Як написати публіцистичну статтю

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 9 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як писати хороші тексти. Лайфхаки з книжки “Текст пекс шмекс”
Відеоролик: Як писати хороші тексти. Лайфхаки з книжки “Текст пекс шмекс”

Зміст

Публіцистична стаття, в якій автор висловлює свою думку про що-небудь, також називається «редакційним коментарем».За допомогою таких статей автори можуть висловлювати свої думки та ідеї щодо різних тем (починаючи від оцінки якоїсь події і закінчуючи міжнародним спором). Якщо ви хочете спробувати свої сили в написанні такої публіцистичної статті, потрібно вибрати цікаву тему, написати чорновий варіант статті, завершити і відредагувати статтю, як професійний редактор.

кроки

Частина 1 з 3: Виберіть тему

  1. 1 Будьте в темі останніх новин. У своєму коментарі найкраще написати про якийсь актуальній темі, пов'язаної з останніми подіями, тенденціями або думками. Актуальність необхідна, коли мова йде про публіцистичної статті. Редактори новин будуть набагато більше зацікавлені в темі, яка стосується поточних дебатів або якогось недавнього події, яке тільки що сталося. Погодьтеся, не так цікаво писати про якусь подію, яка сталася кілька місяців тому.
    • Перегляньте новини, щоб знайти цікаві теми, на які можна написати статтю. Якщо тема, на яку ви пишете, недавно була піднята в ЗМІ, ваш коментар з цього приводу буде цікавий редакторам, тому у вас буде більше шансів на публікацію.
    • Якщо на наступному тижні збираються закрити районну бібліотеку, можна написати статтю про важливість бібліотеки, про те, чому вона так необхідна для вас і оточуючих.
  2. 2 Виберіть тему, яку ви щиро захоплені. В авторській статті повинно бути висловлено незалежну думку. Якщо вам не дуже подобається тема, яку ви вибрали, швидше за все, краще подумати про вибір іншої теми. Коли ви зупинитеся на темі, щодо якої у вас є власна точка зору, спробуйте скоротити свою думку і перетворити його в просту чітке формулювання. Постарайтеся стиснути цю думку, щоб вмістити його в одному або двох пропозиціях. Якщо у вас вийде, можна вважати, що тема і незавершена стаття у вас вже є.
    • Отже, давайте розглянемо приклад з бібліотекою. Можна навести такий аргумент: бібліотека - історичний центр навчання і проведення дозвілля. Її не можна закривати тільки для того, щоб розмістити на цьому місці ресторан швидкого харчування.
  3. 3 Виберіть тему, в якій ви обізнані. Щоб ваша думка звучало переконливо, необхідно добре розбиратися в тому, про що ви говорите. Можливо, слід знайди додаткову інформацію. Статті, в яких є певні «опорні точки» з посиланням на факти, які підтримують ваші аргументи, оцінюються набагато вище. Зайдіть в інтернет, знайти необхідну інформацію, поговоріть з людьми, які безпосередньо пов'язані з цією темою, організуйте цілий архів потрібної інформації з обраної теми.
    • Чому закривається бібліотека? Яка історія цієї бібліотеки? Скільки людей щодня виписують книги з неї? Які заходи проводяться в бібліотеці день у день? Які гуртки та організації збираються в бібліотеці?
  4. 4 Виберіть складну тему. Навряд чи цікавою темою буде якийсь факт або точка зору, які легко довести або спростувати. Немає сенсу читати статтю про те, що і так очевидно (наприклад, корисний чи шкідливий героїн). Але, наприклад, тема «Лікувати або заарештовувати героїновий наркоманів» є вже спірною. Перерахуйте аспекти цієї проблеми і основні ідеї аргументації, щоб переконатися, що тема досить обширна і спірна, і її можна було б «розкрутити». Що стосується прикладу з бібліотекою, можна вивести кілька головних аспектів:
    • Бібліотека - це центр навчання і проведення дозвілля в вашому районі, адже в ньому немає громадського центру і є тільки одна загальна школа.
    • Можливо, у вас є якийсь власний досвід, пов'язаний з цією бібліотекою, який відноситься до поточних подій і заходів, які проводяться в бібліотеці.
    • Подумайте про можливі альтернативи, про те, як піти на компроміс, щоб залишити бібліотеку відкритою. Розробіть пропозиції для місцевої влади з цього приводу.

Частина 2 з 3: Напишіть публіцистичну статтю

  1. 1 Слід відразу ж почати з головного. У публіцистичної статті, на відміну від есе, головна проблема повинна бути висловлена ​​в перших двох рядках. Організуйте свої аргументи по пунктам, змусьте читача зацікавитися вашою темою, потім підведіть підсумок того, що, як вам здається, можна зробити для вирішення цієї проблеми. Спробуйте щось таке:
    • «Якось в дитинстві взимку, коли дні були дуже короткими, і для прогулянки потрібно було закутуватись в купу одежинок, ми з сестрою вирушили в бібліотеку. Ми проводили дні на художніх заняттях серед книжкових полиць цієї історичної будівлі. На жаль, в наступному місяці цю бібліотеку може спіткати та ж доля, що і багато інших (вже закриті) громадські заклади нашого району. Я вважаю, що це вже остання крапля ».
  2. 2 Використовуйте в оповіданні барвисті деталі і приклади, щоб привернути увагу читача. Зазвичай читачеві запам'ятовуються цікаві деталі, а не сухі факти. Звичайно, в статті повинні бути присутніми достовірні факти, але обов'язково включіть до статті кілька яскравих і цікавих деталей, щоб вони залишилися в пам'яті читача. Постарайтеся привести реальні приклади, щоб читач побачив, що це саме та тема, про яку варто прочитати і задуматися.
    • У прикладі про бібліотеку можна написати, що вона була заснована якимось відомим політиком / письменником / артистом, тому що він відчував, що жителям потрібно місце для читання і обговорення. Можна навести історію про бібліотекаря, який пропрацював в цьому місці 60 років і прочитав кожну книгу з художньої літератури в цій бібліотеці.
  3. 3 Дайте читачеві стимул, чому його повинен хвилювати це питання. Якщо читач розуміє, що тема, на яку ви пишете, насправді не впливає на нього, навряд чи він уважно прочитає ваші аргументи і коментарі з цього приводу. Зробіть так, щоб тема особисто торкнулася кожного читача. Поясніть, чому ця тема, а також ваші рекомендації, коментарі та ідеї вплинуть на життя ваших читачів. наприклад:
    • Якщо цю бібліотеку закриють, то більше 130 000 книг і фільмів перемістять в іншу бібліотеку, що змусить людей їхати в інше місто, долаючи великий шлях (наприклад, 70 км). У дітей не буде доступу до половині книг, оскільки школа завжди відправляє дітей в бібліотеку, щоб вони взяли там підручники на рік. І так далі.
  4. 4 Зробіть цю статтю особистим зверненням. Це означає, що до статті потрібно включити не голі факти, а саме ваше особисте звернення і прохання. Наведіть особисті приклади і аргументи, які допоможуть відстояти свою позицію. Проявіть в статті всю свою людяність, щоб читачі підтримали вас і надихнулися вашими ідеями. Покажіть їм, що ви справжній чоловік, який дійсно добре розбирається в цій темі.
    • Знову ж, візьмемо приклад з бібліотекою. Можна розповісти історію про те, як в цій бібліотеці ви прочитали свою першу книгу, як розвинули хороші дружні відносини з милою жінкою, яка видавала читацькі квитки, як бібліотека стала вашим притулком в різних складних життєвих ситуаціях.
  5. 5 У своїй статті використовуйте дійсний заставу і уникайте жаргонізмів. Ваша мета - мотивувати читача дізнатися про цю тему і зробити щось, а не просто подумати про це і забути. Тому потрібно використовувати дійсний заставу. Але, майте на увазі, що занадто технічний жаргон відлякає читача, тому що стаття може здатися йому вигадливою, а він сам може просто заплутатися.
    • Приклад пасивного стану: «Є надія, що районною владою будуть переглянуті плани щодо закриття бібліотеки».
    • Приклад дійсного стану: «Я сподіваюся, що влада зрозуміє, що являє собою ця чудова бібліотека для нашого району та його мешканців, і переглянуть своє страшне рішення закрити цей центр навчання, розвитку і дозвілля».
  6. 6 Плануйте все заздалегідь і дізнайтеся у директора бібліотеки, чи можна організувати зустріч в бібліотеці. Виберіть дату і час, роздрукуйте листівки із запрошенням, щоб обговорити з іншими людьми майбутнє бібліотеки. Крім того, можна навіть запросити репортера для запису думок людей, для фотографій, які привернуть увагу.
  7. 7 Важливо визнати, що є люди, у яких буде інша думка. Це зробить вас більш привабливим і заслуговує на пошану в очах оточуючих (навіть якщо ви відчуваєте, що на іншій стороні просто дурні). Подумайте, які способи опозиції будуть найбільш коректними. For example:
    • Безумовно, ті, хто хоче закрити бібліотеку, мають рацію в тому, що борються за підйом нашої економіки. Всюди закриваються підприємства, тому що люди просто не купують товари. Але думати, що закриття бібліотеки вирішить проблему економіки, безсумнівно, помилково.
  8. 8 Організуйте рішення проблеми. Опозиція, яка лише просторікує, але не пропонує ніяких рішень (принаймні кроків до вирішення), навряд чи буде почута і підтримана (на відміну від звернення опозиції, в якому запропоновано шляхи вирішення проблеми). Будьте готові обговорити можливі рішення проблеми і компроміс, на який, на вашу думку, можуть піти обидві сторони для досягнення кращого результату.
    • Наприклад: «Якщо ми є членами суспільства, у нас є можливість зберегти нашу бібліотеку. Завдяки збору коштів і прохань, я думаю, що місцевій владі стане ясно, що необхідно переглянути закриття цього історичного місця. Якби влада виділила частину коштів, які планують витрачати на новий мега-центр, і вклали б їх у розвиток бібліотеки, цю прекрасну пам'ятка не довелося б закривати ».

Частина 3 з 3: Як закінчити публіцистичну статтю

  1. 1 Закінчите статтю сильним висловом. Щоб закінчити коментар, потрібен завершальний абзац, в якому необхідно ще раз повторити свій аргумент і зробити короткі висновки своєї статті, які залишаться в голові читача, навіть коли він відкладе газету. наприклад:
    • «Бібліотека нашого міста - це не тільки будинок для безлічі творів авторів з усього світу, а й місце, в якому можуть проводити збори різні спільноти, в якому є можливість вивчати, обговорювати, цінувати і надихати. Якщо бібліотека закриється, як і планують влади, наше співтовариство втратить не тільки прекрасну пам'ятку міста, а й центр розвитку ».
  2. 2 Враховуйте кількість слів. Намагайтеся, щоб абзаци і пропозиції були короткими і ясними. Загалом, висловіть свою точку зору за допомогою коротких, але інформативних пропозицій. У кожній газеті свої правила, але зазвичай дозволяється максимум 750 слів в публікації, цей ліміт можна перевищувати.
    • Газети практично завжди редагують публікації, але зазвичай зберігається ваша точка зору, стиль і формат написання. Однак, це не означає, що ви можете відправити на публікацію довгий нудний коментар і розраховувати, що його скоротять на свій смак. У газетах часто пропускають частину, яка не вкладається в ліміт слів.
  3. 3 Не витрачайте час на вигадування оригінального заголовка. Редактори самі створять назву для вашого коментаря (незалежно від того, відправите ви його разом зі статтею чи ні). Тому немає необхідності витрачати час і придумувати заголовок.
  4. 4 Залиште контакти для зворотного зв'язку. Надайте коротку інформацію про себе, яка пов'язує вас з тією темою, яку ви вибрали, а також напишіть інформацію про себе, яка зміцнить ваш авторитет. Крім того, потрібно додати свій номер телефону, адреса електронної пошти та поштову адресу.
    • Приклад короткої біографії, пов'язаної з темою бібліотеки: Дмитро Самойлов - жадібний до книг доктор філософських наук в області листи і політології. Проживає в місті .... Бібліотека - вся його життя.
  5. 5 Запропонуйте будь-які графічні зображення, які у вас є. Насправді, звичайно коментарі та публіцистичні статті супроводжуються мінімумом зображень.Але зараз все більше поширене додаток онлайн-публікацій, фотографій, відеороликів та іншої інформації, яка відноситься до теми. Спочатку в листі вкажіть, що докладаєте до своєї статті ілюстрацію, яку потрібно сканувати і надрукувати разом зі статтею.
  6. 6 Зверніться до редакторів газети, за рекомендаціями. У кожній газеті є свої вимоги і рекомендації щодо відправки публікації та інформації, яку слід до неї прикріпити. Перевірте інформацію на сайті або, якщо у вас є друкований екземпляр, знайдіть інформацію в розділі «Коментарі». Зазвичай публікація відправляється по електронній пошті.
  7. 7 Зворотній зв'язок. Не впадайте у відчай, якщо не отримаєте відповідь від редакції миттєво. Важливо відправити лист подяки (або зробити дзвінок) через тиждень після того, як відправили статтю. Редактори зазвичай дуже зайняті, якщо вони отримали ваш лист у невідповідний час, то могли випадково пропустити його. Дзвінок в редакцію або лист на електронну пошту не тільки дасть можливість встановити контакт з редактором, а й забезпечить вам перевагу на конкурсі.

Поради

  • Якщо це доречно у вашій темі, можна використовувати трохи гумору, іронії і дотепних висловлювань.
  • Якщо ви піднімаєте проблему на національному або міжнародному рівні, відправте її в різні газети, не обмежуйтеся лише однієї.