Як написати рецензію на журнальну статтю

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 16 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как написать рецензию?
Відеоролик: Как написать рецензию?

Зміст

Якщо вам потрібно опублікувати рецензію на журнальну статтю або виконати роботу в якості домашнього завдання, то аналіз повинен бути справедливим, всебічним і конструктивним. Побіжно прочитайте статтю, щоб отримати уявлення про систему організації матеріалу, потім перечитайте текст ще кілька разів, записування примітки і коментарі. Оцініть кожен фрагмент тексту і визначте, як він працює на спільну мету. Складіть тезу, який коротко узагальнить вашу оцінку статті, напишіть текст рецензії і приводите конкретні приклади, які підкріплюють ваші твердження.

кроки

Частина 1 з 3: Активно опрацювати текст

  1. 1 Ознайомтеся з керівництвом по стилю. Якщо рецензія підлягає публікації, то спочатку потрібно вивчити вимоги по стилю і формату. Знайомство зі стандартами публікації дозволить чітко оцінити статтю і написати рецензію.
    • Даний крок особливо важливий, якщо раніше ви не публікували свої матеріали в цьому журналі. Наприклад, може висуватися вимога рекомендувати статтю для публікації, задовольнити умову за кількістю слів або надати переглянуті варіанти тексту.
    • Якщо рецензія є навчальним домашнім завданням, то вивчіть вимоги викладача.
  2. 2 Пробіжіть очима статтю, щоб скласти уявлення щодо організації матеріалу. Для початку перегляньте журнальну статтю і спробуйте зрозуміти логіку тексту. Прочитайте назву, анотацію і підзаголовки, щоб оцінити порядок організації статті. Саме зараз спробуйте визначити ключове питання або проблему, яка розглядається в даному тексті.
  3. 3 Ще раз побіжно перечитайте статтю. Після первинного розгляду прочитайте статтю від початку і до кінця, щоб сформувати загальне враження. На даному етапі визначте тезу статті або головне твердження, а також підкресліть або виділіть цей момент у введенні і висновках.
  4. 4 Перечитайте статтю і робіть записи. Після повного прочитання ретельно досліджуйте статтю фрагмент за фрагментом. Надрукуйте копію на папері, щоб робити позначки і коментарі на полях. Якщо вам зручніше працювати з цифровою копією, то записуйте примітки в електронному текстовому документі.
    • При більш уважному прочитанні статті оціните, наскільки грамотно в статті дозволена центральна проблема. Задумайтесь: "Дане дослідження має цінність і вносить щось нове в існуючу область знань?".
    • На даному етапі необхідно відзначити все термінологічні суперечності, проблеми логіки і організації тексту, помилки і помилки форматування.

Частина 2 з 3: Оцініть статтю

  1. 1 Оцініть, наскільки анотація і введення дозволяють отримати уявлення про статтю. Вивчіть інструкцію і введення, приділяючи увагу кожній деталі. Дайте відповіді на наступні питання:
    • Наскільки вдало анотація резюмує статтю, викладені проблеми, методи, результати і важливість? Наприклад, може виявитися, що в анотації описується тема фармацевтичного дослідження, після чого відразу йдуть результати без детального розгляду методів вивчення.
    • Введення задає структуру всієї статті? У ньому чітко викладені основні моменти? Грамотне введення дозволяє отримати чітке уявлення про те, чого слід чекати від наступних розділів. У ньому може міститися проблема і припущення, коротко описуватися все методи дослідження, а також повідомлятися, чи вдалося підтвердити початкове припущення.
  2. 2 Оцініть посилання і огляд літератури в статті. Більшість журнальних статей містять огляд існуючої літератури по темі, а в тексті є посилання на попередні наукові роботи. Визначте надійність джерел, на які посилається автор, рівень розгляду інших робіт і володіння темою. Автор аналізує авторитетні роботи або просто перераховує відомі прізвища?
    • У разі необхідності вивчіть тексти, на які посилається автор статті, щоб якомога краще розібратися в існуючій літературі з даної теми.
    • Хороший огляд літератури містить такі твердження: "В авторитетному дослідженні 2015 року Сміт і Джонс продемонстрували успішність лікування для чоловіків і жінок. При цьому вони не вивчали результати і безпеку застосування даного методу для дітей і підлітків. Це питання стане головною проблемою даної статті".
  3. 3 Вивчіть методи. Задумайтесь: "Дані методи є розумними, прийнятними підходами до вирішення проблеми?". Уявіть інші можливі способи підготовки до експерименту або складання структури дослідження, а також вкажіть можливі удосконалення, які могли бути використані авторами.
    • Наприклад, можна відзначити, що суб'єкти даного медичного дослідження не є репрезентативною вибіркою населення.
  4. 4 Оцініть спосіб представлення даних і результатів в статті. Визначте ефективність всіх таблиць, схем, умовних позначень та інших наочних засобів. Оцініть грамотність викладу і тлумачення отриманих даних в розділах результатів і обговорення. Наскільки корисні або недоречні таблиці і схеми?
    • Наприклад, може виявитися, що в таблицях міститься багато хаотичних даних, які ніяк не проаналізовані в тексті статті.
  5. 5 Розгляньте ненаукові докази і аналіз даних. У випадку з гуманітарної темою статті оціните, наскільки грамотно викладені факти, покликані підтвердити твердження. Наскільки актуальні такі докази? Автор переконливо витлумачив і проаналізував наведені факти?
    • Наприклад, якщо ви пишете рецензію на статтю з мистецтвознавства, то автор може давати грамотний аналіз твору мистецтва або просто нав'язувати свою думку. Грамотний аналіз містить доводи на кшталт "Автор картини був учнем Рембрандта, що дуже помітно по різкого висвітлення зображеної сцени і чуттєвої текстурою полотна".
  6. 6 Оцініть стиль автора. Навіть статті, які призначені для вузького кола читачів, повинні бути написані чітким, грамотним і лаконічним мовою. Оцініть стиль за допомогою наступних питань:
    • Мова статті ясний і недвозначний? Надлишок жаргонізмів заважає автору доступно викласти свою точку зору?
    • У статті присутні багатослівні формулювання? Чи можна висловити думку простіше?
    • Ви виявили граматичні, пунктуаційні або термінологічні помилки?

Частина 3 з 3: Напишіть рецензію

  1. 1 Складіть план рецензії. Перегляньте записи, зроблені під час оцінки кожного фрагмента. Потім сформулюйте тезу і складіть план, який дозволить привести переконливі аргументи на тексті рецензії. Використовуйте конкретні приклади, які демонструють сильні і слабкі місця статті, відмічені в процесі аналізу.
    • Ваша теза і аргументи повинні бути конструктивними і змістовними. Відзначайте не тільки переваги, а й недоліки статті.Не обмежуйтеся перерахуванням недоліків тексту і запропонуйте свої варіанти вирішення проблем.
    • Приклад грамотного тези: "Автор статті продемонстрував, що серед певних груп населення медикаментозне лікування виявилося ефективнішим плацебо, але потрібно провести подальші дослідження з більш широкої вибіркою".
  2. 2 Напишіть чорновий варіант рецензії. Після складання тези і плану приступайте до роботи над текстом. Структура рецензії визначається керівництвом журналу по стилю, але майже завжди можна слідувати загальним правилам:
    • У вступі міститься короткий підсумок статті і ваша теза.
    • В основній частині наводяться конкретні приклади з тексту, що підтверджують вашу тезу.
    • У висновку підводиться підсумок рецензії, повторюється теза і пропонуються рекомендації для майбутніх досліджень.
  3. 3 Переробіть чорновий варіант. Після завершення тексту перевірте матеріал на відсутність помилок, граматичних і пунктуаційних помилок. Спробуйте поглянути на свій текст чужими очима. Ваша критика обґрунтована і зважена, а наведені приклади підтверджують заявлені твердження?
    • Текст повинен бути чітким, лаконічним і послідовним. Якщо ви критикуєте статтю за багатослівність, то ваша рецензія не повинна грішити надмірно громіздкими формулюваннями.
    • Покажіть рецензію людині, яка розбирається в даній темі, щоб дізнатися стороннє думка.