Як навчитися не критикувати

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 7 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як правильно критикувати і сприймати критику
Відеоролик: Як правильно критикувати і сприймати критику

Зміст

Легко засуджувати інших, навіть не усвідомлюючи цього. Наприклад, можливо, ви вважаєте, що знаєте, як все повинні виглядати, думати або вести себе. Найчастіше переконання, що ми у всьому розібралися, дає нам відчуття комфорту. Проте засудження нерідко заважає знаходити нових друзів або пробувати нові речі. На щастя, можна навчитися бути менш категоричним, якщо змінити світогляд, розширити свої горизонти і залишатися неупередженим.

кроки

Метод 1 з 3: Змініть свій світогляд

  1. 1 Розвивайте позитивне мислення. Негативні думки можуть привести до засуджувати і категоричному мислення. Намагайтеся помічати позитивні аспекти в будь-якій ситуації, замість того щоб зациклюватися на негативі. Якщо ви зловите себе на негативній думки, боріться з нею. А потім змусьте себе виділити що-небудь позитивне.
    • Все ще можна залишатися реалістом, при цьому зберігаючи позитивний настрій. Необов'язково ігнорувати негативні аспекти - просто не концентруйтеся виключно на них.
    • У вас напевно будуть невдалі дні, і це цілком нормально. Прощайте себе в дні, коли відчуваєте себе пригніченим і негативно налаштованим.
    • Позитивне мислення може поліпшити ваше життя у багатьох напрямках!
  2. 2 Відокремлюйте поодинокі вчинки людей від їх особистості. Часом люди роблять речі, які ми знаходимо огидними (наприклад, дрібна крадіжка грошей або прохід без черги). Так, можливо, вони чинять неправильно, однак важливо не судити людей тільки по одній дії. Швидше за все, у них є позитивні якості, які ви ще не розгледіли.
    • Візьміть до уваги, що їх дії в цей момент можуть бути обумовлені обставинами, яких ви не розумієте. Наприклад, можливо, людина вкрала гроші на обід, тому що він не їв два дні.
  3. 3 Відзначайте моменти, коли ви починаєте засуджувати. Припиняйте засудження в зародку, виявляючи, що і коли ви думаєте про інших людей. Піймавши себе на критиці кого-небудь, запитайте себе, яку користь приносять вам або цій людині такі думки. А потім краще скажіть йому комплімент.
    • Наприклад, ви зловили себе на думці: «Тій дівчині не завадило б трохи скинути вагу». Воспротівьтесь цієї думки, запитавши себе, чому це вас хвилює. Потім скажіть що-небудь миле, грунтуючись на своїх спостереженнях, наприклад: «У вас прекрасна посмішка!»
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Klare Heston, LCSW


    Ліцензований соціальний працівник Клер Хестон - ліцензований незалежний клінічний соціальний працівник з Клівленда, Огайо. Має досвід консультування в освітніх установах і клінічної супервізії, отримала ступінь магістра соціальної роботи в Університеті Співдружності Вірджинії в 1983 році. Також закінчила дворічний курс підвищення кваліфікації в Клівлендської інституті гештальт-терапії і має сертифікації по сімейній терапії, супервізії, медіації та терапії травми.

    Klare Heston, LCSW
    Ліцензований соціальний працівник

    Виходить чи ваше засудження з відчуття дискомфорту? Клер Хестон, ліцензований медичний соціальний працівник, вважає: «засуджувати людину - це той, хто відчуває себе незатишно поруч з будь-, що відрізняється від нього особистістю. У неї виникає необхідність дати негативну оцінку, ґрунтуючись або на незнанні, або на зарозумілості, або на конкретній межах або характеристиці ».


  4. 4 Поставте себе на місце іншої людини. Кожна людина - це унікальна особистість зі своїми талантами, навичками, характером і життєвим досвідом. Крім того, на людей впливає період дорослішання, у тому числі те, де вони виросли, як до них ставилися і якими були їхні умови життя. Дізнаючись людей краще, намагайтеся уявити себе в подібному становищі. Навіть якщо ви, можливо, пішли б іншим шляхом, визнайте те, що вони мають право приймати власні рішення.
    • Наприклад, людина, яку ви вважаєте занадто набридливим, можливо, виріс без підтримки батьків. Аналогічно - людина, яка, на вашу думку, не дуже освічений, можливо, поставив в пріоритет заробіток грошей, щоб забезпечити сім'ю.
  5. 5 Знайдіть спільні інтереси. Всякий раз, відчувши бажання засудити когось, хто відрізняється від вас, шукайте спільні риси, а не відмінності. У всіх нас є щось спільне, тому що всі ми люди! Це допоможе вам побачити людей в позитивному, а не в захмареному судженням світлі.
    • Невимушено згадайте кілька тем, поки не знайдете те, що ви обидва можете обговорити або що вас обох цікавить. Це допоможе вам зрозуміти, що люди не так вже відрізняються від вас.
  6. 6 Будьте вдячні за те, що у вас є. Цінуйте хороші речі в своєму житті, особливо ті, які допомагають вам знайти своє місце. Платіть данину друзям, родині, здоров'ю, можливостям, відносинам і тому, як ви виросли. Усвідомте, що не у всіх були ті ж переваги, що й у вас, тому несправедливо судити людей за те, що вони живуть по-іншому.
    • Якщо ви відчуєте бажання сказати що-небудь негативне про людину, зробіть глибокий вдих. Краще бажайте всім тій же удачі, яка супроводжувала вам в житті.
  7. 7 Демонструйте співчуття. Співчуття протилежно осуду. Замість того, щоб засуджувати людей і думати про них погано, спробуйте виявити співпереживання і дійсно спробуйте уявити, що людина думає або почуває.Нелегко буде позбутися негативних думок по відношенню до інших людей і бажати їм найкращого, але цей перехід можливий. Зосередьтеся на бажанні дати людям те, що їм потрібно, і допомогти їм замість того, щоб сипати на їхню адресу прокльони.
    • Співчуття теж є одним з ключів до щастя. Якщо ви хочете бути більш жалісливим людиною, то ви повинні відчувати позитивні почуття до людей і світу.

Метод 2 з 3: Розширте свої горизонти

  1. 1 Будьте цікавим. Цікавість - відмінний інструмент для подолання засуджує мислення. Коли ви зазвичай подумаєте що-небудь засуджує, краще направте свою допитливість на те, щоб вивчити незрозумілий вам аспект. Дозвольте собі побачити можливість до розвитку, а не щось неправильне або інше.
    • Наприклад, ви побачили, як людина лізе без черги в їдальні. Замість того, щоб таврувати його ярликом невихованості, подумайте, можливо, у нього попереду напружена зустріч або у нього є проблеми зі здоров'ям.
  2. 2 Вийдіть із зони комфорту. Активно шукайте нові враження, які відрізняються від звичних вам занять. Перший час це може лякати, але це також може бути дуже весело! Запропонуйте кільком друзям приєднатися до вас, щоб спробувати нові вещі.Вот кілька способів вийти із зони комфорту:
    • використовуйте інший вид транспорту, щоб дістатися на роботу;
    • спробуйте нову страву;
    • подивіться кіно з субтитрами;
    • відвідайте релігійну службу, яка не відповідає вашим переконанням;
    • зробіть що-небудь, що вас лякає: постійте на вершині найвищої будівлі, заберіть на гору або з'їжте сиру рибу.
  3. 3 Проводьте час в різних компаніях людей. Спроба поспілкуватися з людьми, які багато в чому відрізняються від вас, допоможе вам розширити свої горизонти. Неважливо, чи відрізняються від вас друзі расою, культурою, релігією, інтересами, соціальним становищем, ідеями, хобі, кар'єрою або чим-небудь ще, - перебуваючи поруч з людьми, які походять з різних верств суспільства і мають різні погляди на життя, ви отримаєте краще уявлення про всі ідеях, які існують в світі.
    • Необов'язково заводити дружбу з людьми з різних верств суспільства, просто прикладайте зусилля, щоб краще пізнати людей, які несхожі на вас. Цей досвід лише дозволить вам розвиватися.
    • Дружба з людиною, з яким, як ви завжди думали, у вас немає нічого спільного, допоможе вам стати більш розуміючим і прогресивним.
    • Повідомте друзям, що ви хотіли б відвідати який-небудь захід з ними, якщо вони не проти вашої компанії. Скажіть: «Так здорово, що твоя сім'я переїхала сюди з Японії. Мені дуже цікава японська культура, тому я буду вдячний, якщо ти скажеш мені, коли будуть проходити громадські заходи ».
  4. 4 Відвідайте захід, який зазвичай вас не приваблює. Виберіть заняття, яке завжди вважали нудним, дурним або нецікавим. Киньте собі виклик і прийміть там участь. Спробуйте навчитися чогось нового! Зробивши це один раз, ви познайомитеся з великою кількістю різних людей, дізнаєтеся різні точки зору, а також, швидше за все, зробите що-небудь, що розширить ваші горизонти в майбутньому.
    • Наприклад, відвідайте вечір поезії, танцювальний урок сальси чи політичний мітинг (узгоджений з адміністрацією міста).
    • Поспілкуйтеся з іншими людьми на заході і спробуйте краще їх впізнати. Якщо у вас з'явиться бажання судити їх, подумайте, як би ви себе відчули, якби вони оцінювали вас, особливо з урахуванням того, що ви - чужинець в їх оточенні.
  5. 5 Максимально часто подорожуйте. Завдяки подорожам ви розширите свій кругозір і зможете дізнатися, як живуть інші люди по всьому світу. Якщо у вас обмежений бюджет, можна відвідати довколишній містечко або на вихідні з'їздити в сусідню область. Важливим є те, що ви побачите, що існує нескінченна кількість способів жити своїм життям і що немає універсального правила, що говорити або робити.
    • Можна економити гроші під час подорожі, зупиняючись в хостелах.
    • Поставте собі за мету подорожувати хоча б раз на рік. Це виведе вас із зони комфорту і дасть можливість поспілкуватися з різноманітними людьми.
    • Можна також спробувати диван подорож. Візьміть путівник по далекому напрямку і поринете в читання. Підіть далі, подивившись фільм про це місце.
  6. 6 Проведіть день з родиною одного. Це допоможе вам побачити, що образ життя інших сімей значно відрізняється від вашого укладу. Навіть якщо ви робите багато речей однаково, швидше за все, є і деякі відмінності. І це нормально!
    • Попросіть одного запросити вас на особливий захід, наприклад, культурний обряд або релігійну службу. Однак не змушуйте його робити це, якщо йому некомфортно або ніяково.
  7. 7 Вчіться чогось у кожної людини, якого зустрічаєте. Кожна людина, якого ви зустрічаєте, має цінність для вашого життя, тому що всі люди приходять з уроками, з яких можна що-небудь витягти. Запитуйте себе, що кожна людина може вам передати - знання, навички або урок про себе.
    • Наприклад, людина з іншої культури, швидше за все, зможе поділитися з вами своїм укладом життя. Точно так же чоловік, у якого є талант до мистецтва, може показати вам новий навик.
    • Діліться отриманими знаннями і теж вносите свою лепту. Проявляйте ініціативу - відкривайтеся і діліться навичками.
  8. 8 Задавайте багато питань. Це допоможе вам краще зрозуміти людей і їх походження. Це також допоможе вам поглибити своє розуміння різних верств суспільства, культур і практик.
    • Якщо ви хочете дізнатися людини по-справжньому, то ви повинні дізнатися більше про його походження. Можна задати подібні питання: Чи є у вас брати чи сестри? Звідки Ви? Що ви вивчаєте? Як ви заробляєте на життя? Чим вам подобається займатися у вихідні?
    • Не тисніть на людину, щоб він відповів на ваші запитання. Краще проявіть інтерес, і він напевно захоче відкритися перед вами.

Метод 3 з 3: Зберігайте неупередженість

  1. 1 Позбавтеся від прагнення завжди бути правим. У кожної людини є власні погляди на те, як повинен працювати світ, і часто ці погляди суперечливі. Неважливо, виходите ви з отриманої бази знань чи ні, ваші цінності все одно будуть формувати вашу точку зору. Інші люди знаходяться в аналогічному положенні, тому визнайте те, що ваші погляди можуть розходитися.
    • Наступного разу коли ви вступите в суперечку, майте на увазі, що в опонента теж може бути обгрунтована думка.
    • Зосередьтеся на тому, щоб поділитися своєю точкою зору, не намагаючись змінити думку людей.
    • Пам'ятайте, що більшість ситуацій складні, їх не можна судити за критеріями «правильно» і «неправильно» - у сірого кольору багато відтінків.
  2. 2 Сформуйте власну думку. Відставте в сторону плітки і негативну інформацію, яку ви чуєте про людину, культуру та інше. Заперечуйте припущення, перш ніж приймати рішення про конкретну людину або групі. Не міняйте точку зору через неправдивої інформації.
    • Майте на увазі, що у людей є свої мотиви для обміну плітками або негативним думкою. Наприклад, людина може погано відгукуватися про будь-кого через ревнощі або він може ділитися побоюванням з приводу чужої концепції через страх.
    • Згадайте моменти, коли про вас поширювали чутки. Ви б хотіли, щоб люди судили вас на їх підставі?
  3. 3 Не судіть людей по зовнішності. Так, люди часто одягаються так, щоб виразити себе, але це не означає, що їх зовнішній вигляд може розповісти вам все, що вам потрібно знати про людину. Аналогічно - в кожному способі життя зустрічаються найрізноманітніші люди.
    • Наприклад, не думайте, що якщо у людини багато татуювань і пірсингу, то він не може бути виконувати серйозну роботу.
    • Наступного разу перед виходом з дому вивчіть себе в дзеркалі. Що подумають про вас люди, виходячи з вашого зовнішнього вигляду в цей день? Наскільки вони будуть праві або не мають рації?
  4. 4 Перестаньте навішувати ярлики на людей. Ярлики не дозволяють бачити картину в цілому. Насправді вони обмежують наш погляд на людей. Намагайтеся дивитися на кожну людину як на особистість. Навчіться бачити крізь зовнішність людини або його оточення і концентруйтеся на тому, щоб дізнатися його індивідуальну історію, перш ніж робити висновки.
    • Наприклад, не приписуйте людям ярлики «гот», «ботанік», «селюк» та інше.
  5. 5 Утримуйтеся від суджень про людей. Дозволяйте людям розповідати про себе, замість того, щоб робити припущення на основі того, що ви вже знаєте. Ви бачите лише малу частину кожної людини, якого зустрічаєте, і якщо вони уловлять ваше засудження, то закриються від вас. Дозвольте своїм уявленням про людину змінюватися в міру того, як ви дізнаєтеся його краще.
    • Приймайте людей такими, якими вони є.
    • Чи буде справедливо, якщо людина складе про вас думка, виходячи з п'ятихвилинної розмови? Як багато людей зможе дізнатися про вас за такий короткий проміжок часу?
  6. 6 Надавайте людям другий шанс. Іноді люди будуть гладити вас проти шерсті, але не думайте про них погано. Швидше за все, у вас теж були дні, коли ви робили не найкраще враження. Надавайте людям кредит довіри і втихомирювати негативні думки.
    • Наприклад, можливо, у людини був поганий день, коли ви зустрілися. Аналогічно - сором'язлива людина може здатися на перший погляд відстороненим або зарозумілим.
  7. 7 Чи не брешуть про інших людей. Плітки сіють недоброзичливість і змушують людей формувати судження один про одного без знання реальної історії. Крім того, якщо ви завоюєте репутацію пліткаря, люди з радістю будуть приходити до вас за пікантними подробицями про чуже життя, але вони не зможуть по-справжньому вам довіряти.
    • Наступного разу, коли ви відкриєте рот, щоб сказати що-небудь негативне про будь-кого, оберніть це в щось позитивне. Замість того, щоб говорити: «Ти чув, що Аня переспала з Дімою минулої ночі?» - скажіть: «А ти знав, що Аня - приголомшлива художниця? Тобі варто як-небудь подивитися на одну з її робіт! » Подумайте, наскільки приємніше буде поширювати доброзичливість.

Поради

  • Пам'ятайте, що всі люди різні, і це робить світ цікавіше!

попередження

  • Зосередьтеся на власному житті, а не на диктування, як жити іншим.
  • Засудження може сильно поранити почуття людини, так само як і ваші власні.