - «китової дорогою».
    • Метафори показують вашу геніальність. По крайней мере, так говорить Аристотель (а хто ми такі, щоб з ним сперечатися?) У своїй поетиці: «Але загальновизнаним є той факт, що найкраще - це бути майстром метафор. Цьому не можна навчитися у інших; це ознака геніальності, так як хороша метафора означає інтуїтивне сприйняття подібностей і відмінностей ».
  6. 6 Читайте як можна більше прикладів. Немає кращого способу зрозуміти принцип роботи метафор і визначити, які метафори підходять саме вам, ніж читання робіт, де використані метафори. Багато авторів використовують метафори, тому неважливо, які у вас літературні уподобання - швидше за все, ви зможете знайти пару відмінних прикладів.
    • Якщо ви любите читати складні твори, то слід зауважити, що деякі англійські автори використовували метафори так само добре, як це робив поет 16 століття Джон Донн: в віршах на кшталт «Блохи» і своїх Священних сонетах він застосовував складні метафори для опису таких почуттів, як любов, релігійна віра і смерть.
    • Промови Мартіна Лютера Кінга також знамениті завдяки майстерному застосуванню метафор та інших риторичних методів. У своїй промові «У мене є мрія» Кінг широко використовував метафори, наприклад, коли мова йшла про афроамериканців, що живуть на «самотньому острові бідності посеред величезного океану матеріального благополуччя».

Частина 2 з 2: Написати свої метафори

  1. 1 Підключивши уяву, подумайте про те, що ви збираєтеся описувати. Які воно має якості? Що воно робить? Які почуття воно в вас будить? Можливо, воно має запах або смак? Влаштуйте мозковий штурм і запишіть все характеристики і властивості, які тільки приходять вам в голову. Чи не загострювати надто багато уваги на очевидних деталях, хороші метафори народжуються тільки у нестандартно мислячих людей.
    • Наприклад, якщо ви хочете написати метафору про «часу», спробуйте написати якомога більше якостей: повільне, швидке, невидиме, простір, відносність, тяжкість, еластичність, прогрес, мінливість, штучне, еволюція, перерва, таймер, гонки, біг.
    • На цьому етапі не слід захоплюватися редагуванням; вашою метою є збір інформації для подальшого використання. Ви завжди зможете відкинути непотрібні ідеї пізніше.
  2. 2 Використовуйте метод вільних асоціацій. Запишіть всі інші предмети і явища, які мають якісь подібні характеристики з описуваних предметом або поняттям. Але знову ж таки, постарайтеся не бути надто прямолінійними, адже чим менше очевидною є ваша асоціація, тим цікавішою буде метафора. Якщо ви пишете про поняття, то спробуйте, наприклад, порівняти його з будь-яким предметом. Наприклад, якщо ваша тема - правосуддя, запитайте себе, якою твариною воно могло б бути.
    • Уникайте кліше. Як сказав одного разу Сальвадор Далі: «Перший, хто порівняв щоки молодої дівчини з трояндами, явно був поетом, а другий - швидше ідіотом». Мета метафори - висловити сенс в стислій і оригінальній формі: як якщо б один шматочок солоного карамельного шоколадного желатину замінив собою цілу чашку м'якого ванільного йогурту.
    • Це мозковий штурм, так що дайте волю своїй уяві! Наприклад, з часом можна асоціювати гумову стрічку, космос, 2001 рік, безодню, ворога, що цокають годинник, ваги, очікування, втрату, адаптацію, зміни, подовження і повернення.
  3. 3 Вирішіть, який настрій ви хотіли б створити. Чи існує якийсь певний тон, який ви хотіли б задати або зберегти? Чи повинна ваша метафора включатися в більш широкий контекст, що б ви не писали? Використовуйте ці міркування, щоб прибрати зайві асоціації зі свого списку.
    • Наприклад, «час» поєднується з «неземним / піднесеним» настроєм. Відкидайте ідеї, що не поєднуються з вашим настроєм: наприклад, з «часу» ви можете виключити ворога, 2001 рік, ваги і що цокають годинник, так як це досить «земні» ідеї.
    • Постарайтеся запам'ятати відтінки обраної вами теми в розумі. Наприклад, якщо ви порівнюєте правосуддя з твариною, «нишпорить леопард» висловлює абсолютно інший сенс, на відміну від «втомленого слона». Але обидві ці метафори підходять все ж краще, ніж «новонароджений кошеня».
  4. 4 Попрацюйте над створенням метафори. Напишіть кілька пропозицій, абзац або цілу сторінку, порівнюючи ваш початковий предмет або поняття з тими асоціаціями, які ви написали. Не турбуйтеся поки про формулювання самої метафори, сконцентруйтеся на самих ідеях і ваших думках і подивіться, куди вони вас приведуть.
    • Наприклад, у випадку з «часом» пропозиція може виглядати приблизно так: «Це гумова стрічка, що викидає мене в глибини незвіданого, а потім повертає до центру». Для побудови пропозиції були використані ідеї, описані в пункті 2 - тобто ми почали приписувати предмету певні дії і властивості - перший крок до складання метафори.
  5. 5 Прочитайте написане вголос. Так як метафора привертає увагу до структури, «механіці» мови, то особливо важливо, щоб ваша метафора буквально звучала правильно і красиво. Метафора, передає м'якість, не повинна містити багато грубих приголосних звуків, метафора, що описує глибину, може мати глибокі голосні звуки (про або у), А метафора, що описує надлишок або надмірність, може містити алітерацію (тобто повторювані голосні звуки) і так далі.
    • У реченні, складеному за пунктом 4, основна ідея полягає в тому, що слова не мають подвійного значення. Наприклад, там майже не помітна алітерація, яка може бути корисна, якщо ви хочете використовувати повторення. Під «гумовою стрічкою» мається на увазі, що хтось натягує її, і це допомагає сфокусувати увагу на часу, Маючи на увазі дію.
  6. 6 Трансформуйте свої порівняння в метафори. Напишіть метафоричне пропозицію, в якому проводиться паралель між вашим початковим предметом або поняттям і одним з ваших асоціативних предметів або понять. Чи є в отриманому реченні сенс? Оригінально воно? Чи підходить звучання відчуття? Можливо, інша метафора буде звучати краще? Не зупиняйтеся на першій метафорі, яка здасться вам вдалою. Будьте готові викреслити її, якщо з'явиться ідея трохи краще.
    • Наприклад, при використанні алітерації і додаванні дії до часу, Яке є самостійним явищем, може вийти така пропозиція: «Час - це нескінченна поїздка на американських гірках; і нікому не під силу їх зупинити ». Тут головний акцент робиться на час, і в алітерації повторюється звук р, Що створює відчуття повторення, якого ми і добивалися.
  7. 7 Урізноманітніть свої ідеї. Метафори часто використовуються як іменники - «її обличчя було як картинка», «в кожному слові є сила» - але вони також можуть бути використані як інші частини мови, часто з дивно сильним ефектом.
    • Використання дієслівних метафор може надати діям більше сили (іноді літературно!): «Ця новина схопила її за горло, немов залізна рука», висловлюючи більш сильні почуття, ніж, якби ви сказали «Їй здалося, що вона не може дихати».
    • Використання прикметників і прислівників як метафор може яскраво охарактеризувати предмети, людей і поняття всього в декількох словах: «м'ясоїдних ручка вчителя пожирала твори студентів і відригає випадкові закривавлені коментарі». Мається на увазі, що вчительська ручка (МЕТОН вчителя) розриває твори на частини і їсть їх, залишаючи тільки криваве місиво і нутрощі.
    • Використовуючи метафори як прийменникових зворотів, ви зможете описати самі дії, а також думки, що супроводжують їх: «Емілі оцінила наряд сестри хірургічним поглядом». Передбачається, що Емілі вважає себе досвідченим модним експертом, який ретельно оцінює кожну деталь, і вона розглядає одяг сестри як потенційну злоякісну пухлину, яку слід видалити при необхідності (можливо, її сестра від цього не в захваті).
    • Метафори-додатки (іменники чи іменні словосполучення, які використовуються для позначення близького за змістом іменника) або модифікатори можуть зробити вашу роботу більш літературної і творчої: «Гомер Сімпсон крався, як опукла жовта груша в брюках».

Поради

  • Розуміння інших фігур мови, можливо, допоможе вам більш тонко відчути, як можна об'єднувати здавалося б абсолютно різні речі.
    • персоніфікація: Асоціювання неживого предмета з людиною або окремими його характеристиками. Це відмінний спосіб створення більш глибокого опису предмета, заснований на привнесення всього того ліричного багажу, який ми зазвичай пов'язуємо з людиною, в опис неживого об'єкта. «Безстрашні спелеологи ввійшли в відкриту пащу гори». Як ви бачите з наведеного прикладу, людські якості не обов'язково повинні бути тільки людськими, але дуже часто вони відносяться саме до людей. «Старий добрий стілець прийняв її в свої обійми, як ніби вона нікуди і не йшла».
    • аналогія: порівняння двох пар речей - a: b: c: d (наприклад, гаряче з холодним як вогонь з льодом).Аналогія може бути використана для створення сатиричного ефекту, наприклад: «Мій брат каже, що він надійний, але знаючи його послужний список, він надійний, як Макіавеллі був міцний у гуманітарних науках». Хоча не дуже прямолінійна, аналогія Спенсера ще в 16 столітті була тонка і піднесена: «Моя любов як лід, а я - вогонь ...»
    • алегорія: Довша історія, в якій речі, ідеї або люди являють собою інші речі, ідеї або людей, надаючи історії подвійне значення, одне буквальне і друге символічне. В алегорії практично кожна фігура або предмет мають значення. Згадайте ферму, Алегорію на Радянський Союз, де тварини на фермі піднімають повстання проти своїх господарів, створюють своє Егалітарне суспільство і згодом відтворюють ту ж ієрархію, проти якої вони боролися спочатку.
    • парабола: Історія, яка демонструє думку або урок, який читачам хоче дати письменник. Знамениті приклади - це байки Езопа (наприклад: могутній лев пощадив маленьку мишку, яка потім звільняє його з пастки мисливця - тобто навіть слабкі мають свої сильні сторони).
  • Написання художніх текстів - це теж навик. Чим більше ви тренуєтеся, тим краще у вас буде виходити.
  • Пам'ятайте про таку штуку, яка називається «граматикою»? У підсумку виходить, що вона все ж потрібна. Переконайтеся, що ви пишете правильно, щоб ваші читачі змогли ясно вас розуміти.
  • Як би ви не старалися, деякі метафори просто не працюють. Якщо це сталося - нічого страшного. Просто викресліть її і йдіть далі. Можливо, ваша муза обдарує вас натхненням в чомусь іншому.